Thursday, 20 August 2015

MOSCOW: Raya pertama di perantauan



Tahun ni kami raya kat embassy, makanan sumer guna catering tapi kami suri2 rumah ni adalah jgk masak masakan tambahan, sy buat kuah kacang.  Buat tambah2 sikit menu kat embassy, kasi budak2 ni tak terasa sangat jauh dari mak bapak kan.  Jenuh jgk nak membuat kuah kacang ni, jenuh berdiri nak menggoreng kacang 2 kilo.  Daku panggang dulu dalam oven 10 minit pahtu baru goreng atas kuali, minta tlg hubby goreng separuh.  Pagi raya pertama kami solat kat embassy dengan staf dan student.  Dok kat embassy sampai habis solat jumaat.  Ramai jugak budak2 datang, cian dtg dari jauh.  Kekadang perjalanan naik tren + bas pun lebih sejam tuh.  Ada juga yang datang luar dari Moscow.  Seronok rasa bila kita penat2 masak, ada orang mkn dengan gembira kan. 


Pokok epal dah berbuah




Masa ni xder mood sgt nak bergambar sbb sy xder baju raya dan tudung raya.  Ni pun carik baju sediada yg match dengan baju hubby huhuhuuu... Nak blik nak shopping tudung ariani :(

Petang kami g naik limosin pusing2 Moscow.  Limosin ni yg 20 seater punya, cuma dalam limo xleh berdiri..jenuh nak merangkak keluar masuk.  Ada byk tempat kami pergi, pertama pergi Kremlin. Kat sana kami jadi macam selebriti plak, asyik ada jek orang dtg nak bergambar sama.  Ada jgk yang dok tanya kami dari mana, ada yang dtg dari turki, amsterdam, korea dan negara2 ‘stan’.  Kalo yg muslim dari negara ‘stan’ ni dorang rajin bagi salam pahtu ajak berselfie.  Kebanyakkan dorang xpandai sgt ckp english tapi dorang pandai ckp russia.  Tapi kami plak xpandai ckp russia sbb kitaorang xbwk student sama.  Biasa kalo student ikut, dorang le jadi penterjemah.  Daku mula2 confuse caner nak ucap selamat hari raya dalam english ni, kang ckp selamat hari raya dorang xfaham plak, pahtu baru dengar hubby ckp ‘eid mubarak’.  Lepas sejam kat Kremlin, kami naik limosin balik menuju ke Masjid berhampiran embassy.  Ambik gambar kat situ pahtu patutnya pergi park sebelah tapi kitorang dah penat.  Naik limo balik menuju ke Lenin Hill yg dekat dengan rumah.  Ni taman ni bersambung dengan Gorky Park dan mmg ramai pelancong salu berhenti kat sini, kalo malam2 ada buat tarian tiang pakai bikini pun ada.  Kalo lalu sini malam2 puasa mmg kurang pahalalah jawabnya.  Dari jalan ni boleh nampak bandar moscow sbb kawasan ni tinggi dan ditepi sungai. Ada cable car untuk turun bawah, ada cafĆ© dan berhampiran plak dengan 1 daripada bangunan seven sister yg menjadi tumpuan org ambik gambar.  Lepas tu kami balik embassy balik dan blik rumah.




Henfon sy seperti biasa dah gol, ni sumer gambar curik dari kamera canggih Kak Dee.  Selamba je kan ambik gambar orang letak dalam blog sendiri, sib baik dorang ni sumer xtau kewujudan blog sy ni. Bhahahahaaaa...

Mlm terus sampai ke pagi kepenatan tapi kul 5 am dah bangun tlg hubby masak untuk open house kami plak. Nasib ada budak2 tu tido umah tlg masak, tp kesian plak nak gerak pagi2 buta ni kan.  Menu nasi arab + daging shaslik + rendang daging + kuah lodeh dan acar timun.  Sebelum tu sy dah baking 50 biji cheese tart, budak2 ni request.  Nasib baik periuk besar dah sampai dari Malaysia dah.  Dalam 60 orang jugaklah yang dtg open house kami tu termasuk beberapa org local staf.  Best jgk dapat interview local2 staf ni kan, kalau dtg embassy tu xsempat nak berkenalan.  Kelam kabut sikit pagi tuh sbb menu tetiba berubah.  Tetiba hubby suh sy masak rendang plak, dah kami kekurangan serai sbb dia g pasar hari tu mmg xkirim serai.  Lepas tu sy suruh Hariz tlg masak lontong, sbb sy dah interviewed dia ckp pernah masak.  Zahin dan Afiq tolong suami sy masak nasi dan shaslik, makanan uzbek.  Lepas tu ada budak2 4 orang dari St Pete plak baru datang naik train 4 jam.  Dorg tlg buat air plak.  Nasinya kul 12 tghari baru masak sbb nak masak beras bashmatikan kena rendam dulu.  Tetamu datang kul 1 ptg dan habis kul 5.  Semuanya jiran2 dan student yg dikenalikan, jadi dorang dtg hampir serentak, makan dan lepak2 pahtu balik pun sekali harung.  Syukur alhamdulilah makanan nasi dan sashlik hampir licin dan ada lagi kuah lontong tinggal sikit.  Ramai orang memuji2 menu2 kami tu, tetamu ramai yg terkejut sbb hubby boleh masak. Sy ckp hubby mmg pandai masak tapi dia jek xmo masak.  Sbb tu mula2 kawin dulu bila sy memasak bising ajek mulut dia komplen itu ini, stress i.  Sedang kami bergolek2 kepenatan kat sofa tetiba loceng rumah berbunyik, sumer org terkejut dan pandang memandang….hhahaaha nasi dah le dah habis.  Rupa2nya ada student 4 orang sesat baru sampai, sib baik lontong ada lagik.  Bagus jgk dorang dtg tlg menghabiskan apa yang ada nih.


Sempat buat 2 kek utk raya

Ni jauh dtg ni naik pos laju, kat sini xwujud rice cooker besar2 mcm nih

Ni seperti biasalah, budak2 minta buatkan

Malam kami beraya kat rumah 2 staf lain plak.  Sukanya pergi rumah dorang sbb rumah dorang ditepinya ada sungai kecik, Ya Allah subur betul bumi Moscow ni.  Pengurusan rumah dorang tanam bunga ros berderet2, jenis bunga ros saiz kecik sikit tapi dalam sebatang tu ada byk bunga dia.  Ros dia xwangi tp berwarna merah dan sangat cantik, xjumpa spesies ni kat tempat kita. Tepi sungai tu pun dorang buat taman dan tanam pokok2 bunga.  Rasa cam nak terjun je mandi. Raya ke-3 pun kami g open house jiran petang dan terus g airport ambik parent Afiq yg kami kirim balang air.  Kesian aunty and uncle lewat keluar sbb tunggu balang tu x keluar2, sejam tunggu rupa2 tempat keluar barang2 kaca kat tempat khas.  Terus hantar pegi asrama dorang. Raya ke-4 ada buat makan2 plak untuk parent Afiq semlm tu dan budak2 dr St Peterburg yg nak balik ke St Peterburg semula ptg  nanti.  Hari ke-5 hubby dah mula kerja dan daku pun terpeleot kat rumah kepenatan marathon 4 hari ni penuh aktiviti.  Malam hari ke-5 kami naik train ke St Peterburg sbb kami akan bercuti naik cruise ke Helsinki, Stockhom dan Tallinn.  Wahhh..bestnya dpt naik cruise g negara2 scandinavia nih.

Seperti biasa dah sibuk memasak mmg xsempat nak ambik gambar.  Letak aje le gambar ruang tamu rumah kami ni :) Mana tahu nanti blik Malaysia nanti rindu plak.

Terima kasih sbb sudi singgah blog sy


Thursday, 6 August 2015

MOSCOW: Puasa pertama di perantauan






Assalammualaikum dan salam sejahtera

Tahun ni tahun pertama berpuasa di Moscow.  Kat sini kena puasa 19 jam lebih, mula2 dgr mmg sedih tapi sbb ada kengkwn yang lama kat sini ckp ok ajek sbb tak terasa pun 19 jam sbb kat sini masih sejuk.  Hari pertama puasa sy dok melepak aje kat sofa walaupun makan byk gila masa sahur tadi, penuh perut minum air 4-5 gelas.  Kul 8 mlm baru mula masak.  Masa posa ni mmg tak dinafikan mmg tido pun xmenentu sbb kami sahur jam 1.20 pagi, subuh jam 1.50 pagi mcm tuh.  Isyak dalam 11.15 mlm.  Jadi lepas isyak biasa kami tak tido dah trus bersahur, lepas sahur baru tido.  Rasa macm zombie plak rasanya. 

Menu pertama berpuasa.  Masa posa ni relaks sikit sbb masak utk mlm aje, sahur plak hubby mkn oat aje dan daku mkn lebihan berbuka.


Cubaan pertama baking cokelat cupcakes.  Resepi utk DFCC, choc chip dan capuccini cookies tu sy ambik dari blog Kak Rima, klik sini.  Sy suka try resepi Kak Rima sbb sedap dan mmg hasilnya mmg memuaskan.



Ni mmg sahur kitaorang xpernah miss.  Susu + pisang + kurma + madu, pahtu blend.

Bulan posa ni hampir setiap mlm kami makan kat rumah ajek, cuma kekadang ada berkumpul kat rumah jiran berbuka sama-sama.  Sy pun merajinkan diri memasak kuih muih sbb ada jgk student yang datang berbuka sama. Kalo student ada lebih meriah dan sesuai dgn kepakaran sy yg jenis suka membaking ni, kalo orang tua dorang lebih suka makanan tradisional.  Byk jugaklah resepi yg sy nak try masak, asyik ulang alik jek g Auchan dan Azbuka membelek bahan baking.  Sempat mengamuk kat hubby minta bawa g pasar, yessss akhirnya dpt g pasar setelah hampir 4 bulan x pegi pasar.  Daku walau nampak moden tapi lebih suka g pasar banding mall.  G pasar terasa best sgt tgok mcm2 ada.  Dulu masa balik dari asrama daku akan g pasar cari arwah ayah yg berniaga kat situ.  

Ni jln nak pegi ke Azbuka, dlm 10 minit jln kaki dari rumah.  Tgok tu jln dah jem sbb sumer orang balik dari keje.  Azbuka ni lebih kurang macam Cold Storage, byk jual barang2 dr luar negara tapi lebih kecik.  Cuma Azbuka ni byk bersepah2 kat Moscow ni.   

Masa ni jumpa kelapa kering, kelapa dah siap kopek, ubi keledek, strawberry + blackberry.Masa summer ni byklah brg boleh jumpa, kalo winter byk brg xder.  Gula perang tu sekilo dalam Rm10, mahalkan?



Walaupun tiap bulan pegi Azbuka, ni first time jumpa noozle dan piping bag ni.  Harga pun belas2 ringit aje harganya bolehlah beli.  Kat Moscow ni kalo jumpa mmg kena terus beli sbb dorang nak restock mmg lambat.  Noozle wilton kat satu mall dekat tempat keje hubby tu, februari lalu jumpa noozle tapi xcukup duit nak beli.  Bila sy suh hubby g carik balik bulan jun, salesman tu suh tunggu krismas nanti baru ada.  Whatttt? 


Oreo sini ada jek tapi xde logo halal dan giler mahal.  Yg 284rbl tu kalo dlm ringgit RM17.50.  



Tgoklah ikan2 yg kami jumpa kat pasar ni, rupa dia kejam sikit.  Ada yg ckp ikan2 ni byk ikan sungai/tasik. Tak sempat nak tanya penjual sbb dorang xpandai ckp english.  Tapi kitaorg mmg beli kat orang Tatar muslim.  Order pun main isyarat2 tgn atau sebut nombor jek.  Daku setakat ni dah pandai dah baca huruf dan nombor dalam russia...yayayayyyy.


Udang fresh dia ni 1400rbl sekilo



Barang baking yg jumpa kat pasar.  Rusia dah ximport brg dari negara-negara EU, jadi pilihan barang mmg xbyklah.  Mcm cupcake liner nih, saiz ada le 2-3 saiz tapi sumer kedai jual warna putih ni jek, warna lain xder.  Sib baik kat Auchan ada jual cupcake liner warna-warni tapi dia xjual plak yg plain mcm ni.  Kena ronda 1 Moscow ni nak completekan barang baking nampaknya.  Kat pasar jugak sy baru jumpa kertas minyak, itu pun jenuh membelek sbb nak tanya untuk pengesahan xreti.  Ambik ko paling kecik jual yang segulung besar, boleh pakai 10 tahun agaknya.   Ada local staf ckp 5 tahun kebelakangan ni makanan halal dah makin mudah didapati berbanding dulu.  Alhamdulilah.

Ni seperti biasa kek yg sy suka buat cuma utk 1 kg sy kena cari bundt pan nampaknya.  Kalo guna pan yg ni hampir hangus kat luarnya, dlm xmasak lagi.  Manalah plak aku nak mencari bundt pan nih...aduiiii


Ni buat untuk berbuka dengan pelajar minggu ke-2, mmg licin yg ni.  Sy buat hampir 70 bijik, 2 hari 2 malam buat ni.  

Sempat jgk sy buat 2 kilo mi kuning kasi kat kengkawan yang teringin tu tapi xleh buat byk2 sbb mesin tu mesin murah beli kat Econsave, sampai sekilo mi jek dia buat perangai tergedek2 bila di putar…stress i.  Sebab salu sgt mkn2 ni, sy pun mencuba buat kuih2 frozen.  Yelah kekadang masa buka nak makan kuih dulu alas perut, semayang pahtu barulah makan nasi.  Sy telah berjaya buat karipap sardin, ada teknik nak buat utk cantik.  Masa masukkan inti tu tekan2 pahtu lebihannya gunting, baru klim…haaaa barulah karipap ko cantik gebu dan mulus.  Kali ke-2 sy buat terlebih plak isi inti sampai bila goreng, tersenyum plak karipap sy.  Tapi walau apapun sedap ok karipap sy ni, ramai orang puji…phewwwww  tetiba meninggi diri plak.  Lepas ni nak buar karipap daging plak sbb stok sardin xbyk bawak hari tu.  Kuih frozen lain yang sy buat adalah kuih kasturi dan kuih keria. 








Penghujung puasa ada 2x buat makan2 jemput jiran2 sumer, jiran2 lain ramai yang dah balik Malaysia.  Sekali jemput budak2 MAI datang dan sekali jemput jiran2 tapi adalah jgk budak2 6-7 org datang sama termasuk budak2 yg dok rumah kitaorang nih.  Sy tak sempat nak baking2 dah, untuk student MAI tu dorang sendiri dtg masak (sambal ikan dorado + masak lemak udang+acar) dan untuk jiran2 tu kami masak nasi ayam jek.  Gambar pun mmg xsempat nak ambik, mmg setiap kali kami buat mkn2 mmg xpernah sempat nak ambik gambar sbb laki bini sibuk masak.  Tak best sgtlah menu nasi ayam tapi itu je yg larat kami buat.  Hari lain ada jgk budak2 dtg dan ada juga yang rajin tido rumah kami, sy dlm sibuk nak membuat kuih raya tu masaklah apa yang ada.  Daku ni xberapa reti nak memasak yang canggih2 ni, kalo yg canggih tu serah kat hubby, mcm2 jenis air dan makanan dia masak yg best2.

Ni jek sempat ambik gambar

Ikan Dorado, satu satunya ikan yg hubby nak mkn

Tak sangka plak manis blueberry ni, berebut sy mkn ngan budak kecik Wildan, anak student MAI.


Persatuan wanita ada jgk masak2 untuk student yg tak balik kg kat embassy.  Kami buat 2x aje tahun ni iaitu sabtu minggu pertama dan kedua.  Dan suamiku bersungguh nak memasak, jadik dialah yang memasak.  Minggu pertama kumpulan kami masak daging/ayam tapi hubby pilih untuk masak daging masam manis sedangkan 4 ahli lain dok masak ayam goreng kunyit.  Cepat ler habis masakan hubby tu banding yang lain…yayyyy boleh cepat2 kemas periuk.  Minggu ke-2 kami masak sambal udang, ni kurang skit sbb udang sini mahal, jd hubby beli udang kecik jek.  Lgpun budak2 dah ramai dah balik.  Best jgklah posa kat sini sbb ada ramai budak2, xder ler sunyi sgt.  Tak sempat ler nak menangis meratap mengingatkan kampung halaman…ehhhh kitaorang dah jadi orang Moscow dah nih.



Hubby jadik tukang masak, sisi lain suamiku heheheheeee...


Tahun ni sempat buah kuih 5 jenis jek, sesuai dengan 5 bijik balang hubby beli kat ikea hari tu.  Sempat buat kuih tart nenas, cerelec, choc chip, capucchino dan biskut kelapa.  Cuma ada yang mcm xjadi sbb bahan2 sini kan beza dari Malaysia.  Yg jadi feveret cuma tart nenas, choc chip dan capucchino jek.  Nak buat almond london tapi dah x larat dah.








Terima kasih masih sudi datang blog saya ni



Saturday, 1 August 2015

MOSCOW: Jun yang meriah



Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bulan Jun bulan yang gembira sbb bulan ni birthday sy dan anniversary kami.  Hadiah besday dah dapat bulan februari ari tu, jadi xleh dah nak claim hadiah.  Bulan ni dah 6 bulan dah dok Moscow, dari winter ke musim bunga dah dan tak lama lagi musim panas tiba.  Musim bunga ni paling best sbb cuaca masih sejuk dan mana-mana akan jumpa tulip kat atas tanah manakala pokok penuh dengan kehijauan.  Kat Moscow ni lagilah, dorang suka tanam pokok besar2 dan tinggi2.  Kekadang sambil jalan kena tutup hidung sbb byk pollen berterbangan.  Sib baik sy tak alergik pada pollen ni, kalo alergik boleh kembang muka dari muka saiz M jadi saiz XXL nanti kang.  Tapi kalo jumpa yang banyak tu sy tutup jgk ler muka dengan tudung.  Musim ni juga musim buah, mula2 hari tu musim strawberry lepas tu musim cherry dan lepas ni musim plum kot.  Kat embassy tu ada pokok ceri, jakun hubby tgok skodeng ceri tgn masak ranum....ehhh bini dia ni pun jakun jgk.  Cuma yg kat embassy tu buah dia kecik2 sebesar jari manis aku ni jek.  Beza dari yg jual kat supermarket tuh.

 Jumpa herba yang bau sikit2 mcm kemangi, bolehlah buat laksa ganu kuah putih kalo mcm nih.  Tuna sini ada jual tapi yg frozenlah.


Buah peach ni mcm2 jenis rupanya, sy suka yang rangup mcm epal tuh

Hujung mei hari tu ada kirim barang kat kawan hubby yang dtg bercuti ke Moscow.  Byk jgklah yang dpt bawak, kesian jgk dia mengangkut barang2 kami ke sana ke mari.  Dia dok hotel xdok umah kami, tapi hubbylah teman dia jenjln.  Terima kasih banyak2 yer tlg bwkkan brg kami.  Antara yg sy kirim daun limau purut dan buahnya untuk tanam, lengkuas utk tanam, cerelac, kek lapis sarawak, rempah laksa sarawak, kunyit, biskut oreo, wafer cadbury, ikan bilis, oat,  dan brg2 hubby. Kebanyakkan brg kiriman alhamdulilah dpt, ada jgklah yang xder tp xper.  Rasa seronok sgt dpt brg2 ni rasa nak golek2 kegembiraan.  Pertghan mei pun ada jgk kirim kat pegawai mara yang dtg sini, ni sy kirim barang2 baking mcm jem utk tart nenas, cupcakes liner, cokelat masakan, piping bag, tuna ayam brand, santan serbuk, biskut oreo, rempah soto.  Sib baik kawan hubby yg tlg beli tu pandai pilih jgk, menepati lah semuanya dia belikan tuh.  Ni pun tgh tunggu kawan sy belikan bahan2 untuk buat kuih raya plak ni.  Tapi yg ni try guna pos laju pulak.  Untuk pos ni hanya pos brg bukan makananlah.  Harap tak der le mahal sgt kos pos nya.  Lengkuas dan buah limau purut tu sy dah tanam tapi mcm xnampak bayang pun akan tumbuh.  Sy tanam pokok serai jgk, ni dah tumbuh sbb sy rendam dalam air dulu kasi dia berakar baru sy tanam ke pasu.  Serai mudah sikit dpt kat sini banding lengkuas.



Awal jun ada student final year punya family dtg melawat.  Kebetulan sy hantar sepokok lengkuas dan sebiji buah limau purut utk jiran tanam. Jadi sy pun diajak sekali pegi ke Pasar Izmailovkaya, setiap hari rabu ramai peniaga2 banding hari biasa.  Senang jek pegi ni, turun kat stesen metro Partizankaya.  Kalo kat sabah ni macam tamu lah.  Sy berkenan kat set teko Gzhell, Gzhell ni sy dah lama skodeng dan ada kilang dia dalam 30km dari Moscow tapi berjanggut nak tunggu hubby teman. Beli aje le kat sini, kira ok lagi lah harga dia, cuma kena mix and matchlah.  Jumpa jgk sebiji teco dan 6 cawan dengan harga 2100 ruble.  Perghhhh..kira murahlah ni kan, dah ler barang2 ni di lukis guna tangan.  Yayyyy...sy dah ada set teko Gzhell.  Sy jumpa kedai kat hujung yg jual Gzhell yang lebih cantik dan halus buatannya tapi mahal nyer lah.  Sebiji pinggan dia dah 900rb...tp cantik design dia.  Tak pe ler dekat ajek,, nanti-nanti boleh dtg beli.  Parent yd dtg ni berkenan kat polish ware plak yg dtg dr poland.  Kat sini jgk boleh dpt pinggan uzbek, yuhooooo nanti boleh ler daku berjimba2 kat sini ni.  Dah ler skrg ni daku dah pandai dah turun naik metro sensorng, hari tu g cari brg baking pun daku jln sensorang jek. G pasar ni elok pegi hari rabu sbb mcm lebih meriah.



Puasa dah nak dekat, jadi student medic final year pinjam rumah kami untuk dorang buat majlis makan2. Daku buatkan jgk dorang cheese tart dan pavlova.  Aiyoo...pavlova ni mmg mudah sgt runtuh yer, dah ler daku buat pavlova yg besar dan tinggi.  Hubby ckp cream cheese dia tak byk dan buah dia pun tak byk.  Nampaknya lain kali kena buat double layer, baru puas letak cream cheese dan buah2an.  Buat pavlova ni kena ada teknik baru menjadi, lepas masukkan gula kena putar dgn kelajuan maximum dalam 7-8 minit, nanti dia jadi pekat dan kata orang 'bertanduk'.  Jenuh tgn ni nak memegang hand mixer lelama. Ni yg nak beli stand mixer Kitchen aid ni..huhuhu

  


Kami berpuasa dalam 19 jam kat sini ni.  Sehari seblm puasa syahdu sgt, sedih sgt sbb kena posa 19 jam.  Tak pasti boleh tahan ke tak.  Tapi ada kawan sini ckp ok jek.  Hari pertama posa, menempek aje kat rumah. Kami bangun sahur kul 1.00 tgh mlm dan berbuka kul 9.21 malam.  Kul 6 petang dah tak larat dah, kul 8.00 malam baru start masak.  Pepagi sy blend 2 gelas susu + 3 biji kurma + 3 sudu madu dan 1 biji pisang untuk minum masa sahur.  Syukur alhamdulilah, posa 19 jam ok jek.  Byk jgk aktiviti kami masa posa, ada jiran ajak potluck dan ada jgk kami masak2 untuk berbuka puasa dgn student.  Ada jgk sy baking resepi yg baru yg dpt dari internet.  Sekali sekala sy buat jgk kuih tp sy buat kuih yg boleh frozenkan.  Sy rajin pergi Azbuka cari bahan untuk buat kuih.  


Mahal nyerlah bahan2 baking kat sini ni

Sempat jgk ajak hubby g pasar sbb kami mmg nak masak untuk studentkan, jd sambil2 cari barang sy carilah barang2 baking kat pasar.  Byk jgk sy dpt kat pasar tu mcm kertas minyak, cupcake liner, pewarna, choc chips, noozle.  Sebelum puasa tu kami shopping kat Ikea jgk untuk beli pinggan.  Pinggan kami xcukup, yelah kekadang student dtg dekat 50 orang, pinggan ada dalam 30 jek.  Itu tak termasuk pinggan yang dah pecah dan sumbing.  Pinggan Ikea cantik sikit dan warna putih, mcm2 jenis dan pattern pinggan kat rumah ni ada.  Selain tu beli bantal dan comforter sbb budak2 ni kekadang dtg bermlm kat rumah.  Sy minta hubby beli balang kuih raya yg besar untuk buat kuih raya.  Yelah tahun ni raya pertama kat embassy dan raya ke-2 kami buat open house.  Kena ler sediakan kuih raya banyak2kan.  Antara kuih raya sy nak buat tahun ni biskut cerelac, choc chip, tart nenas, biskut dahlia, almond london,  Tgoklah mana sempat buat.

Bulan ni kami meraikan majlis perpisahan untuk Datin dan Nadia.  Ada 2 majlis perpisahan bulan ni buat sebelum puasa.


Dasvidaniya untuk Datin dan Nadia, nanti jumpa kat KL