Tuesday, 24 February 2015

MOSCOW: Petani de salju



Assalammualaikum

Internet baru ok kat rumah ni dan kami baru balik dari Lisboa, Portugal bercuti CNY.  Syukur dah leh update blog.  Sebenarnya sy sekarang ni aktif kat instagram.  Ramai betul sekarang ni blogger dah bertukar ke instagram, sy pun mula2 buka akaun IG sbb nak follow beberapa blogger dan artis, xaktif sgt pun.  Ada jgk upload gambar rumah rafflesia dan moscow tp ntah kenapa tetiba fb link plak dengan IG, dah kengkawan FB dah tahu sy dah dok Moscow plak.  Rahsia dah bukan rahsia lagi dah.  Tapi sy tetap suka blog sbb dari dulu sy mmg suker menulis dan kat bloglah kita senang nak cari info kan. 

Morning coffee ke-2 saya kat sini

Byk makanan

Ni sy dpt hadiah utama cabutan bertuah, tetiba nama sy naik bila jiran blog sebelah cabut

Gigih memlm buat puding roti ni.  Dari sini dah belajar dah yang kalo untuk potluck ni lebih baik potong siap2 letak dalam pinggan cantik2 supaya senang nak makan dan tak payah bwk banyak sbb orang lain pun bwk lagi banyak.  Puding roti ni mmg sedap, tapi resepi korang google le yer sbb sy buat ni gabungan resepi dari blog Chef Asma dan tips sy ambik dari blog saudara Hairul. 


Salji kat balkoni

Dah berkarat dah, tunggu summer nanti nak bersihkan

Taman depan pun penuh dgn salji tebal

Sejuk2 ni suker minum air lemon + halia + timun untuk mengurangkan lemak2 di badan :)

Souvenir dari Belgium dari jiran, sedap giler oooiii cokelat nih, cun plak tuh..nak mkn pun terasa sayang.  Dah byk kali dah kena perli ngan hubby sbb tak makan2 jgk

Dok di kawasan yang winter nyer lama betul ni, hobi menanam tetap diteruskan.  Mula2 hari tu beli bunga tulip ni, masa ni barang2 dapur dah hampir lengkaplah.  Dah byk kali tgok kat mall tapi byk brg nak angkut, xlarat plak nak bawa...dah ler jln kaki jauh.  Belilah tulip merah ni dan letak kat tingkap.  Tak sampai sebulan tulip ni dah berbunga, cantiklah jgk walaupun saiz dia kecik ajek.  Taklah besar macam yg biasa jumpa kat Cardiff dulu2 tuh.  Excited sgt bila dia dah mula berbunga, tapi dalam 2-3 hari dah layu.  Kat sini bunga2 mcm chipsmore ni lebih murah, xsampai RM10 sepasu tapi tulah, kejap ajek hidupnya.  Tulip ni jenis bebawang, sy keluarkan bebawang dia dan letak bawah singki, nanti 3 bulan lg nak try tanam balik.




Antara bunga lain yang hubby beli seperti aloe vera dan strawberry.  Hubby kuar mlm blik bawak pokok, terus bini dia xjd nak marah.  Nanti nak tambah berdikit2.  Ada jgk tgok pokok yang biasa jual kat ikea RM1.50 tu, tapi kat sini bukan main mahal lagi, dalam RM20 sepasu.  Bila masuk kedai sy mesti tgok dgn harapan harganya dah turun, pahtu kena jeling ngan hubby sbb membazir katanya. Dia suh sy minta kat jiran blok sebelah sbb akak tu byk tanam pokok ni.  Malulah nak minta, lgpun pokok tuh mudah hidup.  Nantilah nak tgok kat kedai lain plak.



Rak bunga yg hubby beli, senang dan cantik bila dah susun.  Lebih teratur.

Syukur alhamdulilah pertengahan januari lepas kontena kami dah sampai dah.  Kira oklah, dalam sebulan setengah kontena dah sampai.  Mmg hubby hampir tiap hari update courier tanya kat mana dah barang2 kami nih.  Sengsara ooo nak jln kaki g shopping mall beli barang walaupun dalam 15 minit jek.  Dah ler pagi, tghari dan malam mmg masak, balik Malaysia dah boleh jadi chef dah.  Kalo ada pun mknn halal mahal dan jauh, tiap hari sediakan lunch box tuk hubby.  Sy dah ler hari tu dah terjatuh gedebuk depan mall Ashan yang besar tu.  Masa tu kami beli barang byk jgk, salji atas jln tu dah kena hujan licin, jln gelap xnampak.  Tempat yang sy jatuh tu plak lopak, macam laju jek sy terlentang kat jalan...xsempat nak memegang pagar sbb tgn penuh dgn brg.  Terus sy jerit kat hubby, hubby bantai gelakkan sy barulah dia hulur tangan.  Lepas tu sy dah ckp xmo dah g mall tu beli barang dapur memlm...mulai dari saat itu urusan membeli brg dapur adalah tugas hubby...kang sy lari balik Malaysia kang...sakit betul pinggang jatuh ari tu. Kitaorg xde kereta, kereta pejabat ada tp tu untuk urusan rasmi ajek.  Geram betul, lebih baik beli kereta sendiri...boleh guna tuk peribadi dan rasmi.  Kalo kereta rasmi ni hubby hanya nak guna untuk ulang alik g keje dan urusan opis ajek.  Ramai kat sini yg beli kereta sbb opis ngan rumah jauh, dan senang nak g pasar.  Nak beli kereta pun mcm membazir sbb kereta rasmi dah ada.  Kekdg hubby tumpang jiran g pasar, lantak lah  xmo dah g Ashan beli brg dapur. Fobiaaaa..............

:)


Rumah dah bertukar jadi kedai runcit.  Ada sesetgh barang mmg ada jual sini tapi kalo dah ada kat rumah tak payahlah nak mengangkut dari mall dah.  Jadi, selagi boleh bawak...baik bawa ajek dari Malaysia.

Moscow ni kira shopping heaven jgklah buat masa ni sbb duit rubble jatuh.  Kat sini ada 3x cut sale nyer.  Hari tu hubby bagitau M&S dah 3rd cut dah, laju jek sy jln g Ashan sensorang beli baju. Yelah 3rd cut ni 70% sale diskaun dah.  Terus memborong ler sy tuk setahun, sib baik saiz sy banyak lagi sbb orang sini kan saiz besar2.  Kalo yg pakai saiz sama mcm orang russia ni kena le beli masa 1st cut tu sbb confirm xde saiz dah tinggal bila 3rd cut.  Bila duit dah habis dok le dediam tunggu elaun bulan depan plak.  Pahtu kena marah dgn hubby sbb bila keluar sy tak beli apa2.  Ehhh shopping salah, tak shopping pun salah jgk ker? Sponsor plzzzz...  

Dah sampai kontena, jom le main masak2 plak.  Ikan bilis kitaorang yang beli kat Sabah tuh dah lemau plak bila sampai Moscow ni.  Dah tak sedap mcm biasa, hubby pun xmo dah mkn ikan bilis ni.  Sayang betul, kalo tuk jd rencah2 masak sayur oklah tapi kalo nak goreng buat masak nasi lemak dah xsedap.  Dah ler kat sini xjumpa yg jual ikan bilis ni.  Kena tunggu balik Malaysia nanti baru leh beli lain.

Sempat buat donut, tetiba teringin kena ler buat kan.  Panas agaknya kontena tu, byk yis sy dah xmengembang bila tuang air suam....dah mati.  Sib baik kat sini ada jual yis jgk.

Terima kasih sbb jenguk blog sy ni


Wednesday, 4 February 2015

MOSCOW: Shopping apa

Roti putih biasa RM3.30, 50.56 rubble

Assalammualaikum

Sekarang ni musim sejuk yg teruk, jln sumer bersalji.  Sy mmg takut jln atas salji sbb takut jatuh gedebuk.  Org opis hubby ckp jatuh gedebuk tu satu kemestian bila sampai sini, at least 2 kali plak tu jatuhnya.  Dah banyak kali survey kasut snow yg macam2 design tapi satu pun tak berkenan.  Semenjak tak bergaji bulanan ni, semakin kedekut nak bershopping.  Setakat ni yg saya beli sumer untuk persediaan musim salji mcm shawal, topi bulu2, muffler.  Hubby suker jek recommend barang2 yang murah, lebih2 lagi masa kejatuhan harga rubble hari tu.  Tapi ntah kenapa xde mood nak membeli.  Tunggulah beberapa bulan nanti kalo idup dah stabil sikit.  Sekarang dalam mood window shopping lagi.  Jom sy perkenalkan korang kepada shopping barang makanan kat Moscow ni. Jommm layannn.....

Brocolli 0.4kg RM7.10, 109.21...brocoli antara sayur yg mahal kat sini


Kobis bunga 0.55kg, RM4.7, 86 rubble

Cendawan yg hari tu penuh RM5.10, 78.40 rubble

Cili benggala ni 2 bijik RM2.40, 36.71 rubble

Shopping kebiasaan kami setakat ni shopping brg mknn dan keperluan rumah lah banyaknya.  Maklumlah hari tu dtg bawak baju jek, brg mknn dah tak muat kapal terbang plak.  Kena reject kotak kitaorang sbb terlebih berat.  Yg harunya blender punya jug ada dalam tuh, motor dia ada dlm beg pakaian.  Dah skrg xde blender dah. Harga untuk winter dan summer berbeza sebenarnya, jd yg sy kongsikan ini adalah harga masa winter.  Harapnya byk brg lebih murah masa summer nanti.  Sy letak harga dlm rubble jgk sbb rubble ni salu turun naik harga dia, nanti boleh buat rujukan masa summer.

Dari kiri sos cili RM3.20 49 rubble, kicap cair RM1.60 26 rubbble, sos tiram RM10.40 159 rubble
Mahal nyer sos tiram kat sini, masak mmg jimat cermat...letak sikit jek

Spagetti yg paling murah RM0.80, 12.24 rubble

Dlm RM7.00

Susu RM3.40, 36 rubble

Setelah beberapa minggu di sini dan dah byk membeli barang runcit, bolehlah sy nak share brg mknn kat sini.  Kitaorang beli kat pasaraya, setakat ni xjumpa pasar malam kat sini.  Matiklah beku kalo berniaga pasar mlm kat sini masa nih.  Pasaraya dia besar betul, lebih besar dari Tesco tapi punyalah banyak manusia.  Mmg tak aman nak membelek2 barangan, Pagi petang siang malam ramai orang.  Dorg ckp kalo pegi seawal kul 9 pagi hari berkerja best tak ramai orang tapi setakat ni daku pegi jam 12.00 tghari sama jek ramai orang jgk.  Hari tu pernah kami pegi malam, ayam halal dah habis plak.  Kuat betul dorang ni memborong. Mula2 terasa sesak nafas dengan keadaan macam ni, berlaga2 troli sumer  tapi lama2 dah terbiasa dah.  Syukur tempat timbang brg banyak dan cashier dia pun banyak giler.  Mmg tak lama beratur untuk membayar.

RM4.40, 67.97 rubble

 
Ayam RM11.43, 176.22 rubble

RM19.50, 300 rubble
Kali ke-2 beli sy tunjuk kat hubby harga dia sebenornya mcm ni..terus hubby ala-ala mencarut b***, hahaha kelakar betul, xpernah nampak dia mcm tuh...rasa nak guling2 gelak. Dlm ni ada bahan2 utk tomyam, daun limau purut pun ada...terung pipit pun ada.  


Buah delima RM4, 61.35 rubble

Telur RM4.30, 65.15 rubble

Lobak merah RM1.10, 17.51 rubble
Kat sini sayur mcm lobak, kentang tu dijual sekali dgn tanah tau mcm gambar kat bawah ni.



Timun kecil RM2.30, 35.01 rubble

Tomato RM7. Hari tu beli dalam 6 biji, 108 rubble.

Alahai terung ciput ni pun RM5.79, 105 rubble
Tak beli dah terung lepas nih



Halia 0.42 kg RM17.50, 317 rubble
Ni kali ke-2 kami beli halia
Masa mula2 dtg hari tu beli tp xtgok sgt harganya
Kali ke-2 beli tgok nenek2 tu beli seketul2 ciput jek halia, heran jgk sy
Bila sy timbang, termenung sy sekejap tapi nak buat caner beli ler jgk kan


Sosej halal RM27.50, 500 rubble
Yg ni sosej, mmg dah tau mahal sbb hari tu pernah nampak
tapi sbb nak merasa punya pasal beli ler jgk
Walau pun beberapa ketul ajek
Ingatkan sedap dan byk ayam tapi rupa2nya mcm biasa ajek...agak masin

3 kg beras RM7.60,  117 rubble.  Beras dia xlemak wangi mcm beras kat tempat kita.

Udang RM21.30, 327 rubble...seafood sgt mahal, ni tak sampai setgh kilo pun

Seafood RM8.20, 500g 90.14 rubble.  Kebanyakkan seafood kat sini dibekukan mcm nih.


Daging lembu mmg mahal, ni 0.45 kg pun dah RM23.20, 356 rubble
Daging kambing lagi mahal dari daging lembu


Ada banyak lagilah, banyak lagi resit2 yg tak boleh nak baca nih.  Kami ni kalo tgok barang mmg cari yang murah, barang-barang yang mahal jarang beli.  Barang-barang dia mahal sikitlah dari Malaysia punya kan, tp ada jgk yang murah.  Biasanya barang-barang mahal macam ikan, kambing, daging, seafood, ayam, sesetgh sayur mcm brokoli, kubis bunga, terung, taugeh, cendawan dan barang2 import mcm cili serai sumer tuh. Untuk kami berdua rasa oklah sbb berkerjakan, kalo student tu rasanya tinggi jgklah kos hidup kat sini.

Ohya, barang2 yang kami tak jumpa sehingga kini macam santan serbuk, cili kering, mihun, perencah jenama tempat kita, sayuran berdaun mcm sawi, kangkung, pakis, pucuk manis, bayam, herba macam pandan kesum, bunga kantan, ulam ulaman dll.  Barang-barang keluaran malaysia mmg xjumpa kat sini.  Barang2 Nestle pun xde.  Barang-brg ada yang datang dari Turki, Maghribi, Europe dan Israel.  Negara dari mana datangnya ada dipamerkan bersama nama barang2 tuh.  Ada lagi kedai india dan kedai vietnam tapi jauh dan kena naik metro/bas.

Lepas ni nak mencari barang2 baking plak sbb dah mula teringin nak makan kek dan tart dah.  :)


Beberapa hari yg lepas kami ada singgah ke Vietnam market...nama jek mcm ni tp sebenarnya ada 2 kedai runcit ciput jek pun.  Kedai ni terletak kat dalam pasar besar yg biasa local pergi.  Kalo nak tgok sisi lain Moscow ni bolehlah pergi sini, naik metro dan turun kat stesen Dubrovka iaitu terletak kat line hijau terang.  Pergi pasar ni mengingatkan sy pada pasar Chatucak kat Thailand.  Kira murah ler sbb sumer brg2 kat atas berharga RM30...cili tu sekilo.  Laici dlm tin tu teringin nak minum sbb dah lama xminum.  Selain itu ada kuewtiew, salad dan kunyit hidup.  Sy nak tanam kunyit plak dlm pasu kat sini, nak guna daun dia tuk masak.  

Ok jumpa lagi