Saturday, 12 December 2015

MOSCOW: Integriti dan amanah



Assalammualaikum

Awal bulan ada pesan kat hubby supaya belikan kelapa, kira banyak kuih semangat gila nak cuba buat ni.  Mula-mula nak buat puteri mandi tapi tepung pulut plak xder, xwujud tepung pulut kat 
Auchan dan pasar.  Pahtu teringin nak makan kuih paung, kuih ni dulu kami ada beli masa temankan pelajar ambik sampel air kat Sungai Pahang.  Masa tu makan panas2 tengah kelaparan atas bot, haruslah sedap kan.  Nak makan bekal nasi minyak xnak plak sbb takut nanti nak ter poo dan ter pee kat mana plak kan kat tengah2 laut tu, pilihan yg ada ko kena terjunlah dalam laut sambil disaksikan oleh manusia2 atas bot tu.  Bygkan naik bot kul 8.30 pagi, kul 5.00 ptg baru balik semula ke jeti, rasa nak tercirit dah masing2.  Lepas tu hubby belikanlah 2 bijik kepala.  Termenung jgk saya caner nak pecahkan kelapa ni, risau plak pisau pemotong daging hubby tu cedera dan sumbing.  Seminggu sy letak xberusik kat meja dapur.  Lepas tu baru sy kopekkan kulit keras dia tu dan keluarkan isi, pahtu bersihkan dan kikis lapisan cokelat pada isi dan parut.  Rasa 3 jam habis masa buat keje ni jek.  Dah penat trus frozenkan aje, lain kali kalo rajin baru buat. Kalo ada staf baru nak datang nanti memang wajib kirim mesin kelapa ni dalam kargo, senang sikit nak buat kuih tradisional.  Nak bawa masa balik krismas nanti terlebih besar plak mesin tu, kalo ada yg saiz mini tu kan baguskan.  Sbb balik nanti banyak lagi barang nak beli, bekal untuk setahun.

Bila dah tinggal serpihan yang kecik2 tu, daku masuk dalam food prosessor plak. Sayang oooo nak buang, mahal ni.

Tak pasti kelapa ni asal dari mana sbb kalo sayur2an mcm kangkung bayam bendi sawi kat pasar vietnam tu rupa2nya diterbangkan dari Vietnam sbb ada direct flight dari sini ke sana.  Padanlah mahal harga dia, ingatkan dorang tanam kat sini.  Padanlah hari tu tanam kangkung, kangkung sy mati....tanam masa summer tuh.  Puas aku memikir cara dorang tanam caner, si kawan sebelah ni plak boleh ckp yg dorang tu tanam kat dalam tandas hhhhmmmmm.

Sy buat Pandan cupcakes, masih cuba-cuba resepi.  Barulah terasa kemelayuannya buat cupcakes pandan ni...ehhhh aku melayu ker.  Rasa dia oklah, cuma rasa pandan xsedap sgt sbb guna daun pandan frozen.  Sy tambahkan perisa pandan.  Patutnya kena letak buttercream dan caramel tapi tunggulah nanti dah beli kitchen mixer dan candy termometer.  Sekarang ni guna hand mixer beli zaman bujang dulu, kesian betul.  Bulan oktober matahari dah mula malu-malu nak keluar, tapi pokok sy masih lagi sihat dan subur.  Pokok mulbery sy pun masih lagi berbuah, buah hujung.  Ada lagi putik2 kecik, tak pasti sempat masak ke sebelum winter nih.  Ada juga buat makan-makan untuk student kat rumah ni sbb ada orang dr HQ KL datang. Sempat kirim perencah nasi goreng dan bihun goreng adabi, punyalah byk dorang belikan....30 peket kecil2 tu.  TQ banyak-banyak yer.


Ni senang nak masak pepagi buta kat dapur, sebelah mata tertutup pun boleh siap :)  Kekadang segan nak kirim2 ni kan, yelah orang dtg melancong pun bwk byk barang jgk.  Sy ckp kt hubby xkisah byk ke sikit ker ada ker xder ker, seikhlas hati yg dorang sanggup bawa.  Lgpun hari tu dah kirim barang2 mknn kat kontena staf yang baru sampai Moscow. Adalah dalam 3 kotak barang-barang kitaorang.  Nasib baik ada anak buahku Yani & Amoy kat umah Amani tu yang boleh diharap untuk tolong beli dan hantar trus ke Salak Tinggi.  TQ sgt muah muah.... 

Ni plak kirim kat kawan opis lama hubby.  Puuuuunnnnnn sama, banyak giler.  Masa ni sy suka buat agar-agar, jadik kirimlah agar2 sbb stok kat rumah dah berkurang.  Hambik koooo...mcm2 ada.  Yg bertali pun ada jgk dalam 3 peket mcm tuh.  



Tingkat tepi ni aje lah yg kena direct matahari pagi, yg lain tu kejap ada kejap xder.  Sbb tu kena letak berlapis2 dan kunyit tu letak atas kerusi.  Besen tu letak supaya air xkena lantai, lantai sini laminated floor...kena air sikit dah kembang.  Kang tak pasal2 kena baiki bila dah nak pindah keluar.

Jumpa baja tahi ayam kat Auchan tapi yg ni busuk sikit (ehhh byk) sbb mmg original bukan dalam bentuk pelet mcm kat bawah.  Sebab xreti baca bahasa dorang, baja moden xreti nak carik.  Yg ni senang, boleh fahamlahkan bila tgok gambar sbb baja ni diletakkan sebelah baja kat bawah ni.

 Baja tahi kuda ni lebih mahal dan tak busuk.  Hari tu hantar gambar kat jiran bgtau contoh baja tahi kambing yg sy beli.  Bila dorang g situ, rupa2nya tgok gambar kuda.  Hahahahaaaaa....sy dah terbiasa dgn baja tahi kambing, ingatkan kambing.  Makin truk rupanya mata aku ni, kena mkn carrot byk2 nih.


Hujung oktober hubby bawa jalan ke Vnukovo Factory Outlet dalam 45 minit perjalanan dari rumah.  Ni first time pergi ni dan best jgklah kat sini sbb byk jual barang2 wanita.  Seperti biasa ada brand Furla dan MK aje yang menarik.  Brand handbeg xbyk pilihan plak kat sini ni.  Sy beli water dispenser aje sbb cantik tapi faham2lah harga barang kat sini ni, xjumpa water dispencer plastik kat sini.  Kalo kat KL boleh dapat RM50 yg lawa2 tapi kat sini harganya dekat RM200.  Nampaknya mampu sebulan sekali aje le beli barang kat sini nih.  Kat sini ada juga jual perkakas untuk baking dan pinggan mangkuk periuk belanga sumer tuh.  Cuma byk brand yg kami tak kenal.

Ada je beberapa Factory outlet kat Moscow ni, setakat ni dah pergi 2 tempat tapi kedai2 dalamnya hampir sama jek hahahahaaaa....  Cuma sbb tak ramai sgt orang dtg, barang2 dia banyak yang cantik2.

Byk barang jual sini mmg berkualiti dan cantik, sbb tu sanggup beli walaupun mahal.  Kami ada 3 bijik water dispencer beli kat Malaysia (minta tlg org belikan) tapi bila basuh cat luar dia tu tanggal...sabar je lah.  Yang sebijik tu plak berlubang xleh guna.


Kitaorang telah dijemput meraikan program student kat MAI anjuran Az*m Russia, kami pergi dengan beberapa jiran yg lain.  Program ni dibuat untuk mengutip dana untuk diberikan kepada saudara-saudara seagama kita yg terlibat dengan peperangan sumer tuh.  Program mula jam 11 pagi tapi bila sampai jam 11.30, nasi kerabu booth student Terengganu dah habis licin.  Nampak sangat dtg program nak melantakkan :).  Bak kata jiran, kekadang nak juga merasa masakan orang lain kan, dah jemu makan masakan sendiri.  Almaklumlah kalo pergi makan kat sini ni tersangatlah mahalnya sbb byknya jenis restoren ala-ala fine dining.  Dekat rumah kami ni ada Restoren Uruq, tapi siaplah ko sediakan anggaran RM60 sorang, air jus je pun dah dekat RM30 segelas.  Kat sini xder air kosong 20 sen yer...kalo ada pun air mineral yg jenama mahal tu yg turun dari gunung yg harganya kurang sikit je dari fresh jus.  Sebab tu kami lebih suka masak kat rumah, sekali sekala tu bolehlah nak makan  kat luar.  Kekadang kalo mkn fast food pun mkn 2 orang pun dekat RM50 dah.  Haaaa.....nasib baik ada sebuah booth lagi yang jual nasi kerabu yyayyyyy, itu pun nasi dah sampai tapi lauknya xsampai2 lg.  Trus buat preorder.  Wahhh..mmg laris betul nasi kerabu ni yer.  Korang kalo nak business sesuai betul jual ni.  Cuma xder le lengkap sgt, xder keropok xder telur masin, xder budu.  Lauk yg ada ayam aje.  Tapi bolehlah kan, dah lama xmakan nasi kerabu.  Ada byk lagi makanan yang budak-budak ni jual mcm laksa terengganu, kek, cupcakes, agar-agar, aiskrim, nasi arab, air dan macam2 lagilah.


Merdunya lah suara adik manis ni bersyair




Ehhhh ringkasnya entry ni, ni kan cerita separuh bulan oktober punya hahahahaaa. TQ korang singgah blog sy.


 Cantikkan lukisan ni, ni lukisan beli kat tepi terowong jek.. tak ingat harga dia tapi tak sampai RM100.  Frame hubby beli kat ikea.  Kalo nak tengok lukisan pelukis jalanan boleh pergi ke Arbat Street atau Pasar Ismailovo.  Kat Moscow ni ada byk pelukis jalanan, sesiapa yg minat lukisan tu bolehlah beli kat sini, kalo jenis yg tak kisahlahkan.  Kekadang ada yg kumpul lukisan dari pelukis terkenal aje, kami ni main bantai je.  


 Ada satu hari tu angin kuat sgt, bila jenguh balkoni tetiba tengok pokok dah togel semua.  Padahal semalam pokok2 ni berdaun menguning lagi. 

Rumah kami ni walaupun dalam bandar tapi masih dikelilingi pokok.  Nampaknya org sini ni macam tak minat nak tanam pokok renek2 atau bunga tepi jalanraya/rumah.  Bunga2 byk kat park je.  Dorang tanam haaaaaa ambik ko bapak punya besar pokok. 




No comments:

Post a Comment