Wednesday, 16 December 2015

MOSCOW: Berpesta kita



Assalammualaikum dan salam sejahtera

Awal bulan november kami dapat jemputan Aqiqah staff.  Seperti biasa kat sini ni banyak aje jemputan makan-makan, cuma ada je kekadang kami xlarat nak pergi.  Masa ni semua pakai baju kurung dan selepas kami makan kenyang-kenyang, kami turun kat taman bawah tuk ambik gambar.  Rumah kat sini best sbb dalam kawasan apartment tu sendiri ada taman yang luas dan ada sungai kecil mengalir.  Kalau masa summer, bunga-bunga rose merah akan mekar berderet depan rumah.  Kawasan sungai tu ada kawasan permainan kanak2 dan tempat untuk bersantai2.  Kat hujung taman ada gereja kecik untuk kegunaan penghuni kat sini.  Tepi sungai ada beberapa pondok dan seberang sungai ada kawasan hutan dan rel keretapi.



Ni student jadi jurukamera, sbb tu cantik2 ajek gambar kami ni

Awal disember sementara cuaca masih ok, saya dan jiran ambik kesempatan untuk keluar ke pasar yang kami biasa panggil pasar bulat sbb bumbung pasar berbentuk bulat.  Kami pergi dihantar oleh suami jiran sebab pejabatnya pun berdekatan dengan pasar tuh.  Kami pusing2 dalam tu tgok orang jual sayur, buah-buahan, daging, ikan, buah2an kering dan cafe.  Sy tak berani ambik gambar sbb fahamlahkan kat sini ni, biasanya kalo kita beli kat gerai dia barulah boleh ambik gambar atau pun ambik gambar senyap2.  Kalo guard kat situ nampak mmg dia tegur tak kasi ambik gambar.  Kat sini juga ada jual daging halal tapi ayam halal xada.  Selain tu ada beberapa peniaga muslim yg jual buah2an kering dan pinggan uzbek.  Ada jugak 1 cafe halal di dalam dan 2 kiosk halal kat luar.  Kat luar pasar ada juga menjual pakaian, bulu binatang, buah dan macam2 lagi.  Kira oklah sekali sekala pegi sinikan.  Sy mmg suka pergi pasar sbb nak cari bayam, kat mall xjual bayam tuh.  Kami makan dulu kat cafe yg jual makanan dari Dagestan.  Selepas tu pergi beli bayam, kismis dan beli jus delima.  Jus tu fresh diperah kat situ jgk.  Tak boleh beli banyak2 sebab kami balik pun jalan kaki. Sebelum tu kami pergi ke sebelah bangunan tengok ada kiosk barang-barang Gzhell jenama farfor.  Biasa sy tgok online jek tapi dah ada showroom dia dekat2 ni baik g tgok sendirikan.  Kita ni xfaham bahasa russia nampak semua gzhell sama je kan, tapi sebenarnya ada byk company dan ada byk gred jgk.  Kat belakang produk tu biasanya ada cop, jadi mmg boleh tahu company mana yang buat.



Masa ni daun-daun dah mula gugur

Yg depan mcm murtabak yg belakang macam lempeng. Ni je style breakfast dorang, padan ler slim2 sumer orang sini ni.

Saya pergi Auchan jalan kaki nak beli barang2 untuk watering system, nanti nak balik Malaysia nak minta jiran tlg siram pokok.  Tapi kesian plak dia nak dtg siram tiap harikan, jadi nak buat watering system supaya dia dtg topup botol 3-4 hari sekali aje.  Masa tgh tgok sayur, sy ternampak buah yang pelik.  Rupanya nama buah tu Feijoa, bukan buah tempatan.  Nama saintifik Acca sellowiana.  Tapi sy xbeli sbb mcm xsedap jek.  Hubby ada jgk beli selepas tu tapi rasa dia mmg xsedaplah, tak tau nak terangkan macamana rasa dia, macam kurma masam kot.  Kat sini dah bermula sale Black Friday rupanya, hubby tunjuk sy catalog iphone yang tgh sale.  Sy belilah jgk sebab kronik betul henfon sy ni.  Bateri full, bila ambik gambar 2-3 keping pun boleh mati.  Mula-mula nak beli kat KL bila balik nanti, tapi beli ajelah kat sini. Lgpun kat sini ni jarang kedai jual barang tiruan, beli kat sini lebih dipercayai.  Cuma iphone 5S ni guna mini sim card, terlupa plak sy nak g kedai Beeline utk potong sim card.  Lusanya sy menapak balik ke Auchan potong sim card.  Tak per, exercisekan.




Tahun ni awal betul salji, lebat plak tuh


Pertengahan bulan buat makan2 untuk pelajar M*RA kat rumah kami.  Menu kambing bakar dan nasi kerabu.  Sambal kelapa dan kuah upah student buatkan.  Kat sini ada jual kelapa kering kat pasar rupanya, tapi biasalah rasanya xsesedap dan selemak kelapa segar.  Sy buat carrot kek aja, sy letak walnut yg beli masa kat pasar bulat hari tu.  Kalo nak beli kekacang mmg murah kalo beli kat pasar sbb boleh suh dia timbang berapa byk kita nak.  Esoknya kami menghadiri program anjuran student kat sini.  Ada jualan makanan dan pertunjukan kebudayaan.  Banyaklah hasil shopingan kat sini, siap buat henna lagi.  Baguslah budak2 ni, pandai masak dan dah mula belajar buat business kecil-kecilan.




Tengah membaca pantun dalam bahasa Malaysia 


Tgok cupcakes yg hijau tuh, sedap giler weiiii...green tea cupcakes rupanya


Kat hujung bulan saya ikut jiran menghantar staf yang dah nak balik for good.  Sedihlah jugak sy sebab member ni banyak tunjuk ajar sy pasal hal-hal persatuan.  Tapi bestnya dorang pun duduk Putrayaja je, jadi nanti dah masuk keje balik bolehlah nak dating2 kat IOI mall tu plak kan.  Selain tu, ada student pinjam umah untuk buat meeting dan dorang tempah kek birthday untuk hubby sekali.  Tak acikan, kitaorang nak balik ni baru ler dorang nak buat winter game plak.  Dah sah-sah kami xleh join, melepas le nak berbanana bot kat salji.  




Wifi baru dah pasang kat rumah bersama-sama dengan tv.  Wifi lama tu bikin sakit hati betul sbb tiap kali nak guna kena log in, kekadang tinggal 10 minit pun kena log in balik.  Ada beratus-ratus saluran ada, tapi bila tgok hampir semua bahasa russia hhhmmmmm.  Pakcik ni sorang2 jek pasang pahtu dia pakai alas kasut tu.  Dia tau yang orang asia biasa buka kasut masuk rumah.

Untunglah ada orang kasi kek.  Kek ni kek green tea tau.  Hari tu ada beli masa jualan budak2 ni, bila makan rasa sedap sgt, mulalah daku google resepi sbb pelik kek dia sbb warna hijau.  Atas dia letak cokelat putih. Mula2 ingatkan kek pandankan + santan...hahahah kampung betul kan.  Bila google baru jumpa kek green tea rupanya.  Pahtu budak2 tu nak kasi suprise kat hubby dan nak order kek yg ni, ni bukan besday boy yg makan ni kang.....ni bini dia yg melantak.


Ni 1st time buat kek cokelat kukus untuk mkn2 rumah jiran.  Terlebih panas agaknya, sumer mekar kembang semangkuk sumer.  Nanti nak balik Malaysia nak beli acuan kuih apam tu barulah lawa.  Yg ni guna acuan tart dah letak minyak tapi tetap melekat.


Baru jumpa breadcrumbs kat Azbuka.  Kat sini whipping cream ada yg 35% fat tu je, heavy cream yg lebih pekat xjumpa.  Nak kena beli jgk kitchen mechine ni untuk buat swissmeringue buttercream sbb kat sini xjumpa non-diary whipping cream atau krimwell/shortening.  

Ok, terima kasih sbb baca blog sy.  Kami balik Malaysia nanti, jadi tahun depanlah kita jumpa balik yea.  Kasi peluang kami nak makan durian puas-puas kat Malaysia.  Bye.





7 comments:

  1. Assalamualaikum...

    banyak benar gambarnya...banyak juga ceritanya...semua menarik untuk dibaca....terutama bab musim luruh....suka tengok daun=daun kering atas rumput/lantai....heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Musim luruh sgt singkat, xsempat nak g park cari pokok warna warni. Biasanya sy ambik masa 2 hari nak buat 1 entry, sbb tu sanggup buat 1 entry/bulan 😃.

      Delete
  2. suka baca cerita dari perantauan macam ni..terasa hubungan kekeluargaan di sana baik2 belaka ye kak ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, kalo dok perantauan ni mmg lebih rapat. Sbb tu kekdg ada org lebih suka dok luar negara, dok dlm negara byk sgt urusan sampai masa dgn family terhad.

      Delete
  3. Assalam..seronoknya tgk suasana sana..

    sis balik Msia bile..> balik terus ke balik cuti jer..? hihhi..duyan menanti muuuuuuuuuu...slurppppppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik 3 minggu jek, ni dah ada kat Moscow balik dah :)

      Delete