Tuesday, 26 August 2014

Pandora Dari Chenta Hati



Assalammualaikum

Bulan Jun adalah bulan yg agak istimewa bagi kami sbb bulan Jun adalah birthday sy dan anniversary kami.  Biasanya hubby mmg tak lepas dari kasi hadiah masa bulan ni, sy plak akan kasi hadiah dia masa besday dia.  Biasa hadiahlah sbb kitaorang jarang ada masa bersama, jarang kitaorang mkn best2 kat luar.  Rasanya hubby lebih hargai birthday sy kot sbb masa birthday aje dia rajin wish, masa ann senyap ajek.

Tahun ni adalah anniversary kami yang ke-4, syukur alhamdulilah.  Bila fikir2 balik rasa magic jgklah boleh sampai ke tahun ke-4, memandangkan kami adalah couple yang paling suker bergaduh dalam dunia ni. Pagi petang siang malam bergaduh jek keje nyer.  Daku plak suker merajuk, sikit2 merajuk...ni lagi le buat hubby tensi.  Now, hubby dah jarang dah buat sy sakit hati.  Sy pun dah makin cool dan dah boleh menerima dia seadanya mungkin jgk dah imun.  Perbezaan itu lah yg membuatkan kita istimewakan.  Tak akan sama dengan orang lain, dialah lelaki terbaik yg sy jumpa yg boleh dijadikan suami yg lain sumer hampeh, ingat senang ke nak cari suami yg baik di zaman sekarang ni?.  Perkahwinan ni mmg kena banyak tolak ansur sbb kita kan manusia biasa yang tak lari dari masalah. Nak membina ikatan kukuh tu pun akan ambik masa.  Bila gaduh mesti akan cari Kaksu, kahkahkahkahhhh.... nasib baik skrg dah kurang gaduh nya.  Kaksu pun dah busy skrg, dah ada 4 orang anak pompuan yang makin membesar.

Ni lah buku catalog nyer, bila beli jgn lupa ambik.  Dalam ni ada byk pilihan beserta harga sekali...

Ni summer collection terkini

Masa besday hari tu, tertunggu jgk hubby wish.  Bila jam 6 petang tak wish terus tanya dia kenapa tak wish, terus dia wish lepas tuh.  Hahahaaa...kelakar tak malu betul.  Sy tak pernah lupa wish besday dia tiap tahun tau.  Minggu lepas sebelum hubby keluar, hubby ada tinggalkan paperbag kat atas meja.  Mmg perjanjian yg tak bertulis, kalo hubby nak kasi apa2 brg kat sy, mesti letak atas meja tuh.  Kalo dia punya brg tuk dia sendiri, dia terus letak kat dapur atau kat bilik bacaan dia.  Jadik sy tau lah itu brg dia.  Skrg ni dia dok keje ulang alik Sabah ni, adalah tu dia letak macam2 atas meja, letak kuih cincinlah, letak amplang lah, letak udang keringlah.  Daku apa lagi, melantak lah perhabis sumer.  Nanti kalo tak mkn dia tak nak kasi plak lain kali kan.

Cantikkan design bentuk bunga rose nih.. 


Champ bentuk love

Bila dia dah keluar, tetiba terpandang paperbag tu terus 'OMG Pandoraaaaaa'.  Sebelum ni mmg penah msg hubby kalo dia g obersee nak kirim gelang pandora.  Skrg ni rasa dah bosan pakai emas dah, nak try benda lain plak...nak beli Zulian mmg xexclusif sgt le plak.  Kekadang terlupa dah mana simpan brg kemas, hari tu dah berbulan cincin sy tertinggal kat labcoat makmal.  Bila tgh discussion dgn opismate tetiba terseluk poket labcoat, terkejut ada kat situ.  Sib baik labcoat ni xde orang guna.  Sbbnya dah habis dah sy selongkar rumah mencarik benda ni, menimbulkan stress ok.  Kekadang org suker trade in kan, sy tak suker trade in sbb bila trade in...akan ada susut nilai...daku kan kedekut.  Selain itu, susah nak cari pattern yg kita suker.  Yelah kita bukan kaya terus beli satu set, jadi bila pegi tahun depan nak beli rantai ke apa...pattern yg sama ngan gelang yang beli sebelum ni pun dah xjual.  Lepas tu emas ni ada plak kena zakat kalo dah cukup hisabnya.

Boleh match cincin dgn gelang

Harga dan antara jenis bracelet yg ada, yg emas 14k pun ada.  Tapi harga sumer ni untuk catalong ni aje tau, mungkin lepas2 ni harga dia dah tukar tu tak tau le plak.

Boleh buka dan tukar2 ikut citarasa 

Bila buka kotak, nampaklah bracelet dan 2 champs.  Cukuplah kan untuk permulaan, nanti boleh tambah sikit2 dia punya champ nih.  Dibagi juga sebuah buku catalog comel ada mcm2 dalam ni.  Pandora ni ada macam2 rupanya, ada pelbagai jenis bracelet...selain itu ada jgk istilah nya contohnya Champ, spacer, clip dan safety pin.  Ada macam2 tema ada...ada bunga, ada batu permata, ada emas, ada love, ada huruf, ada binatang, ada fairytale dll.  Selain itu ada jgk jual rantai, pendant dan cincin.  Bracelet ni pun ada byk jenis, ada bracelet, bangle, kulit.  

Gelang dan 2 clips bentuk love yg sgt suwettt...bolehlah sbg permulaan..tq my lovely hubby *love*

Yg hubby kasi ni bentuk love, jadi sy kena cari le aksesori yg bertemakan love. Nak campur2 pun boleh jgk, tp sbb ni kan hadiah anniversary + besday, sy ambik keputusan untuk kekalkan konsep love nih.  Nak cari aksesori yang menggambarkan kisah percintaan kami plak.



Ni beberapa contoh yg sy ambil dari IG Pandora...cantikkan?

Sekarang ni tengah fikir2 design yang saya nak buat nih, bergantung kepada bajet yang adalah.  Gelang ni besar skit saiz gelang pun ada byk size sebenarnya, jadi kena le letak byk2 champ baru le cun.  Nampaknya kena le membeli berdikit2 champ ni, simpan duit 3 bulan baru boleh beli 1 biji champ.  Makan tahun jgk ler kiranya kalo nak memenuhkan gelang ni. :)

  

Tuesday, 19 August 2014

Percutian ke London Day 4

Tower bridge kat belakang tu



Assalammualaikum dan salam sejahtera semuanya

Sy sambung Percutian ke London untuk hari yang ke-4 plak yea.  Tak sangka ramai plak orang google tentang trip ke London ni yea.  Ramai orang berminat nak bercuti ke London kot, yelah sekali sekala keluar pergi negara maju kan seronok jugak. Cadangnya nak buat entry sebulan sekali jek tp xpe, sy cuba percepatkan terutama untuk London dan Paris nih.   Hari ke-4 ni tentatif kami cuma nak tgok Tower Bridge dan Tower of London ajek.  Lepas tu kami nak naik feri ke Greenwich plak.  Sebelum ni macam nak ke Camden Town, tapi tuan rumah kami cadangkan kami pegi ke Greenwich ni merasai pengalaman naik feri menyusuri Sungai Thames plak.  Lepas tu sambung balik untuk shopping kat Oxfort Street.

Dlm gambar cantik tp bila depan mata xcantik sgt sbb persekitaran dia dah byk bangunan moden :)

Kat belakang tu Tower of London





Tiket untuk masuk Tower of London boleh beli kat sini


Cantik nyer bangunan mcm piramid tuh

Cantik jgk kawasan sini nih

Hari ni kami pergi ke melawat ke Tower Bridge, kami keluar rumah tumpangan seawal 9.00 pagi.  Seperti biasa kami naik bas dr rumah tumpangan, naik underground dan turun di stesen Tower Hill.  Hari ni topup lagi 10 pound oyster card.  Keluar saja dari stesen underground, tetiba ternampak tulip yg sangat cantik kat taman depan stesen tuh.  First time secara live tgok tulip di taman, biasa tgok kat kedai bunga ajek.  Ada beberapa color tulip yang ada, apa lagi kami pun berhentilah mengambil gambar.  Selepas tu kami mencari2 pulak Tower of London, pergi seberang jln baru nampak orang ramai beratur nak beli tiket dan beratur nak masuk.  Kami tak nak masuk dan bergambar saja diluar berlatarbelakangkan Tower of London yg sebetulnya adalah sebuah istana.  Kami menapak ke tebing sungai dan mengambil gambar berlatar belakangkan Tower Bridge.  Tower bridge ni adalah jambatan yg merentasi Sungai Thames, ada byk jambatan lain tp yg inilah yg paling cantik.  Kekadang ada org confuse antara Tower Bridge dan Tower of London.  Tak heran sebab namanya lain dan ia terletak sebelah menyebelah jek pun.

Kat sini lah kalo nak pegi naik feri, ada kaunter beli tiket kat depan tuh


Kitaorang tgh beratur tunggu feri

Feri yang kami naik tu lebih kurang mcm ni lah


Semlm tuan rumah ada sebut ttg feri ke Greenwich, ala yg dulu-dulu belajar geografi tuh.  Patutnya kami ke Camden Market tp rasa macam xbest sgt plak nak shopping sbb duit pun tinggal ciput jek lagi.  Jadi kami decide untuk naik feri ke Greenwich.  Jetinya berdekatan saja dengan Tower Bridge dan harganya untuk return tiket adalah 12 pound seorang.  Ada kaunter tiket di sini untuk beli tiket...sediakan ajek pound nyer.  Kami beratur tunggu feri, lama jgk sbb kami terlepas feri. Sambil2 tu melihat orang naik dan turun feri sebab dari sini boleh jgk pegi ke tempat2 lain.  Negara moden kan, cekap jek dorang mengendalikan feri ni dan safety mmg sangat2 diutamakan, sign board ada merata2 dan ada SOP yang dorang kena ikut.  Rasanya dalam 30 minit sekali ada feri pergi sana.  Bukan setakat feri ke Greenwich, boleh jugak naik feri ke London eyes, Embarkment dan lain-lain tempat.  Naik feri dalam 20 minit dan turun di jeti Greenwich.





Kat belakang tu Greenwich town



Ada taman kat sini


Jom balik 

Sejujurnya macam xde apa sgt pun nak ditengok ditepi2 sungai ni.  Dah 4 hari di London, otak dah mula menyerap semua pemandangan dan makin lama makin nampak sama ajek dengan pemandangan kawasan lain di London.  Kami berada 30 minit saja di Greenwich dan kat sini macam xde apa sgt, ada macam kapal yg seakan muzium dan ada jgk seakan pekan kalo nak explore dan juga ada taman.  Tapi kami xbyk masa untuk explore, sempat beli buah2an di Mark and Spencer food.  Rupa2nya Mark and spencer ni byk betul kat London ni, ada jual baju dan ada jgk yg khusus untuk food saja.


Oxfort street

Tempat kami shopping Clarks



Kami naik underground balik dan turun di Oxford Circus. Jumaat lepas kami jln kaki dari Oxfod Circus ke Totenham Street.  Kali ni plan jln kaki ke arah bertentangan plak iaitu Oxford Circus menuju ke Marble Arch.  Rasanya laluan yg kami lalu ni adalah lebih baik dari jumaat hari tu sbb kedai2 lebih besar.  Mula2 jumpa kedai Clarks, kedai ni lebih besar dari yg kami jumpa jumaat lepas tuh.  Sempat membeli sandal Clarks di sini tapi saiz daku xde, terpaksa le ambik saiz 4, daku pakai saiz 3 di UK iaitu saiz 5 di Malaysia.  Rasanya harga kat kedai Clarks sini murah sikit ajek le dengan harga kat KL.Selepas tu kami keluar masuk kedai macam Zara, Uniqlo, Debenhum, M&S, H&M.  Last sekali shopping kat Primax, kat sini Primax dia sgt besar.  Kalo korang xde byk masa baik ikut route kami hari ni banding route jumaat hari tu, kedai2 dia sama jek cuma lebih besar.  Shopping kat Primax, travel partner sy byk shopping kat sini beli blouse.  Mula2 ingatkan dah nak tutup sbb ramai sgt orang, ntah kenapa ramai sgt orang memborong kat sini pahtu nak byr pun beratur pjg.  Daku mcm tak berkenan plak ngan barang2 kat sini, macam ala2 Mydin plak.  Tapi daku beli le jgk legging, inner dan beg london.  Lagipun hari ni ahadkan, dorang byk tutup awal.  Keluar Primax, kaki dah lenguh dah, kami pun decided nak balik...lgpun dah jam 6.00 dah pun kan.  Kami naik kat stesen underground di Bond Street.  Tak tercapai cita2 nak jln kaki sampai stesen Marble Arch....jauh ok.  Malam ni nak mengemas beg dan masak sikit untuk bekal trip esok g Paris.  Kat area sini juga terdapat kiosk2 menjual souvenir.


Jomlah balik, sampai sini ajek le sanggup jln

Hari ni ntah underground line yang direct pergi umah tumpangan rosak plak, kami terpaksa cari line lain dan turun kat Hammersmith stesen, sepatutnya turun kat White City yang tak payah tukar2 tren.  Malamnya kami cuci kain guna mesin basuh yang ada heater.  Jakun kejap sbb kat KL jarang jumpa kan.  Nasib baik jgk kami basuh awal sebab nak tunggu kering ada le dalam 6 jam.  Lepas tu xboleh sumbat byk sgt sebab nanti akan berkedut.  Tapi best le sebab siap jek dah boleh lipat.  Lepas tu sesi merebus nasi impit plak.  Dinner malam ni tuan rumah yg masak sebab kebetulan ada guest lain dtg.  Kami kena mengemas brg sbb malam esok guest ni nak tido bilik ni.

Banyak le jgk bende baru belajar kat sini, cara hidup orang di bandar2 besar. Dorg sgt prihatin ttg penggunaan air, sgt berjimat dan menjaga sumber air dorang supaya tidak dibazirkan.  Tuan rumah ada anak pompuan sorang umur dalam 3 tahun dan baby tunggu masa nak keluar :).  Nampak le mama dia bawa dia pegi ke school iaitu taska, kat sana mama nya ckp ada byk mainan disediakan.  Boleh le dorang belajar bersosial, tp mamanya bawa dalam 2-3 jam jek, beberapa kali jek seminggu.  Nampak kat sana kehidupan dorang lebih santai, byk masa ngan anak2 sbb mamanya surirumah.  Papanya plak walaupun sibuk dengan kuliah tapi tetap ada masa nak outing dengan anak2.

Ok, bersambung plak di entry yang seterusnya yea.  Banyak nyer entry tuk London Paris ni, nak senang cari korang boleh klik kat Label London di belah kanan tu yea.


 Ada kiosk boleh beli souvenir, sediakan aje pound nyer



Sebenarnya malu nak tayang apa sy beli tapi sbb dah ada yg tanya, di sini sy letakkan hasil shoppingan setakat ni.  Sy tak beli barang2 mewah, hanya beli barangan kegunaan biasa saja.  Harap boleh membantu kengkawan yang pegi London.  


Beli kat Oxfort Street.  Nak design cantik kena beli kat sini sbb design kat Bicester village mmg menyedihkan.

Perfume dan gelas beli kat Debenhum.  Longchamp beli kat Harrod.  Gelas tu dlm kotak, tp sy terpaksa buka dan balut dlm baju seblm masuk dlm beg sbb dah xde ruang dah.  Kak S beli gelas raya kat sana, cantik2.

Souvenir yg sy beli kat London + Paris dan area Cardiff.  Souvenir sy lebih suker beli kat Paris sebab duit euro lebih rendah tp bukan murah yea.  Bygkan London shot Glass set tu dah 3.99 pound (convert dah  RM22...sesak nafas).  5.00 pound bolehlah dpt 3 FM  bus London tuh.

Beg bodoh ni beli kat Primax kalo tak silap harganya 2 pound

Tiket g Greenwich

Kepada kaki shopping yg tak sabar2 lagi nak pegi tuh,  sebelum pegi London sy banyak buka beberapa website utk tgok dan berangan apa benda nak beli...berangan kan free dan buat anggaran harga.  Kebanyakkan brg yg sy beli adalah barang brand dari UK sbb lebih murah beli kat sana banding kat KL.  Dibawah ini adalah antara yang sy suker.

Amazon UK
John Lewis
Longchamp
LV
Le Creuset
ARGOS
Clarks

Sebelum pegi London hari tu sy ada minta MS. A belikan beberapa brg letrik dari sana dan pos ikut kontena, klik sini.

Tentang Oyster card klik sini dan sini.  



Sy suker check harga single fare dari satu station ke satu station mcm org xde keje, klik sini.