Monday, 21 July 2014

Percutian ke London Day 3


Nampak tak tiang2 hitam kat belakang tuh?  Sila beratur kat situ tuk beli tiket g Bicester Village yea..kat situ ler kaunter tiket nyer.



Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bersambung di entry hari ke-3 pulak yea. Informasi ttg percutian ni sy ada kongsikan pada entry yg pertama, klik sini.

Minta maaf banyak-banyak, lambat sikit nak tulis tentang percutian ke London ni.  Bulan-bulan posa ni tersangatlah malasnya nak menaip.  Ni plak ada kes MH17 ni, aduhai terasa sedih sangat sampai dah tak larat lagi nak sedihnya.  Rasanya dah banyak daku bersedih dari kes Lahad datu tahun lepas ke kes MH370, ke kes Gaza ni plak ke MH17 nih.  Bila sy ternampak ada sorang pensyarah yg tulis dalam FB ttg MH17 kena tembak ni, daku dah 'oohhhh not again'.  Route yg pegi Amsterdam ni lah route yang kami guna juga masa ke London ni.  Masa lalu kat area situ, daku sempat berbisik kat Kak S yg area situ skrg tgh berperang.  Esoknya daku sempat lagi tgok update ttg MH17 ni kat internet, rasa sedih sgt tp kurang dah kesedihannya banding MH370 hari tu, mungkin dah imun.  Lepas dari tu sy jarang dah buka, tgok tv pun dah jarang.  Hmmmmm..aku tak mau terluka lagi... 

Ok, berbalik kepada trip London ni.  Hari ni planning nak ke Bicester village. Pepagi jam 9 selepas breakfast seadanya, seperti biasa naik bas ke Stesen White City, lepas tu tukar tren di Nottinghill Station utk ke Paddington Station, ambik tren ke Marylebone Station. Pening oooo naik tren ni, kena pandai baca peta nya dgn betul, kalo tak sesat le...kami pun tersesat jgk semlm, sib baik boleh patah blik. Ni hari yg ke-3 kira dah pandai sikit baca peta underground ni.  Bukan apa, kalo sesat akan merugikan masa kami.  Sbb byk lagi tempat nak pergi ni.


Turun di Marylebone Station, terus beratur beli tiket keretapi. Sempat berkenalan dgn sorg muslim thai yg sgt comel, dia terlepas tren sbb dia dtg naik bas dr Norwick, dia kena beli tiket baru. Dia beratur di belakang sy, sy tegurlah dia sbb ingatkan dia orang Malaysia.  Rupanya tiket train ni boleh beli online dan kalo student price boleh dpt murah lagi. Harga tiket kami seorg termasuk bas adalah 32 pound untuk tren dan bas return, mahal le jgk kan.  Dah berkenalan dan berborak sakan macam itik dgn ayam tu, kami pun jln le  bertiga naik tren sama2, tempat tunggu terminal yg mana satu nak pegi, boleh tgok kat skrin besar atau boleh tanya kaunter pertanyaan. Macam itik dengan ayam sbb dia x faham sgt BM, dia boleh bertutur dalam bahasa dialek kelantan yang sgt pekat tuh.  Sy tak terkejut sbb masa pegi Phuket dulu ada jumpa org dari Narathiwat jugak, mmg sgt pekat dialek dia ok.  Macam kalo g KB tu mmg dah jarang jumpa pekat macam nih.

Agak lewat jgk dpt tau terminal mana, bila dah tau kami bergegas ke terminal dan terus naik tren.  Kami siap berdiri berdekatan dengan kiosk pertanyaan lg. Itu pun bila tren tu dah nak sampai baru staf maklumkan naik terminal no berapa, kami pun apa lagi berlari2an ler mengejar.  Tren ni free seating, duduk jek mana yg berkenan dihati. Perjlnn dlm 1 jam jgk dgn melalui perkampungan dan ladang2 bunga canola yg menguning dan rumah yg cantik. Berborak dgn pompuan thai tu dr hal peribadi sampai ke konflik politik selatan thai. Bersyukur le kita rakyat Malaysia yg dpt pelbagai kemudahan disediakan untuk kita, ada org lain yg tak begitu bertuah seperti kita.  

Nampak tak tu saiz 6?.  Tu saiz UK.  Korang bolehlah  pegi ke Clark di Malaysia dan test dulu.  Sebab saiz dia lain dari saiz kasut biasa.  Sy pakai kasut biasa saiz 5, tapi sampai sana saiz sy saiz 3 UK.  New design xde le kat sini, kena cari kat butik baru ada.  Kak S ler yg shopping sakan sini ni.

Pilih2 dan test mana kasut yang kita nak, lepas tu dah berkenan baru bagitau salesgirl pilihan yg kita nak...nanti dorang akan ambikkan yg baru.  Ramai nyer org Malaysia shopping kat sini...termasuklah kitaorang :)



Membelinya idak ler, tapi ntah apa yg kami buat kat sini sampai 5 jam nih.  Sorrylah sy bukan jenis suker shopping henbeg, opis sy tercorok kat bgnn hujung yg terpencil, rasanya kalo berkemban g opis pun org tak perasan hahaahhahaa... 





Turun di Bicester Village North, terus naik bas yg sedia tunggu di luar. Tak payah risau sbb ramai orang yg turun kat sini kebanyakkan pelancong, mmg berduyun2 ler orang naik bas.  Ramai jgk pelancong arab yg naik tren nih, shopping sakan dorang.  Dlm 5 minit jek pun nak ke Biscester village ni naik bas, ada jgk yg menapak jek. Dah sampai.....mmg perkampungan yg sgt comel dgn deco ala british, sumer kedai2 ada outlet sendiri yg berderet. Byk branded outlet kat sini, mmg puas hati, cuma masa ni xde sale sgt. Keluar masuk kedai cari brg. Antara brg yg beli kat sini termasuk Clarks, beg Samsonite, Le creuset. Hati2 jgk dgn pencopet, kat sini pantang lalai ajek brg melayang. Le creuset murah, utk mug + piring kuih + mangkuk boleh dpt buy 3 free 1 dgn boleh mix n match. Utk Clarks daku mmg malang, saiz 3 UK punya section xsampai 10 kasut/sandal ada. Kat sini brg disusun ikut saiz. Teringin jgk nak beli henbeg Coach tp xde pun harga bwh RM1k, purse pun xde harga bawah RM400. Aduyaiiii..... Kami kat sini sempat mkn mknn yg kami bawa dari rumah  di kerusi, sambil2 melegakan kaki yang penat. Dah siap kami pergi stesen bus balik dan naik bas ke stesen keretapi.  Sampai London, kami turun di Paddington Stesen dulu, saja je nak merayau-rayau...besar jgk stesen nih banding dgn stesen lain.  Lepas tu balik rumah tumpangan.  Boleh tahan jgk kitaorang berjln hari ni, dari jam 9 pg sampai jam 3.00 ptg kat Bicester Village tu jek.

Stesen Bicester Village.  Biasa bas ke Bicester village parking betul2 tepi tangga biru tuh.  Ada staf jgk jaga...xsesat punya.




Bas hitam tu ler bas dari stesen keretapi ke sini, tu stesen bus.  Kita orang dah habis shopping dan otw nak ke stesen bus tuk balik ke Stesen keretapi....tp dok berselfie dengan bunga2 yg cantik sepanjang jln.  Bas dia byk jgk, xpayah tunggu lama2.

Dlm bas, tunggu bas jln, stesen bus dia pun dihias dengan bunga-bunga

Kak S kesejukan tengah tunggu keretapi, tapi sempat jgk tu nak bergambar

Ni masuk toilet kat Paddington stesen, nak masuk toilet kena guna coin.  Terkial2 kitaorg, nasib baik ada staf kat situ ajar caner nak tukar duit coin kat mesin di tepi tuh.  

Sampai rumah tumpangan dlm jam 6.30, kami keluar blik lepas isyak pegi Westfield, semlm borak dgn tuan rumah, dorg ckp tempat ni mall yg paling besar di London, kebetulan bas mmg akan lalu betul2 dpn wesfield nih. Rupa2nya jaket beli kat sini lg best. Brg2 dia pun best sbb ada Debenhum kat sini. Beli perfume yg ada promotion kat sini. Byk jual baju2, brg baby, brg rumah etc. Mlm baru kami blik ke rumah tumpangan. Tips shopping kat sini mudah ajek, beli yg ada promotion. Kekdg boleh dpt half price, yg xsale mmg mahal.

Jadik xdpt nak plan secara spesifik nak beli perfume jenis apa, beli ajek yg ada less. Daku tertarik dgn brg letrik kat sini tp bila fikirkan kena naik bas ke Cardiff plak lepas ni, terus terbantut.




Antara hasil shoppingan kat Bicester Village, korang lagi sakan kot..kitaorang ni percutian bajet ajek.  Untuk harga boleh check kat website Le creuset, tp kat sini murah sikitlah harganya banding London. Tapi nak mengangkut tu ler yg tak sanggup tuh.

Kat Debenhum kitaorang beli set gelas (biasalah mak-mak dan bini-bini orang mmg mcm nih!), winter jacket dan perfume aje.  Kat sini barang2 rumah tersangatlah cantik2, arghhhhh.  Masa pun tak banyak sbb dah nak tutup.  Lepas tu balik rumah tumpangan, kesejukan kitaorang dok dalam stesen bas tunggu bas.

Ok, bersambung di entry ke-4 plak yea.



Friday, 11 July 2014

Pray for Gaza



Assalammualaikum 

Sedih bila melihat org Palestin yang dibunuh di Gaza, tak boleh tgok tv dah saya ni.  Syukur jgk kita duduk di Malaysia yang masih aman.  Mmglah ada jgk kes2 jenayahkan, tapi sekurang2nya kita masih boleh bergerak bebas ke sana kemari di bumi yang tercinta ini. Bertambah sakit hati bila baca komen2 kat Fb org putih bila ada org yahudi yang mengatakan mereka hanya mempertahankan diri mereka dari Hamas.  Ini mengingatkan sy pada peristiwa di Lahad Datu dulu tu, bila org sulu menceroboh dan membunuh polis kita.  Mmg dah sedia maklum yg org sulu ni mmg sentiasa dtg melakukan pelbagai jenayah di kawasan pantai timur Sabah termasuklah penculikan, pembunuhan dll dari dulu lagi.  Tapi kita tidak membedil dan menyerang kepulauan sulukan?. Kita hanya membedil tempat yang mereka ceroboh di negara kita dan menangkap mereka, itu pun bila orang tempatan dah naik angin.

Serangan yg dilancarkan oleh israel ni bagi sy bukan mempertahankan diri, tapi yg sebenarnya adalah mereka ingin menakluk bumi Palestin dan menghalau keluar orang Palestin.  Itu sebenarnya yg mereka mahukan.  Orang Palestin mempertahankan tanah air mereka, takkanlah org dtg merampas tanah air kita, kita dok diam2 sajakan.  Kita dihalau dari kampung kita dan terpaksa tinggal di kem-kem pelarian yg kadangkala turut dibedil.  Mestilah kita memperjuangkan tanahair kita sama seperti pahlawan dulu2 yang berjuang menentang penjajah.

Jadi apa yang kita boleh buat? Nak pegi berjihad ke sana mmg tidak mampu. Ada byk cara lain yang boleh kita lakukan selain daripada berdoa kemenangan dipihak saudara kita di Gaza dan Tebing Barat. Salah satu diantaranya adalah dengan menyumbangkan dana kepada pihak2 yang membantu Gaza. Korang boleh menyalurkan bantuan seperti yang tertera di bawah ni.

Selain dari Aman Palestin, terdapat jgk badan lain yang mengutip derma untuk Palestin.  Terpulanglah kepada korang nak membantu yang mana satu.  

Selain itu kita boleh mulakan dengan memboikot syarikat2 yang mendokong Israel ini seperti dibawah.  Sy mmg dah jarang pegi mkn McD, biasa kalo pergi pun sebab temankan orang.  Bila nak pergi McD saja, teringat kat orang Palestin, dah tak lalu dah nak menyuap apatah lagi makan.  Sy mula boikot McD ni pun masa dulu2 yang ada boikot McD secara besar2an tuh.  Selain itu, dulu salu jgk sy pegi Starbucks sebab kalo pegi situ terasa diri kaya raya....terasa high class sgt mkn minum kat situ kan, tapi lepas boikot dulu tu sy tak pegi dah.  Selain tu sy jugak mengurangkan membeli barang2 yang diboikot ni secara perlahan2 dan mula mencari alternatif lain.  Sebenarnya boleh nak boikot ni, bukan saja boikot mengikut musim tapi boleh boikot selama2nya.  Kita buat secara perlahan2, lama2 dah biasa dah...dah tak ingin mkn McD, tak ingin minum milo, tak ingin dah nak bermegah2 pergi Starbuck.  Biarlah daku mengorbankan nafsu sendiri, tak mati pun kalo tak makan bende tu semua.  Lgpun setiap sen duit yang kita belanjakan tu akan digunakan untuk memerangi saudara seagama kita di Palestin.  Sanggupkah kita?  Tergamakkah kita membuat saudara seagama kita dibedil dan ditindas?.  Tidak bukan, jadi bertindaklah dari sekarang dan mula boikot secara KEKAL mulai sekarang.  


Ni adalah barang-barang yang boleh diboikot.  Sila ambik gambar dan letak kat phone memasing yea, bila g shopping boleh rujuk list ini. 



Bersama-samalah kita berusaha membantu selagi mampu.  Ia lebih baik dari tidak berbuat apa2 kan.  Semoga usaha kecil kita ini akan diberkati dan beroleh ganjaran di akhirat kelak. Amin.

KITA BOLEH!!!




   

Sunday, 6 July 2014

Tudung Raya Ariani


Assalam kengkawan

Baju raya korang dah siap belum?.  Baju raya sy sehelai dah siap dah, 2 helai lagi tak siap.  Gaji nanti baru lah g ambik kat DZulClassic sama dengan baju hubby.  Tahun ni punya raya kami akan beraya di Rompin belah suami.  Dan seperti biasa setiap tahun hubbylah yang pilih tema baju raya kami, sy ni jenis tak kisah, biar org yg kisah yg pilih hahahaha...

Tahun lepas last minute g carik tudung raya, warna yang nak sumer dah tak de.  Tahun ni 1st day sale dah pegi Ariani dah.  :)


Tahun lepas kami ada konflik bila hubby merahsiakan warna baju raya dia.  Hhmmmm ntah apa-apa kan, baju raya pun nak rahsia ke?.  Pelik-pelik....dia ni suker benor bergurau yang tak masuk dek akal.  Sebenarnya hubby kasi 3 kain baju raya lain color, tapi sbb sy dah tempah byk baju lain...jadik sy tak tempah baju yg hubby kasi, lgpun hubby kasi dah lambat.  Tempah baju kat KL ni bukan macam kat kg sehelai RM25 kan.  Tahun ni hubby kasi kain raya, motif etnik dari Sarawak.  Yg lain sy beli sendiri.  Cepat ler siap baju raya tu sbb ada perincian lain nak letak nih.  

Beli 2 helai ajek, tudung halfmoon Aleesya dan jgk tudung printed schiffon.  Lepas ni nak kena hantar g dry cleaning dulu sebelum rasmikan.  Beli shawl akan dpt free inner.  Suke shawl ni sbb ada batu2 bling-bling bertaburan kat tudung.

Jadi tahun ni tema kami warna purple.  Oklah, walaupun warna kegemaran sy pink tp faham sgt le, lelaki mana le nak pakai warna pink kan hahahaaaa... Baju dah settle, tinggal lagi tudung.  Semlm tgok kat FB, Ariani ada sale bermula hari ni.  Apalagi hari ni haruslah pergikan, sy pegi cawangan Bangi ajek.  Masa sale ni baik g beli, xyah le daku nak mencari kain dan menjahit sendiri shawl.  Lgpun ni shawl tuk rayakan, kena le yg bling2 skit.  Ok korang, kalo belum ada tudung bolehlah pergi cari kat mana-mana cawangan Ariani ni...cepat skit nanti kalo lambat color2 yang best sumer dah sold out.  Tadi banyak tudung ada diskaun 50% tau.  Tadi jgk sempat buat kad keahlian, dengan pembelian lebih dari RM200 dah boleh dah buat kad.  Kalo ahli akan ada lagi diskaun tambahan.  

Tudung Aleesya ni kalo pakai akan jadi mcm ni. Sy suker inner soft awning.

Sandal raya tak nak beli lah, pakai ajek mana yg ada.  Biasa kalo balik raya Sabah, sy beli sandal kat duty free dalam balai berlepas kat LCCT tu sbbnya kalo pegi shopping mall sumer yg cantik dah habis.  Lepas ni dah boleh dok diam-diam kat rumah.  


Wednesday, 2 July 2014

Percutian ke London Day 2

Big Ben

Assalammualaikum


Sebelum baca entry ni, korang baca entry Day 1 dulu yer.. bukan apa kat situ ada byk info ttg trip nih. 


Jam 9 pagi lepas breakfast kami naik bas ke White City stesen, tukar di Nottingham dan pergi ke Stesen Wesmister tgok Big ben dan Eye of London.  Kat sini mula2 keluar underground jumpa traffic light, punyalah ramai org  lalu lalang, kat Big Ben tu nampak istana.  Memandangkan kami ada banyak tempat lagi nak pegi, lepas ambik2 gambar kami menuju ke arah sungai.  Ramai org berdiri kat jambatan kat sungai tuh, pergilah kami tgok apa yang menarik sgt tuh.  Tetiba nampak Eye of London, kami ambik2 gambar dan tgok sungai Thames mengalir lesu. Pemandangan mmg sgt cantik sbb tepi jln ada byk pokok yang togel2, baru nak tumbuh pucuk.  Udara pun sejuk pagi-pagi ni.







Eye of London



Setelah puas bergambar kami bergegas naik underground balik menuju ke Green Park Station utk ke Buchingham palace utk tgok upacara pertukaran pengawal. Keluar stesen dah nampak istana tp kena menapak lalu taman yg bernama Green Park dan melalui deretan bunga daffodil yg cantik sgt. Dulu sy suker buat cross stich, pahtu kawan sy yg seblm tu belajar kat London ckp 'eehhh ni bunga Daffodil'.  Masa tu sy main buat aje, tak tau pun itu bunga apa.  Dia ckp bunga ni ada byk tumbuh kat tepi2 jln kat London.  Sekarang baru sy faham.  Ramai gila org, kami tgok separuh ajek, lama jgk program kat sini, ada perarakan berkuda masuk ke dalam istana. Kami keluar awal utk ambik gambar kat taman, nampak dari jauh ada byk plak upacara kat laman istana tuh.


Sebelum jam 11 pagi, kami dah tercongok kat sini


Punyalah ramai manusia

Sy suker tgok pokok2 togel nih :)










Pokok putih tu ler yang kami ambik gambar2 bunga putih nih.  Ada beberapa pokok jek yang dah berbunga, yg lain masih lagi dlm bentuk kuncup.  Kalo sumer pokok dah berkembang, mesti cantik giler kan.



Kitaorang aje le yg dtg membelek2 pokok ni, orang lain buat dek jek

Kami lebih tertarik pada bunga2 putih kat taman tu dan tgok pokok-pokok yg xde daun ni.   Lepas tu jln kaki lalu laluan pejalan kaki menujuk ke Harrod.  Main agak2 ajek, main redah ajek pun.  Sampai jln besar terus tgok peta, kami lalu Hyde park tapi tak masuk, jln sampai jumpa Stesen Khightbright, terus nampak Harrods...yay.yay. Kami masuk dan terasa exclusive nyer tempat ni. Dlm nya macam ada bilik2 luas yg jual brg2 branded. Kami pusing2 dan pergi ke bahagian Longchamp sbb ada kwn kirim, bahagian lain tu menarik jgk tapi masa ni xde sale...cuci mata aje le. Harga sama seperti dlm website longchamp London, kat dlm website ni ada byk jenis dan byk saiz, boleh fikir dulu...klik sini. Masa ni xde promotion sgt, pergi toilet dia yg sgt best. Ada branded lotion, ada air minum dll dalam tuh, penjaga toliet tu pakai tudung dan bagi salam kat kami.  Oooo inilah toilet Harrod yg glemer diperkatakan tu yea.
 




Ni basikal sewa, boleh sewa dan pusing2 kat Hyde park kot.  Kat area ni ada tandas tapi kena sediakan coin dalam 40 pence kot sekali masuk.  Tandas xde org jaga, masukkan coin kat mesin jek pahtu masuk. Kami xjadi masuk sbb xde coin,  kat sesetgh tandas ada mesin tukar coin.

Seusai tu kami naik tren ke Stesen Oxford Circus....shopping time!!!. Kat sini oyster card ada capping rate 8 pound sehari. Kalo dah cecah 8 pound, lepas tu kira free dah, guna le tren dan bas byk kali sumer free dah. Masa google info hari tu, Oxford Street ni bermula dr Stesen Tottenham hingga ke Stesen Marble Arch. Jadi kami menuju ke arah Tottenham stesen, cdgnya ahad nanti nak cover dr Oxford Street hingga Marble Arch plak. Kami keluar masuk butik Zara, Clarks, H&M, Primax, Debenhum kat situ. Beli kasut kwn sy di Clarks, murah sgt tu xde ler tp harga kat kl dlm rm300, kat sini dptlah RM250 mcm tuh. Cari kasut sy sumer xde saiz, sy pakai saiz 5 di KL, kat sini kena cari saiz 3. Saiz 3 mmg rare le kat sini sbb org sini kan sumer besar2. Sedih sobsobsob......



Kami jln lagi sampai jumpa Stesen Totenham dan patah blik ke Oxford Circus. Kaki pun dah lenguh2, tak dan le nak jln sampai ke Bond Street dah.  Padanlah semalam bila sy ckp kat tuan rumah yg kami nak jln sepanjang Oxfort Street dari Totenham Stesen hingga ke Marble Arch, dorang punya lah terkejut.  Ingatkan macam jln dari Sogo ke Chow kit ajek, rupanya dari Stesen Totenham ke Stesen Oxford Circus tu pun dah hampir sama jarak dari Sogo ke Chow kit.  Dah le sebelah menyebelah jalan sumer mall yg best...rambang giler bijik mata aku nih.  Rasanya Oxford street ni banyak kedai2 yg glamer tu ada byk outlet sepanjang Oxfort Street ni. Tp kat sini xbest sgt terutama Primax dia kecik ajek.  Yg dekat dengan Bond Station tu lagi best.  Jadi korang nak pegi sini, jalan dari Oxford Circus menuju ke Bond Street Station yea, kedai2 dia lagi besar.  Kalo ada byk masa xpe, jln le selagi terdaya.


 Blazer Zara beli kat Oxford Street dan Longchamp beli kat Harrod.  Beza tak sampai RM15 pun dari beli kat Paris yg LC nih, xyah susah2 g Paris.  Tp Zara mmg best...

Kawan sy punya Clarks.  Beli kat butik ni lebih kurang jek ngan beli kat KL kalo ingatkan kena mengangkut turun naik kapal terbang.  Kalo ada sale giler2 mungkinlah kot murah.  Kasut yg sale masa sy pegi ni pun masih lagi dlm 40+++pound.  

 Byk jgk daku beli, beli blazer kat Zara, ni pun Kak S yang cadangkan.  Pegawai kan kena le ada blazer, daku ni satu pun xde...hampeh betul.  Pegi mesyuarat selamba ajek pakai cincai, dah jaga makmal kan...tak koser le nak melawa bagai.  Kang kena plak baju cun ngan bahan kimia, kan dah rosak baju.  Selain tu,  cari inner dan stoking kat Primax. Pahtu kami terus balik rumah. Rasanya byk masa dlm perjlnn turun naik underground je le. Masa ni rasa xbest sbb Primax kat sini ciput, baju pun macam xkena jek ngan selera daku.  Tapi yg heran nya kenapa le ramai benor org memborong kat sini nih. 


Masa nak balik tu, aduhhh xperasan masa dah lewat dan kena plak masa orang balik keje.  Hhmmmm patutnya kena balik sebelum org balik keje.  Ni terperangkap plak dengan kesesakan org London balik keje le plak.  Org sini ni mmg jenis sgt berfesyen yea, dorang pakai kot kulit, pakai legging, pakai but, mekap cantik2, pakai aksesori macam gelang dan rantai, pakai cardigan dll ala2 artis.  Hampir sumer org macam tuh, anggun dan gojes sumer.  Kami jek terperangkap kat tengah2 org gojes ni macam beauty and the beast.  Daku suker tgok dorg pakai jaket yg cantik2 tuh, bila tgok harganya lebih dari RM500 sehelai, sabor le wahai hati.  Masa nak turun ke underground, ada paderi tengah baca doa pakai pembesar suara, sumer orang berhenti kaku dan tak bolehlah nak turun tangga sbb sumer orang berdiri kat situ. Ada 1 tangga kat seberang jln pun sama. Dalam 5 minit macam tu kot, baru jadik normal balik..ada jgk dorang edarkan phamplet.  Kitaorang ni memula terpingg2 jgk, ingatkan apa..mana le tau kot ada serangan penganas ke apa kan..tapi tgok sumer orang relaks jek...kitaorang pun tunggu je lah.



Bunga ni xde bau wangi pun



Mlm kami mkn nasi impit yg bawa dr Malaysia dengan kari ayam jgk bwk dr Malaysia. Banyak jimat bawa bekal sbb makanan kat sini teramatlah mahal nyer dan kena cari plak tuh.  Byk jgk kami bw brg mknn dr Malaysia, tawakal ajek supaya lepas kat imigresen. Org ckp boleh bawa food yg penting bukan fresh meat. Kami bw nasi impit, tuna tin, mknn dlm tin, brahim, rempah ratus, beras, roti dll yg cukup untuk bekalan mknn kat London dan Paris. Rumah ni boleh masak tp malu plak nak masak, dapur nyer ciput ajek tapi sumer lengkap lah, xbest plak berebut dapur dgn tuan rumah. Kat London ni brg2 agak mahal, sepeket bunga lawang pun harga 1 pound....jadi kalo nak dtg London boleh bw mknn dr Malaysia dan kasi kat tuan rumah. Dorg pun bw sumer brg dr Malaysia buat stok. Selain tu ada jgk bwk mcm kari, chicken stok, udg kering, bwg, sayur, serunding utk persediaan memsk. Mlmnya tido membuta keletihan, esok nak g Bicester Village plak.

Trip kali ni jurukamera pro xikut, jadi sumer gambar sumer kelabu asap terutama yang ambik dgn henfon.  Gambar cantik2 sumer dr kamera Kak S.  Sy ada bawak kamera tapi ntah kenapa masa nak ambik gambar kat Big Ben dia dah jem, kesejukan agaknya..ker terkejut dtg London.  Dah lama dah pun kamera tu, beli masa g Beijing hari tu, jarang guna.  Sblm ni macam nak beli jek DSLR tp hubby ckp kalo beli kamera canggih xyah beli dah DSLR.  Ni kena le simpan duit beli iphone ni agaknya..hehehee


Bersambung di entry hari ke-3 plak yea....