Friday, 28 March 2014

Jom pergi Mid Valey naik komuter


Assalammualaikum

Masa pergi Mid Valley semasa bercuti panjaannnnng hari tu, ternampak le Habib.  Terus daku masuk dan tanya boleh ke nak tempah bebola gelang yang telah hilang.  Bebola tuh ada 6 bijik dulu tapi dah hilang sebijik masa pergi kursus kat Cherating, yelah masa tu kan berlari2 ke pantai macam amazing race, angkut air dalam gelaslah, mengukur kelapalah, pahtu berkejar plak mencanting batik...tak perasan bling2 dah hilang sebijik.  Sy mmg suker gelang tu dan salu pakai sampai warna dia dah macam tak nak shining sgt.  Gelang tu beli tahun 2011 dan yang istimewanya hubby yang pilih (tp daku yg byr ler).  Sy ni tak reti meminta2 dgn suami benda2 mahal macam ni, paling mengedik pun minta bawak makan, itu pun kedai mkn biasa2 jek atau tgok wayang.  Sy trade in bangle sy yg beli hasil berjimat duit hantaran dulu.  Dulu tahun 2010 harga emas RM140 jek dan masa kawin mmg sy kawal bajet sbb mmg nak agihkan sebahagian untuk kenang2an beli barang kemas.  Tapi malang ada defect skit kat bangle tu terus tukar dan ambik gelang ni, tambah skit le tuk beli yang besar skit, beli kat MV jgk.

Jadik sy minta adik tuh nak tempah bebola yang hilang tapi sy tambah jgk 1 bebola extra kat hujung, supaya tadak lompong sgt.  Lepas tu suh chrome balik kasi bling2.  Akan ambik masa dalam sebulan setengah baru siap dan deposit RM100 bagi setiap tempahan.

Selain itu, saya tempah jgk buat relang kat satu batu swaroski.  Batu swaroski ni hubby beli kat Prague masa dia tour europe tahun lepas.  Hubby beli  beberapa butir dan agih2kan kat ipar duai, mmg sesuai sgt coz dorang ni suker perhiasan kan.  :)  Ipar duai yang lain dah maju setapak dah dari sy, dorang dah awal2 dah tempah cantik2 dah.  Sy plak kena le tempah jgk coz pemberian hubby kan, nanti dia xbelikan dah kalo xbuat apa2 tindakan. Kristal tuh bentuk love dan mmg sgt cantik, bila shining jadik warna kuning.  Sy ada lagi kristal bentuk love saiz kecik, tgh fikir nak buat apa....kalo ada 2 bijik boleh buat anting2.  Tgh fikir2 nak buat cincin tapi kristal ni dah siap ada lubang plak....

Kalo nak tempah design tertentu lebih mudah bawa sekali contoh design yg kita nak tuh bagi memudahkan urusan



Emas tgh murah, boleh ler nak tempah2 nih.  Dah pencen dah beli barang kemas, upgrade mana yg ada jek, betulkan mana yg dah rosak. Dilanda kemerosotan ekonomi semenjak beli rumah baru ni, kena byk berjimat cermat.  Heheheee...  Dah lama sy tak tempah, coz sebenarnya agak trauma nak tempah2 ni coz dalam 4 tahun yg lepas sy ada tempah gelang pearl kat kawan kepada kawan sy.  Pompuan bengong tuh jual gelang2 kristal tapi ambik tempahan ikat gelang jgk.  Sy bagi le pearl mutiara air tawar yang dulu sy beli masa g Beijing dan kristal yg kirim kat kawan dari Cairo.  Dah bertahun2 tak pulangkan, macam2 alasan diberikan...beranaklah...pindah rumahlah.  Org lain beranak pinak dan pindah rumah berjuta2 kali jgk,,,tp xde songlap barang customer.  Dah followup tahun lepas, dia janji nak carik bila sy dah bengang, pahtu dia ckp dah jumpa dan minta alamat.  Bila sy kasi alamat sampai sekarang tadak khabar berita.  Geram sgt sampai rasa nak letak nama dan alamat tempat keje dia kat blog nih. Bukan sy jek kena, barang beberapa kawan2 sy pun tak dipulangkan jugak.  Masa kasi pearls tu sy ada simpan sebijik mutiara untuk kenang2an, tak kasi sumer.  Jadik mmg sy kenal le rupa pearls tuh sampai sekarang.  Sebab tu skrg antar terus ke kedai besar2.  Takut kena tipu sekali lagi.  Jarang jumpa peniaga yg penipu tapi bila terkena mmg sakit hati sesangat.

Beberapa minggu lepas pergilah MV untuk ambik tempahan tuh. Masa nak beli tiket ni daku mcm terbangang2 jgk ler coz dulu2 kalo ke utara ambik yg nak pegi Rawang, kalo nak ke selatan ambik yang nak pegi Seremban.  Sekarang ni kalo nak ke utara ambik ke Tanjung Malim dan ke selatan ambik Sungai Gadut...macam comel jek nama Sungai Gadut nih.  Pahtu komuter yg dr Pelabuhan Klang tu dah sampai ke Batu Caves plak.  Sekarang ni daku tgh bersemangat nak tunggu MRT plak siap, boleh naik MRT jek nanti ke IKEA.  Hari tu g IKEA, tgok projek ni tgh berjln, daku dah berangan dah nak naik MRT ke Ikea nih, xde le daku salu sesat jek bawak kete balik cheras.  Harapnya nanti gomen boleh buat lagi projek LRT ni banyak2 kat KL ni, biar jadi macam kat Paris tu yg kalo jln kaki dalam bandar akan jumpa metro dalam jarak 700m jek.




 Ada coach untuk wanita tapi ada sorang mambang angin tersilap masuk coach tapi buat muka selamba tenuk ajek...rasa cam nak kasi tamparan wanita ajek. Patut terpampang kat coach tu 'wanita sahaja, jika bukan wanita anda adalah spesies dotdotdot'



Dah lama tak naik komuter.  Seingat sy last sy naik komuter dalam tahun 2000 kot semasa masih belajar lagi di Bangi.  Selepas tu tak pernah lagi, sy mmg akan mengelak dari nak komuter sebab lepas pindah KL sy selesa naik lrt.  Suami sy tahu sy suker pergi Mid Valey dan sy salu ler merengkek kat dia yang susah nak cari parking, kena kuar jam 9 baru senang nak cari parking.  Hubby sy ckp boleh naik komuter jek, selang 1 stesen jek dari rumah kami ni.  Sy pun dulu tak tau yang dekat area rumah ni ada stesen komuter salak selatan, tau ada lrt jek.  Tahu pun bila anak buah sy minta hantarkan ke stesen komuter nih.  Jadik sy parking kereta kat tempat parking berbayar di stesen ni, parking RM3 perentry, sy pergi hari sabtu....hari lain sy tak pasti berapa kadarnya.  Tapi hari sabtu mmg xbyk kete pun yg parking.

Terkejut jgk le bila naik komuter ni...mesin beli tiket masih mcm dulu2 tapi bila naik couch nyer dah upgrade byk ler....ala2 lrt dah tempat duduk dia.  Tak sampai 15 minit dah sampai stesen mid valey, betul2 tepi mid valey jek stesen dia.  Tak perasan bila wujudnya stesen ni sebab masa sy naik dulu2 mmg xada lagi.  Cuma perasan dulu masuk tv ada sorang perempuan komplen xde jejantas nak menyeberang ke MV, jadi bila jejantas tu dah siap kekangkawan dia ckp 'ehhh tu jejantas ko dah siap!'.  :)  Tambang dari Salak selatan ke MV RM1.00 jek sehala, daku beli return siap2 sebab confirm kat stesen MV nanti sesak beratur nak beli tiket punya.

Keluar lrt terus naik lif dan ikut ajek orang2 kat situ berduyun2 masuk miv valey.  Sampai MV terus g Habib ambik gelang dan pendant yg sy antar hari tu.  Cantik dah...terkejut jgk bila tgok pendant tuh..cantik dia buat.  Gelang tu pun cantik jgk sebab dah cuci kan, tapi bila bandingkan emas yang dah cuci dengan buat baru..mmg yg buat baru lagi shining ler.  Patut le biasa orang trade in dan beli baru jek.  Harga untuk pendant tu dalam RM300++ untuk kos emas dan upah.  Terkejut jgk, tapi salegirl tu ckp kalo biasa harga dia bawah RM100 kalo ikat dgn emas bukan 916 atau suasa.  Tapi yg ni mahal sikit sebab ikat dgn emas 916 dan tukang ambik masa berhari2 buat sebab takut kristal ni pecah kalo kena api.  Yg gelang tu plak, biasa ler ikut harga emas semasa tapi harga upah dia agak mahal le jgk, rasanya upah dia sama jek dgn upah beli gelang baru.  Tak pe le kan sbb dia buat cantik dan ikut apa yang kita nak.  Lgpun ini kan pengalaman, lain kali boleh le bajet kos dia kalo nak hantar tempah kat situ.  Kena le fikir2 jgk yea ttg kos tempahan bila beli loose gemstone nih.


Tadaaaa...dah siap


:)

Terima kasih sudi baca blog sy


Satay Arab di Bandar Tun Razak, Cheras


Assalammualaikum

Entry ni dah 2 bulan, baru sempat publised. Semenjak ada tetamu kat rumah ni, rajin benor berjalan2 carik makan.  Yelahkan, mak mertua sy jenis yang rajin sgt masak pagi petang siang malam.  Jadi kalo boleh tak mo le tiap2 hari dia masak.  Jadik hampir setiap hari ada jek pegi kuar makan terutama kalo kuar jenjalan.

Malam isnin hari tu, lepas dari melawat adik ipar kat Kajang, kami singgah beli Satay kat Kedai Satay Arab kat medan selera Bandar Tun Razak.  Petang tu bawak mertua melawat adik ipar yang telah mendaftar masuk ke Giatmara bangi.  Berbekalkan google map, sampai le jgk ke situ, area kilang2 berdekatan Warta.  Lepas tu bawak adik pergi Metro kajang beli pakaian dan barang sikit.  Excited mertua nak teman, maklumlah ini anak bongsu, lepas ni tadak sape dah yang nak masuk sambung belajar.  Anak2 sumer dah habis belajar dah dan berkahwin, tinggal ada sorang lagi tapi dah diakhir semester UiTM.




Masa kat kedai sate tu sempat le jgk pak mertua berborak dengan taukeh kedai sate nih, peramah orangnya.  Mertua ni mmg sgt mesra alam, mana2 jek suke menegur orang, kat lif umah selamba jek tegur orang guna dialek pekat Terengganu tuh.  Nampaknya pak mertua suker benor dgn satay ni, habis licin sumer.  Dan semenjak itu, pak mertua asik sebut2 jek sate ni.  Jumaat malam tuh sekali lagi pegi sana beli sate coz bapak mertua request nak makan.  Kesian le plak coz sabtu esoknya dah nak antar mertua balik Rompin.  Malam tu lepas isyak g le beli dan tapau makan kat rumah.  Tetunai le hasrat bapak mertua nak makan Satay Arab ni sekali lagi.

Satay arab ni paling sy suker adalah kuah kacang dia.  Sate dia harga 80 sen secucuk, datang sekali dengan kuah + timun + bawang.  Nasi impit sepeket RM1, sesuai untuk makan 2 orang.  Nampaknya ada jual sate ayam dan sate daging saja.  Tapi makan sate ayam dia mmg puas hati coz tadak lemak diantara ketulan ayamnya.

Kedai dia terletak di medan selera di belakang BP Petrol Bandar Tun Razak, didepan pasaraya Pak Aji. Boleh jgk nak tempah tapi kena pergi awal le seawal jam 5 petang.  Sy tak pasti dia bukak jam berapa coz kami biasa dtg malam.  :)



Thursday, 20 March 2014

Percutian ke Bali Day 3


Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bersambung semula kisah cinta kami ke Bali untuk hari yang ketiga, harapnya bulan mac ni sempat siapkan le ke lima2 entry pasal Bali nih.  Nasib baik ada teknologi terkini, sumer nota2 perjalanan ni dah masuk siap2 dalam henfon.  Hari ni bangun pagi rasa semangat sikit sebab supir nak bawak pegi Krishna kat Kuta, tempat shopping secara bundle dan murah2.  Macam Mydin le kiranya Krishna ni cuma xjual le barang letrik, perkakas sekolah bagai.  Kedudukannya pun bukan di pusat bandar, mmg kalo nak pegi kena naik teksi atau naik kereta ler.  Memandu kat Bali ni sama le kat tempat2 lain, mmg menakutkan.  Hubby ada jgk ckp boleh sewa motor ajek tapi kat kg kat Malaysia yg tadak kete banyak pun tak naik motor, apatah lagi nak merempit kat sini, idak ler.  Org putih selamba jek naik motor sumer.  Lgpun kekdg penat otak fikir caner peraturan lalulintas dorang ni sebenarnya, nak tentukan jalan oneway pun daku tak reti.



Pintu depan Krishna

Balik dari Bali ni, dah boleh bukak kedai urut dah.  Massage oil yang ada akar2 tuh agak 'hangat sikit' tapi bukan panas yea, harga dalam IDR20k jek pun.  Tu yg memborong byk giler minyak nih.  Gigih bungkus botol2 kaca ni dgn kain baju seblm masuk beg.  Sampai KL baru pening, aku nak buat apa ngan minyak byk2 nih.... 

Tak sangka nak mencari kain batik plak kat sini tapi dah ternampak, memborong le apa lagi.  Murah tak sampai  IDR60k jek pun sehelai.  Yg kat belah kiri tu paling mahal dan kain dia paling elok, jenama dia H.A Purnomo (HAP).  Ehhh korang beli apa kat Bali?

Kat Krishna ni daku cari minyak yang staf kirim, tapi sikit punya byk jenis minyak...xtau yg mana satu.  Byk massage oil yang sgt2 harum, memborong le byk dgn harapan nanti kalo g spa boleh bawa minyak massage sendiri. Selain itu daku beli kain batik untuk simpanan peribadi.  Masa pun tak byk, mmg xpuas le nak pusing2.  Kalo ikutkan daku, 3 jam pun tak cukup nak membelek2 dalam ni.  Kain batik daku beli 5 helai jek, ambik sumer design yg ada.  Bila balik hotel baru perasan ada lain2 brand rupanya, jadi dpt ler lain2 kualiti.  Sib baik terambik 2 kain batik yg kualiti dia elok skit.  Kain mcm pua kumbu tu, kain batik canting pun ada jual.  Byk jgk baju yang ready made.  Daku sempat beli dress pendek untuk pakai kat rumah.  Souvenir pun ada jgk, tapi kena pandai pilihlah coz kekadang ada jgk yang ada defect skit.  Mmg sesangat memerlukan masa yang panjang yea di sini.  Kat sini boleh guna kad kredit kalo duit rupiah dah susut.  :) Kat sini juga ada jual kopi bali, kerepek dan makanan tradisional dan ada jugak lukisan.  Bila dah abis carik barang baru jumpa hubby, hubby suh cepat sikit.  Iskkk lelaki ni kan, mmg tak memahami  peel pompuan kan....hubby ni pun salu hilang dr pandangan..penuh dgn org dalam nih..














Selepas shopping, kami meneruskan perjalan ke Tanah Lot. Nak  masuk ke dalam Tanah Lot ni seakan ada tol yg kena byr sebelum kenderaan masuk ke kawasan ni.  Fee entrance dia IDR30k seorang dan IDR5k untuk parking.  Sy suker Tanah Lot nih...bagi kaki shopping dan kaki jln mcm daku ni, tempat ni mmg wajib pegi.  Gerai2 jualan sikit punya byk kat kawasan nih....barang2 dia pun cantik.  Kedai2 ada yg besar macam Krishna dan boleh pakai kad kredit kalo line dia ok ler...masa kami pegi tu line xok, terpaksu buat muka seposen pinjam duit kat hubby. Daku ada nampak ada 1 kedai yang jual ukiran kayu jgk.  Masa kat sini mmg byk giler gambar daku, apa tak nya memaksa hubby ambik gambar kami berdua dengan alasan boleh tunjuk kat anak cucu nanti.  Mana2 tempat yg cantik mmg dah siap2 dah berdiri baekkkk punya depan kamera hubby minta diambil gambar.  Kira macam tol le kan, wajib ambik gambar bini dulu...selagi tak ambik selagi itu le daku kacau halang dia ambik gambar...hahahahahahaaaa...jahat kan

Tempat ni teramat luas, bukan saja kuil tgh laut tuh tapi ada lagi kat atas2 tuh batu yg curam ke pantai.  Ada jgk tgok orang surfing kat situ.  Pemandangan pun sgt cantik.  Hubby pun kejap2 hilang, aduhai...naik juling bijik mata cari dia dicelah2 mahnusia kat situ.  Kitaorang xde le meredah air ke pura tgh laut tu, cuma berdiri atas batu tgok pantai.  Kat sini byk jurugambar yg boleh ambik gambar dengan bayaran tertentu, gambar boleh dapat masa tu jgk.  Yg best dorang tak paksa, dah peniaga dia sangat beradab.  Kami pusing2 dan sempat minum air kelapa kat gerai2 kat situ.  Lepas tu kami pergi parking kereta cari supir.  Bagus supir ni kejap jek cari dah nampak dia.





Ayam betutu, mcm ayam masak lemak tapi dia mcm ada guna herba...rasa dia sedap

Kegemaran hubby, sampai kat supermarket Kuta hubby pergi cari perencah bumbu Bali dalam peket


Yg ni free, sedap...sumer sedap kalo dah lapar :)


Kami meneruskan perjalan ke Ulan Danu Beratan.  Kawasan perbukitan yang sgt cantik, dalam 2 jam perjlnan dari Tanah Lot.  Masa kat puncaknya kami diturunkan di Kedai Makan Saras.  Kami order ayam betutu, ayam bumbu bali dan sup cendawan, nasi putih dan air.  Makanan kat sini sgt sedap, IDR50k seorang le anggaran mknan yg kami mkn ni.  Tapi mmg puas hati, ayam ni ayam kampung. Sambil makan kami laki bini berebutkan ayam ni, yelah sgt lapar + sgt sedap ok, rasa mcm xcukup jek seorang seketul.  Satu sikap hubby yang sangat sweet, dia takkan habiskan sumer mknn depan dia...dia jenis makan cepat dan akan tinggalkan sikit utk bini dia yg pelahap ni.  Masa kat dalam kereta kami tanya apa mknan yg glamer kat Bali.  Supir ckp untuk bukan islam 'Babi guling', untuk orang islam 'ayam betutu'.  Kat sini dia ala carte dan kat tingkat bawah ada surau tapi untuk perempuan telekung tidak disediakan.  Yg best supir ni pegi makan sendiri, xkacau kami nak dating.












Lepas makan kami menuju ke tasik kawah gunung berapi di Ulun Danu, naik turun bukit untuk sampai ke tasik kawah di bawah.  Bila sampai deretan kedai2, tetiba nampak ramai orang pakai tudung yang meniaga tepi jln tuh.  Pahtu nampak masjid...wahhhh ramai orang islam kat sini rupanya.  Supir ckp dorang ni mmg orang asal Bali, bukan yang dtg dari tempat lain.  Nasiblah ada supir, kalo jln sendiri ni harus hubby dah menapak ke masjid tuh.  Kami pun masuk parking dan beli tiket, parking IDR5k sekali masuk dan entrance fee IDR30k.  Masuk dalam kawasan ni sgt cantik macam taman botanikal plak.  Cuma sygnya tgh hujan, jadi view gunung ganang mmg xnampak ler.  Kami tumpang berteduh kat balai kat sini, ada org sewa payung dgn harga yang sgt murah.  Kami pun sewa, payung kitaorang tertinggal kat hotel dan kami pun jln2 ditengah hujan tuh, daku layan hubby yg suker ambik gambar.  Kesian, petang2 mmg hujan manjang masa kami pegi ni.  Kawasan ni tak ramai sgt pelancong, mungkin kedudukannya yg sgt jauh ke utara, udara dia sgt fresh.  Air dia pun bersih, xbyk aktiviti manusia di sini.  Sekejap ajek di sini, kami keluar menuju gerai2 tepi parking kereta.  Kat sini ramai muslim jadik ada byk jual telekung cotton cantik2 ala batik.  Serius cantik design dia...jarang jumpa telekung macam ini.  Daku xbeli coz daku suker telekung kat Bukit tinggi lagik.


Kami menuju ke Kuta balik, dalam perjlnan ada byk orang jual arnab atau kelinci dalam bahasa di sini.  Comel2 anak kelinci dia, geram tgok.  Keadaan agak berkabus dan daku dah terlentok di seat belakang.  Buka mata dah sampai satu kuil.  Hubby jek le turun singgah, daku tunggu dalam kereta ajek.  Sorry le yea my lovely hubby, xleh teman dah xlarat dah nak menapak.  Tau aje le kat sini kawasan pelancongan dia sikit punya besar siap dgn taman2 segala, nanti pengsan plak sape plak nak tlg.

Sampai hotel terus booking nak berurut malam ni kat spa bawah.  Sebelum tuh pegi tukar duit lagi, 1st time dalam sejarah daku melancong pegi tukar duit 2x, 2 hari berturut2 nih.  Terpaksa meminjam duit hubby, sib baik hubby sayang kat bini dia ni.  Nak tukar duit sini senang, tukar kat gerai2 yg jual kain baju souvenir ajek, yg ptg ada signange dorang letak kat luar kedai. Masa daku tgh kira duit tu, daku perasan yg orang tu terlebih kasi duit sekeping IDP50k.  Terus bgtau dia dan kasi pulang kat dia, xsampai hati plak nak tipu.  :)

Tepat jam 8.30 mlm daku turun bawah, berurut.  Berurut kat sini best yg amat.  Lepas beberapa mlm yg sudah dah buat hair treatment dan facial, tapi bagi daku urutan kat sini ler yg paling best.  Mmg best urutan dia, sama level dgn urutan spa yg berharga beratus2 kat KL nih.  Lepas urut, dia guna hampas kelapa plak untuk scrub.  Daku siap tgok dan gigit lagi hampas kelapa tuh...mcm tak percaya dorang guna untuk scrub.  Confirm hampas coz xde rasa dah santannya.  Cuma dia gaul dgn minyak kelapa kot, pahtu baru scrub2 skit2 kat badan.  Scrub dia x sebest scrub kat kl yg dia sental2 dengan bersungguh tuh.  Ingatkan dorang guna produk mcm Mustika ratu, Sari ayu ke apa...rupa2nya tidak, dorang ada produk sendiri.  Tapi mmg berbaloi le dengan harganya,. Lepas sudah, pakai tuala dan berlari ke shower kat luar bilik urut untuk mandi.  Risau jgk bertembung dgn customer lain coz kat sini lelaki pompuan campur jek.  Lepas tu naik ke atas dengan gembiranya sambil dengki2kan hubby....faham sgt hubby mesti save duit dia tu sikit utk buat spa jgk... Oh ya nama spa kat bawah hotel ni De Nyu Spa.  Hari tu ambik package body scrub + body massage, IDR150 untuk 1 jam setengah.  :)

Esok bersambung plak untuk hari ke-4