Monday, 20 January 2014

Singgang Pedas Ikan Parang



Assalammualaikum

Dah 2 minggu mertua duduk kat rumah ni.  Best jalan2 dan masak2.  Semalam hubby tgh tengok tv ckp kat mak 'dah lama tak makan singgang pedas'.  Daku masa tuh dah landing baek punya kat bilik.  Pepagi mak citer yang hubby nak makan singgang pedas. Daku terkejut le terus ckp 'ehh abg poo tak makan singgang'.  Pahtu mak ckp singgang ada 2, satu singgang biasa dan satu lagi singgang pedas.  Baru le daku perasan nama 'singgang PEDAS', itu pun kekadang tersasul sebut 'singgang merah' coz mak ckp kuah dia warna merah.  Terfikir2 jgk bini dia ni, caner le rupa mknn yg suamiku tetiba nak makan nih. :)

Tadi pergi mid valley pergi beli ikan parang kat Jusco.  Yelah kan, seboleh mungkin kita nak memenuhi impian suami sendiri kan, walaupun bukan diri sendirik yg masak.  Hubby ni mmg agak manja skit, kalo balik kg salu le sebut nak makan itu ini.  Dapat plak mertua yang rajin masak dan rajin memenuhi permintaan anak kesayangan nih.  Apalagi daku pun ambik kesempatan ambik resepi.  Ptg tadi tgh lepak2 dalam bilik dengar lesung berbunyi kat dapur, terus meluru ke dapur tgok mak masak, sib baik xsiap masak lagi.  Mertua mmg berasal dari T'ganu, jadik cara hidup dan masakan mmg ikut cara situ ler.  

Ok, ni resepi yg dapat hasil berguru dari mertua.  Ni mmg orginal punya resepi, boleh le tambah2 bahan-bahan lain ikut selera memasing yea.  Bagi sy resepi masak T'ganu ni xbyk sgt bahan guna, selain itu mmg sgt unik.  Setakat ni masakan kegemaran sy ialah laksa putih, nasi dagang, nasi minyak dan gulai lengkuas. Perggggg...mmg sedap. 



Bahan-bahan

2 potong ikan parang (ikan kerisi/merah pun boleh...ikan bersisik yg sesuai)
2 sudu cili kisar yang telah blender
2 biji bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci lengkuas (ditumbuk)
Setengah inci kunyit hidup (ditumbuk)
Sekeping asam keping
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara

Tumbuk bahan tumbuk hingga lumat, masuk dlm periuk.  Tambah air, masukkan asam keping, garam, gula dan bahan perasa.  Masak sampai mendidik dan dah siap!!!.  Singgang ni air nya letak byk macam masak singgang biasa tuh.  Tapi daku kalo masak sendiri xsuker masak letak byk air coz bukan kita makan semua pun airnya tuh.  Begitu jgk kalo masak sayur masak lemak, santan letak cukup2 boleh masak sayur jek.  Jimat2..

Ehhh..tersentuh bab jimat ni kan.  Semalam ada jiran tepi lif, Kak S dtg rumah...akak tu kasi cream aloe vera tuk hilangkan parut, bila nak kuar jumpa plak ngan jiran rumah sebelah chinese. Daku dan Kak S ni mmg sgt rapat dah macam adik beradik dah, daku salu lepak umah dia yg cantik + byk pokok, dia lepak umah sy tgok pokok.   Jadi bermesyurat tingkap le kami bertiga.  Jiran sebelah rumah tu bgtau yang tarif letrik dah naik dan tanya berapa latest bil kitaorang.  Sy ckp le bil bulan lepas dalam RM35 jek, dia ckp bil dia RM45.  Oklah kan coz sy dok 2 orang dan dia dok 3 orang.  Tetiba Kak S ckp yg bil dia mencecah 3 ratus setiap bulan.  Terkejut le kitaorang, dia pun duduk 3 orang cuma bezanya dia suri rumah sepenuh masa.  Terus le kami advised dia cara2 nak jimatkan letrik macam turn off water heater dia kalo tak guna (water heater Kak S ni mmg pasang 24 jam!..mau nyer bil dia tak naik bertingkat2 mcm tingkat umah kami jgk!!. Lepas tu suh dia tutup suis sumer barang2 elektrik kalo xguna, biasa dia switch off jek.  

Sy bab2 letrik ni mmg suker berjimat dari zaman bujang dok menyewa reramai lagik.  Bila keluar bilik terus tutup lampu dan kipas.  Malam pun tak pasang lampu, sumer rumah bergelap....rumah tinggi oklah kan buat mcm ni.  Lepas guna barang eletrik, akan tutup suis sumer.  Dulu ada terfikir nak beli termos yg boleh keep warm sentiasa tuh tapi bila fikir2 mesti bil letrik naik...jadi beli je le termos biasa. Bila masak nasik pun macam tu, jarang biarkan dalam keadaan 'keep warm'.  Water heater xpakai.  Aircond pasang 1-2 jam jek malam..kekadang xpasang pun, lepas tu off dan guna kipas coz hubby xsuker kalo sejuk sgt.  Bila keluar rumah nak pegi keje akan pastikan sumer suis dah ditutup.  Bila keluar rumah nak pegi melancong/blik kg, akan pastikan sumer suis dah ditutup dan plug dicabut.

Lampu dan mentol pun tukar kepada yg jenis save energy sumer.  Suami sy seterika baju keje dia seminggu sekali (rajin kan!!).  So far oklah bil letrik kitaorang, tak pernah lagi mencecah sampai RM50 sebulan pun samada bil anggaran atau bil sebenar.  Bil air pun sama, bila air kitaorang dalam RM20 jek sebulan walaupun dok kondo.  Bil2 ni tak byk mengkopakkan wallet kitaorang, bil Unifi jek paling mahal....tapi xpe coz itu hubby yang bayar dan dia kan tgh study skrg.  Dulu masa bujang pakai stremyx tapi hubby upgrade ke unify supaya lebih laju, lantak le yang penting sendiri upgrade sendiri bayar bil.  Ehhh...sumer bil kegunaan bersama pun suami sy byr tapi bil lain tu sy guna duit elaun yg hubby kasi tiap2 bulan ler :).  Astro pun dah potong, hubby ambik Hypptv skrg...tambah RM50 jek sebulan...lagi best boleh tgok macam2. Tension ngan astro yang tiap tahun naik harga.  Bil lain, bil maintenance dalam RM180 dan bil telefon, sy masih pakai prepaid!.  Skrg byk guna whatupps/weechat jek, kat umah ada wifi, kat opis pun ada wifi.  Laki bini pun kena saling ingat mengingati ttg penjimatan letrik ni, baru rumahtangga aman bahagia, ehh terasa cheapkate sgt le plak kitaorang nih :).  So kengkawan, boleh mula audit penggunaan letrik korang yea....

Ehhh dari resepi singgang terus melalut ke bil letrik plak...  Malas nak buat entry baru, carcamarba dah entry nih..sorry yea






Wednesday, 15 January 2014

Pasar Tani Taman Tasik Permaisuri


Assalammualaikum

Semenjak memerap kat rumah ni, aktiviti banyak pergi cari bahan mentah nak memasak.  Mertua dah 2 minggu duduk rumah, jadi hampir tiap2 hari kena cari bahan mentah.  Harus di ingat mertua datang dari Rompin sana yang sumer benda fresh, ikan fresh sayur fresh.  Bila dtg kl ni sumer xberapa nak fresh, jadik nak cari yg fresh sikit kena le pergi pasar.  

Pasar tani ni dah lama wujud kat sini tapi daku xpernah pergi.  Biasa daku singgah pasaraya pak aji jek tiap balik keje coz dah otw blik rumah.  Cuma ada jiran pernah ckp yang dia tiap2 minggu akan pergi pasar tani ni coz ikan2 dia lagi segar.  Jadi sabtu lepas, menapak le kat sana.  Parking banyak dan senang, jadik senang le kan.  Daku mmg pantang pergi tempat2 yang parking susah, bosan kalo kena saman.  





Pasar tani ni sebelah stadium bola sepak Cheras jek.  Bila bulan puasa, tempat ni akan jadik PARAM yg sgt byk gerai2 jualan.  Kami ke sini nak beli barang basah dan mknn untuk breakfast.  Tempat ni jadik tumpuan kepada org2 yg nak beriadah kat tasik permaisuri.  Elok le tuh...lepas penat2 jogging beli barang basah plak.  
Daku tgok gerai jualan tak berapa le ramai sgt tapi fungsinya sebagai pasar tani tu terpenuhi le coz ada byk jgk gerai jual ikan, daging, sayur.  Selain itu ada jgk gerai yg menjual makanan macam kat pasar malam.  Sy tgok tempat ni agak bersih dan selesa untuk kita membeli barang.  Ikan2 yang dijual kat sini pun ada macam2 dan fresh.  Yg paling sy suker kat sini ada jual daging fresh tempatan.  Dulu sy suker beli kat Tesco extra, tapi ntah kenapa dah xada daging tempatan.  Lepas tu sy rajin pergi pasar kajang beli kat sana, suker beli tulang rusuk dan daging coz lebih murah dan boleh pilih yang segar2. Kat sini harga mahal skit dr pasar kajang tapi ok lagi le kan banding nak kena drive ke kajang sana tuh.  Cecepat le periuk pressure cooker sy sampai, xsabar nak buat sup tulang.



Ok kengkawan, boleh try pergi pasar ini. Pasar tani ni kira alternatif lain le utk membeli brg basah harian.  Sekarang ni nak buat projek tanam sayur plak kat rumah.  Ruang balkoni dah makin sempit tapi boleh ler nak tanam sikit2.  Hari tu tanam cili tapi hampir mati plak diserang menatang putih2 tuh.  Dapat tanam sayur sikit pun dah ok, boleh campur dalam mi ke mihun ke.  Jimat skit duit belanja dapur.  :)


Tuesday, 7 January 2014

Restoren Mee Tarik Warisan Asli Bandar Sg Besi


Garlic mee

Assalamualaikum


Bulan disember tahun lepas sy telah pergi servis kereta untuk 80KM.  Mula2 buat major servis saja, lepas tu minggu depannya baru pergi tukar timing belt coz minggu lepas malas dah nak tunggu lagi 2 jam.  Technician tu ckp boleh lagi ler nak jalan dalam 1000km.  Tapi sy tak nak ler tunggu lama2 sgt, dah le jauh berulang hari-hari, xmo ler sy kete rosak tengah jln.  Tp memandangkan servis ni pun dah RM300++, servis timing belt tu pun dalam RM300++ jgk, rabak purse kalo buat sekali...tunggu le gaji baru buat.

Jadik pagi tuh sy g antar kete dan malamnya pujuk hubby tlg antar g workshop ambik kete.  Best le my hubby skrg ni, dah jadi suami mithali ringan tulang tlg.....g naik kete baru hubby, best nyer ada kete baru!  Kami ni terbalik, sy jenis akan kekal ngan kete selagi boleh jln, sy rajin g servis dan buat maintenance.  Hubby plak jenis pakai kete 5 tahun jek, pahtu tukar kete baru.  Sekarang ni rasa sgt best coz kete dah abis bayar!!!  Membebel2 kat hubby nape tukar kete, bla bla bla, kete dia walau dah 5 tahun tapi macam baru beli jek.  Hubby mmg kalo jaga barang dia, mmg jaga betul2.  Sy tak pernah nampak setompok pun kekotoran dalam kete dia...pakai kanta skodeng habuk pun xada, banding ngan kete sy yg jadik macam sarang lipas.  Kakak ipar sy ckp kete sy macam kete orang beranak 5!!!.  Mertua sy dtg minggu lepas baru ler sy dok buat spring cleaning.......tak sangka ada 2 plastik sampah dalam kete sy...mertua sy plak jumpa kulit pisang...xingat masa bila sy mkn pisang dalam kete, mungkin balik dari pasar mlm dulu2...heheheheeee

 



Sebenarnya dalam pertengahan tahun lepas sy dgn member Mrs. Ana (haiiiiiii.....lama tak kuar dating!!!) dah pegi dah tempat ni.  Tapi masa tu hari jumaat tghari, kami dgn gigihnya dtg dari bangi, tapi tutup rupa2nya. Sy pun tak tau yang ini restoren cina muslim, ingatkan jual mi udang.

Jadik malam tu, hubby ajak le g cari restoren kat area ni.  Tak sangka hubby pun bgtau yg ada satu kedai mi yg glamer kat situ.  Sy pun tunjuk le restoren ni, rupanya yg hubby maksudkan restorent inilah.  Sebelum order kami intai2 meja sebelah order apa.  Org meja sebelah ckp kalo suker sayur boleh le order yg ini....jadik sy pun order yg sama macam dia, hubby order garlic mi.  Skodeng2, kat dalam ada orang buat mi tarik sebijik macam dalan TLC.  Rupa2nya pekerja kat sini sumer orang cina muslim yg boleh ckp melayu sikit2.  Kalo nak tgok dia buat mee tarik boleh tgok kat dalam tuh.

Makanan dia oklah bagi sy.  Yg sy makan tu mmg tawar, tapi yang hubby makan tuh mmg sedap. Sy sampai ambik kuah mi hubby buh dalam mi sy.  Sy yg biasa makan tawar ni pun rasa ketawaran nyer apatah lagi hubby yg suke makanan yg 'berasa'. Lain kali pegi mmg nak order yg hubby makan tuh.  Mi dia unik coz makan tak rasa kapur.  Sekarang ni banyak dah restoren cina muslim kan, kat bangi pun banyak tapi tak pernah pegi.  Tips dia yg sedap bak kata budak melayu yg jadi tukang ambik menu tuh, cari yang gambar dia besar kat dalam menu dia.  Menu yg dia kasi kat kita masa nak order tuh tau bukan gambar besar kat dinding dalam restoren dia tuh.

Laki bini blogger tegar, jadi sebelum makan ambikkkk gambar duluuuuuuu....

 Yg sy punya


 Sy membelek2 teh ni, dok telek apa ada dlm ni...rasa dia macam teh jasmin


 Harga dia bagi sy oklah.  Sy mmg suker makanan yang exotic, jenis yang suker try macam2 masakan.  Boleh le yea kengkawan kalo nak pergi try restoren ni.  Nampak ramai jek orang dtg restoren ni.  Senang jek nak cari, kat area kedai2 baru depan dgn LRT Sungai Besi tu jek.  Kalo dari mines, depan traffic light depan LRT Sg Besi tu, g belok kanan. Masuk area kedai2 lama tu dulu baru pergi ke area kedai2 baru buka.  Dari restoren ni nampak pizza hut, depan kedai ni ada restoren jual steak.  Parking pun agak mudah.  Masa nak turun kete jumpa ngan kete lama hubby....kawan dia dok senyum2 kat kitaorang!!!  :) windu plak ngan AGW.

updated 8.1.2014

Hari ni ntah kenapa hubby rajin nak belanja makan.  Kami pergi ke restoren ni untuk kali yg kedua.  Sekarang mertua ada datang rumah kami dah 2 minggu, jadik bawak le dorang makan2 ke tempat ini, kecian pula asik memerap kat rumah aja.  Kali ni cuba menu lain plak.   Masih lagi mencuba menu yang gambar besar kat buku menunya.  :)

 Ni sy punya beef noodle, macam mi sup tapi agak berminyak sikit.  Rasanya sedap dan sy mula sukakan mi kuningnya. 

Ni mak dan mertua punya, tak best sgt 

Ni hubby punya, seperti biasa hubby punya sedap.  Ni mi cendawan, yg hitam2 tuh adalah cendawan.  Seperti biasa bini dia ni suker kacau2 hubby punya pinggan.  Nanti boleh order yang ini pulak.


Thursday, 2 January 2014

Kecilkan saiz cincin



Assalammualaikum

Selamat tahun baru tahun 2014 kepada kengkawan semua.  Masuk tahun baru ni terfikir jgk apa pencapaian daku tahun 2013.  Tahun 2013 banyak memberikan kenangan manis kepada saya, walaupun tahun 2013 adalah tahun yg bajet sangat ciput tapi sempat le jgk pergi bercuti ke Phuket.  Kerja plak biasa2 saja, ada le jgk beberapa projek nak buat...semenjak pindah ni keje dah jadik macam plain, xbusy macam dulu2. Kenangan pahit juga ada, tersangat kecewa bila kehilangan sesuatu yang dah lama kami impikan, tak pe le tadak rezeki kata suami sy.  Dugaan  kepada kami telah menjadikan kami berdua lebih rapat dan lebih memahami antara satu sama lain.  Insyallah tahun 2014 ini diharapkan rezeki kami makin murah dan lebih membahagiakan.

Pagi tadi sempat menemankan mertua pergi shopping ke Jln TAR.  Walaupun dah masuk bonus tapi dah banyak shopping online dan tak ada baki lagi untuk shopping.  Cuma temankan mertua shopping baju raya je le, sementara itu sempat menyinggah kat Habib Semua House.  Tahun ni azam baru termasuklah mengelakan diri dari shopping barang kemas, cukuplah setakat yang ada.  Tahun ni kena menyimpan untuk beberapa trip bercuti dan juga untuk persediaan rumah baru.


Selepas tidak menjumpai design yang berkenan, daku akhirnya ambil keputusan untuk mengecilkan cincin yang sy beli kat Bangi hari tuh.  Sekarang ni emas semakin murah banget...rasa sakit hati plak coz dulu masa beli emas paling murah dalam RM180.  Lepas tu turun dalam RM150 plak, sekarang ni offer Habib RM137. Cincin ni dulu beli dapat RM135/g tapi tadak saiz, jadik sy beli le jgk walaupun besar coz berkenan dengan design bunga ni. Salesgirl tu kata boleh kecikkan tapi kat kedai emas tu tak boleh plak kecikkan.  Tadi adik tu kata boleh kecikan tapi kena caj le kalo tak beli apa2 kat situ.  Ingatkan mahal, rupa2nya tak de le mahal sgt, RM40 jek dan yg paling best boleh siap masa tu jgk.

Sekarang ni tadak dah nak beli barang kemas lagi, kalo ada pun just nak upgrade saja atau betulkan mana yang dah rosak. Semenjak kawin ngan orang pantai timur ni, dorongan untuk membeli barang kemas tu makin kuat coz ipar duai pun jenis yang suker brg kemas. Cuma skrg ni rasa cukup2 ler tuh Bahiyah oiiii...byk lagi bende lain nak beli nyer.  Nak beli byk2 pun tak best jgk coz skrg emas tgh murah, nak trade in pun rugi.  Ada satu gelang hari tu jurai2 dia dah jatuh sebijik, xjumpa carik.  Nanti kalo ada bajet lebih nak tempah jurai2 tu plak.  Tunggu le sebulan dua nih, nanti boleh cuci terus kasi bling bling.  Sekarang emas tgh murah mmg untung le kalo nak buat, cuma adik tu ckp kena tunggu sebulan lebih baru siap.  :)