Thursday, 17 April 2014

Keluar kontena sudah, boleh udah jahit shawl sendiri

 

Assalammualaikum dan salam sejahtera semuanya

Hujung tahun lepas, daku telah memperhabiskan bonus mengirim barang dari UK.  Sy ada sorang kawan rapat yang belajar di sana.  Jadi hari tu kawan sy nak antar barang ke KL, tumpang kontena member dia kenal nak sewa kotena tuk hantar barang balik.  Jadik daku pun menumpanglah, bukan tumpang sekaki ni namanya, ni tumpang separuh kontena yea.  Bank in duit ajek ngan dia, pahtu dia beli online ajek sumer ini.  Seblm tuh daku rasa nak menggila tgok kat amazon.uk dan beberapa website lain tuh, byk nyer brg yg daku berkenan tapi dgn bajet ciput...terpaksa le beli yg ini dan faktor lain plak sbb kalo beli kat KL ni harganya berganda2.

Bila survey2 kat internet, rasanya mesin jenama ini yang termampu dibeli pada harga yang mampu milik.  Adik saya pun pakai jenama ini, kakak sy plak guna jenama S...manakala mama setia guna mesin jahit antik yang gerak guna kaki tuh.  Jangan tak tau...bila balik kg daku mengerjakan mesin jahit mama yang ini lah, kira teror le jgk guna.  Tapi setakat jahit kain batik ajelah. Dulu pernah belajar jahit baju ngan mama tapi dah lupalah plak.  Bila sesekali sekala menumpang umah adik sy kat KK plak, daku mengerjakan mesin jahit adik sy plak.  Saya suker mesin jahit jenama ini sebab ia stabil dan jahitan dia cantik.

Senang nak guna dan sy sgt suker dpt beli mesin ni...dah lama teringin nak beli mesin jahit sendiri. Rasa nak nangis hari tu bila adik Ms. A antar ke rumah...  Terharunya sy, terubat sedikit hati sy dengan kesedihan ttg MH370 tuh. Tq my lovely frend Ms. A.

 Ni adik sy punya, rumah dah le sekangkang kera tapi tak ingat dunia mengumpul periuk belanga pinggan mangkuk bagai, bukan ini ajek tau, bila daku g ikea jek mesti tumpang sekali.  Pahtu minta pos g Sabah...kekdg hubby jadi supir tlg antar bila dia g KK.  Bila sy blik rumah dia, barang2 ni tak guna pun, masih berbungkus kat kotak.  

 Ni daku punya tapi sehingga hari ini masih berbungkus dalam plastik lg.  Daku sebenarnya baru tau yang ada mesin comel utk buat aiskrim ni..  Yelah dulu2 kan mama salu buat askrim cokelatlah, susulah masuk dalam plastik panjang tuh jek, pahtu masuk dalam peti ais..taraaa....esoknya aiskrim dah siap, berebut adik beradik mkn.  :)

 Ni pun sy punya jgk, beli 2 benornya....satu kiriman adik sy.  Sy suker masak sup tulang tapi salu sakit hati bila gigit jek rasa nak tercabut gigi.  Biasa daku g pasar kajang beli tulang, fresh dan murah.  Tak suker reneh 4-6 jam sbb nanti gas akan cepat habis, leceh le gas2 habis ni.

Ni adalah hot item, tapi yg ni bukan daku punya yea tapi Ms. A punya.  Daku berkira2 jgk nak membeli tapi entah rasa sy tak cukup rajin kot nak membersihkan bende2 ni bila habis masak.  Lgpun hubby kan suker ayam goreng yang ala2 rentung krup krup...  Ni adalah yg Ms. A recomend dulu kat saya selain mesin pengadun Kenwood tuh.  Tapi sbb bajet ciput...xdpt le nak beli.  Tunggu le nanti kalo ada rezeki lagi.  Bende2 ni kalo beli kat KL mmg mencecah ribu riban harganya.

Mesin jahit + mesin ais krim + 1 pressure cooker = harga <RM1500 termasuk upah tumpang kontena
:) murah kan...

Senang jek nak jahit, letak tudung contoh kat atas kain, pahtu gunting ikut pattern.  Tudung Ariani ni xde le half moon sgt tp bila pakai mmg terletak.

 Yg pink shawl contoh, yg hitam kain yg dah dipotong...gunting je le ala-ala

Sempat menjahit manik pada shawl kuning

Dengan adanya mesin jahit ni macam2 le projek yg sy dah mula jahit.  Selain jahit kain batik, sy dah mula jahit shawl plak.  Mula2 nak jahit tudung awning, mama ckp senang jek....tetas balik tudung lama2 yang kita suka pakai dan ikut ajek ukurannya.  Tapi ntah hari tu kaksu ada sebut pasal shawl, jadi daku terfikir why no jahit shawl ajek yang lebih simple.  Lgpun daku dah lama minat tudung halfmoon ni, dah berjuta kali dah dok membelek di gerai tudung tapi tetap jgk tak beli.  Kebetulan ada sale Ariani hari tu, terus daku beli shawl half moon dia warna pink, kuning dan merah.  Rasanya kalo ada sale, jimat lagi ler beli kat Ariani sebab dpt 50% diskaun dan free inner.  Tapi bila xsale tuh, jimat lagi le jahit sendiri sbb beli kain kat Jakel dalam RM10 jek semeter dah dpt dah jenis kain yg sesuai tuk jahit tudung.  

Beli semeter setengah boleh buat 2 shawl sebab bidang dia 60 inci.  Of coz le, kualiti tudung Ariani lagi best dan jahitan dia mmg super cantik sgt banding dgn jahitan daku yang kucar kacin ni.  Tapi practice makes perfect kan dan tak mampu le nak beli byk2 kan shawl dorang tuh.  Dan kalo warna gelap macam hitam ni, xde le nampak sgt ketidak halusan jahitan daku ni.  Kat Jakel hari tu ada jgk kain yg lebih cantik untuk buat tudung tgh sale dalam RM30 semeter tapi bidang 40 jek, jadik beli 1 meter setgh mmg boleh buat 1 shawl ajek le.  Naik ke tingkat 4 cari mesti jumpa.  Shawl DIY ni sy dah jahit 2 helai dah, nanti kalo free boleh lagi tambah2 warna2 yang sesuai dgn baju.  Selain itu daku suker inner Ariani yang awning keras tuh.  Kalo nak cantik lg pakai shawl ni dengan inner keras yg thai silk...confirm cun.  :) 

Projek pertama telah hasilkan 2 shawl iaitu warna hitam dan kelabu.  Sy bercadang untuk beli lagi kain untuk jahit shawl ni dan juga akan guna kain jenis lain plak. Untuk jahitan shawl kali ke-2 ini nanti sy plan nak ubahkan sikit pattern dia guna saiz sy.  Sebab sy ni saiz kecik, jd sy kecikkan sikit part2 tertentu untuk keselesaan sy.  Leceh jgk jahit sbb kainnya sgt lembut, kena jahit dulu pakai tangan, lepas tu baru jahit guna mesin balik.  Oleh sebab sy xde mesin jahit tepi, sy jahit 2 kali.  Dulu salu tgok mak guna jahit jelujur dulu guna tangan seblm jahit guna mesin untuk kain2 yg licin. 

Menggunting pun sy tak mahir sgt, tak rata.  Jadi seblm jahit tangan sy gunting tepi kain untuk ratakan dia dan elakkan xde benang2 yg terkeluar...serius menjahit ni mmg perlukan ketengangan.  Adik sy ckp ada foot untuk ala-ala jahit tepi untuk mesin sy ni, nampaknya nanti kena beli le foot tuh.. Habis jari sy berdarah kena jarum masa jelujur tepi kain hari tuh.  Tak sia2 ler beli mesin jahit ni...byk gunanya.  Bak kat adik sy, bukan guna tiap2 hari tapi at least bila nak guna tu ADA.  


 Tudung shawl ni kena pandai matching dengan inner, kena le ikut warna baju samada shawl atau inner nyer.  Seeloknya kalo inner warna gelap shawl warna terang...dan sebaliknya :) Lepas ni rasa nak try beli tudung Fareeda le plak, dekat jek ngan opis ni.  Dulu2 pernah jgk pergi, tp tak beli pun.  Femes plak ngan kontroversi yea skrg ni, bagi sy senang ajek, kalo mampu  g le beli, tak mampu tak yah beli..diam-diam sudah.  Sejak bergiat dlm menjahit tudung ni dan turun naik cari kain dah tau ler..tudung ni byk faktor yang mempengaruhinya termasuk le jenis kain, jenis benang dll.  Kain schiffon ni kalo yg elok mmg mahal harganya, apa tah lagi kalo berlapis-lapis, bermeter2 ler kain kena guna.  Tak heran kalo ada sesetgh tudung harganya mahal sikit.  Dulu masa pegi Fareeda sy rasa kain dia mmg lain, sgt lembut schiffonnya. Dan kat situ masa sy pegi tu, kat kedai tu jugak ada kawasan di mana pekerja2 dia menjahit tudung nih..jadi mmg ada kos pekerja jgk.  Macam tu jgk dgn Ariani, schiffon dia sgt lembut banding tudung2 yg sy beli kat butik lain.


9 comments:

  1. wahhhh sume berkenan brg2 yg dibeli tu esp mesin jahit ngan brand2 tefal tu... tgh mengumpul bajet jgk sekarang ni tp bila bgtau kat incek hubby psl brg2 tefal tu..dia siap tanye..nak letak mane klu dah beli..? thn depan pindah umh kecik..adoiyaiii...

    yg mesin jahit tu dia setuju nak beli sbb nak jahit suar keje dia yg kain tebal2 tu sakit jari nak cucuk jarum *alasan sangattt* hahaha

    btw, selamat menjahit la ekk..hehe

    ReplyDelete
  2. Tq..tq Juls Julie. :) Tefal tu boleh susun bertingkat2 kat kitchen kabinet, sy tgok kengkwn dok london buat. Wahhh...setuju ada makna tuh hehehee

    Rumah dah nak siap yea? Hari tu nampak dlm tv dah ada dah majlis penyerahan kunci untuk rumah putrajaya tuh. :)

    ReplyDelete
  3. Bestnya dapat jahit shawl sendiri..Sy ada juga mesin jahit tp Singer je, teringin lama dah nak jahit shawl tapi masanya bile ntah...nanti kite kongsi2 idea ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok, tq Sue. Singer pun ok, yg penting boleh jahit. :)

      Delete
  4. bestnya kalau ada mesin jahit tepi tudung..teringin nak beli tapi belum ada modal..sekarang ada mesin jahit lurus je..

    Ibu Riana Onlineshop

    ReplyDelete
  5. Ada tips tak supaya jahitan nampak kemas kat curve tu..? Stressnya nak jahit part curve tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk lipatan tu sy pun ada jgk senget sana sini. Kena jahit jelujur dulu dan lipat sekecil yang boleh...lepas tu baru jahit betul-betul. :)

      Delete
  6. Wah....sy jahit bj kurung...berkenan plak nak jahit shawl ni..hihi...;)

    Tq sharing..jeles tgk mesin jahit tu....periuk segala tu pon mmg tergoda...hihi ..

    Kalau free...jom la singgah blog saya

    www.sihatnatural.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. alhamdullillah ..... mula2 jahit utk diri sendiri .... lelama ambil tempahan ....

    klau minat sgt nk menjahit tapi x der modal .... jom main kutu mesin jahit....insyallah, saya ada menjual mesin jahit .... penghantaran trus ke rumah anda .....

    http://amiranisa.com/


    ReplyDelete