Saturday, 27 December 2014

MOSCOW: Masih tak hilang penat




Assalammualaikum dan salam sejahtera

Terima kasih kepada kengkawan semua sudi singgah ke blog sy ni, walaupun sy update jarang-jarang dah.  Sekarang ni dah 2 minggu di bumi Moscow, masih membiasakan diri dengan cuaca sejuk yang ekstrim di sini.  Bayangkan aje sekarang ni suhu dah mencecah -16C pada waktu siang.  Biasa suhu paling sejuk pada bulan januari, tapi sekarang ni dah hujung disember...jadi bunga2 salji tebal dah muncul.  Semlm salji turun lebat sgt, macam hujan lebat, dari pagi ke petang.  Bila petang, bertimbun salji ada kat balkoni.  Nak main salji tak payah dah turun taman bawah dah, dah boleh guling2 kat balkoni. Sy just pegang2 aje saliji yang berlambak di tepi tingkap sambil menahan kesejukan.

Masa ni salji tgh turun

Salji menimbun kat balkoni, setakat ini ajek keluarnya :)

Sekarang ni winter, seawal jam 9 pagi baru matahari muncul dan jam 3 petang dah mula gelap.  Jam 4 ptg dah gelap langsung dah.  Oh ya beza masa antara KL dengan Moscow adalah 5 jam.  Jadi siang adalah masa terbaik untuk berWhatapps dan bila malam sumer org dah senyap, sbb sumer org dah lena diulit intan di Malaysia.  Masa berkerja dulu sy ingatkan bila dah jadi surirumah ni sy ada byk masa nak bersantai, rupanya tidak.  Mana tak nya, cuaca kelam aje sepanjang hari, kekadang jek nampak matahari mmg mengundang kemalasan kepada pengurus rumah tangga seperti saya.  Sy rasa masa aktif sy hanyalah pada jam 10 pagi hingga jam 3 petang ajek, sejajar dengan kemunculan matahari..heheheheee.  Ingatkan malam yg panjang bestlah tido, rupanya tidak...jam 3 pagi memasing dah terbangun sbb terasa macam dah lama dah tidor.  Hubby blik dalam jam 6 petang kalo salji xtebal sgt.  Bila salji tebal kekadang bas xder atau jem teruk sbb byk eksiden berlaku.  Jam 8 atau 9 mlm dah tido, kalo bangun jam 6 pagi...dah 10 jam dah tido nyer...pening kepala plak terlebih tido.

Masa solat.  Sy salin dr hubby

Masa opis hour kat pejabat hubby kat kedutaan tu adalah dari jam 9 pagi hingga 5 petang ajek.  Jadi jam 7 pagi sy dah ada kat dapur menyediakan bekal makan tengahari hubby kat opis dan menyediakan sarapan pagi untuk hubby.  Jam 8 pagi hubby keluar dan daku sambung membuta.  Kat Amani daku suker tgok CSI, kat sini xjumpa lagi channel CSI.  Channel ada dalam 65 tapi kebanyakkannya rancangan tempatan, ada jgk rancangan luar tapi byk yg dah di translet ke bahasa russia.  Jadi sy selalu tgok channel Animal Planet, TLC, national geografic dan news ajek.  Chanel jepun, korea dan ZEE ada tp dah ditranslet ke bahasa Russia dan xde subtitle.  Ada jgk rancangan muzik2 tp macam dah terlalu tua plak nak menengok video clip Lady Gaga sumer tuh.  Masa siang ni lah masa untuk memvacuum, kemas rumah dan mencuci kain.  Memandangkan memvacuum dan mencuci kain tu mengeluarkan bunyi bising, jadi sesuai buat masa hari siang aje le.  Hubby dah awal2 sound supaya xmembuat bising masa kat rumah sbb kebiasaan jgk ada yg bermalam di jail.  Jiran2 ni sumer international sumer dan kalo ada apa2 hal dorang akan terus panggil polis.  Jadi nak berjalan pun senyap2 kat rumah ni, xleh hentak2 kaki atau berlari2.  Pasang tv pun xkuat dan kalo memasak kena pastikan pintu tingkap terbuka, hood terpasang  dan bau tak kuat sgt. Takut nanti menggangu jiran plak tercium bau kari sambal belacan gulai bagai.


Caner nak cari shampoo anti-dandruff?

Semlm ada org maintenance check rumah.  Hubby ckp setiap 3 bulan dorang akan check rumah, dan kita bagitaulah apa-apa kerosakan nanti dorang akan dtg baiki.  Semlm dia dtg baiki hood dapur dan tukar mentol lampu yang rosak.  Engineer yg dtg tu setarat uncle dan xpandai plak ckp english.  Jadi macam anjing dengan kucing ler kitorg...berckp guna bahasa isyarat ajek.  Dia nak masa dia baiki sumer tu kita tgok sama-sama, xleh le daku menunggu sambil bermalas-malasan sambil menengok tv kekdah nyer.  Dalam sejam setgh jgk dorang baiki sbb hood tu ada problem sikit.  Setakat ni sy xpandai lg bahasa russia yg simple2, sy tahu baca sikit2 sbb dah mula hafal alphabet russian dan nama2 barangan dapur macam moloko (susu), ric (beras), kofe (kopi), salat (salad), khalyal (halal), khleb (roti), pomidor (tomato) dan nyet (tidak)....itu pun ingat sbb dekat2 dgn english...kihkihkih.  Ntah kenapa ejaan russian ni agak rumit dan bunyik nyer pun terasa pelik.  Hari ni sy belajar 2 lagi bahasa russian iaitu problema (masalah) dan spasibo (terima kasih).  Ingat sbb ni jek perkataan yang sy dpt tangkap masa berckp dengan uncle tuh.  Sy jugak ada intall applikasi untuk translet dalam phone.

Org russia ni sgt berbangga dengan bahasa dia, walaupun dia tau kita bukan org tempatan tapi tetap ckp russia dengan kita.  Kalo kita kat Malaysia, seboleh mungkin nak jgk ckp org putih walaupun tunggang terbalik kan...kat sini tidak.  Dorg rajin nak berckp tp itulah, tak faham pun dorang ckp apa.  Orang2nya kurang ramah dan kurang senyum tapi dorang sebenarnya sangat baik dan tidak akan ganggu kita.  Kekadang kalo nampak kita blur, ada jgk dia menyapa tapi sbb kita pun tak faham dia ckp apa, boleh setakat senyum aje le. Hari tu hubby ada tercicir sarung tangan masa masuk ke mall, bila kami dtg cari balik tetiba sarung tangan tu ada diletakkan kat atas kerusi tepi laluan tuh. Agak jujur jgk dorang ni walaupun kurang mesra.  Sy selalu blur bila membayar kat cashier sbb kat sini kan sume kena buat sendiri, kena masukkan kad sendiri ke mesin pembaca kad kredit, kena ambik pen sendiri dan sign dan kena keluarkan sendiri kad bila dah siap.  Tapi dorg akan tlg buatkan bila sy tak buat apa yang dorang buat.  Kat sini juga bila kita ambik sayur2an dan buah2an, kita kena timbang sendiri tau.  Ada byk mesin timbang yang siap dengan list nombor dan gambar sekali.  Bila kita ambik brg2 tuh, kita kena ingat no yg ada pada label dan just tekan ajek nombor tu kat mesin penimbang dan ambik sticker dan lekatkan kat plastik.  Jgn sesekali menipu sbb kat kaunter byran nanti dorang ada mesin penimbang yang kekdg cashier tu guna untuk check.  

Turun kat stesen ni tau...Simbol M tu adalah simbol metro

Ni tiket masuk Metro..beli kat kaunter, leh pakai utk metro n bas, macam touch n go tapi jenis pakai buang.  Hari tu hubby beli untuk 20 trip. Yg best nyer hanya perlu touch sekali jek masa masuk, bila keluar xpayah.  Masa touch tu akan ada diskrin tunjuk berapa trip baki dalam tuh.  Jadi dalam metro tu kita boleh tukar2 line byk kali pun xpayah byr selagi xkeluar dari stesen.

Stesen metro kat Moscow, dikenalpasti berdasarkan warna.  Memandangkan sy dah pandai baca alphabet russia, sy lebih suker baca tulisan rusia sbb dalam tren dan signboard ada dalam bahasa rusia ajek, dalam english xde.  Stesen dia plak macam lebih kurang aje bunyinya ya ya hujungnya, mmg konfuse mula2 tuh.  Boleh jgk download dalam henfon.

Nasib baik Kak M ni sporting, siap suh ambik gambar kat sini.  Harap dia tak jumpa lah blog sy nih :)

Pemandangan dari kawasan metro, ikut je jln ni

Lunch

Ahad lepas, staf kat opis hubby merangkap jiran ajak jln2.  Akak ni nak beli souvenir untuk dia bawa ke Helsinki.  Hujung minggu dorang ramai yang bercuti, bercuti kegemaraan dorang kat sini adalah negara2 eropah utara dan paris london, amsterdam sumer tuh.  Kitaorang xleh pegi lagi sbb duit pun tak berapa nak ada dan kami setakat ni ada single entry visa ajek, kang dah kuar xleh masuk plak kang.  Nama tempat ni sy pun tak pasti apa benornya.  Kami naik metro dan kena naik metro kat line biru gelap dan turun kat stesen Partizanskaya.  Ni dah kali ke-2 naik metro ni tp sbb kami byk kali sesat, jadi rasanya dah boleh kot sy naik metro ni sensorang dah.  Akak tukang tunjuk jln ni xsuker naik metro dan dah 3 bulan xnaik metro..akhirnya sy yg pegang map metro nih.  Keluar dari metro ni mmg dah nampak pasar ni dengan bangunan ala-ala disneylandnya tuh.  Dorg ckp hujung minggu best sbb byk kedai buka.  Kat dalam ni macam2 ada dari souvenir, topi bulu2, scarf, lukisan, barangan antik, t-shirt, alas meja linen, gelas, archa, karpet, perhiasan dll.  Tapi sejuk yang amat, kami cecepat balik sbb akak tu ckp sy tak biasa lagi sejuk2 macam ni kan.  Rasanya hari tu ada dalam -5C kot sbb nampak macam salji nak turun dah.

Topi binatang original


Patung ni sgt glamer


Lepas dari situ kami  nak ke Arbat untuk pegi Hardrock Cafe, tapi tersilap turun plak.  Bila keluar tetiba sy ckp 'ehh kak, ini ke Arbat..mcm Kremlin ni je kak'.  Kak M ckp 'inilah Arbat'.  Tapi bila jln skit barulah akak ni setuju yang ni bukan Arbat.  Rupanya ni stesen Ploshchad revolyutsii, kami terturun awal satu stesen.  Terus kami masuk balik dan turun kat Arbatskaya. Kat sini ada hotel/hostel murah yang boleh korang pegi dan tempatnya pun strategik.  Kami makan dulu kat restoren Taj Mahal yang halal, tapi biasalah yeah harganya kami mkn 2 orang dah dalam RM120.  Sesekali bolehlah, kat sini makan kat luar sgt mahal.  Kat sini mknn sedap dan tempatnya mmg exclusive siap berlilin bagai.  Itupun kami order 2 nasi, kari kambing dan dalca sayur dan teh.  Lepas tu balik naik metro dan jalan kaki balik rumah.  Huhhhh...lamanya jln.

Ok, nanti sambung lagi yea.


Shawl wool, sesuai pakai kat sini..org2 sini pakai samada jadi tudung nampak jambul atau lilit kat leher.  Ingat yea..nampak bertudung tapi tak semestinya muslim yea.  Selesa pakai, sy pun salu pakai bila keluar.

Gerai terbuka 

Ni gerai berbumbung, gerai jual pelbagai bahan antik, penjualnya pun uncle2 n aunty2


Ada banyak jual lukisan tapi sumer nyer ratusan harganya.  Rasanya kena simpan duit dalam RM600 utk beli lukisan yg besar dan cantik.  Cuma kena hati2 sbb kat sini sbb byk icon bgnn ada lambang keagamaan yang jelas.  


Saturday, 20 December 2014

MOSCOW: Plz be good to me



Assalammualaikum

Cukup seminggu daku tumpang berteduh di bumi Moscow, bumi yang maha asing untukku.  Bumi yang tidak termasuk pun dalam senarai negara yg ingin ku jejaki, malahan tidak pernah menggoogle pun pasal negara asing ini.  Segalanya asing untukku, berat rasa hati untuk meninggalkan semua kemewahan hidup di Malaysia tetapi demi menemani suami tercinta yg berpindah kerja di sini, daku sanggup meninggalkan semuanya dan mengambil cuti tanpa gaji.  Dimana pun berada, yg penting kami tetap bersama.

Masa raya haji tempoh hari, daku balik bercuti ke Sabah.  Kebetulan hubby mmg telah berpindah ke Sabah bermula Februari lepas.  Hubby telah memaklumkan tentang perpindahan dia ke Moscow semasa sy bercuti balik kg.  Masa tu seminggu sy hidup terumbang ambing, tak boleh berfikir...nak ikut atau tidak, masih berbelah bagi.  Kembali ke KL, daku menguruskan semua borang2 dan syukur alhamdulilah bos melepaskan daku pergi.  Selesai mengikuti kursus persediaan posting, kami sibuk membeli barang2 untuk masuk kontena plak.  Hubby minta daku shopping kat tesco online ajek dan naik juling mata melihat list barang.  Beratus2 jenis brg yg daku add dlm shoplist dan hubby uruskan bayaran.


Ni baru sikit, bila sumer brg dah beli sumer lantai penuh, tinggal tempat berpijak jek tinggalnya.

Daku telah menyediakan 7 helai senarai barang yg perlu dibawa dari makanan, pakaian, brg letrik, toiletries dll.  Beras pun beli sampai 50 kg.  Bila brg sampai, rumah macam kedai runcit.  Dari Tesco, jusco, econsave, Pak aji, giant, hero, sumer kitorang pegi.  Nak mencukupkan barang2 dalam list satu hal, bila dah beli terasa macam tak cukup plak.  Selepas sumer brg dah beli, kena bahagikan 2 plak, sebahagian kena bawa naik kapal dan selebihnya naik kontena.  Sbb kontena akan sampai berbulan2 plak ke Moscow.  Masa ni hidup mmg tunggang langgang, dgn hal rumah lagi dgn harta benda yang ditinggalkan lg, dgn kerja kat opis lg, dgn segala dokumentasi lagi. Letihhhh...

Yg kanan beli kat Mydin dan yg kiri beli kat MR. DIY.  Mula2 beli kat Mydin, lepas tu hubby ckp yg tu kecik dan longgar.  Cari punya cari jumpa yg kiri tu kat Mr. DIY, cer tgok kaki dia lebih gumuk kan.  Yg ni ler yg sesuai guna kat Moscow, dlm RM6.90 jek satu. 

Pakaian pun sama, nak cari coat, jacket, long john, baju kurung, tudung, dan macam2 lagilah.  Nasib baik dulu pegi London dah beli sikit2.  Ni pegi kawasan ekstrim plak, pakaian dia lebih lagik.  Seminggu sebelum pergi, barang2 dah masuk dalam kontena dan rumah dah normal balik.  Fikiran pun lebih tenang dan hanya perlu uruskan sikit2 aje lagi.  Masa ni tawakal aje le, pandai2lah nanti membawa diri di negara orang.




Muka kepenatan hampir 30 jam perjalanan

Pada malam 12hb Disember, kami menaiki kapal terbang.  Perjalanan kami KLIA-LONDON-Moscow. Terima kasih kepada kengkawan dan saudara mara yang menghantar kami.  Lega sebab dpt naik business class, jadi dalam kapal terbang asyik membuta aje.  Malang bagiku siang nya daku kena cirit birit plak, aduyai mmg sgt teruk rasanya dalam kapal terbang.  Nasib baik pramugara MAS kasi ubat diarea.  Perjlnan ke London dalam 13 jam, transit kat London 5 jam dan sambung menaiki BA ke Moscow yg ambik masa 3 jam lebih ajek.  

Kami turun kat Terminal 4 dan naik bas yg disediakan untuk yg ambik connecting flight ke Terminal 5.  Sampai jek kat Terminal 5, beratur pjg plak untuk imigresen, punyalah ramai orang kat sini.  Lepas tu beratur lagi utk naik eskalator dan bila sampai kat atas beratur lagi untuk security.  Brg berair kurang dari 100ml macam kosmetik, pencuci muka, lotion sumer kena masukkan ke 1 plastik beg yang disediakan.  Seorang disediakan 1 beg plastik saja dan kena diseal.  Brg hubby ada yg kena buang oleh staf situ sbb plastik beg penuh xleh tutup. Brg jadi byk sbb MAS kasi sebeg toiletries dan lotion, nak buang syg sbb sumer yang dikasi tu berjenama plak tuh.  Lepas tu baru masuk dalam flight BA.  Alahai business class BA tu sgt menyedihkan, padanlah MAS byk dpt anugerah tuk business classnya...mmg terbaiklah MAS.

Hari tu dalam WA family sibuk suh ambik gambar salji 


Saat flight menjejakkan kaki kat bumi Moscow, ternampak bumi dilitupi salji.  Kami pakai winter jaket siap2 dan bila keluar kapal jek terus jakun sbb bila berckp ada wap keluar mulut.  Proses dia lebih kurang sama aje, cuma dorg ni agak kasar.  Keluar ajek, ada staf opis hubby sambut kat airport dan kami menolak troli yang ada 5 beg besor gajah tu keluar ke tempat parking kereta kat open space.  Masa ni baru terasa real salji, daku mcm tak percaya dan memijak2 salji di atas tanah.  Local staf opis hubby suh daku masuk dalam kete, dia ingatkan daku kebekuan walhal sebenarnya seronok sgt memijak salji tuh.


Pemandangan dari rumah 


Rumah mmg dah ada dan kebetulan masa ni ada 2 staf hubby dok menumpang kat rumah tu.  Jadi agak meriahlah hidup sbb barang2 eletrik hari tu dorang tlg bawakan dan dorg pun bawa brg mknn banyak. Kami bawa sekotak aje brg mknn tapi itupun terpaksa hantar masuk kontena balik sebab kami dah terlebih muatan.  Jadi ygg ada dlm beg sy ni cuma tuna 2 tin, sardin2 tin dan sedikit jajan.  Skrg ni seorang boleh bawa beg luggage 2 unit aje masuk kargo dan 1 beg luggage (<7kg) ke dlm kabin. Tu yg beg sumer besor gajah dan sukar nak agak berat berapa tuh. Hubby plak byk bawa pakaian, brg opis dia dan duvet yg tebal tuh.  Malamnya dorg yg masakkan nasi untuk dinner.

Hari ke-2 di Moscow

Esoknya kami dibawa oleh rakan sepejabat hubby g melawat Kremlin (Red square) dan Asbat Rd, dimana kami mkn MCDonald dan g Hardrock Moscow. Malamnya jiran atas rumah plak tunjuk jln ke mall dan tunjukkan kami rak yang letak daging halal sumer.  Lepas tu kami cari barang2 seperti beras, buah2an, sayur, jus, roti dan jus...oklah sini byk jgk mknn. Bestnya rumah dalam 15 minit aje jln kaki ke mall besar ni.  Vietnam market pun ada tapi kena naik bas. Nantilah, akan ambik masa untuk explore tempat ni dan sy akan kongsikan dengan korang semua yea.

Bye, salam dari Moscow.

 Salji yg baru turun kat balkoni


Susu.  Kena belajar bahasa russia sini sbb label mknn byknya dalam bahasa russia.  Hari tu tersilap ambik yogurt, ingatkan susu.  Botol sama, warna jek lain.

Hari ni masak kari kambing


Suker beli smoked macarel ni, masak sambal..yummy 


Seeee...kat sini pun ada jual serai, lengkuas bagai


Wednesday, 19 November 2014

Kek Secret Receipe kesukaan saya

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bosan nyer ngan entry pegi europe yang tak habis-habis lagi nih.  Nak citer pasal makanan le plak.  Kek kat SR, kek apa yang korang suker?.  Sy biasanya suker cheese cake tapi kek lain pun suka jugak.  Biasanya setiap kali pegi ke SR sy akan beli samada New York cheece cake atau cokelat indulgence.  Sekarang ni lagilah, setelah tahu kat area rumah dah ada kedai SR, tiap2 bulan pegi sana beli.  Tahu pun hari tu sbb pick up pizza kat Domino, terus nampak sebelah Domino ada SR.  Wahhh...tersengih sampai ke telinga, terus masuk beli.  Skrg ni daku suker benor order Domino guna online, senang dan mudah.  

Beberapa bulan lepas, semasa google kat forum, ada org ckp durian cheese cake kat situ sedap.  Ehhh...heran, kenapa aku tak tau ni.  Ptg tu jgk g SR tanya, rupa2nya kat branch area rumah tu xde.  Sedey..  Minggu lepas pegi beli ubat dan bandage utk projek KIK kitaorang kat Aeon Cheras Selatan (seblm ni Jusco), terus nampak SR kat situ.  Semasa tgh excited tgok kek, xnampak pun durian kek nyer.  Tetiba uncle cina kat sebelah tu sebut durian cheese cake dan tunjuk kat kek yang bertutup (xtranparent bekas dia) kat deretan kek kat situ.  Wahhhh...ini sudah bagus,  terus daku pun mengorder sama.  Harganya sama jek dengan kek biasa tuh.
.  
Durian cheese cake...giler sedap.  Minggu lepas ada pegi SR dekat area rumah tu, dah ada rupanya durian cheese cake kat situ.

New York cheese 

Cokelat indulgence

Yesss...dah jumpa dah.  Sedap ler bagi saya bagi penggemar durian nih. Harus lepas ni nak beli lagi.  Diletakkan dalam bekas yang bertutup sbb baunya le kan.  Durian, nape le ko sedap sangatttttt!.  Hari tu hubby ada letak dalam IG dia gambar durian kat my home town, Sipitang yg terkenal dengan durian nya tuh, hubby g outstation kat sana.  Sekarang ni tengah musim, murah dan sedap plak tu.  Ada byk jenis durian ada...waaaa windu nak blik Sipitang neh.

Saya pun suka kek ni, tp tak ingat namanya apa

Selain ni, sy suker jgk beli kek tiramisu dan blackforest.  Red velvet pernah cuba tapi lapisan kek tu diletak jem...tersgt ler manis bagi sy.  Dah tua2 ni kena le jaga kesihatan.  Cheese kek yg diletak blueberyy ke raspberry ke pun sy tak suker sgt sbb sy tak suker rasa masam2 campur ngan cheese. 

Kalo ramai-ramai boleh beli kek ni sebijik tapi campur2, macam yang sy biasa nampak org buat kat SR.  Staf situ akan susun cantik2 dan deco mcm kek biasa tuh.  Lg bestkan, xde le muak beli sebijik kek tuh. 


Cantikkan bunga ni?.  Hari tu masa kursus memasak kat times square tu, diajar caner nak buat bunga dari sayur2an.  Ni dari carrot, boleh buat hiasan utk mknn mcm nasi briyani ke, nasi minyak ke, rendang ke.  Itu le keistimewaan nyer seni culinari nih, mknn sama jek tp presentation dorng sgt cantik sampaikan mkn pun rasa gembira dan bertambah2 mkn hahahahaaa.  Byk lg hiasan dr timun, terung, cili dll. 


Tuesday, 28 October 2014

Percutian ke Paris Day 2 & 3



Assalammualaikum dan salam sejahtera.  Entry ni terpaksa gabungkan hari day 2 dan day 3 sbb terasa macam marathon plak nak abiskan percutian ke London ni.  Semputtt...

Day 2

Hari ni pepagi kami mkn nasi impit.  Bawak 4 ketul nasi impit benornya.  Seorg seketul, mkn dengan tuna tin yg bwk dari KL plak.  Bawak mknn sendiri ni jimat, yg ptg tak pilih mkn le kan.  Lepas mkn kami keluar, cadangnya hari ni nak ke La Valle Village.  Sebenarnya daily pass tu hanya boleh guna untuk dalam Paris jek, yg kami nak pergi ni zon lain.  Kena le beli tiket kat INFORMATION kaunter jgk.  Harga tiket pergi balik dalam 13 euro seorg.  Tukar2 tren jgk, cuma kali ni naik RER yg bertingkat.  Dari Gare du Nord ambik tren RER yg menghala ke Robinson/Saint-Remy-le-chevreuse dll dan turun di stesen Chatelet Les Halles.  Tak payah duduk pun sebab 1 stesen ajek.  Turun, lepas tu kat terminal yg sama cari dan naik RER yang pergi Marne-la-valle-cheesy dan selepas itu nanti turun kat stesen Val D-Europe, tak ingat tapi rasanya dalam 45 minit jgk rasanya.  Stesen Marne-la-valle-cheesy ni untuk pergi Disneyland, walaupun sebenarnya dekat ajek dgn FO.



Val de Europe ni sebuah mall besar, msk dlm mall dan terus sampai hujung akan jumpa signage keluar ke La Valle Vilage.  

Mesin bersihkan kasut :)





Gambar terakhir selepas henfon sy habis bateri, dalam FC La Valle Village mmg xde ambik gambar.  Kedai2 dan rekabentuknya lebih kurang sama jek dengan Bicester village.

Lepas tu turun dan kuar stesen jln menuju ke shopping mall.  Terus jln dalam shopping mall tu dan dipenghujungnya akan keluar dan akan jumpalah factory outlet ni.  Tujuan utama pegi sini sbb nak pegi butik Longchamp ler coz kat sini mesti lagi murah kan. Kat bicester village xde Longchamp.  Pusing2 dan keluar masuk butik yg hebat2 kat sini, tapi tak beli apa pun.  Rasanya kat Bicester village lagi best ler, kalo tak sempat kat Paris...beg Longchamp boleh beli kat Harrods.  Beza tak sampai RM10 jek pun dari beli kat La Fayette.  Tapi kat FO ni harga Longchamp lagi murah cuma masa kami pergi ni sumer sold out.  Masa beli beg kaksu kat Harrod hari tu, macam2 color ada.  Kat sini untuk saiz medium tuh hanya ada color putih ajek.  Rasa nak menangis kat situ jgk frust tertonggeng.  Nasib baik sy punya beg dah beli hari tu kat Harrod sama2 dgn beg Kaksu.  Tapi ni sy nak beli beg adik2 sy yang bajet nyer kureng skit...yg sorang tuh kirim air liur jek plak tuh. Bila tanya staf kat situ, dia ckp butik Longchamp ada di Paris, dia ckp turun kat stesen Medeleine.  Kami pun ambik keputusan tuk pergi Paris sbb travel partner sy ni xterbeli2 lagi beg Longchamp.


Sesat2 kitaorang jumpa bangunan nih 



Kami naik tren balik ke Paris dan turun di stesen Medeine, menapak sikit punya lama xjumpa jgk butik Longchamp.  Sampailah kami jumpa stesen Richelliou Drouot, sikit punya lama menapak carik.  Kami cuba cari peta yg ada kat tepi jln, baru le daku terfikir nak pergi La fayette, patutnya boleh jek jln kaki dari situ tapi xmo sesat kami naik tren ke stesen Chausse d'Antin La Fayette. Satu yg daku suker metro ni, bila keluar stesen jek....tercongok dpn mata La Fayette., kat seberang jln ajek.  Terus memborong kat situ le Longchamp.  La fayette ni macam Harrod le jgk, byk butik2 berjenama.  Itu ajek le yg daku mampu beli kat sini, skodeng jgk perfume...tapi rasanya harga lebih kurang KL jek.  Kat sini ada le jgk jumpa beberapa orang Malaysia.

Lepas dah shopping, duit euro pun dah makin nipis, kami balik le hostel.  Malamnya kami pergi makan kat restoren kebab halal depan Gare du Nord.  Daku ambik rice kebab dan partner ambik spaghetti kebab.  Perghhhhhh....sedap le mknan kat sini.  Mmg tak rugi byr 8 euro sepinggan.  Portion dia besar dan org tak ramai sgt.  Masuk2 jek kami terpingga2, dorang kasi salam siap2.  Sejuk le jgk hati musafir macam kami ni dengar.   Dorg ni rasanya mcm orang morocco atau africa utara sbb dorg mcm arab tapi badan xtinggi macam orang arab, dan ada rupa sikit2 afrika, rambut kerinting tapi xgelap sgt.  Lepas mkn kami pegi supermarket terdekat untuk beli air dan jajan.  Lepas tu balik hostel untuk kemas barang.  Esok pagi kami akan naik bas ke London.





Day 3

Bas dari stesen Gallieni bertolak jam 12 tenghari.  Pepagi kami check out dan beli tiket metro.  Sebelum tu pegi breakfast dulu sbb hostel including free breakfast. Day pass tak boleh guna dah sbb diluar zon.  Silaplah hari tu patutnya beli 2 day pas ajek sbb hari ke3 dah nak balik dah. Kami keluar jam 11, jam 11.30 dah sampai ke stesen metro Gallieni, dekat jek rupanya.  Itu pun kami hampir sesat, tanya orang baru le ditunjukan tangga untuk turun ke bawah tanah, terus jek sampai jumpa kaunter tiket.  Kat kaunter kena tunjuk passport dan dimaklumkan no terminal untuk tunggu bas.  Bas kami delay rupanya, jam 1 baru le berlepas.  Masa naik bas ni jumpa le 3 orang Malaysia yg dtg bercuti jgk mcm kami, cuma dorang dr Portugal pahtu g Spain baru g Paris.  Naik bas ni lama, dalam 8 jam kot.  Dalam perjln bas berhenti kat stesen minyak yang ada kedai, boleh beli jajan kat situ.


Kalo tanah kita penuh dengan kelapa sawit dan getah, tanah dorg penuh dengan bunga canola neh






Sampai ke Calais dalam jam 5 petang macam tu, ada peristiwa berlalu sebenarnya.  Kat sini akan ada 2 imigresen iaitu imigresen perancis dan UK. Daku plak terlupa nak bawak sumer dokumen, berlenggang jek turun bawak passport jek.  Iyolah, driver tu ckp france, daku plak dok ikut jek org turun.  Masa kat imigresen Paris sumer xde masalah.  Travel partner daku dah pergi ke opis sebelah dah beratur kat imigresen UK. Daku bila masuk ruang tu pun beratur sama.  Nampak travel partner lepas jek dari kaunter tu, daku pun pergi le kaunter tunjuk passport.  Rupanya dorang suh isikan imigresen form dulu.  Daku pun pergi le isi, pahtu bila isi tak ingat plak alamat rumah tumpangan.  Nampak 3 orang malaysia tu pun dtg, daku pun tanya dorang dok hotel mana.  Dorg ckp dok Paddington Tune Hotel.  Apalagi daku pun ckp nak tiru nama hotel dorang sbb lupa alamat rumah.  Pahtu beratur le balik, bila sampai kaunter, org tuh nak tgok plak tiket penerbangan.  Terus le daku berlari g ambik kat bas plak.  Geram jgk, mcm le aku ni berminat sgt nak dok lama kat negara korang tuh...sib baik bas dah bergerak dekat pintu masuk dah.  Beratur balik, kebetulan yg 3 orang tu masih lg tgh berurusan kat kaunter sebelah, org putih yang check passport daku tu heran le dan tanya samada daku kenal ke tidak budak 3 orang sebelah tuh.  Daku ckp xkenal.  Pahtu dia bebel2 sbb kenapa dok hotel sama tapi tarikh tiket xsama.  Daku fikir yg tune hotel ni kan glamer, mesti le ramai org dok situ.  Lepas tu dia pun lepaskan daku, aaaaahhhh lega.  Selamat le travel  partner aku tuh, lepas macam tu ajek.  Naik bas, ingat kitaorang le paling last naik.  Tapi tunggu punya tunggu, rupanya ada 1 lg family negro xlepas.  Tadi xnampak pun dorang.  Dekat setgh jam jgk kami tunggu baru dorang naik bas balik.  Sampai ke jetty, malangnya kami baru jek terlepas feri.  Apalagi tunggu le kami sejam kat dalam bus tuh.





Dalam jam 7 macam tu le baru naik feri.  Bas parking siap2 kat feri, kami sumer turun dan naik atas.  Best jgk dalam ni, ada dalam 2 tingkat kot.  Dalam ni byk cafe, kedai dan kerusi utk duduk.  Kami lepak kat food court dan daku mkn fish and chips.  Dalam sejam lebih jgk le dlm feri ni, lepas dah sampai seberang turun balik dan naik bas.  Rasanya dalam jam 10 malam jgk le kami sampai Victoria stesen tuh.  Say good bye tuk budak 3 orang tu, kami pun balik ke rumah tumpangan.  Victoria coach station ni rupanya jauh dan berada di luar dari bangunan  yg ada stesen underground Victoria Station tuh.  Matik le mengheret beg esok ni.  Esok pagi kami akan naik bas dari stesen bas ini ler. Aiyoooo... Masa nak naik underground, terpingga2 kejap sbb henfon xleh bukak dah.  Map sumer dalam henfon, sib baik bijak skit g tgok map kat dinding stesen underground.  Yea...lepas ni dah teror dah naik underground!!!

Ohya, harga tiket kami naik bas ni adalah 15 pound seorang, sy beli online jek 2 bulan lepas.  Beli online murah sebab bila tanya budak 3 orang ni, dorang beli on the spot...tiket harga 42 euro.  Oooooo...byk tuh beza, boleh beli perfume sebijik tuh.  Idea naik bas ni adalah idea hubby benornya.  Sbb tiket eurostar mahal pergi balik, jadi hubby cadangkan suh naik bas balik untuk merasai pengalaman naik feri kat Teluk inggeris.  Jauh jgk le teluk ni, mcm xde pantai jek, ada cenuram batu yang tinggi kat pesisir pantai dia.  Susah le skit nak seludup org masuk lalu laut kan.  :) Gambar feri dan dlm feri rasanya ramai dah blogger yg buat, dah penat xlarat dah nak ambik gambar.  

Sorrylah, entry ni panjang skit.  TQ sebab sudi baca blog sy nih.  :) 
Yayyy...dah abis dah entry Paris