Wednesday, 11 December 2013

Mari menderma: Tabung Kemanusiaan Komunikasi dan Multimedia Malaysia



Assalammualaikum

Pagi tadi terdengar kat Radio 24 yg SKMM telah melancarkan tabung kemanusiaan untuk mangsa taufan Haiyan dan banjir.  Derma ini boleh diberikan dalam bentuk sms seperti yang tertera di atas.  Jumlah kutipan untuk tabung ini dan maklumat lanjut boleh dilihat di sini.  Dikhabarkan bantuan ini akan diserahkan kepada mangsa pada januari tahun depan.

Marilah kita bersama-sama menyumbang kepada mangsa taufan Haiyan Filipina dan mangsa banjir di pantai timur.  Sesetengah daripada kita tidak berkemampuan untuk pergi ke lokasi bencana, jadi cara ini boleh kita buat untuk membantu mereka.  Semoga usaha kita ini akan sedikit sebanyak akan mengurangkan kesengsaraan yg dialami oleh mangsa.  

Kepada mangsa banjir di pantai timur, semoga tabah menghadapi musibah dan kepada semua pihak yang telah bertungkus lumus membantu mangsa banjir ini, tahniah diucapkan dan anda telah membuktikan kepada semua rakyat malaysia, anda memang seorang warga yang prihatin.



Bersedialah memberikan bantuan dan pertolongan bukan saja kepada mangsa tetapi juga kepada mereka2 yang terlibat dalam misi kemanusiaan ini, ringan tulang kata orang.  Pertolongan bukan semestinya melalui duit sahaja tapi boleh jadi dalam bentuk lain seperti menjadi sukarelawan, menolong mengangkat barang, membersihkan rumah, mencuci kawasan rumah dan lain-lain.  Hulurkanlah sedikit tenaga anda jika diminta dan jika anda berkelapangan.  Tergamakkah anda hanya mengambil gambar dan bergembira upload gambar dalam media sosial tanpa memberikan pertolongan kepada kerja2 yg dijalankan oleh orang lain di depan mata anda sendiri?. Semoga usaha kita akan menjadi saham akhirat buat kita.  

Progress rumah PS2: Cecepat ler siapppppp.......




Assalammualaikum

Rumah PS2 dah nak siap dah.  Ni interest dah mencapai angka 7 dah nih, makin mengopekkan wallet.  Bilalah ada duit turun dari langit nih.  Kalo tengok dari progress ni, claim yg bulan nov punya untuk internal and external plastering.  Bank pun dah release payment dah untuk ini.  Nampaknya ada beberapa lagilah schedule dalam ni yang tak buat lagi.  Tapi tak banyak le lagi yg tak siap, awal tahun depan harapnya dah siap ler.  

Beli rumah kali ni makin terasa kesemputannya lebih2 lg sekarang ni coz dulu guna loan gomen mcm relaks jek, tadak byr apa pun.  Tiba masa g collect kunci jek, itu pun dpt lagi refund duit 7% bumi.  Yg sekarang ni interest makin melangit, rasa nak cepat jek umah siap walaupun tak pasti bila le nak pindah nih.  


See, fail untuk rumah PS2 dah tebal dah.  Macam2 isi dalam ni.  Surat menyurat dari bank, dari pemaju datang tiap2 bulan sampai kekadang tak tau letak mana.  Tapi bukan setakat dokumen PS2 pun dlm ni, brochure rumah dulu2 masa tengah survey2 pun ada.  Saja nak simpan buat koleksi dan rujukan.  Nanti dah tua2 boleh le kasi tunjuk kat anak cucu, yelah kan blog ni dalam masa 20 tahun mungkin dah dibuang dah, dlm internet pun tak wujud lagik.  Nanti bolehlah buat ayat 'dulu nenek beli rumah ni tak sampai pun rm400k tapi skrg harga dah 2 juta' kikikikihhh...

Sekarang ni dah bulan disember, bulan depan dah tahun baru 2014, tgh fikir planning dan azam untuk tahun baru ni.  Tahun depan komitment dah byk termasuk rumah baru ni, jadi bajet berjoli makin mengecil. Melancong mmg kena sekali setahun jek tapi nak g yg jauh2.  :) Huhuhu...kena le planning bajet betul2 kan.  Rasanya nak buat debit card ler tahun depan, CC tak mo dah guna.  Dulu masa beli Amani ni pakai 2 CC tapi bila dah pindah masuk rumah ni daku terminate 1 CC, pakai 1 CC jek.   Ni dah ada PS2 ni rasa nak pakai debit kad jek...kena simpan at least RM5k dalam tuh untuk persediaan kecemasan, mana tau nak beli tiket ke, kete rosak tetiba ke, tetiba g obersee ke.  Org lain dah bertahun pakai debit kad, daku baru nak mula.  Lgpun skrg ni kemudahan debit kad ni dah byk kan.  Azam lain nanti2 dulu, byk azam tapi yg tercapai nyer ciput jek. Azam tahun ni pun tak abis tercapai lagik....................


Wednesday, 4 December 2013

Fraser Hill: Kawasan perbukitan yang indah


Assalam dan salam sejahtera

Minggu lepas sy telah terlibat dengan kerjalapangan pelajar di Fraser Hill atau Bukit Fraser.  Daku mmg tak pernah lagi pergi tempat ni tp tahulah ia terletak di Pahang dan nak pergi sana kena lalu highway ke utara.  Tapi xberapa nak kenal le tempat ni dan terfikir jgk kenapa daku xpernah sampai tempat ni?.  Ingatkan daku sorang jek yang tak tahu menahu rupanya ada sorang lagi staf ni lebih teruk daku sy.  Hahahahahaaa....selepas semua pelajar dan staf naik van dan bas, kami mula bergerak.  Daku naik van, staf ni naik bas.  Staf lelaki yang lain sampai hati telah pergi semalam lagi coz kat sana ada byk lagi keje nak settle.  Keluar jek tol Bangi, staf ni call tanya 'puan, nanti nak berhenti kat Genting Sempah ke?.  Daku pun ckp 'apa ko ni, kita tak lalu jalan situ le, kita lalu ke utara lebih dekat!!!'.  Hahahahahaaaaa....

Dalam 2 jam setengah dah sampai dah ke sana.  Actually byk jalan boleh lalu, kami lalu Rawang/Kuala Kubu Baru.  Boleh jgk lalu ikut Batang Berjuntai.  Keluar dr Plus lalu jln kg dan byk tul traffik light kena lalu.  Lepas Kuala Kubu Baru tu, nahhhhh ambik ko.  Jln naik atas macam ular dipalu.  Nampak budak2 dalam van ni dah mabuk dah.  Lepas satu simpang bila dah nak sampai tuh akan ada jalan sehala.  Kalo naik ikut jln lain, kalo turun akan lalu jln lain.  Bila nampak hutan tebal mcm ni dan nampak pelbagai paku pakis terasa macam blik Sipitang pun ada jgk. Dulu dorang ckp lagi teruk, nak naik tuh kena ikut giliran, sejam naik dan sejam turun.

Kami pergi tak lama sangat, pergi pagi jumaat dan ahad pagi lepas breakfast dah balik bangi balik.  Syukur alhamdulilah student2 sumer telah dtg tepat pada masanya setelah beberapa kali remind suh dtg awal.  Tak sanggup nak menunggu2 budak2 ni, menganginkan jek pepagi yg indah.  Aktiviti bermula pada sabtu tapi aktiviti masak memasak bermula jumaat malamnya.  Memandangkan keadaan logistik dan kemudahan yang kurang, pensyarah ambik keputusan untuk memasak sendiri dan bekalan dibawah dari bangi.  Lgpun lebih jimat dan sihat.  Team memasak ada 3 orang yg tetap, tapi ada budak2 ni yang rajin tlg kat dapur.  Jadi tak de le penat sgt.  Daku pun kalo free akan tlg dorang kat dapur.  Staf lelaki lebih pada pengawasan dan keselamatan.  Di sini ada stesen pusat penyelidikan Bukit Fraser yang memfokus pada penyelidikan hutan tanah tinggi, kami bermalam di sini.  Menu masakan ringkas sahaja, mula2 masak 1 lauk + 1 sayur + buah saja untuk malam pertama tapi nampaknya budak2 ni berselera makan, mungkin cuaca sejuk kot.  Jadi selepas itu masakan 2 lauk + 1 sayur + buah.

Sebelum masuk hutan, kita bersenam dulu.  Berkerja dalam bidang ni staf mmg kena multitasking!!


Bergambar depan pusat penyelidikan

Taklimat oleh pegawai penyelidik berkenaan projek kegagalan cerun yg dibuat di sini

Orkid buluh

Plot kajian daun kesum







Ni semua student punya projek penyelidikan le nih

Pagi sabtu pergi ke dalam hutan dan tengok lapisan tanah, mmg kerjalapangan ni untuk kerjalapangan sains tanah pun.  Selain itu dapatlah kami tgok jenis2 pokok sebab nama2 pokok dalam hutan ni telah dilabel.  Kenangan manis bila dapat melihat kacip fatimah secara live di lokasi asalnya.  Staf sy bgtau rebus kacip fatimah ni 7 helai daunnya dan minum, lebih ori kan banding makan2 pil moden.  Heheheeee...


Hutan yang masih belum diganggu oleh aktiviti manusia





Prof menerangkan ttg profil tanah kepada pelajar.  Perbezaan tanah di kawasan bukit dengan kawasan tanah rendah.





Daku sempat ambik gambar kawasan sekeliling sbb sgt bosan menunggu dorang ni siap :)

Tengahari balik semula dan makan dan rehat.  Petang dalam hujan renyai2 kami menujuk ke bawah bukit dan berjln menyusuri jln utama menuju ke lokasi ke dua.  Lokasi ni berhampiran dengan sungai dan permukaan tanah adalah berpasir.  Seperti tadi lubang sedalam 1 meter lebar dan 1 meter dalam digali dan pelajar diajar mengenalpasti warna, komposisi dan lapisan tanah. Lepas dah siap, kambus semula lubang dan kami bergerak ke Air Terjun Jeriau pulak untuk sampling hidrologi.  Disini pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan diajar mengukur beberapa parameter air menggunakan alat dan jgk mengukur kederasan air dan kelebaran sungai.




Dah habis keje, masa untuk bersuka ria plak.  Daku bawa dorang pergi tgok air terjun dan bagi peluang dorang mandi.  Kasi le kan budak2 ni bergembira selepas penat memerah otak.  Kawasan ni sgt cantik dan kengkawan boleh rujuk pada gambar yea.  Cuma dari jln utama ke kawasan air terjun ni kena jalan skitlah, kalo xmo mandi kat air terjun boleh mandi kat sungai saja.  Kawasan ni tak ramai orang dan seronok melihat keindahan alam semulajari, ditambah lg dengan cuaca yang agak sejuk.  Lepas puas mandi, kami bergerak balik panjat bukit naik ke rumah tumpangan sementara.




Ok yea bakal pengunjung2 semua, sila fahami betul2 ayat ni.  Semasa di sini ada sekelompok golongan belia tgh mandi dan minum2, tin minuman sesukahati saja dicampak ke sungai.  Sedari kecik ibubapa perlu memainkan peranan mendidik anak2 menyayangi alam sekitar, kalo dah tua2 bangka macam ni payah dah nak ditegur.







Malam terakhir ni dorang mula2 nak masak ayam masak merah tetapi ada student rajin volunteer nak masak ayam masak asam pedas selepas ternampak projek tanaman daun kesum kat sini.  Subur2 daun kesum kat tapak kajian tuh...jom le kita merasa sama.  Malam lepas makan, Prof bagi budak2 ni assignment nak buat. Yelah..kalo tak kasi kerja dorang ni membising jek.  Kasi keje, sumer budak2 ni senyap sambil menampar2 agas.  Kawasan ni banyak agas, sorang pegawai ni ckp agas ni berkaitan dengan babi hutan. Ye ke?

Keluar memlm mmg terasa sgt sejuknya,  Ikut ramalan cuaca suhu malam dalam 20C, sejuk le jgk.  Mengigil2 jgk le kalo kuar xpakai baju tebal.  Daku xlarat, melepak kat dalam jek main ngan 'adik manis'.  Sib baik ada sorang pegawai ni bawak baby dia, xde le sunyi sgt.  Baby ni sgt mesra alam, geram nak picit jek.  Astro ada kat ruang tamu tapi dah pensyarah dan staf lelaki conquer tv tau le dorang sumer layan bola + badminton!!!.


Esok pagi team chef masak mihun goreng + nasi goreng.  Lepas makan, sumer bersiap2 dan bertolak balik. First time le daku dtg FH nih, ingatkan boleh shopping2 buah ke, strawberi ke, aiskrim ke macam CH tapi rupa2nya nan ado.  Seronok le kat sini kalo untuk pencen, cuaca sejuk, pemandangan pun cantik, kawasan terjaga, kurang pembangunan.....boleh menyambung aktiviti bercucuk tanam di kawasan sejuk mcm ni mesti bestkan, sumer boleh tanam.

Rasanya ni trip terakhir bawak student reramai untuk tahun ni kot yg daku ikut coz sekarang ni dorang dah nak exam dah.  Tadak dah keluar kerjalapangan....  Sambung plak tahun depan bila semester buka.  Biasanya trip keluar ni semasa pertengahan semester sebab dorang dah abis belajar teori.  Inilah lumrah tugas kami di pusat kami ni. Sy sukakan kerja sy dan gembira berkhidmat bagi mendidik modal insan ini, semoga mereka dapat menamatkan pengajian dan seterusnya berbakti kepada masyarakat.  Amin.

16 November 2013