Monday, 26 August 2013

Ceritera Raya Sipitang 2013: Raya Kedua



Salam kengkawan

Sambung cerita hari ke 2 plak.  Pagi hanya menerima tetamu saja, tengahari sempat kami pergi ke pekan kejap nak beli bahan2 untuk BBQ malam nih.  Seperti biasa mesti ada bodyguard ikut, ada 4 orang budak2  nak ikut kami.  Selepas pergi ke supermarket beli ayam dan bahan2 BBQ, kami singgah kejap pasar beli ikan untuk buat laksa.  Dan kasi budak2 tuh beli apa yg dorang nak.  Kakak sy tgh buat laksa tapi tak cukup untuk tetamu coz 2 kg ikan cukup untuk family kat rumah tu jek.  Lepas tu kami bawak kanak2 riang ni makan KFC.  Saja2 jek nak menciptakan masa berkualiti dgn dorang.  Tapi minta maaf yea, kena cepat balik rumah...so sorang dapat seketul ayam jek. Cukup le kan untuk outing ngan budak2 nih.

Balik rumah, sumer orang ada kat rumah rupanya.  Petangnya kami pergi beraya kat 2 buah rumah jgk, rumah pakcik makcik yang wajib dikunjungi tiap tahun.  Perut dah penuh dah dgn mcm2 juadah dan makanan berat coz rumah yang ke-2 pergi tu buat open house. Petang tu sebelum maghrib carik hubby xde, rupa2nya hubby pegi pusing kg sensorang.  Hubby blik, daku plak ajak Waie pergi jln ke hujung kg, jln sampai jambatan kecik pahtu pusing balik.  Masa blik, kami lawan lumba larik.  Umur 5 tahun tapi lari sikit punya laju, kalah makcik dia ni haaa.




Malamnya buat BBQ dan adik lelaki sy pun balik.  Tgh teman hubby dan abg ipar menyalakan api untuk bakar ayam, tetiba nampak 2 kete besar dtg, rupa2nya family abg sy dari Brunei pun dtg sama.  Ohhh ini sudah bagus, dah ada assistant tuk bakar ayam!.  Terkejut tgok 5 orang anak buah sy tuh dah sama tinggi, paling kecik tingkatan 1, yg kedua tingkatan 3 dan yg 3 orang lagi dah berkerja.  Jadik cukup le korum malam tuh, ada 12 + 1 semuanya ada kat Sipitang malam tuh.

BIGGGG FAMILY 




Group cucu paling meriah!! 

Anak lelaki





Selepas bersalam2an, diadakan tahlil untuk arwah ayah yg pergi bertemu penciptanya 10 tahun lepas.  Lepas tahlil tetiba kakak ipar sulung sy bgtau sy nak buat sesi bergambar coz first time dalam sejarah sumer orang ada berkumpul.  Tapi malangnya ada yang tak pakai baju raya dan hanya pakai t-shirt dan berkain sarung.  Daku plak cecepat pakai baju raya yg dah siap seterika semalam.  Harus le kan pakai baju raya, kata raya...sempat jgk mereka2 yang tak sempat tukar baju tu menjeling jeles :).  Macam2 sesi malam tuh, bergambar ramai2, adik beradik, menantu, cucu2, cucu perempuan, cucu2 lelaki.  Malamnya sumer orang tido bergelimpangan kat ruang tamu malam tu, ni baru le suasana raya yg sebenarkan.  Yg bujang plak main laptop sampai jam 3 pagi.  Brunei lewat sehari menyambut raya, tu yang dorang blik petang raya kedua tuh.  Lgpun sekarang anak2 dah besar dan berkerja dan ada kereta sendiri memasing, dah ada co-driver bagai. Tak sangka yea pejam celik pejam celik, sumer dah besar belaka dah.  Sekarang ni dok tunggu dorang kawin jek lagi, nak tunggu anak2 dara bertuah ni macam lambat plak.









Malam tu penuh dgn makanan coz selain BBQ, kami order kek raya 2 bijik dan anak buah sy yg sulung masak spegetti.  Mula2 nak kek Secret recipe tapi xde sape nak kirim beli kat KK.  Yg BBQ plak urusan suamiku, abg ipar dan jejaka2 bujang.  Ada ayam, ikan salmon dari Brunei (yg daku bukan saja tak merasa, nampak pun tak) dan jugak sosej.  Sila beli banyak2 sikit yea tahun depan!!!.  Selain itu ada kentang, mi goreng dll. Daku tak makan byk pun coz sibuk jadi jurukamera tak bertauliah.  Kamera hubby dah macam kamera daku plak...selain tu sibuk mengajar dorang guna kamera ni.  Hangin le kan, daku ambik gambar dorang elok2, time ambik gambar kami berdua hidung pun tak nampak.  Dah le susah sgt nak bergambar dgn laki sendirik!.







Rasanya raya ni meriah dengan karenah tuan2 rumah je le rasanya.  Org nak datang beraya pun segan coz ingatkan ramai tetamu ada kat rumah bila nampak kete berbijik2 kat bawah rumah.  Rupa2nya tu sumer kereta tuan2 tanah kedaung jek rupa2nya.

Tahun ni rumah mmg xmeriah dgn kuih raya coz kami malas nak buat kuih raya, hanya ipar2 perempuan jek yang dok rajin order dan bawak kek.  Macam2 perisa ada dgn lapisan yang cantik2 tapi paling suker yang ice cream cheese dan yg satu lagi color hijau tuh. Kami ni kan kira sempadan dengan Sarawak, jadik ada le kena sipi2 trend kek lapis nih. heheheheheheeee...  Antara kek lapis yang glamer kat sipitang ni adalah Kek Lapis Belacan, ntah dari mana dapat nama ni agaknya, mungkin dari warnanya yg cokelat macam belacan kot!!!.  Ada lagi jenis yg glamer tapi dah tak ingat dah...:)

Selain tuh daging kijang boleh diperolehi jgk, tapi xde le byk...cukup untuk makan2 dengan family jek.  Kat sipitang ni masih suasana kampung lagi, jadik sumer alam tu masih banyak lagi kat hutan.  Sayur2 kampung pun mudah lagi dicari, yg penting rajin.  Daku tak sempat pun nak ambik daun ubi kayu buat masak lemak. Time raya2 ni busy.........busy bergosip dan menyakat!!


Sunday, 18 August 2013

Ceritera Raya Sipitang 2013: Raya Pertama

Baju tak berapa nak berdondon tahun ni, tema baju raya pun 
tak bermuafakat laki bini....ntah apa apa ntah
Tak pe tahun depan kita buat tema color blocking yea, awak pakai hijau sy pakai pink

Assalammualaikum

Hari rabu sumer adik beradik dah balik Sipitang kecuali family yang turn beraya dia belah besan.  Malam raya dah meriah dengan budak2 dan yg tak berapa budak lagi.  Zaman sekarang dah berubah, dulu2 main kejar2 sampai rasa nak g balun dengan batang penyapu tapi sekarang sumer leka main tab...main pau le, main tembak2 le..kalo tab dah dirampas mak pak, baru le nak g main bunga api dan mercun.

Kami dah tempah sate dah untuk raya esok, ada buat collection duit setiap family.  Kalo xkasi duit, memasing kena beli minuman ke, tempah kek ke.  Tapi sate boleh collect pada pagi hari raya pertama plak, jadik malam tuh daku punya turn memasak coz yang lain masih dalam mood berborak.  Daku masak nasi impit dan masak rendang kijang jek.  Rempah plak daku siap2 beli rempah rendang Mak Siti dari KL.  Rempah mak siti ni tak sampai lagi ke Sabah rasanya.  Daku beli 2 peket jek yang untuk 1 kg daging tapi bantai masak 2 kg daging.  Nasib le korang, kurang kuahnya.  Tapi rasanya ok le, tgh2 malam suh anak2 buah yg bujang g petik daun limau purut dan daun kunyit kat bawah rumah, lepas tu suh ambik kelapa 2 bijik kat pokok kelapa kat bawah tuh jgk. Nasib le korang...nasib baik dorang sporting, siap berlampu suluh lagi g jolok buah kelapa beramai2 jam 12.00 tgh malam.

BIG family







Esok nya sebelum g semayang raya, makan nasi impit n rendang kijang dulu yea.  Lepas balik dari surau baru le sesi bergambar beramai2.  Lepas tu g ziarah kubur.  Hari pertama mmg tak g beraya ke mana2 coz panas nak beraya tengahari/petangnya tuh.  Hubby sy plak ikut abg sy yg sorang tu coz anak2 dia 3 orang sumer dah ikut group lain...bising mak pak dia merajuk coz anak2 takmo dah g beraya ngan dorang. Hahahaaaa...







Nenek n cucu



Menantu.....nampaknya kekurangan menantu..perlu ditambah lagik nih tahun depan









Kami adalah family yang sgt besar, jadi gambar pun ada beratus2.  Sy ambik gambar ni guna kamera hubby, tq cyg!  Letak jek byk gambar kat sini supaya nanti masing2 dah tua boleh tgok balik.

Petangnya kakak sy dan upin ipin plak sampai rumah.  Anak buah sy ni mmg comel dan sgt manja.  Ramai orang datang beraya hari pertama ni, sampai kami tak menang tangan nak melayan.  Ditambah plak dgn mama yang masih demam.  Malamnya baru le kami pergi beraya ke 2 buah rumah pakcik dan makcik yg setiap tahun wajib dikunjungi.  Beraya kalo tak sejam serumah mmg xsah sampai hubby naik heran.  Raya pertama ni banyak ambik gambar jek.











Malamnya ada citer paling kelakar.  Abg sy yg no 3 tuh imam kat area rumah dia kat KK, jadi bila sy tanya bila dia nak balik ke KK blik, dia jawab 'paling lewat raya ke-3 sebab ada potong rambut'.  Daku yang blur2 terus spontan balas 'macamkan dah xde kedai nak potongnya'.  Abg sy jawab 'bukan bah, cukur jambul bah'.  Laaa...cukur jambul rupanya, ingatkan nak potong rambut biasa.  Kikikikkkk...mana le den faham.  Pahtu sy tanya kat adik sy, org Sabah mmg panggil cukur jambul atau potong rambut?.  Adik sy jawab 'kadang2 potong rambut, kadang2 cukur jambul tapi biasanya kalo orang ckp potong rambut tu org akan faham ler'.  Oookkk..maksudnya daku le yg tak faham nyer yea.


 Uniknya rumah2 kaum kami ni rumah dia biasanya luas seluasnya terutama ruang tamu, xde divider ke apa.  Senang kalo nak kenduri sumer orang boleh sumbat masuk.  Sy dulu mula2 dtg KL confuse coz rumah2 kat sini ada byk ruang kecik2, macam ruang sofa untuk tetamu, ruang untuk tgok tv dll.  Kami tak...selain itu tiang rumah sgt tinggi sampai boleh masuk kereta bawak rumah.  Boleh jadik tempat makan masa kenduri ruang kat bawah rumah.  Jimat..xyah tempah khemah segala :)







Raya tahun ni tema dia kek lapis, sikit punya banyak kek lapis kat rumah. Nanti balik lagi sekali baru le nak menapau kek lapis ni bawak balik KL.  Ada jgk sy songlap masuk beg sebijik kek lapis yang sy suker..hehheheee.  Nanti le adik sy nak dtg KL nanti sy suh dia beli.  Sy mmg suker color2 blocking dan ceria2 nih.  Sy byk mkn kek lapis jek banyak, kuih lain mcm xsgt.  Abis jek ada orang refil, pahtu daku tukang perabihkan.  Setakat sebalang kek lapis ni mmg beberapa saat je gone!





Perghhhh byk nyer gambar entry nih....tq yea kengkawan sbb sudi baca blog nih. :)