Friday, 28 June 2013

Mengendalikan Kursus 5S



Salam kengkawan

Minggu lepas sy telah mengendalikan Kursus 5S:  Pemahaman dan Pelaksanaan. Penceramahnya kami jemput dari SIRIM.  Bukan jemput kosong tapi dengan bayaran le ye.  Nak jemput dorang senang jek, korang boleh call SIRIM Training dan minta quotation dari dorang.

Kursus ni kami buat 2 hari untuk kakitangan makmal, jadi selain dari pemahaman dimasukkan jugak topik Audit 5S.  Dulu kat opis lama mmg sy pernah juga pergi mengaudit makmal orang dan rasanya ni dah kali ke 5 daku pergi kursus 5S ni.  Tapi bila berpindah ke fakulti baru, disini perlaksanaan nya sangat kurang dan sy hanya buat di makmal dibawah jagaan sy sahaja.  Yelah bukan senang nak menyisih dan mengemas makmal orang lain. Kang tak pasal2 gaduh, jadi lebih baik buat kat tempat dibidang kuasa kita jek, senang!.  Kursus ni mendapat sambutan yg mengalakkan dari staf dan mereka pun bersemangat nak buat kat makmal masing2.


Untuk audit 5S sy bawa penceramah dan peserta kursus melawat 2 makmal besar yg kami dah buat basic 5S.  Tak de le cantik sgt coz ada byk lagi penambaikan yg kena buat.  Sekali kaaauuuuu....byk giler komen dari penceramah walhal dah kemas dah pagi sebelum tuh.  Tapi ok jugak coz penceramah ada bagi komen2 yg sgt baik siap dengan cadangan sekali. mmg puashati le.  Hari yg ke2 kena audit makmal yang tak buat 5S lagi pun, ambik koooo...lagi berjuta2 lemon kesalahan.  Sampai kat bawah2 meja di bukak dan diambik gambar dan sumer drawer ditarik.  Ternampaklah semua barang2 yang disorok sumer. Opsss....

Kat bawah ni sy share gambar kat makmal sy yang telah ada basic 5S tu le.  Mana tau ada korang yang tgh plan nak buat 5S.  Tapi makmal kami tidak le terbaik yea...kami pun tgh buat penambahbaikan berdasarkan komen penceramah hari tuh.  Yg bagus nyer jugak, ada orang kasi cadangan tanpa penat2 kita perah idea caner nak buat lagi baik.  Kan bagus gitu...ok dipersilakan dtg mengaudit lain kali..

Penceramah ckp GOOD!! Ada parking dan ada label nama

Yg ni pun GOOD

GOOd jgk coz bersih

NOT GOOD. Sy ada jgk tanya kat penceramah apa kaedah simpan yg terbaik coz bukan niat nak sorok pun, penceramah ckp letak dalam storage box n dilabelkan. Kotak2 ni xdigalakkan.coz mudah rosak kalo ada air banjir ke apa.

Kat luar perlu label manakala kat rak dalam pun perlu label jugak

Rak sementara chemical kami, tgh tunggu rak yg ada ventilation.  GOOD coz ada senarai inventori dan jumlah.  Tapi sumer kertas yang ditampal perlu dilaminate yea.

NOT GOOD, atas almari/kabinet/peti sejuk perlu dikosongkan

GOOD..atas bumbung pun label jgk

Tidak boleh diletakkan diatas lantai kecuali diletakkan alas setinggi 15cm supaya memudahkan kerja pembersihan.  Dicadangkan diletakkan didalam tray dan diletakkan di rak

Dalam fridge pun perlu susun dan label yea

NOT GOOD, tidak boleh diletak diatas lantai dan perlu ada alas setinggi 15cm mcm yg tadi jugak

NOT GOOD, depan pintu ada curam, perlu diletakkan amaran 'beware your step'.

Ada jgk barang yg kita boleh letak atas lantai cthnya tissue rack dan tong sampah ni.  Kotak tu plak x boleh letak kat situ coz dibawah working bench mmg xboleh diletakkan barang kecuali le kerusikan. 

Ni paling lucu, sape le punya keje ni, kasi malu bos aje :).  Dicadangkan digantung dan diakui brg yg digantung lebih lama jangka hayatnya 

Insyallah, kami akan menambahbaik ruangan makmal kami.  Penceramah cadangkan kami buat ruang informasi plak supaya lagi nampak makmal kami dah buat 5S.  Mmg kami tengah plan nak mengadakan papan kenyataan dan tambah baik sudut keselamatan kami.  Sekarang tgh tunggu masa nak kosongkan ruangan kat depan makmal untuk sudut tersebut.  Mana plak nak campak barang2 kat depan tu yea? Caiyok..caiyok....

Ni le contoh informasi board yang dicadangkan oleh penceramah tuh, ni kat makmal lain punya.  Kalo boleh letakkan ditempat yang mudah dilihat sebaik saja masuk ke dalam makmal.


Monday, 24 June 2013

Interest selepas setahun


Salam kengkawan

Ohhhhh...nak pitam den.  Interest bank mula2 dulu bawah dari RM150, pahtu naik dekat RM200 tapi ni first time dapat interest dekat RM350 dah.  Dah setahun naik mencanak plak nyer.  Sy pun satu hal, tak kira pun berapa dah RM yg bank byr kat MKH.  Rasanya dah dekat RM200k dah yang dibayar kepada pemaju.  Tu le, dapat jek surat simpan.....bukan nak kira betul2.  Ehhhh mana ekkk daku simpan surat2 tuh.  Nanti hujung minggu carik.

Mmg dulu ada kawan penah ckp yg interest akan naik, pejam celik pejam celik dah dekat setahun dah rumah den.  Setahun lagi dah nak siap.  Tak pernah lagi melawat tahun ni, nantilah kalo free boleh dtg melawat.

Bermula lepas raya ni mmg kena pulun menyimpan tuk masuk rumah.  Coz hari tu ada projek pasang aircond le, kipas rosak le...dah byk duit simpanan keluar.  Baiki yang ini, yg itu plak rosak.  Lastly rosak le, tak heran dah, 2 tahun lagi baru baiki yea. Serah kat hubby jek baiki yg lain tuh. :)  Sib baik bulan depan naik gaji dah.  Syukur alhamdulilah.


Opppsss..ada lagi.  Bulan lepas dah dapat bil untuk cukai tanah plak.  Hmmm...tak duduk lagi dah kena byr cukai tanah sementara RM50.  Tak pernah byr bil cukai tanah sebelum ni coz umah sekarang ni kan atas langit. Quit Rent ada tapi kena byr kat pejabat maintenance jek.  

Tak lama lagi dah nak puasa kan. :)

Thursday, 13 June 2013

Umrah mama kali ini



As Salam kengkawan

Pada 2 minggu yg lepas sempat berjumpa mama yg tercinta di Bandar Baru Nilai.  Mama sy dan abg sy transit semlm di Nilai sebelum bertolak ke Mekah.  Plan awal mereka patutnya naik Royal Brunei dan transit semalam di Brunei tapi dah 2 kali bertukar tarikh perjalanan akhirnya bertukar plan.  Mula2 tu abg sy dan anak2 buah sy yg kat Brunei tu happy sgt sbb boleh jumpa mama tapi lastly kami di KL plak boleh berjumpa dorg.  Rezeki....rezeki.  Sorry yea korang, lain kali lah...




Adik sy dr Perlis pun dtg menyibuk, pagi2 buta dah sampai mengetuk pintu rumah.  Sorrylah nak ambik kat pudu pagi2 buta ni, ngantuk weiii.  Rupanya adik sy terserempak dgn hubby yg otw nak ke masjid, sempat lagi membagitau yg sy tak bangun lagik.  Hampeh betul...  Sy mmg dah ready pun tunggu sambil golek2 atas katil. :)




Dah siap2 pesan kat Bucu supaya ambik nama hotel yg dorang menginap tuh.   Diberi nama hotelnya Nelson Hotel, Klana 1, Nilai 1.  Penat le menggoogle nama hotel tuh, xjumpa2.  Tanya kat hubby, hubby ckp xpernah dgr nama hotel tuh.  Hmmmm mustahil hubby yg sebelum ni pernah kerja kat Seremban dan keje nyer round2 seluruh N9 tak tahu, terasa ada sesuatu yang tak kena.  Jadik sy pun ambik keputusan untuk pergi petang sikit coz anak buah sy pun dtg dr Shah Alam dan akan turun kat komuter Nilai.  Rindu nenek katanya.  Kami nak tunggu hingga dorang bertolak ke Nilai baru kami gerak. Adik sy call abg sy tanya apa nama hotel dan bgnn landmark kat situ apa.  Abg sy ckp 'mana aku tau, aku pun belum sampai lagik'.  Sy pun ada le jugak google Nilai map cari jalan nak ke BBN.

Kat highway ntah dari kubur Nirvana ke selatan jem giler plak, sib baik kejap jek dah leh keluar.  Kami menuju ke Bandar Baru Nilai coz rasanya byk hotel kat situ dan sy aim Allson Klana BBN kot hotel dorang ni.  Coz rombongan ni seramai 70 orang, mestilah kena cari hotel yg besar skit.  Sampai BBN pusing2 cari hotel, jumpa Atson Hotel. Ehhh dah tukar plak nama hotel ni, dalam google map nama lain.  Adik sy call abg sy, mmg confirm!!!.  Terus kami gerak ke hotel.  Besar jugak hotelnya dan parking pun senang.  Best plak kat BBN ni yea, yelah bandar baru yang terancang.  Depan hotel jek Tesco dan tepinya Giant.  Punya le jauh antara nama Nelson Hotel dengan Aston Hotel!!!






Sempat bawak dorang g Tesco dan Nilai 3.  Dulu2 selalu bawa mama g Nilai 3 shopping kain.  Tapi kejap jek jalan kali ni coz mama sy dah tua dah, xlarat nak jalan.  Dah pesan siap2 kalo penat bgtau, kita balik hotel.  Berjalan dgn orang tua ni mmg kena extra caring skit, lebih2 lagi seorang ibu mesti akan cuba sembunyikan kepayahan mereka untuk kegembiraan anak2kan.  Tanya banyak kali baru le mama bgtau dah penat. Kami terus patah blik g kereta sementara adik dan abg sy jalan ke depan cari cucur cempedak. Oh ya hubby tak ikut coz ada kelas.

Hantar dorg g hotel rehat dan kami jugak check in hotel yg sama.  Agak mahal jugak le hotel ni yea, mungkin byk kemudahan disekitarnya.  Bilik biasa RM255 semalam + lunch/dinner + breakfast. Sy ambik goverment rate dan dapat RM192 semlm tapi xde free lunch/dinner, kena tunjukkan kad pekerja sebagai bukti. Ada wifi, peti ais kat bilik. Tak sempat nak booking online tadi coz xconfirm nama hotel, bila check blik mmg harga online lagi murah dari gomen rate...ni sumer salah si Bucu!!!





Mlm ambik Liza kat stesen komuter Nilai, main redah jek dan sempat tanya kat Petronas mana stesen Komuter Nilai.  Adik tu kata kat depan je....sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ada le dalam 5 km lagi ke depan.  Mmg betul2 kat Pekan Nilai stesen komuter nyer.  Terus kami singgah mkn kat kedai mamak.

Malam tu kidnap mama tido sama ngan kami coz mama dapat katil extra yg agak keras.  Housemate mama sy dah conquerer siap2 katil dan kasi mama sy katil extra jek.  Lgpun rakan sebilik tu tak berapa mesra alam. Esok pagi kul 7.00 baru antar mama g bilik dia balik coz takut plak mak sy tertinggal apa-apakan.  Pahtu kami bawak mama g bekfas dan sy teman mak ambik beg dia kat bilik.  

Sempat le beramah mesra dengan rakan sebilik mak tu dan dapat le tgok persediaan mereka.  Makcik tu ckp dia pakai pad, bila kencing jek tukar.  Siap dia tanya mak sy dah mandi dan semayang musafir ke belum.  Kesian plak ngan mak sy, kalo kami teman kan ke best.  Abg sy mmg le ada tapi org lelaki ni tau le caner.  Sebenarnya keputusan nak g umrah ni secara tiba2 jek, tetiba jek abg sy offer pergi....mama sy terus ckp ok.  Mama dulu pernah jugak menunaikan haji bersama dengan arwah ayah sy.  

Mama sy ada pendapatan sendiri dari kelapa sawit. Kami adik beradik pun ada bagi duit tiap bulan, jadi duit tu mmg bukan masalah utama le.  Kami salu pesan kat mama suh dia belanjakan saja duit dia ikut sukahati dia coz apa le guna nak menyimpan2 lagi kan.  Nanti kami plak berbalah berebut RM bila org tua dah xde nanti.  Kami tak ikut faraid dalam pembahagian harta tapi semasa arwah ayah sy hidup kami sekeluarga telah pun berbincang ttg pembahagian tanah sumer dan semua telah dipersetujui.  Selain tu masing2 dah kerja dan berkeluarga, dorang pun dah memiliki rumah masing2 kat bandar. Kekadang jek balik tengok kebun.  

Walaupun kami kenal abg sy ni dgn gelaran 'tak pernah angkat phone' tapi sumer urusan dia yg uruskan.  Yelah orang tua2 punya stylekan, kalo nak apa2 sila jumpa face to face, no sms no call!!.  Syukur le jugak abg sy bawak mama pergi umrah.  Abg sy ni agak pendiam tapi dengan mama mmg dia agak rapat dan mama boleh bercakap terus terang dgn dia.




Kami tak hantar mama kat KLIA coz dorang sampai jek terus masuk kapal terbang.  Kekadang pergi secara berkumpulan ni mmg masing2 kena faham le kan terutama ttg masa.  Sy tgok sebelum jam 7 lagi, makcik2 ni semangat dah turun bawak beg sumer.  Katanya berkumpul jam 7.20 pagi.  Tapi ada jugak jemaah yang bawa masalah bila jam 8.15 pagi baru turun, boleh plak dgn selamba melenggang  nak g mkn kat cafe house. Terus ketua kumpulan arahkan dorang terus pergi naik bas. Amboooiii..orang dah lama tunggu ko, ada hati nak g mkn lagik.  Ko kaya caner pun, tlg le respek masa orang sikit.

Tengahari baru kami check out dan balik Cheras.  Adik sy malam tu jugak balik Perlis balik coz nak study katanya.  Eleeeeh 2 subjek je pun dia ambik semester akhir ni, itu pun nak kecoh!.  Hantar dia g Pudu malam tuh jgk, sib baik sy tak sesat bila balik Cheras.  :)

Semalam, syukur alhamdulilah mama dan abg sy telah selamat sampai ke KK.


 


Semoga suatu hari nanti daku akan sampai jugak ke sana. Amin.


Sunday, 9 June 2013

Tarian tradisi Kedayan

Assalam kengkawan




Ni adalah tarian tradisional etnik kedayan. Ehh napa plak video ni memanjang dgn sendirik nyer nih, aaahhh lantak le.  Nak tau ttg orang Kedayan boleh google yea.  Simple aje kan. Sy sekolah rendah aje kat kg, sekoleh menengah, matrik, universiti, keje sumer jauh dr kampung. Jadi sejujurnya sy xpernah tgok persembahan tarian etnik sy ni secara life.  Masa kecik2 sy xbersosial sgt coz sibuk jaga adik, kalo ada aktiviti2 kat kg biasanya arwah ayah, mak dan adik beradik lelaki le yg pergi.

Lgpun sy dok asrama dari tingkatan 1 lg dan byk berjauhan dgn family, jadik automatik juga jauh dari adat resam kami sendiri. Masa sekolah menengah, sy pergi kenduri sepupu, masa tu kwn baik sy masa sekolah rendah terlibat dgn kumpulan kompang dan hadrah. Masa tu sy insaf sedikit le, walaupun sy agak menonjol dr segi akademik tp sy mmg kureng skill dlm bidang2 mcm ni.  Ironiknya, masa sekolah rendah sy terlibat sebagai wakil sekolah untuk koir dan main muzik. Tarian jek xikut coz mmg kayu...stress cikgu tarian tgok daku menari. Rasa rugi jgk sy xrapat dgn rakan sekolah dan aktiviti kg, sy hanya berpeluang untuk blik kg masa cuti sekolah. Sy jgk tidak begitu dikenali dari segi fizikal, sampaikan pemandu van sewa kat kg salu tanya sy nak turun kat mana. Kadang strees jgk, dah le kat kg tu mmg semua orang mengenali antara satu sama lain dan kg sy tu ada beberapa buah rumah je pun.

Kg sy jgk agak aktif dlm persembahan seni bila ada pesta kat Sipitang. Hari tu dorg terlibat dlm persembahan semasa Gata Sipitang. Mereka memainkan alat muzik tradisional yg sy sendiri xpernah tau kewujudannya, sadiskan!

Masa kecik dulu, sy jeles dgn etnik lain kat Sabah yg ada baju tradisional yg cantik dan unik. Saya tanya mak sy samada org Kedayan ada baju tradisional tak, mak sy ckp ada warna hitam.  Kami adalah generasi  yg asalnya dulu-dulu berhijrah dr negara Brunei Darusalam ke Sabah, ehhhh boleh ke dikatakan berhijrah coz dulu Sabah masih dalam jajahan Brunei.  Jadi kami sendiri tidak terdedah kepada adat2 org kedayan.

Bila keluar universiti, sy terus berkerja di Kuala Lumpur, jarang blik kg. Sekarang ni dah berkahwin dgn orang Pahang plak dan berumahtangga di sini. Terfikir jgk nak pencen kat Sipitang kalo umur panjang tp itu terpulang jgk kepada suami sy. Yelah kami setakat ni xpernah lg bincang ttg hal ni. Sy sukakan hutan dan kalo dah tua2 ni lebih suker dengan keadaan kg.  Nanti kalo dah ada anak nak jugak mereka tahu adat resam kami dan pandai bertutur dalam bahasa Kedayankan! Nda majal nda baluih!!!

Ok kengkawan, byk lg perkara2 lain yg sinonim dgn masyarakat kedayan tp nantilah share lagik yea.  Tahun ni kami raya kat Sipitang, best nyer! Tak sabar dah nak carik makanan favorite sy. Sy rasa sambutan raya kat Sipitang lagi meriah dari kg suami sy.  Walauapa pun, best le jugak sy dapat jugak merasai kemeriahan hari raya di kg suami sy dan suami sy boleh merasai sambutan hari raya yg berbeza di Sipitang.  :)

Terima kasih kerana singgah ke blog sy ni yea.