Monday, 29 April 2013

Jambu air atas awan

Salam kengkawan

Saja nak share pokok jambu air kat balkoni yg tgh menunggu masak. Ni buah dia yg pertama. Hari tu ada 8 bijik tp sbb nak kasi buah dia besar, sy petik 3 bijik tinggalkan 5 bijik jek.  Ni pun tak tau dah masak ke belum ni, nampak ada masih hijau2 lg kat buahnya.  Pokok ni tanam kat pasu jek. Ada lg beberapa putik tgh berkembang dan ada jgk yg masih kuncup. Geram tgok buah ni, tak sia2 rajin siram dgn air beras dan air kepala udang.  Skrg ni pokok ni aktif jgk menambah daun.  Letak kerusi kecik kat bawah pokok ni, merasa le jgk bersantai bawah rimbunan daun2nya yg comel nih, terasa sejuk jek.

Tak sabar dah nak petik tapi buah yg pertama ni nak tunggu sampai dia masak betul.  Nak tengok sampai mana buah ni boleh membesar.  Hari tu tinggalkan berapa hari dan minta tlg jiran jiruskan.  Hmmmm makin sihat dia, mmg terbaik le jiran sebelah ni.  :)






 Jambu air dah masak

Ok le jgk, byk jgk buah dia...sy cuma letak baja tahi kambing je.  Nampaknya nak kena cari pasu yg besar sikit baru le dia lagi membesar sebagai johan..


Sunday, 14 April 2013

Mari kita berkursus: FA di lapangan

Assalam kengkawan

Beberapa minggu lepas ada kursus internal tentang Keselamatan Kerjalangan. Penceramahnya pegawai pusat kami sendiri.  Dulu2 mmg sy ahli Persatuan Bulan Sabit Merah masa tengah belajar dulu.  Agak familiar jgklah dengan first aid nih.  Dulu sempat ambik 2 semester sebab ia kursus yg wajib ambik untuk aktiviti luar.  Lgpun rasa perlu jugak le tahu sedikit sebanyak ttg pertolongan cemas ni kan.  Bende ni boleh boleh praktikan bukan saja di tempat kerja tapi juga di rumah.

Tapi yg dulu banyak teori, kata orang zaman dah berubah.  Sekarang ni banyak praktikal, patung pun ada untuk demo sumer.  Ada sesetengah teknik jugak telah berubah dan peralatan juga lebih canggih.  Yg ni lebih kepada kerja lapangan punya, iaitu mmg berkait rapat dengan tugas kebanyakkan staf kami.  Penceramah mmg pakar dalam bidang ni, mmg berdepan dengan situasi kecemasan bila bawa pelajar pergi scuba, snorkling etc di laut.

Mula2 tu ada le 2 jam pembentangan slaid oleh penceramah kami yang pakai baju hijau tuh :), lepas tu yg paling best adalah praktikal pada sebelah petangnya.  Ini melibatkan cara untuk orang tercekik dewasa dan kanak2, CPR dan ditunjukkan beberapa alat yang sebenar untuk tujuan kecemasan nih.  Mmg pusat kami beli untuk kegunaan bila pergi kerja lapangan, jadi kena le pandai cara nak guna kan.  Kami kursus dalam kumpulan kecik dan sumernyer sporting, jadi bestlah memasing boleh test power buat CPR kat patung.  Kena try sendiri sebab kita tak pasti sekuat mana nak tekan dada patung tuh.  Lenguh ok nak kena tekan 30 kali pahtu baru hembus.  Ok layan gambar2 kami hari tu....









 





































Dalam kursus ni banyak diajar tentang cara2 membantu bagi kes2 seperti strok, shock, pengsan, pendarahan dalaman, pendarahan luaran, terbakar, hypotermia, hyperthermia, spinal injuries, ticks, gigitan ular.

Dulu kawan sy pernah anak dia panjat pagar lepas tu kepala anak dia terkena pada kipas.  Apalagi darah keluar banyak, nasib baik dia tahu jugak asas2 pertolongan cemas ni.  Dia terus ambik ais dan balut pada tuala, terus letak kat luka dan bawak cepat2 pergi hospital.

Masa raya pertama di Rompin dulu, mlm raya tuh mak mertua kena patuk ular.  Ular kecik jek pun tapi tak tau jenis apa sebab gelap.  Terus bawak dengan kadar segera ke hospital, sampai suami sy tak sempat tukar seluar.  Masa tu hubby baru jek pas semayang maghrib.  Nasib baik ular tuh tak berbisa, tapi mertua rasa sakit jugaklah kat luka patukan tu kan.  Almaklumlah mulut binatang tuh mesti byk bakteriakan.

Pertolongan cemas ni sebagai rawatan awal sementara tunggu ambulan.  Tapi ending nyer mmg tetap kena bawak g hospital jugak kalo kes teruk, lebih baik bawak segera ke hospitallahkan sebab kalo dalam keadaan panik tuh mmg xleh fikir sgt pun. Cuma sebelum membantu tu mmg kena pastikan keselamatan diri sendiri dulu, pahtu jerit le minta pertolongan orang sekeliling dan tel 999.  Bila selamatkan orang tengah lemas lagi kena hati2 coz org lemas ni biasanya dia akan meronta2 menarik2 apa yg ada disekelilingnya. Byk jugak kes2 yg dikongsikan bersama kami hari tu tapi tak boleh plak nak share kat sini.  *wink*

Sepatutnya setiap orang kena tahu dan mahir jugakkan tentang first aid dan pertolongan cemas ni.  Sebab kalo dapat rawatan awal, perkara yg tidak diingini boleh le dikurangkan risikonya.  Kena pergi kursus macam ni barulah confident sikit nak buat.

Thursday, 11 April 2013

Seoul Garden: Dating dgn kawan lama



Salam kengkawan

Beberapa minggu lepas, hari sabtu sempat outing dengan member lama, kawan daku ni blogger jugak..tp dia xmo org tau blog dia jadik xleh letak link dia kat sini.  Sebenarnya ni geng dolu2 punya masa sama-sama belajar kat bangi.  Kami mmg satu kursus, 1 kelas tapi kerjaya lain2 yea.  Walaupun begitu kami masih contact lagi, salu jgk lepak2 + tido rumah dia.  Tapi sekarang dah kawin xleh dah tido umah dia nanti ada orang muncung sedepa kena tinggal sensorang kat rumah.  

Daku naik lrt jek dan turun kat wangsamaju, Ms N jemput kat situ.  Hubby g kelas, jadik sabtu adalah masa tuk diri sendiri yayayay, ahad tuk hubby yg tercinta.  Semangat nak outing ni, jumaat mlm bersungguh kemas rumah, jadi pagi sabtu tinggal nak mop lantai jek lagi b4 kuar rumah.  Lepas tu kami pergi Festival City Mall yang terletak kat Jln Genting Kelang.  Baru jek mall ni tp dah meriah dengan kedai2 yg agak best jugak le.  Daku pun first time pergi ni, dulu daku dok Setiawangsa kejap masa keje bergelandangan area KL nih. 

Sampai sana daku diperkenalkan dengan Seoul Garden.  Ooooo...ni le yg dok dikompang2kan oleh Ms. N. Sebelum ni, daku terkebil2 jek bijik mata cuba mengingat2 apa ke binatang le Seoul Garden ni...ingatkan taman bunga ke ape...ehhh sejak bila org korea buat taman plak kat KL ni kan  :)

Sebelum masuk, byr dulu yea

Dia mcm Johnny le, cuma steambot dia tuh ada untuk grill sekali.  Sape2 yg biasa tengok citer korea mesti pernah tengok.  Dulu daku penah tengok jgk kat cite korea yg tajuk The Guy Who Can't Get married.  Dalam citer tuh nampak dia tengah grill daging sensorang, pahtu balut dengan salad dan ngappppp.  Masa tu rasa pelik dan mcm best jek...panggang2 depan mata pahtu terus masuk mulut.  Style dia buffet, dalam rm40 sorang kot mcm gitu.  Lepas tu kita ambik2 le sumer2 sukahati bhn basah dan lepas tu gril le atas meja mkn kita tuh.  Selain tu ada jugak nasi goreng, air minuman, ais krim, coslaw etc. Makan macam gaya bersantai2 sambil berborak2, makan sampai lebam.  Bila bangun terasa nak terduduk balik sbb terlalu kenyang.  Korang tengok le kat dalam gambar kat bawah yea....


First time le mkn kimchi...jakun sikit.  Dulu penah nampak cara2 buat kimchi tapi nampak mcm jeruk xsedap.  Bila rasa baru rasa sedap dan rangup.  :)

Daku ambik untuk steambot, Ms N ambik tuk grill.  Daku seperti biasa ambik byk sayur dan seafood.
Ni kosong, xletak apa2 lagi nih

Seeeeee..leh gril sekali ngan stimbot

Rasanya adalah dalam 1 jam kami duduk melepak kat situ sambil chatting.  Tengok org sebelah menyebelah yang dtg awal dr kami pun tak bangun2 lagi.  Abis sumer dlm pinggan, g cari lagi. Daku round ke-2 ambik kimchi dan rumpai mcm miso tu n letak dalam sup stimbot, jadi miso sup. Lepas tu just lepak2 je le minum air sambil2 abiskan sumer bahan2 yang di ambik.  Ingat yea kengkawan, ambik mana nak makan jek...jgn ambik lebih2 membazir tuh.  Sebab xnak membazir le kami berjam2 dalam ni menghabiskan sumer bende.


Happy..happy! :)

Lepas kekenyangan, lalu plak depan Habib...waaaaaa....bahaya nih.  Ditambah lagi Ms. N mmg tengah cari brg kemas.  Kuar masuk Habib, Sri Pinang, daku gatal2 cdgkan Tomei.  OMG, design tomei mmg best.  Biasa beli Habib tapi kat habib byk dah sole out.  Lebih2 lg emas murah sekarang ni RM180/g, pahtu dikasi lagi less rm6/g kat Habib.  Kami pun rambang2 mata jadik nyer. Kat tomei promosi boleh murah kos upah tapi harga emas masih ikut harga semasa.   Manager tomei tu siap tanya kami ni baru dapat bonus ke apa :).

Ckp gak ngan Ms. N, jom beli sama design nak.  Jumpa yg best tapi Ms. N ckp 'ko beli baru aku beli'.  Aiyoooo...pahtu daku ckp 'ko xbeli yg ni aku ambik'.  Dah berebut plak nak design tuh.  Daku ckp 'ala ko beli je le nanti aku g tomei lain beli design sama' sambil mata2 aku g tengok rantai leher plak.  Sebelum tuh ada manager tuh tunjuk design jurai duit2 yg ada 3 warna silver + gold + suasa, katanya ramai orang beli design hat tuh.  Mula2 semangat nak yg tuh tapi lelama mcm tak best.  Terus xjadik dan hilang mood.  Tu yg berkenan gelang yg Ms. N nak ambik tuh.  Lastly Ms. N mengalah ambik design lebih kurang tapi kecik skit tapi dia ambik jurai2 bentuk love besar, almaklumlah member mmg suker design love2.  Jurai2 design love tuh sebenarnya pendant tapi nanti dorang akan patri balik kat belakang, tunggu dalam 10 minit macam tuh. Selamba jek manager tuh g gunting cangkuk pendant tukar cangkuk yg lebih kecik.  Baru tau serapuh itu emas 916 ni yea..hhhmmmm lepas ni boleh buat kat rumah nih, gunting2 emas2 yang xnak dah pahtu cantum2 dgn yg lain. Haippp....jgn ikut ajaran sesat ni!.  Yg penting berat lebih kurang kata Ms. N, tak nak mengalah jugak tuh. :) Bakal-bakal mami jarum...

Jeng
-
Jeng
-
Jeng
-
Jeng


SAMA TAPI TAK SERUPA
Design ni lebih kurang design Tiffany kata manager tuh

Sebenarnya daku cukup berkenan kat cincin yang ada bunga besar gajah tuh...hhhhmmmm suker sgt!  Tp kat Habib hari tu xde saiz plak.  Tapi nextttttttt time aaaaa...

Sebenarnya mula2 dulu masa tahun 1 mmg kami ada buang tabiat jugak. Kami pergi Kajang dan beli jaket sama warna biru coz masa tu kami kena g lawatan kat tanjung karang.  Lepas tu masa kat Tanjung Karang tu, kami digelar kembar oleh staf yg bawak kami tuh.  Masa tu kami masing2 tengah menjinjit minuman kat tangan sambil berjln menuju ke hostel sambil pakai jaket yg sama.  Padahal Ms. N bawak teh ais, daku bawak milo ais.  Sama tapi tak de le serupa sgtkan...hehehe...

Lepas ni terus berazam sebulan sekali nak outing macam ni.  Of course masa hubby tengah kelas kan.  Tapi sabtu jek, ahad teman hubby plak.  Balik sempat singgah kedai beli cokelat dan lidi, malam tuh buatkan hubby strawbery cokelat.  Ahad pergi teman hubby tengok movie The host, takut plak tengok movies nih.  Boleh plak menatang mcm ameoba masuk dalam luka dan take over badan kita.  Jadi dalam 1 badan ada 2 orang yg kontrol. Oh tidakkkk...  Singgah pasaraya beli ubi kayu kat 1Shamelin tuh.  Ingatkan nak buat mkn ptg tapi abis masak sambal ikan bilis dah jam 6.30 mlm.  Jadik hubby mkn mi goreng tengahari tadi je le mlm ni ngan ubi kayu ni. Kesian hubby! Tengahari mmg nak msk best skit, nak g pasar pagi  tapi hubby ckp nak kuar ngan member dia tapi dia xjadik kuar plak.  Mi je yang ada kat dapur masa tuh...xpe le jimat jimat!

Try buat dessert memlm.  Sebenarnya tak familiar sgt dgn dessert2 bagai ni, maklumlah orang kampung..xde istilah dessert2 nih..yg ada nasi nasi nasik.  Tapi dah kawin ni kena le memandaikan diri jgk. Boring plak asyik hidang nasi dan mi goreng jek.


Dah lama nyer tak mkn ubi rebus nih...haaa...yg ni selera daku :)