Tuesday, 26 February 2013

MKH Carnival@Kajang 2


Salam kengkawan

Bulan lepas ada dpt jemputan ke Karnival MKH kat Kajang 2. Sesape yg membeli rumah MKH dpt jemputan ni. Mula2 mcm malas nak pergi, lastly pergilah jgk. Confiden le jgk pergi ke situ coz familiar jgk dgn Kajang 2 ni. Dulu pernah menyewa kat Kajang utama masa belajar dulu. Teringat dulu, kawasan yg skrg ni tgh dimajukan dgn kawasan perumahan yg super duper cantik ni dulu kawasan bukit2 yg dipenuhi oleh ladang getah.  Dari rumah lama dulu mmg nampak dan dulu pun selalu jugak merayau2 ke kawasan perumahan yg tinggi skit yg bersempadang dgn ladang getah nih.


Sy pergi ikut Jln Reko yg lalu bawah keretapi tuh, ada signboard tunjuk jln masuk dlm. Bila masuk, hhhmmmmm dah lapang dah sumer.  Terkesima kejap dgn rumah yg sgt cantik tp bila tanya kat sales opisnya......harga umah yg dah siap tu dulu mula2 jual pun dah dekat rm500k.  Kat sini yg ada super link dan Semi D jek yg ada setakat ini. Ada jgk plan pembinaan untuk kawasan ni, boleh le pergi usha bila berkenan yea. Mmg best tempat ni, dekat ngan UKM dan sgt strategik jgk tempat dia tp tu le tak mampu plak. Kalu rumah pertama mungkin oklah, atau sharing beli ngan husband.  Daku mmg xmungkin coz hubby xminat umah bawah nih.

Oklah kengkawan, ni sy share gambar2 yg sy sempat ambik hari tuh. Sempat tgok persembhn Shila Amzah, kecik jek orgnya....suara mmg mantap...suara live sama jek dgn suara dlm radio...heheheeee....

Sebenarnya kat carnival ni ada cabutan bertuah kereta tapi malas nak citer sgt coz tak cukup bertuah nak dpt kete tuh...huhuhuhu....





Depan pagar pun luas jgk

Masa naik ke tingkat atas rumah contoh, sy pergi ke tingkap bilik belakang....best sgt bila bukak tingkap terus nampak pokok ni dan bunganya yg warna purple betul2 depan mata.  Pokok ni dibiar tinggi...berkenan le tgok pokok ni..sape tau nama pokok tinggi yg dlm pagar nih?  Pokok Semarak ehhhh...




Taman permainan 


Tgok tuh....Shila tgh buat persembahan



Friday, 22 February 2013

Long week-end joke

A pheasant was standing in a field chatting to a bull. "I would love to be able to get to the top of yonder tree", sighed the pheasant, "but I haven"t got the energy". Well, why don"t you nibble on some of my droppings?" replied the bull. "They"re packed with nutrients". The pheasant pecked at a lump of dung and found that it actually gave him enough strength to reach the first branch of the tree.

The next day, after eating some more dung, he reached the second branch and so on. Finally, after a fortnight, there he was proudly perched at the top of the tree, whereupon he was spotted by a farmer who dashed into the farmhouse, emerged with a shotgun, and shot the pheasant right out of the tree.

Moral of the Story:
Bullshit might get you to the top, but it won"t keep you there."



Sunday, 17 February 2013

Berakhirlah sudah kekeringan selama 16 hari




Salam kengkawan

Entry ni patutnya dah publish bulan lepas tapi ntah napa busy benor xsempat nak update blog.  Ni kena le publish jugak sebab nanti boleh jadi kenangan.  Yelah kan 16 hari xde air hari tuh, bukan selalu dapat merasa.  Iskk..jauh2kan le plak berulang.

Masa kekeringan hari tu jenuh le jgk kami laki bini bangun sebelum subuh mengejar lori tangki.  Balik keje pun sama gak, kekadang air masih berbaki kat rumah tapi saja je teruja bila tengok orang beratur ambik air. Daku turun2 dari kete pun pergi beratur sama, botol siap letak dalam kete lagi.

Kejadian ni banyak memberi pengajaran pada kami sumer, bersyukur le kita duduk kat Malaysia yang aman dan tenteram ni.  Betapa berharganya air, sehari xde pun rasa tak senang nak duduk.  Selama 16 hari xde air ni, tak pasti daku sempat tengok tv ke tidak hari tuh.. Dalam pala asyik fikir nak ambik air jek.  Asyik telinga mengintai bunyi lori syabas jek.

Ingat dulu masa kecik2 kat kg air paip xde, ehhhh sekarang ni pun kami xde air paip berklorin jugak tapi air paip kami dtg dari air jeram nun jauh di dalam hutan sana. Org kampung bergilir ikut turn melawat jeram tu kasi bersih supaya paip tak tersumbat.  Kekadang paip tersumbat lepas hujan.

Semasa belum ade air paip ni, kami hidup dengan air hujan dan air sungai jek.  Kat kg ada le sungai tapi sungai kecik jek tempat mandi manda.  Tapi kami byk guna air hujan le, tangki air dapat free masa nak pilihanraya. :) Pergi sungai untuk cuci kain dan mandi manda jek.

Lama kelamaan masa sekolah menengah baru ada bekalan air bukit, itu pun lepas kami pindah rumah ke bawah bukit skit.  Sampai le sekarang kami guna air bukit jugak.  Air nyer sejuk dan bersih...confirm xde klorin.  Cuma byr RM5 jek sebulan untuk masuk dalam tabung, kekadang ada le bende2 nak ganti.  Dulu2 pun kami salu masuk hutan untuk melawat tanah arwah ayah kat dalam hutan rimba tuh, masa tuh arwah masih hidup lagi.  Asalnya dulu ada kayu balak lagi kat tanah tuh....dulu yea...sekarang ni ada jugak tapi xbyk le, yg anak2 jek lagi tinggal.  Coz masa buat rumah ni dulu arwah ayah pergi upah org untuk tebang dan buat kayu untuk bina rumah kg.  Lgpun masa tu ada  org yang curi balak yg dekat2 dengan sempadan tanah, sesukahati je kan ambik balak org.  Kalo jalan kaki dalam sejam boleh sampai ke tanah tuh dengan melalui bukit2...ala2 macam Bukit Broga tu le.  Ada satu puncak bukit tuh, bila sampai atasnya, boleh nampak Teluk Brunei....cantik sgt.  Xde jalan yea cuma denai2 jek yang bila lalu, badan kita confirm akan bersentuhan dengan tumbhn kiri kanan.  Dah lama dah xpergi semenjak arwah ayah xde.

Kat situ rumah orang pun xde, ada org pun hanya beberapa penoreh getah.  Dulu ckp ngan mak kenapa tanah tuh xtanam pokok buah2an, mak ckp kalo tanam hari ni, minggu depan dah xde pokok tuh...ntah sape ambik.  Manusia ke binatang tak pasti.  Kat situ ada sungai yang agak besar skit, ada batu2 jugak.  Dulu ada jugak family sy yg pergi ke situ untuk mandi2 sambil melawat2 dan memancing dan membubu ikan keli.  Sekali sekala masuk hutan mmg best.

Kenapa ada tanah tetiba dalam hutan?.  Hahahhaaaa...penah dulu tanya mak masa kecik2. Mak ckp dulu2 dorang hidup macam nomad, cari tanah yang subur.  Masa beranakkan kakak sy yg sulung iaitu 55 tahun yang lepas (perghhhn lamanya), dorang masih duduk disitu lagi tanam padi huma.  Tapi bila kakak sulung dah sekolah, mereka kembali ke kg balik sebab jauh kakak sy nak pergi ke sekolah.  Itu pun bukan le dekat benor dari sekolah, nak g sekolah tu dari kg kena jalan kaki 1km.  Nak naik basikal xbest sebab jln berbukit, penat jek tolak basikal naik bukit...suker lg jln kaki.  hehehe...  Mmg ayah sy mementingkan pelajaran kepada anak2 dia. Sanggup jual getah basah (yg xsempat kering lagi) semata2 untuk sekolahkan anak2. Syukur kakak2 dan abg2 boleh belajar dan masuk maktab jadik cikgu.  Kami pun anak-anak ni mudah nak dapat biasiswa sambung belajar sebab adik beradik ramai.  Masa kecik mmg jarang nak keluar main dengan kawan sekampung sebab kena jaga adik dan buat kerja rumah. Abg kakak sumer dok maktab atau dok asrama.

Ehhh..terimbau kenangan lama plak.  Sebenarnya rindu nak balik Sipitang, homesick!.  Last hari tuh balik masa tahun baru cina tahun lepas.  Ni tengah skodeng tiket murah2 nak balik le nih.  Nak balik dalam bulan April sebab raya puasa nanti giliran raya kat Sipitang plak.  Yay..yay..yay....











Ulat ni time xde air ni sempat plak berziarah ke rumah kami...ambik gambar sebab spesies ni lain dari yg hari tuh


Hubby kasi hadiah, dia ada 2, satu dia ambik dan satu lagi kasi kat bini dia nih..TQ cyg!


Tahun ni dapat 2 diary jek...Yg Bank islam tuh hubby kasi jugak..:)




Wednesday, 13 February 2013

WMB Day





Suka kedai ni coz kalo org perempuan dia akan layan dulu coz tau perempuan jenis yang malas nak tunggu lama2.  Selain tu lepas anak buah dia buat keje, bos dia akan tengok dan buat QC balik mana2 yang perlu dibaiki


Salam kengkawan

Hari ni ambik cuti semata2 nak bwk WMB g servis. Selalunya major servis bwk kat Pusat servis proton tp kalau servis biasa bwk g kedai ni kat Bdr Tasik Selatan jek. Coz malas bebenor nak buat appointment. Wmb dah berusia lapan tahun setgh, jadi servis mmg kena kerap. Rasanya servis hari tu dlm 5 bulan lepas kot. Lgpun sekarang jauh berulang ke bangi tiap hari, jadik kena jaga le servis kete nih.  Tadi tukar minyak engin, minyak gear, check tayar, top up aircond gas etc. Semlm pam tyr kat belakang pressure 150, pelik jgk. Jadi tadi suh org tuh check tyr belakang tuh, rupa2nya ada paku. Mana jumpa entah paku nih, paku kecik jek. Oleh sbb tayar ok lg, jadik tampal je lah. Baru first time tgok org tampal tayar, dulu time kecik2 salu tgok org tampal tyr basikal jek.

Td nak dkt rm400 jgk servis ni coz ada byk buatnya. Lepas servis pergi pusing ke Tesco Extra Cheras plak, suker betul dgn gerai air kat sini coz carrot jus dia sedap, Mata ni dah makin rabun, kena le mkn jus carrot byk skit. Hubby ckp kwn dia mkn carrot sebtg setiap hari, setahun kemudian xpyh pakai spek dah! Lama tuh setahun, kalo ada org gaji tlg buatkan jus tiap2 hari ok jgk. Blik keje nak rehat, pahtu masak tuk dinner.....adoyai...xlarat nak buat jus2 bagai.

Bila park keta parking nampak ada booth cuci kete kat parking Tesco Extra ni, terus cuci Wmb, alang2 dah kuarkan byk duit tuk dia, meh kita kasi cuci dia, Kesian Wmb mmg jarang sekali cuci dia coz xsuker pergi tempat cuci kete coz becak dan banyaknya warga asing. Yg ni best le, modern tempatnya. Harga cuci, vakum dan nano antibakteria apa ntah Rm35. Tinggalkan sejam kat situ, pusing2 dlm Tesco.

Hari ni rasa best sgt coz dpt manjakan Wmb, masuk kete pun wangi. Td masa buka pintu lepas cuci tuh, tetiba ada asap kuar, terkejut sy. Org tuh ckp itu antibakteria ke apa ntah. Terkujat jgk ngan asap2 nih. Hmmmmm....best le esok drive g keje dgn kete br servis dan wangi. :)


Saturday, 2 February 2013

Like I'm talking to a wall


A journalist assigned to the Jerusalem bureau takes an apartment overlooking the Wailing Wall. Every day when she looks out, she sees an old Jewish man praying vigorously. So the journalist goes down and introduces herself to the old man. She asks: "You come every day to the wall. How long have you done that and what are you praying for?"
The old man replies, "I have come here to pray every day for 25 years. In the morning I pray for world peace and then for the brotherhood of man. I go home have a cup of tea and I come back and pray for the eradication of illness and disease from the earth."
The journalist is amazed. "How does it make you feel to come here every day for 25 years and pray for these things?" she asks.
The old man looks at her sadly.
"Like I'm talking to a wall."