Monday, 18 November 2013

Nasi Ambeng Rahsia Kopitiam di Bandar Baru Bangi



Assalammualaikum kengkawan

Hari tu ntah kenapa rasa nak makan nasi briyani gam plak.  Biasa le tengah tension2 ni daku mmg salu nak cari makanan best2 punya.  Tapi apalah malang tutup plak, mungkin hari yg sy pergi tu kebetulan tutup kot.  Tiba2 sy terpandang restoren kat depan ni ada jual nasi ambeng.  Sy bukanlah orang johor tapi pernah le jgk makan nasi ambeng ni.

Bila ingat nasi ambeng ini tingat masa mula2 kawin dulu, bila teringat balik rasa lucu pun ada. Masa tu dia blik rumah beli nasi ambeng (sebelum tu hubby ada msg bgtau dia beli nasi ambeng, jadi daku pun xmasak) tuk berbuka posa tuk dia sorang jek, kesian kat daku.  Skrg ni hubby rajin belikan bekfas setiap hujung minggu, kadang nasi lemak kadang nasi kerabu.  Syukur alhamdulilah.....

Selain nasi ambeng, ada jugak menu makanan johor dijual iaiitu kacang pool dll.  Sy pun tak berapa nak ingat.  Kedai dia best le ala2 kopitiam yang santai, pekerja dia pun ramah.  Nasi ambeng ni oklah rasanya.  Sedap le jgk dari yang biasa sy beli kat pasar malam.  Cuma sy bkn le peminat nasi ambeng ni, boleh ler g makan sekali sekala.

Nak cari nyer mudah saja.  Keluar tol bangi, ambik jam 12, akan nampak stesen minyak Petronas kat belah kanan.  Kedai ni kat area belakang petronas tu le.  Deretan depan tu ada nampak kedai dobi kan?.  Haaaa..kedai ni kat belakang kedai dobi tuh jek.  Kedai dobi ni pun salu jgk sy antar baju, murah dan cepat servis nyer.  Sekarang area situ ada Bangi Gateway baru bukak.  Hari tu dah pergi makan kat Secret Recipe dah kat situ, tak banyak lagi kedai bukak tapi ada pasaraya dah bukak kat sana. Kejap lagi dah jem le tuh tempat tuh.






5 comments:

  1. Salam Bahiyah,

    Oh kat area Beriani Gam Anje tu ke? Emak Adam suka ke Anje tu. Ingat nak bawa dia ke sana minggu depan.

    Terima kasih berkongsi info

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. TQ YB sudi jenguk blog saya. Sy dah lama jadi silent reader blog YB tapi baru tadi terasa nak mengomen. :) Iye, kat situ le, berdepan jek.

      Delete
  2. 2 MALAM LEPAS ADA JIRAN HANTAR NASI AMBENG
    SIAP BALUT DGN PAPER DAN DAUN PISANG :)
    DPT LEBIH DARI KENDURI KATANYA
    SAMBAL KELAPA TU SAYA SUKA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung baik ngan jiran kan! Makan sambal kelapa nasi ambeng ni teringat nasik kerabu plak. :)

      Delete
  3. ada lagi ke kedai ni

    ReplyDelete