Thursday, 24 October 2013

Menambah ilmu didada




Assalam kengkawan

Busy manjang sekarang ni.  Kursus le, outstation le, kik ler, lawatan le macam-macam.  Dikesibukan ni sempat jugak buat kursus kecil-kecilan.  Tapi malangnya cloumn plak rosak, jadik result tak ok sgt ler.  Sy saja nak share gambar2 kami hari tu.  Tak de le ramai sgt yang join sebab lab pun kecik jek.  Kamera plak tak cantik sebab pakai kamera biasa jek, tab dah rosak terendam milo.  :(




Alat ini boleh mengukur Kumpulan I dan kumpulan II dalam jadual berkala iaitu Nitrit, nitrat, chloride, fluoride, sulfat, bromide, magnesium, kalium, kalsium, phosphate dan beberapa unsur lain lagi.  Biasa sampel yang kami terima adalah dari air seperti air sungai, air bawah tanah.  Ada jgk dari sampel udara dan tanah tapi pelajar biasanya akan extract dulu menjadi cecair dan difilter sebelum dihantar ke makmal kami.  Konsep alat ni menyamai seperti konsep chromatography saja dan alat ni boleh dikatakan alat yang simple.  Penggunaan bahan kimia jugak tak banyak dan agak mudah dioperasi berbanding alat yg didalam bilik sebelah tuh.  Alat ni mesra pengguna tapi ada le beberapa bahagian yang kena jaga dengan betul dan ikut SOP dia.


Lepas ni sy akan jaga alat baru pulak.  Yg lagi complicated dari yg ini.  Harapnya daku diberi kekuatan dan kebijaksanaan ler untuk mempelajari alat baru tu nanti.  Harapnya tak pitam kepeningan membaca notanya nanti.

Yg ajar chemist dari company.  Gambar byk ambik tapi sygnya gelap.  Kamera hp ni mmg xsesuai ambik gambar dalam bilik ler... 




No comments:

Post a Comment