Wednesday, 8 May 2013

Nyaman berangin & efiling


Salam kengkawan

Lepas blik dr Phuket ni tersgt le busy nyer. Baru jek blik terus shot ke PD plak untuk kursus auditor.  Rasa kepala masih ting tong lg,  Selesema, mungkin terlampau penat, badan pun tak dpt bertahan menentang penyakit. Jumaat otw ke hotek sempaat beki ubat sekesema yg tak mengantuk punya kat farmasi.  Sabtu pagi lepas bekfas mkn ubat. Ya Allah, pagi tuh punyalah mengantuk yg teramat sgt, dah cuba dah pelbagai aksi supaya xngantuk tp xboleh jgk.  Terasa nak baring atas kerusi jek.  Terus naik bilik merehatkn diri kejap. Lepas kejadian tuh mkn je le ubat bila nak tido.

Rabu lepas, ajak hubby pergi survey aircond kat midvaley yg hubby ckp ada jgk jual brg elektrik murah..nama eon ke apa nama dia yg dekat dgn jusco tuh.  Dorg pun ada kontraktor yg boleh pasang sama macam Sen Heng ni jgk le. Dulu masa mula2 kawin hubby mcm xnak pasang. Sy plak masa bujang tido bilik tu seorg ok jek pun. Tp lama2 bila tido berdua mula rasa bahang. Lebih2 lg bila musim panas.  Tp sabar dulu, hubby pun setuju pasang aircond. Biasanya malamlah yg panasnya, siang dah sejuk. Tp kekdg sampai subuh masih panas membahang lg sampai 4-5 kali ke tandas lap badan.  Tu yg akhirnya nak pasang aircond tuh.  Kami ingat kami ni asal kg rasa keballah tp akhirnya mengalah jgk.  Memlm nak jgk tido dgn aman kan.

Dr midvalley kami pergi Sen Heng kat sekitar rumah pulak, hhhmmm harga dia lebih kurang sama jgk, lgpun dekat jek ngan rumah senang nanti nak followup sumer.  Jadik kami beli Panasonic yg ada inverter tuh dgn harga rm1398 coz rupa2 hubby member dulu.  Upah pasang RM200 dgn 8 kaki hos free, lebih dr tuh kena byr RM12 sekali.  Nampaknya kena tambah 7 kaki lg, byr extra rm105.  Dan buat wiring baru dicaj RM85. Jadi sumer sekali kena tambah RM190 lg kena byr cash kat kontraktor.   Daku sorg je ada masa pasang, jadi daku pun tgok le dorg buat. Dlm 1 jam setgh dah siap!.

Lepas ni nak tukar kipas remote yg xberapa nak berpusing nih.  Plan nak pakai kipas biasa jek.  Tak tahan lamalah kipas remote nih. Kipas kat dlm berbunyik2, yg kat luar plak mcm xbermaya jek nak pusing.  Remote dua2 plak dah kong.  Satu hal plak nak cr, dah cari dah kat kedai letrik, kedai hardware xjumpa.  Alang2 tukar je le sumernya!. Tunggu hubby free teman....


Brand dan model

Hos kat bilik air 

Beli remote astro baru RM12 kat Sen Heng jgk (kiri), remote lama xde kualiti arrr kejap jek rosak...dulu beli kat G

Korang dah abis isi efiling ke?.  Minggu lepas pergi byr zakat terus isi efiling. Sebenarnya register tahun lepas dah tapi tak guna lg efiling tahun lepas.  Nak register online hari tuh, rupa2nya dah ada.  Tinggal nak minta no pin jek thru email pahtu terus isi ehasil, sila klik di sini.  Mudah sgt nak isi sebenarnya.  Sy cuma claim insuran, zakat dan PCB je le. Kalo beli buku pun sumer resit dah ilang.  Tahun lepas sy masih lagi byr streamyx tapi malas le nak claim coz bil tak tau dah letak mana. Lgpun sy mmg xsuker simpan bil coz kekadang bil2 kedai ni akan hilang tulisan dia bila dah lama2 simpan.


No comments:

Post a Comment