Wednesday, 31 October 2012

Aidiladha 2012: Angin laut vs angin rimba












Laluan untuk ke bawah ni mmg agak curam, kekadang ada jek pokok besar yang melintang kat jalan, tumbang akibat ribut agaknya 

Kat sini le kolam yang agak besar boleh mandi tapi nampak macam dalam skit le



Lenguh jugak le kaki menapak ke bawah


Salam kengkawan

Petang khamis, kami bertolak balik Rompin sekali dengan 2 orang adik ipar dan seorang kawan seopis kepada adik ipar.  Perjlnan mengambil masa dalam 5 jam dengan kami berhenti sekejap mengisi perut di Pekan Kuala Pilah yg tak berapa nak sedap.  Hmmmm...tak jumpa lagi le kedai makan yang sedap dekat sini.  Dah 2 kali kami berhenti kat sini tapi makanan dia biasa2 saja.  Dah le my other half ni cerewet pasal makanan, tengok makanan yg datang pun macam tak percaya...mengosok bijik mata beberapa kali pahtu tak sanggup nak suap masuk dalam mulut.

Malam mertua masak mi goreng, mi siput dan nasi goreng tuk makan ramai2 mlm tuh.  Mertua masak 3 jenis sekali coz anak2 dia ni byk betul permintaannya.  Hubby plak tak nak makan nasi goreng, nak makan mi sanggul.  Yg lain pun request lain.  Tu yang sampai 3 menu tuh.  Rakan2 adek (bongsu) pun dtg jgk malam tuh, dorang ni geng2 kamcheng adek le yg salu lepak umah.  Balik Rompin ni yang best pasal mkn le kan coz boleh dapat seafood yang fresh kat sini.  Lgpun terasa happy coz mertua kalo masak nasi goreng, dia akan letak isi ikan goreng.  Daku mmg penggemar ikan, jadik mmg favorite le nasi goreng macam nih. Nampak kat dapur mertua tengah kukus ikan aya....yay..yay...nasi dagang for tommorow!!!!.

Esok nyer dah hari raya, mak mertua ku yang rajin banget bangun seawal subuh pagi untuk masak nasi dagang.  Bila anak-anak + menantu (hantu!!!) bangun, makanan dah siap atas meja. Ingat nak tlg le apa yang patut kat dapur tapi rupanya sumer dah ready.  Org dah sibuk g semayang raya, daku membantai makan nasi dagang ngan pak mertua.  Makan lemang dgn gulai ikan aya plak.  Semlam sempat beli lemang 3 batang kat Kedai Apok, gerai ni otw nak pergi Jempol dari Kuala Pilah.  Gerai ni mmg terkenal le disekitar ini untuk lemangnya.  Tak sempat nak ambik gambar pun coz dah sibuk pilih2 lemang.  Harga dalam RM11-13 sebatang ikut pada kebesarannya.  Sebelum ni suker beli lemang kat Terachi tuh yg ada jual dengan rendang sekali. Rasanya lemang kat Terachi tu lagi sedap dan lagi rasa lemaknya.

Bergosip2 dengan pak mertua, biasa le orang tua suker bercerita.  Daku layankan aje, cerita pasal zaman pak mertua dulu-dulu.  Dari situ, dapatkan disimpulkan hobi 'makan angin' hubby yang panas bontot kalo tak pergi melancong ke luar negara tuh, adalah asalnya dari genetik pak mertua, sekarang ni diperturunkan kepada anak dia yang sorang nih, adik beradik yg lain elok jek dok kat Malaysia.  Banyak jugak negara yg pak mertua pernah berjalan, sampai ke europe pun ada, tapi pergi pun atas dasar berkerja..oklah, luas perjalanan luas pemandangan orang kata.  Kami berdua suami isteri pun tak sampai lagi ke Europe.

Best nyer makan nasi dagang pagi-pagi buta.  Dah lama tak makan nasik dagang.  Dari semlm lagi kakak ipar daku mencadangkan mahu beraya ke Terengganu menziarah sanak saudara sumer tapi hubby buat2 sombong plak. Tak paksa2 hubby untuk pergi coz tau hubby penat drive dari KL tak habis lagi.  Pagi tuh baru le keputusan muktamad diambil, sy pun tergesa2 packing barang untuk semalam coz nampak gaya ada yang nak balik hari dan ada jugak yang nak bermalam kat Dungun.  Nak balik hari coz takut tadak sape nak tengok2kan ayam itik angsa kat umah.

Kami meneruskan perjalanan menuju ke Kuantan tuk singgah semayang di Masjid Negeri, pahtu menuju ke Kemaman beraya pahtu ke Felda Ketengah plak makan sup daging korban.  Ada byk makanan, laksa, ketupa, nasi impit , sup kambing, cup cake.  Yg paling daku suker adalah sup perut +usus....daku kan suker makanan exoti!!!.   Pergi 3 buah kete, kete hubby ada kami suami isteri, pak dan mak mertua dan jugak adik ipar Ijam.  Kira suprise jugak le pak mertua ikut sama sebab biasanya bapak mertuaku ni malas nak pegi jalan jauh2.  Kira kete kami le yang paling istimewa sekali nih. Kat Kuantan kami lepak je tepi Masjid sebab sumer kedai tutup.  Selepas dari Felda Ketengah kami berpecah. kete hubby pergi ke Dungun, sebuah kete lagi kete adik ipar pergi ke Kemaman dan sebuah kete lagi, kete abg ipar balik terus ke Rompin.  Masa kat Felda ketengah ni bertemu plak dgn rombongan pakcik dan makcik dari Dungun, bertambah meriah le.

Best nyer dapat g Dungun, family hubby ramai lagi kat Dungun, pakcik makcik adik beradik mak mertua masih menetap di situ.  Sampai sana dah malam, jadik kami duduk umah berborak saja.  Gelak jek tengok pak mertua g halau kucing2 kepunyaan makcik dgn kayu....lari bertempiaran kuching2 tuh.  Makcik yg duduk rumah belakang tuh buat pumpkin pie dan lontong yang sedap.  Lepas melantak lontong terus tido.  Pagi2 bangun, maksu masak bekfast jemput2 pisang dan karipap sedap.  Maksu buat jemput2 pisang mmg terbaek le, mmg lepas ni boleh ikut resepi nih.Selepas tuh beraya kat umah kakak mak, pahtu singgah plak dirumah anak buah bapak mertua kat Kemaman.  Bapak mertua asal dari Kemaman. Tapi jarang benar jumpa family belah pak mertua.


Ni curik gambar lokan dari hubby. Otw dari Nenasi ke Rompin ada gerai2 orang asli jual lokan tepi jalan.  Agak murah lokan nyer, sebunjut tuh just rm10 jek.  Hubby yg beli, tapi daku pun meneman dia, sama2 lari anak lari ke seberang jalan coz nak g tgok gerai tuh rupa apa.  Selain tuh nak tengok rupa orang asli dari dekat...he..he...he...  Hubby siap ckp ngan orang tuh lagi yang harga lokan kat Sipitang lagi mahal.  Kira kalo kat Sipitang  separuh bunjut tuh harganya rm10 le ikut pada size.  Tapi yg ni pelbagai saiz.  Daku le ngan sorang anak saudara g gosok luar lokan ni ngan pemberus dawai.  Kasi comel skit rupa dia sebelum rebus.  Org tuh ckp nak masak senang jek, rebus pahtu kopek tuk ambik isinya.  Pahtu leh masak sambal, masak lemak etc.  Kat sabah biasa mama kopek masa hidup-hidup pahtu campur dalam sayur.

 Lepas tu kami pergi shopping kat Kuantan.  Baru perasan pasaraya Cowboy ni le yg kami pernah pergi masa kami kawin pada tahun awal tahun 2010 untuk beli door gift kawin.  Masa tuh mmg blurr dan tak ingat apa.  Keh..keh...keh....  Lepas tu kami g Pekan plak, hubby nak bawak bapak mertua makan pizza, hari tu bapak mertua ada sebut pasal pizza ni, dia sebut 'yg kalo kita tarik ada tali2 tuh!!!' lebih kurang le maksudnya.  Tapi pusing2 tadak plak pizza, ada KFC jek.  Jadik hubby mula le mensuggestkan kedai mamak.  Pahtu daku pun buat dialog

Me:  Bie, tak mo le kedai mamak.  (Sambil mengalihkan pandangan ke mak mertua). Mak, dia ni suker benar makan kat kedai mamak (ala-ala mengadu).  Hari tu tiap hari makan kat kedai mamak, sy dah sampai dah xleh telan (sambil memuncung2kan mulut)

Mak mertua:  Laaaaa...nak buat caner, dah kawin ngan anak mamak!!!

Me:  Hmmmmmm (Ehhh pesal aku boleh lupa yek!!!)














Gambar cantik2 ni sumer dari kamera hubby

Sampai Rompin dah petang.  Balik jek makan sup tulang, adik ipar kat Wangsamaju yang masak.  Malam cadangnya nak main futsal tapi teroverlap plak booking dengan orang lain, esok ptg plak ganti.  Pagi2 kami pergi pasar lelong untuk beli barang untuk buat BBQ malam nanti.  Banyak betul program pada kali ni.  Sedang yg lain memotong daging untuk perap, kami 2 bijik kete pergi ke Taman Negara Endau-Rompin, cadangnya nak ambik gambar ke Air Terjun Seri Mahkota.  Deakt jek, tak sampai 30Km tapi turun naik bukit le dan sunyi.  Nak turun ke bawah tu kena lalu denai...semput jugak le nak turun.  Lepas ambik2 gambar dan celop2 kaki, kena mendaki balik tuk naik atas.   Terus balik umah coz kesian orang kat rumah tuh prepare tuh BBQ malam ni tak siap lagi.  Sampai rumah, terus tlg mertua kopek lokan dan basuh ayam.  Giliran adik2 ipar lelaki perap2 ayam, daging dan ikan tuk BBQ ni. Tadi kat pasar lelong sempat beli ikan tuk BBQ, bosan le asyik mkn ayam jek.  Tergesa2 plak makan coz masa dah 2.30 ptg nih, jam 3.00 kena pergi main futsal plak.

Pasar rompin yang lengang, ayam pun tak de jual yang sembelih punya

Dengan perut yg masih penuh, dorang yg lain bergegas tukar baju. Kami tertinggal kat belakang.  Main futsal 2 jam, tapi main biasa2 je le coz main dgn ahli family dan campur lelaki dan pompuan.  Dorang pun tak main ganas2, sesi pertama ahli dibahagi 2 ikut cabutan nombor.  Untuk sesi ke2 plak, team orang bujang plak lawan dengan orang dah kawin. He..he...team dah kawin le yg menang, cian team2 bujang tuh.  Semangat main futsal walaupun berkaki yam jek. tak sedar diri betul.  Balik dari main futsal, memasing jalan terjengkit2 sebab memasing sakit kaki.  Tak terasa main 2 jam dah....kul 5 kami bersurai.  Janji nak makan ABC tapi tutup plak gerai tuh, kami pergi ke umah adik ipar plak kat Seri Puteri.  Kesian dia tgh morning sickness, mmg dia teruk le peknen kali ni, alergik pada bau-bauan dan menempek jek.

Balik dari umah adik ipar, kena prepare plak tuk buat salad dan potato.  Menu ni hubby yg jadik mastermind dan beli barang sumer....macam mandor le.  Pelik plak, kalo kat Cheras hubby pegang bawang pun tak nak tapi kat Rompin dia le mastermind nyer walaupun bukan masak.  Kalo balik Rompin mmg hubby le yang buat planning sumer.  Taste pantai timur ni serah kat dia, daku mmg tak berapa nak mahir selera dorang ni.   Daku tlg potong2 salad  tapi hubby le yang masukkan bahan2 dibantu ngan adik ipar yang lain.  Malam tuh ada le jemputan orang kampung dan family belah ipar2 sumer dtg.  Sumer orang kaki sakit tapi gigih buat tugasan masing-masing.  Syukur alhamdulilah, makanan sumer hebat2 belaka dan habissss licin.....











Gambar masa kat Dungun dan BBQ tak ada coz tak sempat nak ambik, gambar kat air terjun ni jek yang banyak nyer!!!

Daku pun sempat gak melantak sumer menu yang ada daging + ayam + ikan bakar + potato rebus bersos mayonis + salad + tembikai + air cocktail berkrim soda.  Mmg western le menu malam ni.  Mak mertua ckp tahun depan tak de dah ber BBQ coz raya tahun depan sumer balik ke umah menantu.  Sebenarnya ada 2 family je pun yg g beraya ke umah menantu tapi tak best kalo sumer orang xadakan.  Lgpun anak 2 orang ni le yg kira harapan keluarganya.  Jgn risau mak, tahun depan lepas balik dari Sipitang, kami tetap akan balik Rompin jgk.  Raya haji tiap2 tahun balik Rompin punya, raya puasa jek buat sistem giliran.

Isnin kami balik ke KL semula. Dalam perjalan lalu kat Leban Chondong, nampak ada signboard tulis jual udang galah.  Dah 2 tahun balik rompin, ni le kali pertama nampak ada orang jual udang galah. Hubby ckp ini musim dia.  Walaupun Kuala Rompin ni glamer dgn udang galahnya tapi sedih nyer tak penah daku makan udang galah kat sini.   Kat gerai persimpangan menuju ke Kuantan, Muadzam dan Kuala Rompin pun ada nampak org letak iklan udang galah ni, nampak ada pondok buruk jual udang galah.  Tapi tak singgah pun coz barang dalam bonet dah penuh, pasar rompin pun tak singgah tadi.   Singgah di Seremban menghadiri majlis hari raya ex-opis hubby.  Sampai umah masing2 membuta. Daku pun jalan terkengkang-kengkang sampai tahap nak angkat kaki pun sakit teramat dan terpaksa guna tangan tuk angkat kaki...Hubby pun sama gak......penangan futsal!!!!







Monday, 29 October 2012

The Monk Story.....




A man is driving down the road and breaks down near a monastery. He goes to the monastery, knocks on the door, and says, My car broke down. Do you think I could stay the night?

The monks graciously accept him, feed him dinner, and even fix his car.. As the 
man tries to fall asleep, he hears a strange sound; a sound like no other that he has ever heard. The next morning, he asks the monks what the sound was, but they say, We can't tell you because you're not a monk.

The man is disappointed but thanks them anyway and goes about his merry way. Some years later, the same man breaks down in front of the same 
monastery. 

The monks again accept him, feed him, and even fix his car...


That night, he hears the same strange mesmerizing sound that he had heard years earlier.


The next morning, he asks what the sound was, but the monks reply,


We can't tell you because you're not a monk.
The man says, all right, all right. I'm dying to know.
If the only way I can find out what that sound was is to become a monk, how do I become a monk?


The monks reply, you must travel the earth and tell us how many blades of grass there are and the exact number of sand pebbles. When you find these numbers, you will become a monk.

The man sets about his task. Some forty-five years later, he returns and knocks on the door of the monastery. He says, I have travelled the earth and devoted my life to the task demanded and have found what you had asked for. There are 371,145,236,284,232 blades of grass and 231,281,219,999,129,382 sand pebbles on the earth.

The monks reply, congratulations, you are correct, and you are now considered a monk .
We shall now show you the way to
 the sound.

The monks lead the man to a wooden door, where the head monk says, the sound is behind that door.

The man reaches for the knob, but the door is locked. He asks, May I have the key ?


The monks give him the key, and he opens the door.

Behind the wooden door is another door made of stone... The
 man requests the key to the stone door.
The monks give him the key, and he opens it, only to find a door made of ruby. He demands another key from the monks, who provide it. Behind that door is another door, this one made of sapphire
 And so it went on until the man had gone through doors of emerald,...

...silver, topaz, and amethyst.

Finally, the 
monks say, This is the key to the last door ..

The man is relieved to be at the end. He unlocks the door, turns the knob, and behind that door he is astonished to find the source of that strange sound. It is truly an amazing and unbelievable sight 
.......
 .. But I can't tell you what it is because you're not a monk.
DON'T SWEAR AT ME; I'M STILL HUNTING FOR THE IDIOT WHO STARTED THIS!

Wednesday, 24 October 2012

Menyulam manik pada tudung




Tak siap pun lagi, cadangnya nak letak manik tabur kat belakang pearl tuh

On progress


Salam kengkawan

Sekarang ni teramat le busy nyer.  Mulai 1 oct 2012 daku telah memulakan tugas menanggung keje seorang pegawai yang bercuti belajar.  Pegawai tu bercuti belajar selama 2 tahun, tapi yg confirm daku kena tanggung keje selama 1 tahun le.  Yg setahun lagi tuh tengok le dulu....kalo dapat lari...larik le kan...kihkihkih...  Setakat ni hanya continue jek apa yg ada ni, ada jugak le dalam perancangan nak buat pembaharuan sikit tapi masih dalam perancangan lagi.  Hari tu pun ada overlap nak guna makmal untuk amali  antara program sekarang ni dan program yang ditanggung keje.  Harap lepas ni masalah macam ni takkan berlaku lagi.  Lgpun sekarang ni pengambilan budak undergrad kat pusat kami ni menurun hampir 50% disebabkan dah jadi univ penyelidikan ni kan kena fokus more on postgrad.  Mak aiiiiii minimum CGPA untuk program yg sy jaga ni adalah 3.4 manakala program angkat  plak 3.7.  Mmg yg pandai2 je lah yg masuk semester nih.   Keje yg sedia apa pun tengah berjalan dan sekarang ni masih dalam minggu pembelajaran pun, staf pun busy.  Kalo nak buat inovasi kaw-kaw tu tunggu le bebudak ni habis semester dulu yer!!!!  Buat masa ni follow jek...

Beberapa hari yg lepas, teman Kak Salmi ke Unikeb, saja je jenjalan masa rehat.  Buat masa sekarang ni tengah berjalan konvo UKM.  Jadik jalan kuar masuk UKM ni termasuk area kajang dan bangi sumer ala-ala jem gitew.  Kami yg didalam UKM ni, mengelakan diri dari keluar coz tak mo terperangkap dengan kesesakan di traffic light tuh.  Kasi le peluang bebudak ni nak ambik gambar dan berkonvo dengan tenang.  Jadi nak senang, kami pusing2 dalam UKM ni je le.  Nak g Unikeb ni sebenarnya nak pergi carik tudung schiffon.  Alamakkk...nanti letak kat blog ni, ramai plak orang g cari kat situ.....dah susah nak cari yang cantik2 dah.  Sebenarnya ada 2 gerai jual tudung kat situ.  Pusing2 berkenan dengan tudung schiffon syria kat gerai bawah tangga tuh.  Kira murah dan kain schiffon dia lembut le jugak.  Nak g Butik F*reed* yang glamer tu tak mampu plak nak beli.  Hari tu pun pergi lalu situ, nampak beberapa orang tengah berdiri tepi kedai, tunggu turn nak masuk kot.  Ada byk jugak pilihan, tapi daku tetap tak berkenan dengan konsep Color blocking ni coz susah nak matching dengan baju.  Kalu baju jenis plain tak pe le jugak.  Berkenan dengan 2 helai ni, color biru dan pink.  

Balik Cheras, singgah Tesco Extra g try inner plak kat kiosk yg byk jual2 tudung kat situ.  Sebelum ni byk kali jgk belek2 tudung schiffon kat sini tapi agak mahal le harganya, almaklumlah air cond.  Sempat le menerai beberapa inner kat situ, nasib baik le adik yg jaga ni ok.  Nak beli inner 2 helai jek, RM6 satu tapi try beria-ia.  Sumer color try..........Sambil2 tuh skodeng manik2 yang dorang jahit kat tudung, tertimbul plak idea nak letak manik kat tudung ni.

Malam nyer selepas masak Kuewtiew kantonis tuk makan malam ngan hubby, bermula lah aktiviti menjahit manik.  Ntah boleh siap ke tidak sebelum raya.  Harapnya boleh le siap yea. Hari tu ada try nak menjahit manik kat kete masa balik Rompin, tapi tak sesuai le plak ngan kete bergerak-gerak ke kiri kanan tuh, dussss tercucuk jarum jari ada ler.  Ingatkan nak gunakan masa 5 jam perjalanan tuh tuk buat benda yg berfaedah.  Hhhhhmmmmm nampaknya cuci mata dengan kelapa sawit je le balik rompin khamis nih.  Design buat ni simple jek....nanti beria-ia sgt, malu plak nak pakai kat lab.  Mana ada orang pakai baju mengerlip2 kat lab ni....pakai lab coat plak tuh, tak sesuai.  Sekali kena asid dah berlubang2 baju yang cun melecun tuh....dah rugi.   Tudung ni ok skit nak jahit manik sebab tebal skit kainnye.  Kalo kain lembut mmg tak sesuai dan mudah rosak.  Lgpun daku ni agak ganas skit, nanti mudah je cabut.  Yg ni bila jahit nampak le kukuh skit.  Manik2 tak de masalah sebab dah banyak kat rumah, lebihan jahit manik dulu-dulu punya.  Ni kes nak memperhabiskan manik2 yang ada le jugak nih... Daku hanya jahit tuk diri sendiri jek untuk suka-suka, bukan untuk tempah.  Tadak masa nak ambik tempahan, byk keje nak buat.

Salam Aidil Adha kepada anda semua.  Kepada yang memandu pulang tuh, drive carefully yea.  Semoga bergembira berjumpa keluarga!!!!  



Sunday, 21 October 2012

Mengidam aiskrim Tutti Frutti ke?



Salam kengkawan

Jumaat beberapa minggu yang lalu sy pergi keluar makan dengan Ana, walaupun dah keje sefakulti ni kan, bukan tiap2 hari boleh jumpa.  Rasanya sebulan sekali jek sempat berjimba-jimba macam ni dgn Ana.  Semenjak termakan aiskrem Tutti Frutti ni dulu, salu benor teringat2.  Lgpun gaji dah nak dekat dah, mula le nafsu pun semakin bermaharaja lela nak makan itu ini.  

Jadi minta le Ana teman g makan kejap sebelum cari nasi. Lagipun cuti jumaat ni panjang, boleh gosip-gosip lagi panjang.  Sy ambik aiskrim perisa progmenate dan Red Velvet dan topping letak laici.  Setelah makan 2x ni, baru le sy perasan yg saya suker perisa buah2an punya.  Mmg rasa buah tu mmg terasa dan sy pun kebetulan mmg peminat yourgt.  Oklah biar sy letak gambar2 kat sini yea.  Kedai Tutti Frutti kat Bandar Baru Bangi ni adalah berdekatan dengan Tasik Cempaka tuh, deretan kedai2 baru yang bila kita dari PKNS, kita akan jumpa traffic light yg pergi ke Sg Ramal Dalam tuh, terus lagi menghala ke round about kat Sekyen 4 tuh.  TF kat belah kiri berdepan dengan traffic light yang ada restoren arab dan Butik Mama tuh. TF ni betul2 di bawah Butik Mama.... 

Kedai ni self service tau.  Caranya bermula dengan ambik cup yg diletakkan kat situ, lepas tu pergi tarik handle, dekatkan cup dan isikan aiskrem, pastu ambik topping kat kaunter.  Pahtu letak kat penimbang.  Senangkan?.  Timbang ikut berat tau, harga RM5.30 untuk 100gram.  Jadik nak isi tu agak-agak le yer......


 Tak nak makan kat dalam, boleh makan kat luar. Ada free wifi.  Buka dari 12 tenghari hingga 12 tgh mlm.

Dispence untuk aiskrim, tarik jek handle tu kebawah dan dekatkan cup untuk isi 

Ana ambik Red valvet dan cokelat

Sy plak try red valvet dan progmenate.  Nampaknya perisa dia bertukar2!!! 

Ni ditunjukkan poster caner nak self service.  Suker tgok bekas2 yg colorful nih. Tgok deco nyer pun cantik sgt....simple dan ceria.

Deliciously temptating kan?


Ni plak perisa grape dan peach...suke yang grape color purple tuh...



Kedai yg salu sy pergi tu di BBB, pergi sensorang pun xpe...janji dpt mkn aiskrem

Selain kat sini, sy juga salu pergi ke TF kat Bandar Sri Permaisuri, kedai dia berdekatan dengan Old Town Coffee tuh.  Duduk kat Bdr Sri Permaisuri ni pun best sebab kebanyakkan kedai2 yang glamer ada kat sini.  Tak perlu pergi jauh-jauh, jalan kaki pun boleh kalo dari Amani tu.  


Terima kasih sudi singgah blog saya!