Saturday, 31 March 2012

Biarlah minggu penuh dugaan ini berlalu


Ni beg yg sy bawak ke sana-sini, bila bukak bungga ni ia akan jadi sebuah beg.
Hari tu nampak ada jual kat Watsons


Salam semua

Minggu ni penuh betul cabarannya...ala pasal kete tu je le dugaan, yg lain best apa.  Dugaan lain tu antaranya ada staf dan pensyarah dari kelantan call nak datang buat lawatan.  Seblm ni ckp nak datang melawat makmal jek + sehari, tapi tetiba nak suh kita buat demo dan run sampel plak + jadik 2 hari.  Aiyo...kalo nak run-run sampel ni ada impact kewangan le kan, pahtu kena tengok staf available ke tidak.  Mungkin kat tempat dorang alat2 canggih ni xde, belajar teori jek jadik tu yang angkut student datang g tempat kami tuh.  Nasib baik le hujung2 bulan dpn datangnya, boleh le prepare apa yang patut.  Heran plak, suka benar orang luar ni cari sy bila hal-hal nak datang melawat ni.  Sebelum ni orang dari riau carik, sape plak rajin kasi no sy nih. 

Hari khamis hari tu ada Profesor Dr. William Balee dari USA dtg kasi talk berkenaan kajian dia tentang suku kaum orang asli Ja Het dan suku kaum org asli Ka'apor dari pendalaman timur Amazon, Brazil.  Kira nak tengok berbandingan antara kaum ni tentang sejarah perhubungan, pertanian, budaya, ekonomi, bahasa dll.  Byk yg sama antara 2 kaum orang asli ni, kedua2nya dok dalam kawasan hutan dan sumber ekonomi adalah dari hasil hutan.  Prof ni sampai boleh ckp bahasa melayu yg simple2.  Satu jek yg dia ckp org asli dari brazil tak sama, iaitu ULAM2MAN.  Org asli Ja Het ni suka mkn ulam2man, tapi istilah dan cara hidup ni tak ada kat org asli Brazil.  Eeee....org sana tak makan ulam le kiranya kan.  Tak best nyer!!!  :)  Ada dia ambik gambar tampi yg dibuat dari buluh tuh, prof ni ckp dia pernah tengok hasil kajian barat pada awal kurun ke 20 yg menunjukkan rupa tampi yg sama.  Org brazil pun ada buat tampi ni jugak, rupa jek lain skit.  Org putih ni begitu tertarik pada cara hidup tradisional ni dan mahu ia dikekalkan, sampai prof ni ckp dia tak ajar dorang walau sepatah pun ckp english. 

Minggu ni relaks skit coz tadak sape nak guna IC, minggu depan ada 3 orang nak guna.  Selasa dan rabu ada demo Agilent spectroscopy.  Best gak ada alat canggih2 nih, kali ni demo jek bukan kami beli lagi,company saja je nak promote barang dia.  Harga pun tak mahal sgt tapi detection limit dia kurang skit dari mesin yang kami ada sekarang.  Semalam sempat menyibuk kat kelas amali kat makmal sebelah.  Macam pernah nampak muka budak2 ni, rupanya dorang ni adalah budak2 yang sy bawak g ladang babi semester lepas.  Ha...ha..  Nanti kalu sy jadik ikut dorang ke Hulu langat buat kerjalapangan kat sana, akan jumpa lagi dorang ni.  Seronok tengok budak2 muda ni bersemangat menimba ilmu. 


Design dia dah outdated, tapi bantai je le...yg penting selesa dan boleh masuk lab


Tengahari pegi merayau kat Metro Kajang.  Teringat kenangan lama, dulu tempat ni le tempat kami melepak.  Ehhhh..nampak lagi le tapak kaki kami 13 tahun yg lepas!!!!.  Setelah stress macam2, kali ni time shopping plak.  Ada 50% diskaun untuk kasut Alain delon.  Best gak pegi mall yang tak berapa ramai ni coz ada jek saiz dan ada lagi byk pilihan.  Semenjak beli kasut branded beratus2 harganya masa kawin, pahtu pakai 3 bulan je terus rosak xleh pakai...terus sy pencen dari beli sandal ni.  Ntah kenapa malas betul nak beli sandal ke apa sebelum ni sehinggalah ada sorang staf sy tegur 'Puan, kalau pakai baju biru....pakai le kasut biru'. Cisssss....sentap kejap.  Amboi.....ingat mak datin ke apa.  Pokai le kalo macam tu, baju dah le sumer color ada.  Sekarang ni hanya ada 1 sandal high heel dan satu kasut Crocs.  Ala dok terceruk kat makmal ni sape le nak tengok.  Pakai kasut croc lagi selesa..dah le kena byk naik tangga nak naik bukit turun bukit..lagi nak pakai kasut high heel.  Hari tu bawak sebotol asid sulfurik dari pej am ke makmal atas ni pakai high heel dah nak pengsan dah sy naik tangga. 

Tak pe...tak pe, dah kebetulan jumpa yang ok ni baik beli jek le.  Walaupun tadak dalam bajet, pejam separuh mata jek.  Lgpun kasut ni selesa pakai dan yg penting boleh pakai ke makmal dan tinggi skit.  Nanti kalau kena tegur atau ckp ngan student, nampak le tinggi skit.  Dah le sorang pensyarah penah tegur 'Walaupun kamu kecik, staf kamu besar..kamu jgn takutkan dorang Bahiyah...bla...bla...bla'.  Aduiiiiiii............  Nantilah sy jadik garang dan ganas skit.

Pergi Metro Kajang semalam dengan anak buah 19 tahun.  Sy beli kasut dan dia beli sandal. Anak2 buah sumer dah besar, ada pilihan masing2, adacitarasa.  Kadang2 nampak sangat jurang perbezaan zaman antara kami berdua...terasa diri dah tua plak.  Nanti harapnya anak2 kami pun akan pandai jaga diri, jaga maruah dan ikut ckp ibu bapa.  Bila dengar pasal anak2 remaja sekarang ni couple2 dan lari ikut boyfrend, ia sedikit sebanyak menimbulkan kebimbangan di hati.  Betapa besar cabaran mendidik anak-anak zaman ini.  Kata orang, nak lihat ibu bapa ok ke tak....tengok pada anak2nya. Hhhmmmmm....


Antara beg yg ada..............


Sekarang ni sy dah jadik baik skit, kalau nak pegi sana sini bawak beg sendiri.  Keculilah barang basah.  Seboleh yang mungkin pakai beg sendiri. Kalau beli yang ciput2, masuk dalam beg jek..tak kisah sabtu ke hari biasa.  Jadik kengkawan, jagalah alam sekitar kita yea. Yg mana boleh recycle, kita recycle.  Asingkan sampah dapur dari sampah yg boleh recycle.  Bawa beg sendiri kalo nak pegi pasar malam ke pasar raya ke.  Ala..byk jek sekarang beg yang boleh lipat2 dan boleh masuk jek dalam beg. :)

Terima kasih sebab sudi singgah ke blog sy. 

Tuesday, 27 March 2012

An angel in my life



Salam semua

Rehat dari buat keje jap.  Ni nak tulis pasal kes semalam le kan.  Kes baru penah berlaku dalam hidup saya...kes kete tetiba nak rosak tengah jalan.  Isk..isk..isk...trauma sy kejap!!!  Penah tak korang merasai tetiba kete buat hal dan rosak plak tepi highway?

Isk..ada plak orang HSBC ni nak promote kad kredit bagai.  Tadi baru je ada orang dtg promote restoran Rasa ayam ke apa.  Sokmo le org dtg tempat ni promote macam2, ketuk2 bilik...rimas kalo yg dtg tadak kena mengena ni!  Punya le tak selamat tempat ni, orang boleh keluar masuk sesukahati jek. 

Sambung balik, semalam sy nak pegi keje tetiba kete saya tak boleh nak tekan minyak.  Masa tu sy dalam 500 meter lagi dari susur keluar ke tol bangi.  Bila sy bertukar ke lane paling slow, tetiba sy tak boleh nak press minyak.  Sy dah cuak giler dah, tapi sempat terfikir yang macam ada bende tak kena je ngan kete ni.  Nasib baik sebelum tu press minyak dan kete berjalan je ngan minyak yang ada tapi makin lama makin slow le kan.  Sy terus kasi signal nak ke tepi..masa ni kete dah jadik slow le kan dan ada plak kete mana ntah yg hon sy....JAHAT!!!.  Sy just kasi lampu nak ke tepi jek coz lampu kecemasan dah lama KO.  Tadi bukan main lagi asyik merempit....tetiba dah tersadai tepi jln. Bila betul2 dah berhenti tepi jalan, mmg confim tak leh jalan dah.  Restart engin pun tak leh jalan jugak.  Bila start engin, engin start tapi kete xleh jalan jugak dan kete  terasa berat.  Mengelabahan le den kejap, pening nak cari sape le nak uruskan kete ni plak.  Hubby plak keje subang.  Tetiba teringat no tipon worksop yg biasa sy pegi kat Salak Selatan.  Sib baik abg tuh angkat, dia ckp jauh dan dia suh sy call plus free towing dan dia suh g towing ke bengkel dia...tapi malangnya punya nasib le...dia plak dah tak jumpa no plus tuh.  Cisssss...


Abg yg tengah bukak pintu tu le yg berhenti dan tlg sy tuh...baik dia

Sy pun letak tipon dan cuba nak call ejen insuran sy.  Sebelum ni sempat sy check kredit prepaid sy, ada RM35 lagi dalam tuh.  Sib baik le coz biasa dalam RM10 jek baki. Masa tuh macam nak nangis pun ada.  Tu le sape suruh g cari keje kat KL ni, kalau kat KK kan senang, abg sy cikgu sekolah automotif.  Abg2 sy yg lain pun bersepah kat KK, tak termasuk anak2 buah lagi ramai. Tadak hal nak mintak tlg kalo enjin2 mati ni.  Ni pergi berkelana jauh dari family sape suruh.  Nasib le badan.

Mula2 nak call staf sy tapi malas plak nak menganggu dorang wat keje, sekarang ni tengah busy ngan amali le, lapangan le, lawatan le. Sy tengok kete lalulalang sikit punya menakutkan ngan lori, bas...ngeri sy dok situ sorang2.  Tetiba ada kete berhenti depan sy.  Org tu kasi signal tangan 'good' kat saya.  Sy pula sikit punya bijak, pusingkan tangan nak ckp yang kete sy tak boleh gerak.  Tetiba kete tuh mcm nak jalan...otak pintar sy plak datang dan sy bukak pintu (cermin rosak xleh bukak) dan lambai2 kat dia.  Kete tuh tak jadik jalan dan sy pun kuar.  Dia pun kuar dan tanya kenapa.  Dia pegi check kete dan enjin, dia ckp pump dari minyak ke enjin dah rosak.  Lepas tu dia call towing bengkel dia.  KEBETULAN ABG NI KEJE KAT BENGKEL KETE KAT BANGI!!!!.  Dia baru je balik dari Serdang uruskan kete sape ntah.  Ya Allah, syukur sesangat.  Abg ni le yang temankan sy kat tepi highway tu dan letakkan kon kat belakang kete sy.  Kon tu kete dia punya, kete sy tadak.  Abg tuh suh le sy tunggu dalam kete tapi sy tak nak.  Dok le sy ngan abg tuh dekat setengah jam tunggu abg towing kete tuh datang.  Masa tu awan dah macam cokelat2 kelabu dah.  Berbual2 ngan abg tuh dan abg tuh keje kat bengkel abg dia kat Sg. Ramal Dalam.  Malu pun ada coz sy punya le selekeh hari ni, malu ngaku keje pegawai.

Kete sy lepas tu kena towing le ke bengkel.  Sy kira familar jugak ngan bangi ni tapi dia ikut jalan kampung depan komplek PKNS.  Sy pun risau gak le, mana le tau sy kena culik ke apa. Tawakal jek.  Sy naik kete abg ni, tak nak naik lori towing tuh.  Sampai bengkel terus org tuh baiki kete sy, kerosakan + pasang pum tu dalam RM900.  Bengkel nyer buruk jek tepi Silk Highway yg nak keluarkan ke Bandar Baru Bangi tuh. Tetiba abg tow tuh minta RM80 untuk towing servis.  Aduh terkejut sy, sy kebetulan duit mmg tak cukup le RM80 dalam purse masa tuh. Dah dok kat KL ni, cara cepat dan mudah adalah guna kad kredit le kan, lepas tu baru le transfer mana2 duit yg ada tuk byr online.  Sy diminta bincangan dengan owner dia.  Terasa masa tu sy miskin sgt, kebetulan hubby pun tak kasi duit elaun lagi.  Aduh dalam kete tadi abg tuh siap tanya lagi samada sy dah bagitau hubby tak pasal kete breakdown ni.  Bila abg tu ckp baru le sy ingat nak msg hubby...ampun.  Tengah kalut2 mana sempat nak fikir dah.

Rupa2nya bengkel plak tak boleh byr guna kad kredit, sumer kena cash jek.  Dah le tersorok jauh, mana le ada bank dekat2.  Pas tu owner tu call kedai cina dan suh sy byr kat sana.  Ada sorang adik yang selalu lepak2 kat situ, saudara mara dorang jugak. Dia tlg bawak sy g Sg Chua g gores dan menang dan ambik duit kat cimb.  Dalam kete sempat borak2 ngan adik ni.  Rupanya2 bekas tunang dia keje kat Kuala Rompin, lagi 3 bulan nak kawin pompuan tuh nak putus tunang.  Deposit catering, mekap, etc sumer dalam byr...ting tong le pala dia.  Pahtu punya le baik, siap belikan bakal mak mertua branded hangbag lagi tuh.  Lurus bendul nyer adik ni....  Bertuah orang yg kawin ngan dia  sebenarnya.  Tak sempat nak bebel kat dia, supaya lain kali tak payah le nak baik hati sgt.  Dah jadik bini tak pe.  Masa tu dah sampai balik bengkel dah.  Macam-macam kan...


Aaaallllaaa cian nyer WMB sakit xleh jalan, sabar yek..jom kita g bengkel

Ya Allah, sy mmg agak terkejut le ngan kes kerete ni.  Sebelum ni mmg hidup sy senang dan jarang le terkena bende2 macam ni.  Hidup sy macam lurus jek, contact dengan orang yang tak dikenali mmg jarang. Sebelum ni pun ada jugak kete buat problem, maklumlah kete pun dah dekat 8 tahun dah.  Tapi sebelum ni ada le dia kasi signal nak rosak kan, jadik sempat le g bengkel baiki sebelum dia buat hal.  Syukur le dipertemukan dengan mereka2 yang baik hati dan ikhlas nak menolong.  Semoga sy akan terus dikelilingi dengan orang2 seperti ini.  Sy mendoakan mereka ini akan hidup bahagia dan impian mereka dimakbulkan Allah.  Amin.

Saturday, 24 March 2012

Merancang perbelanjaan bulanan



Salam semua

Dah lama nak tulis entry ni tapi macam rasa malu plak sebab sy bukan perunding kewangan.  Sy cuma nak share macamana sy merancang kewangan aka gaji saya jek.  Mungkin anda punya kaedah yang lebih baik dan of course lebih kaya dari saya.  Walau berapa pun gaji bulanan kita, kita tetap perlu merancang kewangan kita. 

Saya baru jek transfer duit ke dlm ASB guna CIMB clicks.  Simpanan dalam ASB ni le yang selalu teralih ke benda lain coz sy malas nak pegi pej pos masukkan duit.  Lastly saya shoppingkan ke benda lain plak.  Hari tu sy dah kira masukkan data asb sy dalam Manage my wealth tu tapi sy confuse caner nak transfer.  Minggu lepas Erna, staf pej am ckp boleh.  Pagi tadi sy gatal2 click pada ruangan subscribe tuh...tetiba boleh transfer.  Ala...gembira nya!!!!

Sy ni jenis yang agak boros, hubby sy pernah ckp macam tuh bila kami dah nak kawin dulu.  Membebel2 dia bila sy ckp sy beli barang MAC dalam RM600++ sumernya.  Dia ckp kalo sebanyak tuh dah boleh beli set tuk mekapkan orang.  Hubby mmg teror dalam bab2 duit nih banding sy.  Tapi bila bende ni terluah dpn mak mertua, mak mertua ckp 'biar le, itu duit dia'.  Syahdu sy masa tuh, sedih sgt.  Terasa bersyukur nyer sy dapat mertua yang baik dan memahami.  Bersyukur jua dia telah melahirkan lelaki yang menjadi suami sy, lelaki yang sy cintai dan akan hidup bersama-sama saya hingga ke akhir hayat.  Akhirnya hubby sy cakap 'kalau awak nak beli apa2 belilah, tapi jgn bagitau harga dia'.  Sampai sekarang ni sy tak ckp kat hubby harga barang2 yg sy beli.  Sy jugak beransur2 kurangkan tabiat shopping sy.  Masa sy bujang penah 2-3 pasang sy beli branded sandal dalam sebulan.  Itu tak masuk lagi handbag dan baju tuh.  Sekarang ni sy dah kurang shopping sebab sy tengah kumpul duit utk beli rumah impian kami.  Sekarang ni pakai barang2 lama jek.  Ada le jugak beli baju2 untuk keje tapi tak le kerap macam dulu. 

Mulai tahun ni sy dah mula mengaplikasikan secara lebih ketat untuk perbelanjaan sy.  Untuk akaun bank, sy ada beberapa akaun bank untuk perkara yang berbeza.  Sy mmg tak boleh tengok duit byk dalam tangan, nanti licin sy belanjakan.  Jadi cara sy, sy bukak byk akaun untuk tujuan berbeza.  1 lagi, sy ni tak boleh tengok duit dalam akaun byk, nanti mula le sy memikirkan caner nak belanjakan duit tu, sbb tu akaun sy tak ada kad atm (kecuali CIMB) dan sy hanya transfer guna online jek dan setiap setahun sekali update.  Ni akaun sy:

CIMB = Gaji (ada kad ATM)
BIMB = Rainy day fund (patutnya minima 3 bulan gaji)
Bank Rakyat = Tabung Rumah impian
ASB = Pelaburan

Coming soon = tabung haji


Tin ni nak letak duit pegi melancong, ada patung burung kiwi love NZ kat dalam tuh as dorongan..he..he..

Selain itu sy pakai 1 jek kad kredit dan hanya guna bila perlu.  Baki tak melebihi RM1.5k.  Selain itu, sebagai perempuan sy ada juga membeli barang kemas tapi tak banyaklah.  Sy buat ansuran guna kad kredit dengan Habib.  Yg penting hubby tak kan bising kalo sy beli brg kemas.  Masalah barang kemas ni dari segi safetylah, takut nanti ada maling pecah masuk rumah pulak.  Jadi lebih selamat simpan duit dalam bank.  Kalau berani dan ada tempat simpan yg selamat, boleh beli Dinar emas.  Ada peniaga kambing di kawasan sy ni hanya menerima wang dinar untuk jual beli.  1 dinar emas untuk seekor kambing.  Jadik boleh pertimbangkan leh membeli beberapa dinar emas sebagai pelaburan.  Nilai emas meningkatkan setiap tahun, insyallah 10 tahun lagi pun boleh dapat kambing dengan 1 dinar emas jgk. :)

Untuk yang lebih daring boleh melabur dalam pelaburan yang berkeuntungan tinggi macam ASB, public mutual, etc.  Boleh jugak buat pinjaman peribadi dan laburkan duit itu ke dlm bank yg bagi dividen yang tinggi.  Keuntungan setiap tahun dari pelaburan tu digunakan untuk byr ansuran bulanan.  Jadi dah habis tempoh pinjaman tuh, total pinjaman tuh dah jadik hak milik kekal kan?.  

Tips: 

1. Selepas terima gaji, terus transfer, sama macam kita byr bil-bil bulanan.
2.  Kurangkan mengunjungi mall, bahaya nanti terjerat!!!.
3.  Di awal tahun senaraikan komitment sepanjang tahun dan rancang simpan duit untuk komitment ni.  Cthnya cukai pintu setiap januari dan julai, insuran kete setiap ogos, quit rent, servis kete 2x setahun, hari raya, raya haji, balik kg, melancong etc.
4.  Beli barang yang penting saja dan perlu. 
5.  Kurangkan makan di luar, masak je di rumah.  Kurangkan membeli jajan atau snack sebab ia tak elok untuk kesihatan.  Makanan boleh jugak dikurangkan, cthnya mlm hanya makan yg ringkas2 saja.


Hubby biasa kasi duit dalam sampul ni, jadi sampul ni jadik duit dapur

Sy juga menyediakan buku bajet perbelanjaan bulanan untuk gaji sy seperti berikut (cth jek ok):

Mac

Kereta                                     RM-
Astro                                       RM-
Streamyx                                 RM-
Rumah                                     RM-
Minyak + tol                            RM-

Dan yang terakhir, sekali sekala sy bahagikan pulak gaji ikut peratusan seperti di bawah:

Aset (nilai meningkat cth rumah, tanah etc)                    =  25%
Aset (susut nilai cth kete, motor)                                   =  18%
Simpanan (tunai, pelaburan, tabung, insuran etc)            =
Perbelanjaan (bil, minyak kete, belanja kerja)                =
Lain-lain (derma, parent etc)                                         =

Kalau boleh aset yang susut nilai tu tak banyak le agihannya.  Sy aim lepas waja dah habis bayar, nilai ni paling tinggi pun 10% jek.  Biar aset lebih skit dan jgn lupa RM dalam bentuk tunai pun perlu ada jugak.



Notebook dari opis lama jadik buku bajet sy tahun 2012...go green..recycle!!!

Dari peratus ini, kita boleh tengok ke mana duit kita pegi setiap bulan.  Kat sini sy rasa waja sy dah 18% sebulan dah.  Dulu nak beli gen2 yg lebih murah tapi ada masalah skit ngan gen2 dan sy ambik waja.  Tapi waja ni mmg bagus, enjin mitsubisi dan mmg tak byk buat karenah.  Perancangan Allah tu lagi bagus kan....
Belanja yg hubby kasi setiap bulan sy guna untuk byr maintenance rumah dan duit dapur.  Sy jugak agihkan sedikit untuk belanja peribadi sy, since hubby pun tak kisah sy nak buat apa ngan duit yang dia kasi.  Selain itu, dia pun ada jugak g beli beberapa brg keperluan rumah yg berat2.  Hubby mmg pandai dan dia tau kat mana jual dynamo murah etc.  Banding2 harga antara jusco, tesco, giant...serah kat dia.  :)

Inilah yg sy praktikkan sekarang ni.  Walaupun gaji tak seberapa tapi syukur alhamdulilah boleh le menjalani hidup dengan baik.  Dan sy masih lagi berusaha belajar mengurus kewangan sy.  Sy juga doakan anda juga dapat menguruskan kewangan peribadi dan keluarga anda dengan berkesan.

Untuk mengelakkan beberapa perkara berlaku yg ala-ala emergency, simpan beberapa ratus extra dalam kad bank anda.  Pengalaman sy kereta rosak tepi highway, dan di bawa ke bengkel kecik.  Dorg xada kemudahan kad kredit.  Jadi kena ada at least RM500 extra dalam akaun bank yg ada kad ATM.  Bila sy balik kg jgk sy perasan hubby mmg bawa duit cash, almaklumlah dah perjalanan jauh melalui hutan belantara dan ladang kelapa sawit, mostly jual beli guna cash.

Wassalam dan terima kasih kerana sudi singgah ke blog sy.  Salam perkenalan kepada yang baru mengenali saya. 

Tuesday, 20 March 2012

Pelangi Kasihku: Little S



Salam semua

Hari ni ada appointment dengan doktor pakar jam 9.00 pagi.  Hari ni buat HSP aka scan rahim untuk tengok samada tiub filiphio tersumbat ke tak atau nak tengok kedudukan rahim cantik ke tidak.  X-ray ni dibuat betul2 bila period kita dah habis.  Kalau pada entry yang lepas saya ada bagitau yang hubby kena buat pemeriksaan spermakan.  Alhamdulilah hubby dengan rela hati pegi buat sendiri kat BP lab.  Bila masa dia buat pun sy tak tau, tup...tup dia kasi keputusan pemeriksaan dia.  Jadik sy bawak sekali pemeriksaan sperma suami saya untuk kasi kat doktor nanti.

Sampai saja seperti biasa register kat kaunter.  Lepas tu ada staf bilik x-ray bawak masuk ke bilik x-ray yang comel.  Bilik x-ray hukm sikit punya besar, dulu penah pusing2 kat hukm masa keje kat sana.  Staf tu namanya Anis kalo tak silap, peramah orangnya.  Dia tanya saya samada sy nak kencing ke tidak.  Sy pun heran dan tanya kenapa dia tanya macam tu.  Dia ckp nanti masa prosedur, akan rasa macam period....takut nanti saya nak kencing plak masa tuh.  Jadi saya pergi ke tandas dulu le.

Bila sampai, dia suruh tukar baju kepada baju dan kain yang telah disediakan.  Bukan bogel tau.  Bukan underwear jek, bra tak payah.  Untuk pengetahuan, semua staf adalah perempuan.  Ada 3 orang sumernya iaitu doktor pakar, juru x-ray dan jururawat yg jalankan prosedur ni.  Saya disuruh baring kat katil yang disediakan sementara tunggu doktor datang.  Juru x-ray tu explain prosedur, dia ada sebut 'injection'.  Hhhhhmmmm saya apa lagi kecut le perut saya bila dengar perkataan 'injection' ni.  Sy tanya sakit tak, Anis tu ckp tak sakit sgt cuma bila dia suntik tu akan rasa senak perut.  Sy pun dah takut walaupun berlagak biasa2 jek.  Lebih2 lagi bila sy nampak byk jek barang ada atas meja tuh.  Mula2 sy ingatkan doktor akan buat injection kat dinding rahim.  Saya dah risau dan dah rasa takut yg amat sgt.


Bila doktor datang, dia pun prepare apa yg patut dan tanya saya dah makan ke belum.  Doktor ckp patutnya sy kena bekpas dulu. Tapi sy ckp yang sy mmg dah biasa tak bekfas.  Doktor mula masukkan bende macam 'mulut itik' dalam rahim.  Sebelum tu doktor bagitau procedure apa yang dia nak buat.  Masa doktor masukkan tu ada rasa sakit dan sy tersebut 'sakit'. Doktor tu ckp peha kena bukak luas2 dan kena relaks.  Agak sukar jugak sy nak merelakskan diri bila terasa sakit + takut.  Sambil juru x-ray tuh cuba pujuk saya legakan peha dan bagitau yg peha saya nampak kejung.  Pahtu doktor tu tanya samada sy rasa takut atau sakit.  Sy ckp TAKUT.  Doktor tu ckp jangan takut coz dorang dah biasa buat dah prosedur ni dan semuanya akan jadik ok.  Sy dah tak boleh nak relaks dah masa tu. 

Bila dah reda skit, doktor injek masuk satu cecair tu, tetiba perut sy rasa sakit macam kena sengugut....ada le beberapa minit terasa macam sengugut.  Apa lagi sy dah rasa cam nak pitam dah dan badan saya mengeliat sampai kepala nak terjatuh dari bantal.  Biasa bila sy sengugut saya akan mengelupur dan mengecutkan diri macam tengiling.  Doktor comforte sy dan bagitau mmg saya akan rasa macam tuh.  Doktor ckp sebenarnya sy kena makan dulu before buat prosedur ni.  Anis g tegakkan badan saya balik.  Doktor plak rasa cuak coz muka sy nampak pucat dan doktor terus bercakap ngan saya.  Sy ckp le perut sy sakit. Doktor ckp tak penah plak jadik macam ni sebelum ni.  He...he...nampaknya sy buat sejarah le plak.
Tak pe, nanti dorang akan ingat saya sampai bila-bila!!!!!


Doktor ckp muka sy pucat dan masa tuh sy terbatuk2 coz rasa sakit + sesak nafas skit.  Doktor tanya kenapa saya batuk. Pahtu sy tutup muka sy dengan selimut.  Sebenarnya sy rasa agak sejuk dan doktor suh tarik nafas hembus nafas.  Doktor suh nurse ambik bp saya, terkecoh2 nurse tu ambik alat ukut bp.  Sorry le doktor, sy mmg tak biasa sakit2 nih.  Bila masa ntah dorang ambik x-ray sy pun tak tau coz doktor tu keep nak berckp ngan saya.  Lama-lama sy rasa lega skit dan doktor tanya saya ok ke tak dan saya rasa apa.  Saya ckp TERASA LAPAR!!!. 

Lama2 baru le sy rasa ok dan doktor pegi check keputusan x-ray saya.  Doktor ckp cecair tu tak masuk sgt ke serata rahim tapi dia dapat tengok yang ada cecair masuk ke dalam tiub filafio jugak le.  Itu maksudnya tiub sy tak tersumbat walaupun x-ray tak cantik sgt.  Doktor ckp kalo biasa dia akan buat 2-3 kali untuk nampak result tapi dah sy dah mengelupur macam tenuk ni...dia rasa tak sesuai. 

Masa tu baru lega.  Doktor suh rehat dulu dan kalo ok baru bangun dan tukar baju.  Ya Allah...apa le jadik sama aku ni.  Bila fikir2 balik, xde le menakutkan sgt.  Yg sakit masa dia masukkan alat dan masukkan cecair tu jek tapi sy jek kasi reaction yang keterlaluan...buat sumer orang cemas jek.  Tapi nak buat macamana sy ni kalau sy rasa takut, tetiba jek perut jadik senak dan sy jadik kejung macam ni.  Anis tanya samada sy bawak pad ke tidak, kebetulan ada dan dia ckp akan ada discaj skit dan kalau ada darah tu normal. 

Lepas kuar dari bilik x-ray, sy g jumpa doktor.  Doktor ckp rahim ok (syukur), hubby pun ok (syukur).  Dia ckp sy ada masalah kesuburan saja dan dia akan kasi ubat subur kat sana tapi tak boleh lagi kasi ubat subur.  Sy pun tanya 'Doktor ubat subur tu dalam bentuk pil yek'.  Doktor tu pun dengan sabarnya jawab 'ya dan puan kena datang lagi pada hari pertama period coz ubat subur kena makan pada hari ke-2 period'. Syukur...sy dah tak larat dah nak kena suntik2 bagai, mau pitam sy nanti.  Sesak napas den....

Ya allah, terima kasih atas rahmat mu dan kurniakan lah kami cahaya mata.  Syukur alhamdulilah dah selesai melalui beberapa prosedur.  Lepas ni boleh relaks dulu dan tunggu appointment dengan doktor plak pada hari pertama period.  Klinik ni tutup pada ahad, jadik kalau sy period hari ahad pun, isnin sy boleh dtg jumpa doktor.  Terima kasih yea doktor dan sumer sebab bersabar dengan saya. Org sakit ni memang agak mengada2 sikit.  Dah le dtg seorang2, hubby ourstation g Bukit Tinggi.  Hu..hu...hu.. 


Doktor tak kasi ubat apa2 pun dan semua prosedur hari ni kosnya dalam RM400++.  Sy harap, pengalaman yang saya share dengan anda ni dapat membantu jikalau anda berhajat untuk berjumpa pakar sakit puan macam saya.  Jangan risau sangat pasal kos coz setakat ni kos tak sampai pun RM1k (sy gores dan menang jek).  Kalau yang dah berkahwin lebih setahun dan belum ada tanda2 pregnen tu cepat2 le pegi jumpa coz prosedur ni akan ambik masa yang agak lama. 

Mula2 kawin dulu macam tak terasa sgt nak baby tapi bila dekat setahun kawin, kami dah mula le merancang nak anak.  4 bulan selepas tu baru le sy perasan sy tersilap kira hari subur plak...cissss...hari subur tak semestinya hari ke-14 period tapi ia ikut pada kitaran period kita.  Selepas 4 bulan mencuba tadak apa2 jugak.  Tetiba ada sorang staf ni yg kira macam angel le kan, syorkan sy pergi buat kat klinik ni.  Bulan januari hari tu baru le saya pergi jumpa doktor pakar ni. 

Doakan kami semoga cepat2 dapat baby tau....


Rumah impianku..part 2

Kondo kat Sentul, harga minimum RM450k

Ni kat Bt caves, 2,700 sq ft, 6 bilik tido + 5 bilik air, harga x dinyatakan...ni betul2 rumah impian :)


Mahal2 betul le umah2 sekarang ni kan.  Apartment pun dah harga RM200k+++ dah.  Syukur le sy beli umah dulu2 masa harga tak naik lagi.  Kesian orang muda2 sekarang ni nak beli umah 1st home dorang.  5 tahun sebelum ni RM200k boleh lagi beli kondo. 


Ni macam ok

Ntah napa le semenjak dua menjak ni rajin benor tempek gambar rumah-rumah.  Ambik mood nak beli 2nd house agaknya nih. Walau pun duit pun tak cukup lagi, harap ni boleh bantu le sape2 yang plan nak beli umah tuh.  Hubby penah ckp kalo nak beli 2hand umah 2 tingkat pun at least kena ada rm30k tuk 10% harga umah dan peguam.  Hu...hu..mana le nak carik duit ni.  Sekarnag ni rumah baru mmg le dah tak mampu dah beli, peluang yang ada adalah second hand punya rumah le.

Oh ya..kepada sesapa yang sedang mencari rumah tu (bukan cari suami tau!!!).Ada cara yang sy boleh cadangkan, tapi risiko tanggung sendiri tau.  Ni ikut cara hubby beli apatment dia kat PJ tahun lepas lah.  Dia ambik bank lelong, umah tu kosong lagi.  Umah tu company mana ntah yg punya.  Biasa le kekadang syarikat pembinaan tak mampu nak byk company yang dorang suh buat macam2 semasa pembinaan tu, jadi company tu kasi le rumah sebagai ganti.  Tu le yang hubby beli, company tuh ada 10 bijik umah nak jual.  Jadi hubby guna ejen le tuk lelong.  Tapi nak guna ejen ni pun kena hati2, kena cari yang betul2 jujur nak berniaga, pahtu ada le kena byr deposit skit kat ejen tuh.  Dan yg paling penting kena betul2 survey rumah tu macamana coz kalo kita menang tapi tetiba tak jadik, duit deposit tuh burn.  Hubby hari tu ada bid untuk rumah kat bukit jalil tapi tak dapat.  Sy suker betul umah tuh..sedih sy.  Pahtu hubby nak bid plak yang kat PJ, hubby sebelum tu kasi deposit RM7k kat ejen.  Dapat pulak dan hubby terus proceed umah ni, sekarang ni umah tuh disewakan. 

Macam biasa le kena sediakan RM tuk masuk umah, pasang gril, beli lampu, cat, buat kitchen kabinet.  Yelah nak sewakan kat orang pun kena le elok skit.  Pahtu duit utk lawyer, hak milikstrata, cukai pintu etc.  Byk le kena uruskan dan byk jugak kena pakai duit.  Selepas tu kena cari penyewa plak...  Tp ada sesetengah apartment ada ejen yg boleh uruskan urusan rumah ni. 

Sy berlainan dengan hubby coz sy beli umah mmg nak duduk, hubby plak beli umah nak sewakan.  Sebab tu dia suker beli apartment dan paling penting dekat ngan lrt/komuter.  Sy plak nafsu tinggi dan nak yang besar2 jek coz sy nak rumah yang selesa.  Ada gak kawan sy siap book umah sy ni kot2 le nanti dah dpt umah baru sy nak jual umah ni.  Ha...ha..ha...  Tadak nyer nak jual, umah ni beli masa bujang...banyak kenangan, lrt plak dekat (walaupun berpeluh jugak le nak sampainya), nampak view kl tower dan genting lg :).  Kalo ada apa-apa jd kat rumahtangga kami, ni je le harta sy yang tak boleh dicop as harta sepencarian. 

Cara lain adalah ngan beli tanah pahtu bina rumah atasnya.  Kalo ada sape2 dengar pasal tanah nak jual dalam rm100k ke bawah bagitau yek.  Hari tu ada pensyarah ckp tapi atas RM100k le plak, pahtu kecik jek tanahnya.  Ada kang yg bina pondok buruk jek atas tanah tuh, mampu beli tanah jek buat umah dah tak mampu dah.  :)

Beberapa hari lalu, bila sy timbulkan isu rumah teres...hubby ckp 'sy tak nak beli rumah, sy nak beli tanah tanam kelapa sawit.  Opppssss......nak pitam jap!

Turkish delight


Salam semua

Ahad lepas nampak kotak ni atas meja makan.  Dalam fikiran mesti ni hubby bawak dari istanbul hari tuh.  Hhhhmmmmm apa motif ntah, dah dekat 2 bulan baru le nak keluarkan.  Sabor je le isteri dia nih...  Itu le hubby punya habit,souvenir yg beli kat Perth hari tu pun masih banyak lagi kat drawer dia.  Bila sy gedik2 ngan dia nak ambik, dia buat dek jek.  Hatta souvenir dari Yanggon pun ada lagi byk dia simpan kat stor.  Tak berani plak nak songlap, takut nanti dia cari.  Tu tak termasuk lagi sekotak pelbagai jenis kain tenunan ke apa ntah yg jadik koleksi dia dalam stor tuh.  Kekadang memasang angan2 jugak nak ambik kain2 tuh coz hubby ni kalo beli barang mesti yg mahal dan cantik punya...he...he...

Bila sy kuar dari bilik sy nampak hubby makan, aduh dah le tak offer...dasar!!!.  Terpaksa le buat muka tak malu minta skit.  Dia tak kasi plak, cepat2 dia tutup penutup kotak ni.  Isk..isk...terus sy ckp 'Eeehhh ni jajan beli kat Matta Fair semalam ke?.  kwang...kwang..kwang.. pahtu dengan selambanya ambik makan.  Sorry yea bie, saja je gurau-gurau.  Hmmmmm... sedap jugak le, dan tak manis sgt.  Macam penah nampak dulu2 kat TLC manisan yg dibuat dari buah kundur.  Tapi ni rasa dia macam jelly yang agak keras skit teksturnya.

Aik...dalam packaging dia ada yang ada almond, pistachio le kat atas nyer...hhmmmmm entah..entah
 



Monday, 19 March 2012

Menu isteri: Chan Choy goreng

Hari ni cuti lepak2 kat umah jek.  Kebetulan hubby pun cuti.  Sambil2 tengok hubby baca buku, isteri dia ni sambung kemas umah, mop lantai bagai.  Cadangnya tengahari ni nak masak sayur Chan Choy goreng dan ayam masak halia, tapi tetiba hubby plak nak kuar g byr cukai pintu umah dia kat PJ.  Punah harapan de...xpe le kena sabar, sebagai isteri kena ikhlas.  Kalo hubby tak nak makan xpe, aku leh makan sorang2 sambil menambah lemak2 yg ada.

Masa g sogo sabtu lepas, nampak sayur ni.  Tak penah masak pun tapi rasa cam nak try masak.  Penah nampak tak sayur ni:

Ni le sayur Chan Choy

Nak masak dia macam masak sayur biasa bwg putih + lada hitam skit + udang kering + minyak bijan + hirisan cili.  Google jek mesti dapat byk resepinya.


Tekstur dia macam kangkung tapi dia ada rasa lendir2 skit macam bendi.  Bagi saya tak best le sayur nih.  Hhhmmmmm...sib baik tak masak tuk hubby, kalo tak mesti kena sound punya. Tapi tak salah mencuba kan....:) Kepada Pn. Melati kat pejabat am tuh, yang suker google resepi tu boleh le cuba, tapi tak recommended le yea sayur nih.  Jamu mata boleh....

Saturday, 17 March 2012

Ayam Organik jenama KAMI SAKURA



Salam semua

Tadi jalan2 kat sogo nak beli barang tetiba ada promotor perkenalkan ayam organik jenama KAMI ni. Ladang dorang kat Pontian dan dibawa KL naik kapal terbang lagi.  Sikit punya eksklusif ayam ni.  Tadi beli harga dia RM18 seekor, seekor dalam 1.5-1.7kg.  Dia tak ada jual potong-potong, dia jual seekor.  Kalau nak minta potong, macam biasalah g byr dulu.



Yang istimewanya ayam ni makan yogurt yang dicampur dengan makanan ayam.  Lepas tu umur ayam ni jugak 40 hari, difahamkan ayam yang biasa tu 20 hari jek dah sembelih.  Padan le lain macam jek ayam biasa tuh rasanya.

Hubby lebih suka ayam organik.  Tapi seblum ni tak penah plak try beli ayam organik.  Sekarang ni sedikit demi sedikit bertukar kepada organik ni.  Sayur pun dah mula beli yang organik.  Asyik dengar hubby kutuk2 sayur cameron highland jek, mana leh tahan.  Bila dia mula bising, sy mula le aktivitti mencucuk hubby, sy ckp "sbb tuh le kita kena beli umah bawah bie, supaya nanti kita boleh tanam sayur sendiri'.  Terus suamiku itu diam.  Dia lebih suka dok umah atas sebab ada security dia ckp.  Semenjak bujang dia dok umah bawah, ni dia teruja le dok tingkat 17 nih.  Selesa benar bagi dia tak payah nak fikir nak potong rumput kat laman umah.  Try le ayam ni, ikut ckp salesgirl tu isi dia merah dan kalau buat sup rasa dia lagi manis.  Ayam ni hanya dijual kat Sogo dan KLCC saja buat masa ni. 

Baru jek saya siap potong ayam ni.  Mmg baguslah ayam ni coz kurang lemak dan isi dia pejal macam ayam kampung.  Kalau ayam biasa, lemak dan kulit dia teramat le byk sampai kadang2 1/4 dari berat ayam.  Ayam ni ada lemak tapi sikit jek dan mudah nak dibersihkan, lepas tu kulit dia tak byk lapisan lemak.  Kurang bau hanyir.  Organ dalam dia dah dibuang oleh pihak kilang, jadi potong2 biasa je le.  Kat sini saya letak risalah pasal ayam ni yek.  Selamat mencuba....



Friday, 16 March 2012

Souvenir dari Korea pulak



Salam semua

Syukur alhamdulilah, bulan ni harapnya dah boleh dapat gaji baru.  Berangan2 untuk meningkatkan prestasi keje.  Mmg pun semenjak dua menjak jaga IC ni hampir 70% dok ngadap bende ni je le.  Petang2 g prepare eluent dan run sampel, pepagi g tengok result dan cuci2 mana yang patut.  Ntah napa ntah tadi result yang ending tuh jadik kosong, sy rasa sebabnya tiub yang masuk asid sulfurik tu tak masuk sampai dasar botol kot, jadik bila dia dah tak leh disedut, result pun tak kuar.  Apa da....hari tu leaking, hari ni 5 sample terakhir tadak result plak. Ni kali ke2 kami run sample, isnin nak ajak student run lagi.  Harap2 yg ni ok le, byk dah belajar dari kesilapan.  Seblm ni terkial2 nak prepare eluent n asid sulfurik tp sekarang ni dah biasa dah.  Prepare standard plak dah ok, tadi bincang ngan lecturer pun dia akui standard sy ok.  Yuhhhuuu....isnin nak call company tanya pasal analisis result ni.  At least pandai le nak explain kat student makna disebalik graf dan nilai yang tertera pada sheet result tuh.


Ni le souvenirnya...sikit punya byk.  Ada lagi duit kertas lupa nak ambik gambar. Seronoknya.....:)

Murah rezeki plak sy semenjak dua menjak ni.  Syukur alhamdulilah.  Walau pun tak dapat ipad pada larian hari tuh tapi dalam bulan ni, ni kali ke2 sy dapat souvenir.  Ni kira rezeki jgk kan.....  Tq yea kaksu sebab kasi sy hadiah2 ni dan jugak kasi sy pilih2 brooch yang sumernya cantik2 tuh.  Rambang mata nak pilih tadi.  Oleh sebab kami tak jadi balik dungun, jadi ada le duit skit nak shopping. 

Beberapa hari lalu bincang ngan hubby, next destination kami lepas ni adalah ke Korea iaitu pada hujung tahun depan.  Nak pegi dalam bulan disember macam tuh coz sy teringin nak main2 salji, jeles ngan kaksu yg boleh rasa snow hari tuh.  Tapi agak berjanggut plak nak menunggu hampir 2 tahun ni.  Ha.....awal tahun depan baru le nak start menabung tiap bulan tuk g korea ni.  Aaaaahhhhh seronok nya, g ngan hubby nak le coz sumer bende dia akan uruskan, sy tinggal bawak badan jek.  Syukur le hubby mmg boleh diharap bab-bab nih.  Sebenarnya ajak hubby g ujung tahun ni tapi hubby ada kelas.  Kelas hubby 2 tahun, lepas tu dia buat research 3 tahun plak.  Time dia buat research ni boleh le jenjalan coz kelas dia dah tak ada.  Elok jugak le...boleh le menambah tabungan yang ada.  Buat apa dok kesana sini bagai sedangkan saving tak sampai pun rm10k.  Nampak sgt tak reti nak urus duit nih....  Kan rainy day punya saving pun kena simpan at least 3 bulan gaji, tu tak termasuk lagi saving pelaburan lagi, aset, saving simpanan, gold bar etc tuh. Hu..hu..hu.  Dah tua2 ni kena le menabung byk skit supaya nanti tak payah le nak meminjam sana sini nyusahkan orang jek.

Brooch ni cantik2 sgt, shining dia lain macam jek.  Lepas ni xde le nak membeli brooch dah.  Ni kira brooch tuk dua tahun le nih.  Sampai le leh shoping sendiri nanti kat Seoul.


Yg purple tuk sy dan yg biru tuk Kak D tuk hadiah besday dia


Ni paling comel dan design terkini

Ada lagi warna gold tak dapat nak upload.  Sumer beli tadi 5 termasuk yang Kak D punya.  Tak ada brooch color gold lagi, nampak unik plak dan kebetulan byk tudung gold sy xde brooch.  Ntah pegi mana ntah brooch sy, punya le serabai g opis sekarang ni kalo pakai tudung bawal.  Sib baik pakai lab coat jadik tak nampak.

Dah cantik2 ni syg plak nak pakai nyer!!!! 




Monday, 12 March 2012

Souvenir dari London

Salam sumer

Hari khamis lepas semasa sy tengah tengok tv, tetiba hubby nak turun bawah beli apa ntah.  Tetiba jiran selang sebuah rumah masuk umah.  Baik jugak ngan kakak ni tapi segan nak g umah dia coz umah dia fully renovate dah jadik macam kondo mewah atau pun ala-ala banglo dah.  Hari tu ada jumpa dia masa balik dari keje, dia baru jek balik dari kota London.  Sebelum ni bukan main lagi dia teruja bila sy bagitau saya pergi sana pegi sini.  Dia ckp tak penah pegi lagi tempat2 yang sy dah pegi.  Akak ni memang peramah dan selalu jumpa dia bawak anak dia jalan2 kat bawah.   Saya tak penah pulak kasi barang kat dia, tak sangka dia ingat jugak nak kasi souvenir kat jiran dia ni.  Tq yea Kak Seri yang comel!!!

Ni hadiah untuk hubby, miniture perfume...suker yg hijau tuh.  Tak sangku hubby pun dapat gak padahal sy yang baik ngan kakak nih...tak aci...tak aci...

Baju t-shirt untuk saya dan miniature perfume Lancome tuk saya, tapi saya dah bawak pegi opis dah yg perfume tuh.  Hhmmmmm best gak jiran ngan orang ada-ada ni yek.

Sempat kak seri skodeng pokok tanaman saya kat balkoni.  Dia ckp nak kasi sedekah pandan sepasu dan suh sy dtg umah. Aduhhh...bab nak g umah orang ni le yg payah skit nih.  Insyallah nanti kalau ada kelapangan.

Sunday, 11 March 2012

Sewa Kereta kat Sabah

Salam kengkawan

Masa balik sabah hari tu, saya pegi ambil brochure pasal kereta sewa kat KK. Ni saya ambik kat KKIA, ada byk company kereta sewa kat situ.  Ni saya share beberapa brocure yang saya ada kalau2 ada kengkawan yang nak cari info pasal ni.  Kancil auto 850 paling murah RM110.  It jek yg saya aim...he..he..he.. Nanti nak sewa kete pahtu g pusing2 g Kudat ke Ranau ke.



Ni kena telengkan kepala skit kalo nak baca :)






Company ni x kasi harga tapi dia ada buat byk pakej lawatan :)











Movie Time: John Carter



Salam sumer

Hari ni pergi tengok wayang kat 1Shamelin.  Sikit punya glamer le promosi tempat ni dan di mulut my hubby. Bila sampai sana, rupa2nya indah khabar dari rupa. Alah...alah...alah...ciput nyer mall ni, ala-ala Spark kat tepi highway tuh jek.  Pahtu byk lagi ruang kedai yang masih kosong.  Dah yg paling penting, ia didepan spa Mustika Ratu yang dulu2 sy penah pegi ngan Kak Ita...masa tuh time rehat jumaat Kak ita sponsor spa Ana untuk wedding dia.  Tak sangka lama pulak pasal spa ni, tak pasal2 kami masuk lambat g opis.  Sy plak masa ni ambik pakej urut2...yelah takkan plak nak tercongok kat situ sambil tunggu Ana siap dilulurkan.  Pahtu ada plak kaki skodeng dan kaki report kat bos.  Siap paksa lagi Ana pegi minta maaf kat pengarah dan ugut2 sambil berbulan2 lamanya.  Apa le jenis orang macam tuh...busuk hati tahap gaban.  Sampai Ana dah nak bersalin pun masih lagi nak ugut2.  Kelakar giler vavi...

Pergi tengok movie ni ngan hubby.  Biasa le movie2 ni, hubby le yang pilih dan byrkan sekali.  Tq cayang.. 

Lepas g tengok wyg, g kenduri umah Izza plak kat Sentul.  Pusing2 kat sentul tu cari simpang nak masuk umah dia.  Keluar dari Duke tu lepas dari tol sentul, terlepas plak susur keluar, buat u-turn balik.  Bila dah jumpa susur keluar tu plak, tak leh plak nak belok kanan ke simpang nak g Taman Pelangi tuh.  Jenuh le nak kena cari u-turn plak.  Hubby pun masa tuh dah nak balik dah, tapi memandangkan muka isteri dia ni dah masam mencuka, digagahkan jugak le cari tempat tuh. Memang berbaloi g coz makanan sedap2 sumer.  Yg paling best coz le leh g sekali ngan hubby.  Bukan senang nak ajak dia g kenduri nih...

Seronoknya hujung minggu ni, byk luangkan masa ngan hubby!!!

Alamak lupa plak citer pasal citer ni.  Citer ni ok le, ala2 magic skit.  Cuma tak sesuai tuk budak2 coz pakaian dia sesi ala2 pakai bikini je heroin dia tuh.  Pahtu ending dia tergantung...sambil keluar panggung dok fikir apa le ending dia agaknya yea.  Rasa dah kasi sepenuh perhatian dah tapi masih tak faham. Dah le pakai baju kurung cun-cun ni.











Saturday, 10 March 2012

Teh Dilmah Peppermint Infusion




Salam semua

Dah lama tak update blog ni.  Amat busy skrg ni.  Lepas training alat IC hari tuh, terus try n error buat standard dan eluent etc.  Semalam dah buat cantik2 dah, tetiba ada plak yang bocor...terus kami berhenti.  Buang sumer standard tu coz standard tu jangkahayat dia 2 hari jek.  Eluent plak kena tukar setiap hari.  Manakala UPW dan NaHSo4 plak kena tukar 2 hari sekali.  Nak cuci sumer volumetric flask, scott bottle pun ambik masa lebih setengah jam coz kena cuci ngan UPW.  UPW ni macam DI jugak le.  Kena masukkan sampai penuh dalam botol dan tutup botol, pahtu kena isi balik sampai penuh dan bawak k bilik sebelah.  Untuk eluen, timbang bahan kimia dan masukkan dalam volumetric flusk yang dah di isi dengan UPW separuh dan tuang dlm scott bottle dan sambung ke mesin.  Larutan NaHs04 pun macam tu jugak, pipet 5ml NaHSo4 ke dalam volumetric flask 1000ml yang dah diisikan 500ml UPW, tutup dan tunggang terbalikkan supaya ia bercampur.  Masuk dalam scott bottle dan sambungkan ke mesin.  Ala bosan le plak nak citer pasal mesin ni.  Nantilah kalo saya free saya ambik gambar 'anak angkat' saya ni dan explain teori pasal IC ni yea. 

Ni nak perkenalkan pasal teh Dilmah ni.  Sebenarnya masa saya pegi Brisbane tahun 2008, ada sorang pensyarah kat opis lama kirim duit minta beli teh ni, masa tu mmg saya tak minum teh2ni jadi tak ambik pot sgt.  Tapi bila dah kawin, family mertua saya punya menu utama adalah teh 0.  Bekfast, minum ptg, supper sumer minum teh 0 panas.  Jadi sekarang ni sy merajin2kan diri bancuh teh tuk hubby, lama2 sy pun suker. Malam jugak hubby dengan rajin nyer g bancuh teh ni...hhhhhmmmmmm memang sedap.  Cuba le kengkawan. Nak upload gambar, tak boleh2 plak upload ni.  Pergi je kat mana2 kedai dan g ke bahagian jual teh tuh.  Cari jenama Dilmah Infusion, cari yang pure peppermint.  Ada byk pilihan perasa yg ada macam camomile, peppermint, jasmin etc. Nanti next time nak try perasa lain plak.  Rasa teh dia lain skit banding teh biasa, teh ni teh ceylon. Rasa dia xde rasa pahit macam teh biasa.  Harga dalam RM11 dan ada 25 uncang di dalam nya. :)

Kalau kat Sipitang, family saya suka minum kopi.  Kopi mmg brand tempatan punya dan dibancuh pekat.  Sambil2 duduk kat beranda sambil chatting2 dan minum kopi. 

Sabtu lepas, lepas hubby balik dari kelas kat medan mara, kami pegi Tesco ampang.  Masa shopping, sy recommend hubby beli teh ni...pahtu trus hubby capai teh peppermint ni.  Ada byk lagi perisa lain tapi sy biar hubby yang pilih coz dia salu kutuk2 pilihan saya kan.  Dah lama kami tak keluar sama2 sebenarnya.  Sekarang ni kami dah ada chemistry skit, bukan macam dulu2 macam kucing dan anjing.  Dia dah makin kurang menyakitkan hati saya dan saya pulak dah cool skit.  Kalo tak asyik hangen jek ngan dia....  Kalau orang yg tak berapa kenal kami agaknya mesti ingatkan kami ni couple yang dah kena santau.  Gaduh manjang...bercakaran.  Padahal sumer nyer berpunca dari sikap kami sendiri.  He...he...he..

Selepas memborong sakan brg2 umah kat sana, kami pun balik le umah coz esok ada program lain plak. 

Sunday, 4 March 2012

Finally Kidney Day Run 2012





Salam semua

Nampaknya hujung minggu saya terisi dengan aktiviti bagi minggu ni.  Pagi2 lagi seawal jam 6.20 keluar rumah menuju LRT Bandar Tun Razak.  Janji ngan Husna nak g sama dan tunggu menunggu kat lrt ni.  Bangun pagi jam 6.00 pagi, tapi semalam dah siapkan sumer baju dan dokumen yang nak dibawa dah masuk dalam pocket belt dah.  Lepas kacau2 hubby suh bangun, terus kuar umah.  Park kat Taman Mulia, sedang nak kuar tetiba Husna bagitau dah depan stesen.  Amboi cepatnya sampai.  Terus berlari2 anak ke stesen lrt.  Tak nak jadi macam mizuno ran hari tu yang org dah lari, kami tak sampai lagi.  :)



Sib baik Husna dah kasi belikan tiket dah, terus kami berkejaran.  Tapi lrt tak sampai pun lagi.  Sampai ke stesen masjid jamek kami dah blur nak g mana, hilang bering kejap.  Dalam lrt tadi mmg ada ramai gak orang pakai baju kidney run ni.  Tetiba nampak sekumpulan orang menuju ke cimb bank tu, tapi ada plak orang berlari2 masuk ke perkarangan masjid jamek.  Nampak ada orang cina pun ada, jadi kami pun follow jek...mana tau ada short cut.  Tapi kakitangan masjid tahan chinese2 tuh coz pakai seluar pendek tak leh masuk.  Kami pun dengan selambanya masuk...laaaaaa...rupa2nya orang2 tadi nak singgah solat dulu.  Cisssss.....

Terus kami kuar balik dan ada sorang pompuan tunjuk jalan.  Sampai dataran jam 7.00.  Dah 35 tahun saya hidup dan hampir 15 tahun dok KL dan selangor tapi ni le kali pertama saya sampai sini.  Bukan sy sorang je tau, Husna pun 1st time dtg jugak!!!.  Sampai situ dah ramai dah orang dtg, tetiba sy rasa perut memulas dan rasa lain macam.  Husna plak nak cr air.  Kami terus g booth sekretariat tanya tandas kat mana.  Alamak nak ke tandas tuh kena lalu depan bersenam aerobik plak.  Terasa kurang ajak plak lalu kat depan2 tapi nak buat caner dah emergency.  Dah le masuk tandas tak byr, tak perasan ada orang jaga toilet tuh....aunty tuh g mana ntah time tuh, ingatkan free.



Bila sampai dataran balik terus kami disuruh beratur masuk dalam kandang dan di kasi reben kuning.  Reben tuh kena lilit kat leher atau tangan.  Terasa macam kambing plak kena masuk dalam kandang.  Kami cari lokasi tepi tapi agak ke depan.  Tapi sampai baru 4 jek coz dah full.  Tepat jam 7.30, kami dilepaskan. 

Tapi ntah nape kali ni sy macam penat jek. Tak larat nak lari, trek ni banyak bukit tau.  Lepas tu ramai yg muda2 masuk .  Masa mizuno dulu ramai aunty2 tua yang masuk, jadi tak kisah sgt kalo byk jalan coz akan ada ramai lagi orang kat belakang.  Tapi ni tak boleh jadik ni, medal pun dikasi untuk 150 jek.  Sempat ke kami dapat medal ni?  Kaki kiri sy macam nak kejang dan tak boleh nak lari sgt tapi time turun bukit tetap lari jugak.  Yg paling haru, orang yang sorong stroller baby sambil berlari pun boleh potong kami.  Keluar ke jalan parlimen tu dah best coz jalan agak datar.  Dah tak sabar2 dah nak sampai finishing line.  Masa kat tengah2 bukit tuh ada dorang sediakan minum....yeaaa gembira coz itu dah 5KM dah. 

Akhirnya kami dapat menghabiskan 7KM dalam masa 1 jam.  Ni kira pencapaian terbaik kami le ni. Yg juara bahagian lelaki tuh dapat habiskan dalam masa 25 minit jek.  Juara pompuan tuh dari pasukan beruniform, tak heran le kan kalo dia menang.  Kalo sy menang baru le sumer orang heran kan. 

Mula2 nak balik tapi bila mengenangkan ada cabutan bertuah yang hadiahnya IPAD, kami cari port tuk lepak.  Lepak tepi pentas, nampak le TPM, Menteri kesihatan sumer atas pentas.  Tadi ada masuk berita tapi biasalah kan takde nyer berita nak cite sgt pasal kidney run ni, citer yang ditimbukan mestilah politik.  Tadpi dah bersemangat le kami, bila ada jurukamera kat simpang jalan, kami terus sengih sambil buat simbol peace...ingatkan leh masuk tv bagai.  Frust...frust..

Husna agak bertuah dapat thumb drive,tapi saya langsung tak dapat apa.  Walhal tadi dah bagitau dah nak aim IPAD dan kamera tu jek, ipod, basikal, hamper, thumbrive ke apa tak nak ok.  Padan muka tak dapat.  Biasanya sy mmg tak bertuah sgt le pasal cabutan bertuah ni.  Dulu jek penah dapat tapi dapat plak perfume lelaki...cisssss...pakwe pun xde masa tuh.

Selepas hampa tak dapat ipad tuh, kami balik nak tren.  Nak ke sogo pun segan ngan badan busuk ni. Seronok dapat jumpa kengkawan dan bersantai menghabiskan masa, mengeluarkan peluh.  Kurangkan sikit lemak2 di badan ni. 



Seblm balik g beli nasi lemak kat gerai2 kat bgngn oren yang bersambung ngan lrt tuh.  Gerai dia atas pej pos, mengadap rel tren, 3 dari hujung, namanya Gerai Kak Mah ngan Abg Man ke apa ntah.  Pergh sedap aaaa nasi lemak dia, lontong pun sodap. Bila mkn ni, nasi lemak tempat lain dah tak rasa sdp dah....

Saturday, 3 March 2012

Pelangi kasihku..Little **

Salam semua

Ni kalo tajuk pelangi nikan, mesti entry pasal baby nih.  Mula2 nak letak tajuk Little Syed, nanti orang kata meroyan plak.  Lagipun tak kisah lelaki ke perempuan, yg penting sihat dan sempurna mental fizikal + bijak.  Boleh?

 Ni le padahnya bila dah terlebih tua baru le nak kawin ni.  Kepada kengkawan sumer, kawin awal2 ok.  Dalam umur 26-30 tuh cepat2 le kawin.  Jangan tunggu sampai umur 30-an baru nak kawin macam saya ni.  Kalau dah umur 26 tuh xde sape2 lagi, g le minta sape2 yang rapat tlg skodengkan.  Dulu masa muda belia ada jugak yang recommend tp tak jadi, nak buat caner dah jodoh pertemuan kan di tangan tuhan.  Tapi syukur walaupun lambat, kriteria suami tuh tetap sama seperti yg diidamkan sebelum umur 30 ok.

Just nak share pengalaman dengan korang jek, bukan nak menunjuk tau.  Hari ni ada appointment dengan pakar gynae.  Hari tu ada ambik darah 2x kan, hari ke-2 period dan period ke-21 (hari subur).  Nak mendapatkan rawatan ni bukan le mudah, perlukan masa dan kesabaran.  Syukur le opis ni kira fleksible jugak le.  Coz ia ikut hari-hari tertentu, jadi nak ke tak nak kena kuar opis le kalo perlu ambik darahkan.  Cuma jumpa doktor hari sabtu le coz tak nak selalu sgt kuar opis. 

Hari sabtu ni doktor dah dapat result untuk ujian tuh.  Doktor ckp nilai ke score apa ntah <30, dengan kata lain kalu kurang dari 30 tuh kurang subur le.  Ni le kaitan ngan usia yg saya ckp kat atas tuh.  Semakin usia kita meningkat, kesuburan kita pun berkurang tau.  Dr ckp dia buat jugak ujian tiroid coz kekadang ni pun menyumbang jugak.  Syukur saya negatif untuk tiroid.  Punya le sedih time doktor tu ckp macam tuh, rasa nak nangis, dah le dtg sorang2.  Sekali lagi doktor tuh tercari2 suami tapi cepat2 sy bagitau yang hubby ada kelas hari ni. 

Tapi gembira balik coz doktor ckp dia akan kasi ubat kesuburan nanti tapi dia nak kena check hubby dulu.  Doktor suh hubby dtg kasi sampel air mani dalam 2 minggu ni.  Kena hantar selewat2nya 30 minit selepas dikeluarkan.  Oleh itu, cari le pakar yang dekat2 ngan rumah.  Letak dalam botol spesimen dan kena letak dalam baju coz sperm tuh nak warm, nanti mati plak kang makhluk2 seni tuh. 

Saya ada jugak tanya pasal score sy yg sgt rendah tu apa maksudnya.  Doktor tu ckp, dorang kira <30 tuh as kurang subur.  Bukan le macam score 1-10 tuh teruk, 11-20 sederhana teruk ke apa.  Lega dengar.  Dokor ckp kena buat 2 perkara lagi sebelum dia kasi ubat subur.  Yg pertama, hubby punya sperm dan yg kedua sy kena dtg nanti sejurus selepas habis period untuk scan rahim dan tengok samada tiub filapio tersumbat ke tidak.  Kena call dulu buat appointment sebelum datang.  Ok le...terfikir2 caner nak ckp ngan hubby ni..

Botol spesimen :)


T & C

Syukur bila balik, hubby ckp nanti dia nak g BP lab buat ujian sperm tuh coz dekat skit nak g.  Saya terus kasi botol spesimen tuh ngan dia, malas nak paksa2 dia g buat kat klinik yang sy pegi tuh.  Hhhhmmmm lelaki ni ada ego dia, dia nak g BP lab tuh dah untung besar.  Sebenarnya tahun lepas hubby dah g buat tapi report tuh ntah dia dah buang ke apa, katanya result dia ok.  Tapi doktor ckp kalo hubby ok, doktor nak tengok report tuh jugak coz lelaki menyumbang 30% kepada masalah ketidak dapatan anak ni tau. Jadi kaum lelaki jgn nak gembira sgt dan asyik salahkan isteri tau.  Hubby plak bila sebut pasal anak ni kan, ayat dia 'sy ok'.  Sentap kejap...

Harap nya semuanya akan ok dan impian kami akan terlaksana.  Doakan kami dapat baby cepat tau!!!!