Wednesday, 26 December 2012

Mencari smartTAG


Salam kengkawan

Beberapa hari ni daku menjalankan misi mencari SmarTAG kat serata Cheras dan Bangi.  Awal bulan hari tu daku ada singgah kat Petronas, yg terletak dekat dengan Tol Kajang tuh, kalo dari bangi nak g lebuhraya silikan ambik simpang ke kirikan.  Masa tuh saja je tanya ada jual ke tidak, dorang ckp ada.  Jadik daku pun berangan nak beli lepas dpt gaji + bonus..

Minggu lepas pas dpt gaji sy g plak petronas kat seksyen 8 tuh, tadak jual.  Ptgnya lepas keje bersemangat waja singgah kat petronas yg dekat tol kajang tuh, dah sold out plak.  Sakit pulak hati, pehal susah benor nak beli nyer, kita nak beli bukan nak mintak duit dia!!!.  Dah le letak lorong smarttag sekarang ni ada le dalam 2-3 lane untuk dia saja.  Hampehhhh.  Semlm pas keje pergi ke petronas kat tasik permaisuri plak, x JUAL ok.  Mentang-mentang tol sebelah dah roboh!!!

Pagi tadi daku sengaja lalu kat plus, singgah kat Shell yang lepas tol sungai besi tuh, dah SOLD OUT plak.  Sebenarnya nak g cari plus punya opis, tapi xjumpa, ntah nyorok kat mana.  Geram betulllll le.  Pahtu terfikir tuk singgah kat tol kajang plak, sib baik ada. Yay..yay..yay.  Masa byr tol tuh daku sempat lagi tanya kat jurutol tuh samada kat opis dorang ada jual smarttAG ke idak, ADA katanya.  Harganya RM120. Tambah nilai Touch n Go pun boleh kat situ, cuma kena parking kat tepi2 jln je le coz parking dia sikit jek.

Daku cuba nak aktifkan kad touch n go daku yang ntah bila beli. Tak dapat plak coz kad tuh tak pernah guna, akak tuh ckp.  Isk..isk...rugi je dalam ni ada rm10.  Daku beli le Touch n go baru, yelah takkan ada smarttag jek, touch n go tak de plak, tak leh guna jgak kan.  Daku mmg fesyen suker benor beli kad touch n go ni bila jumpa promotion mana2 tapi ending nyer xguna pun coz dulu opis nampak dari umah.  He..he...

Beli rm30 touch n go, pendaftaran rm10...jadi isi duit dalam tuh tinggal le Rm20.  Hhmmmm jadik le tuk tol minggu ni n minggu depan, nanti daku topup lebih skit bila g isi minyak lain kali.  Sebenarnya kekadang ada promotion untuk SmartTAG ni terutama bila musim perayaan, tapi nak buat caner kami tak lalu tol plus bila blik kg.  Lgpun hubby tuh bukan nyer boleh diajak menyinggah-yinggah ni.  Bantai je le beli walaupon tadak promotion.

Sy tak lekatkan pada cermin kereta sebab nanti takut kena curi, jadi tiap kali nak lalu tol sy pegang dan dekatkan dengan cermin  macam kedudukan ni jgk le :)

Ni lah cara pegang smarttag ni yea, touch n go tuh mengadap kita, jgn terbalik plak. Sengetkan lagi patutnya jadik 90 darjah.  Lepas pakai sila simpan balik kat tempat yg tidak kelihatan.  Nanti ada pencuri ambik plak.

Brochure ni ada dibagi masa kita beli tuh.  Perlahankan kenderaan dan jarakkan kereta anda bila anda nak guna smartTAG nih.

Petang nanti blik keje nak try guna dah, harap ok le. Jangan plak dia tak jalan, nanya kena hon nanti kang.  Sebelum ni dah salu tengok hubby guna bila jenjalan ngan hubby.  Tapi hubby tetap kedekut nak kasi Smarttag dia walaupun dia dah keje naik lrt jek sekarang ni.  Sampai hati......... Nak suh dia belikan pun dia busy, dia pun membebel kat daku coz dah dua tahun drive cheras-bangi pun tak beli2 jugak smarttag.  Bukan apa, daku drive menongkah arus...jarang jem kat plaza tol.  Tapi kalo lately mmg asyik jem jek kat tol mines tuh, tu yg baru nak beli tuh.

So kengkawan, g le beli smartTAG kalo tiap hari guna tol, jimat masa beberapa minit.  Nak selamat beli kat PLUS, kebarangkalian ada stock tuh tinggi le skit kan.  Dari stesen minyak yang manjang sold out, mmg menyakitkan hati dan mengundang makian berunsurkan binatang-binatang!!!.



11 comments:

  1. Wah..kalau sy tahu akk nak beli dah lama sy jual kat akk satu..sy ada 2! Sy jual rm 80 je..byk guna smartTag ni.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai mma,rocky..jual ke..pm no 01112270442

      Delete
    2. Hai mma,rocky..jual ke..pm no 01112270442

      Delete
    3. Hai mma,rocky..jual ke..pm no 01112270442

      Delete
  2. Laaaa...rugi nyer!!. Kalo Zaila letak kat blog, mesti ramai orang nak tuh. Akak pun dah xlarat nak beratur kat tol terutama bila time petang jumaat dan bulan posa...sengsara!!.

    ReplyDelete
  3. He he..takper, sy keep dulu dr iklan...yelah saya pun tak tahu akak tengah nk mencari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaila, nak jual tak?. Kaksu nak beli Smartag Zaila tuh. Akak boleh ambik kat HUKM n tlg pas kat kaksu. Nanti boleh dating ngan kaksu kat alamanda. :)

      Delete

  4. Boleh la jual kat Kak Su, Zaila!! hehe...

    Bai, Ksu pon kena aimed amik Smarttag gak ni kot. Setahun ni dok travel mmg kena lalu tol sokmo ler. Time sekolah amik Aisyah pepetang tu asal lalu tol je sure dia ckp 'pesal la Mama x da tag tu, kan senang x yah stop mcm keta ayah Hanis..." pandai tau banding2 dgn keta kwn dia...haha...Ksu ni ada T&G pon kdg malas nk guna gak, seb baik la tol Ksu salu tu leh kata trafiknya ok x pjg Q for laluan tunai.

    So far agak senang nk beli T&G or even smarttag tu. Ayah Hanis kwn Aisyah tu laki bini kijo PLUS. Jiran selorong. kalau perlu mmg Ksu minta tulung dorang je belikan. Kalau kat Shell salu top up T&G rugi 50 sen depa caj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu le kaksu kena ambik gak akhirnya tu kan. Senang dan cepat. Sekarang ni makin banyak plak kete, terutama time hujan pepetang, jenuh nak beratur. Cepat le MRT tuh siap. Area cheras tu makin membangun banyak lately, kejap2 ada bangunan naik. Hubby bai ambik hat yg link dengan kad kredit tuh. Kalo dah guna below rm50, automatik CC kan topup jadik Rm100. Jadik xde le touch n go tuh habis.

      Perghhh...budak2 sekarang ni lagi advance dari mak pak dia. :)

      Delete