Tuesday, 18 December 2012

Memborong buku & Duyan Sipitang



Pada jumaat lepas, gigih pergi ke Big Bad Woft Book.  Ramai dah nampaknya blogger buat entry pasal ni.  Tapi tak kira nak buat jugak entry pasal ni.  Dah lama nak pergi tapi baru jumaat lepas dapat pergi. Yelah kan jumaat malam hubby ada kelas, jadik boleh le bini dia ni merayau2 sampai malam.

Terkial2 jugak cari pusat konyensyen Mines ni, ingatkan dalam mall The Mines tuh, rupa2nya sebelah aka depan padang golf tepi round about tuh rupanya.  Menapak le kat situ coz parking sikit punya jauh, bila sampai situ rupa2nya byk jek parking kat parking dia.  Yesss...yess...itu menunjukkan tak ramai orang.  Masuk jek mmg lengang jek, cam tadak org.  Rupa2nya signboard yang tunjukkan kategori buku dah hilang, jadi daku merayau2 le mencarik buku-buku kat situ.  Habis 1 dewan round coz mesti le kena tau buku apa yang adakan.  Nampak buku2 dah byk susut dan kurang terurus le.  Kebetulan daku mmg dah bawa beg siap2 dari rumah, jadi senang sikit le nak jalan2 cari buku.  Pergi pusing dulu satu dewan, lepas tu baru repeat balik pungut buku.  Cheehhhh punguttttt...macam pungut durian plak.  Wahhh kat Sipitang tengah musim durian byk giler nih.  Jeles giler tengok dorang upload durian kat FB.  Nanti sy tepekkan kat entry ni supaya korang pun terliur sama yek.

Ada le sy beli beberapa buku masakan dan buku cerita. Byk jugak buku travel tapi pernah nampak hubby beli buku travel jugak tapi lepas dia pergi ke tempat tu dia terus buang jek buku tuh.  Jadi daku pun xde mood le nak belikan.  Baik buka internet jek, lagipun stor kami pun dah hampir penuh sampai ke siling. Kahkahkahakah......

Oppssss gambar ni sy ambik dari FB kawan sy, Azie.  Haiii Azie!!!!! Dah lunch belum?. Sorry tercuri gambar nih....

Ni le buku2 yg daku beli setakat inilah, setakat ini tauuuuu....

Gambar pameran buku dah byk dalam blog....biar sy kasi tunjuk yg jarang2 dinampak yea
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Ni anak buah sy, bulan Februari lepas masa kami balik kg dia masih kecik lagi.  Sekarang dah besar sampai makcik dia ni gosok2 bijik mata nak cam sape nih.  Ingatkan cucu angkat tlg kutip durian.  Maklum le anak buah ramai sangat.....

Sape le yg keji upload gambar ni!!!!!.  Duyan Kikik kami panggil, isi dia mmg oren tau, bukan letak pewarna.  Antara favorite tapi dia ni jarang berbuah. Time kami blik xde plak dia berbuah..hangin jek...

Ni namanya Duyan Kuning Simpur.  Saiz dia kecik sikit dari Duyan Kikik kat atas tu.  Sebenarnya ada banyak lagi jenis durian kat Sipitang. Adalagi yg rare macam Duyan Tak Nanggalah yg isi dia warna merah yang lagi excotic dan sangat jarang berbuah.  :) Rasa nak tebang jek pokok dia....ha..ha..


Oooooo...manggis jugak favorite ku.  Sampai jek kg pertanyaan pertama adalah 'mak manggis berbuah ka?'.  Kalau berbuah, tang tu jugak g lari ke seberang jalan g panjat.  Gembira coz ada beberapa pokok manggis yg ada kat kg sekarang, dan kebiasaannya lebat berbuah. Sumer org busy kutip durian sekarang termasuk le mak...sampai call pun tak berangkat!!! Hu..hu..hu...  

Ni namanya KEMBAYAU, kat sarawak di panggil Dabai.  Nak makan dia senang, kikis kulit dia yg hitam tuh, rendam dgn air panas dan bila dah masak, buang air dan letak gula.  Rasanya lemak2... Masa kecik dulu (sekarang pun sama), kami selalu kikis kulit dan masuk dalam mulut.  Lama2 dia akan hancur skit2.  Pahtu bijik dia yang lonjong tuh pun boleh mkn, caranya dgn membelah dua dan ambik lidi dan cungkil keluar isinya. Puuunnnnnn sedap jugak.  So, sape nak jadik anak angkat mak saya?

WWWaaaaaaa mau balik SIPITANG!!!!!!!

Dah duduk menetap di KL tp Sipitang tetap unik dihati daku.  Banyak makanan eksotik di sana....yg xada atau susah nak dapat di KL.  Paling windu mau makan payau, tarap, tibadak dan nanggalah (udang galah).  Waaaaa...windu nyer nak balik Sipitang.   

Bie, jom blik Sabah nak? Jommmmlaaaaahhhhh....sedih tau.... 




2 comments:


  1. Nak jadi anak angkat jugakkkkkkkkkkk...huhu...Ya Allah, terliur gilerrr tgok doyan2 tu tau...kaler dia kemain lg hahhh...kat sini kalau hat kaler kunen tu kemain tersohor doh la, skali kat Sipitang nun siap ada kaler merah tuuuu...kagummm...nampak pon sedap, Ya Allah...seb baik tak peknen tau, kalau peknen ngidam ni harusssssss Ksu suh Bai balik Sabah amik kan!!! hahaha...nk g kg bai...huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jam2 ronda Sipitang Kaksu. Bai pun dah lama tak makan Duyan Kikik tuh, bila bai balik biasa duyan kuning simpur tuh jek ada. Tak tau le rezeki mak bai tahun ni mmg banyak sgt duyan berbuah. Dorang tengah berkampung le tu kat Sipitang pulun makan duyan. Sipitang kalo musim duyan mmg meriah, byk jugak yang jual duyan kat tamu2. Nampaknya bai pun kena bajet time nak balik Sipitang lepas nih. He..he..

      Delete