Monday, 26 November 2012

Makanan beracun untuk lipas




Salam kengkawan sumer

Pernah tak korang mengalami pengalaman bila masuk kete korang jek, ada budak menjerit meroyan 'maaaaak cockcroach!!!!!!' sebab takutkan lipas yang berlari-larian kat dashboard kete korang? Sy pernah!!!.  Perasaan anda macamana?.  Perasaan sy rasa agak terhina sedikit walaupun yg jerit tuh budak2.  

Beberapa minggu yang lepas sy ada bawak jiran sy tuk tengok umah kat PS2 tuh.  Akak tuh berminat nak tgok semi-D, almaklumlah akak tuh bersuamikan datuk!!! Harus le kan beli umah semi-D atau banglo.  Apa kelas umah link house nih.  Kaya nyer akak ni, hubby dia penah nak belikan umah semi-D 2 bijik, pahtu nak jadikan sebijik umah.  Imagine!!!!.  Terasa nyer miskin daku golongan marhaen nih.  Tapi xpe, bukan nak citer pasal kakak tuh punya kekayaan tapi nak cite pasal Cik C nih.

Macam citer kat atas tadi le kan, bila masuk jek kete, little SH tuh terus jerit sebab takut lipas.  Sebenarnya sy mmg jarang le nak bersihkan kete ni, mkn kat kete pun jrg jugak. Tapi nape le lipas2 ni suker benor berkoloni kat kete daku nih.  Semalam sedang bergosip2 dengan Mrs M dan Ms E kat pejabat am, tetiba tercerita isu lipas2 ni.  Mrs M pun ckp menghadapi masalah lipas2 cenonet nih.  Ntah kenapa, tetiba terpancul depan mata kami 2 staf pest control tengah bertanyakan nama sorang kakak lab, dia nak sembur racun serangga kat makmal.  Apalagi Mrs M pun ckp kat dia 'Dik....dik dari pest control kan?, tau tak caner nak hapuskan anak-anak lipas2 dalam kete?'.  

Mula2 nak minta petua le konon, pahtu adik tuh ckp 'Oooo ada kak kami ada jugak jual dalam bentuk gel, bukan anak lipas tuh kak...itu mmg jenis lipas yang saiz dia kecik2'.  Lepas tu adik tu terangkan le biasa lipas ada 2 jenis....lipas kecik cam dlm kete tuh, lipas rumah dan lipas amerika yang besar tuh.  Kalo kat rumah, biasa lipas ni banyak kat loji tahi.  Jadik yg kat rumah tuh tak semestinya dia membiak dan beranak pinak kat dapur umah kita.  Kalo kat rumah dorang suggestkan sembur le tuk lipas, semut etc.  

Tapi kalo untuk kereta dia suggestkan dalam bentuk jel.  Jel ni akan jadi macam makanan lipas yang beracun le, nanti dia akan kong lepas makanan ni.  Cuma ni kategori racun, mmg xleh letak sebarangan le, kalo boleh letak tempat2 terselindung dalam kete, bawah kerusi ke apa.  Coz takut nanti kalo anak2 kita termakan plak.  Adik tu insist jugak tuk kasi demo coz dia ckp letak sikit jek letak, letak macam letak dot dot jek dalam kete.  Tapi kami menolak, menolak sebab kete macam tongkang pecah!!!!!.  Nanti kita akan tgok racun ni hilang separuh, pahtu korang carik le bangkai2 lipas tu kat dalam kete tuh.

Harganya dalam RM60-RM70 satu, agak mahal le tuk golongan marhaen cam kitaorang.  Jadik kami g share beli 2 orang.  Semalam sy dah letak kat dashboard kete dah.  Pagi tadi bila nak turun kete, baru perasan 2 ekor Cik C terpeliut tak bernyawa kat sini.....(sila tgok gambar kat bawah).  Pagi tadi dah selamat kasi kat Mrs M plak.  Racun ni boleh ulang letak balik dalam 2 bulan, kalo masih ada lipas le.  Kalo pakai sorang jek boleh tahan bertahun2 gunanya. Oh ya boleh letak gel ni kat umah jugak, mcm dalam kitchen kabinet ke etc.

Sehari selepas letak, dah nampak dah beberapa 5 ekor lipas terlentang kat atas dashboard dan kat celah2 kerusi.  Yg dalam2 xkorek lagi coz minggu ni busy yg amat.  Hari tu dah ambik gambar lipas2 yang dah mati tuh tapi xleh upload kat blog coz limit gambar dah nak maximum.  Ni pun dah delete skit2 kat picasaalbum, kalo tak mmg xleh dah upload gambar.  Rupanya sumer gambar yg kita upload dorang letak dalam picasaalbum ni, jadik kena delete gambar kat baru boleh upload gambar balik.  Eeeiiii xbest nyer xleh letak gambar bebanyak lagi...hu...hu...hu...  Kat dapur xnampak pun ada lipas mati.

Kepada sape2 yang berminat2 tuh, intai2 le pest conroller yang dtg opis korang tuh.  


2 comments:


  1. Sama la keta Ksu tu pon ado gak Lipas kecik2 tu...oo ingatkan anak lipas, mmg spesiesnya gitu kaa...x penah treatment apa2 so far sbb kdg2 je nampak kelibat lipas tu...tp yg pasti mmg ada baka dia lam keta!!!

    Bai...jgn la dilit gambar lam picasa album tu...nnti entry2 lama ada gambar tu terus x nampak...dia kuar gambor 'no entry' saja...sayang la entry tadak gambo suma bila Bai dh dilit kat Picasa tu...

    benornya ada solutions x yah dilit pon...bai cuma create akaun baru at gmail and assign as admin utk blog Bai ni...kiranya ada 2 akaun utk manage blog ni...now 1 akaun bai dh consider full sbb tu x leh upload gambar, so boleh tukar ke akaun no. 2 tu utk buat entry bergambar...

    sayang kalau dilit sbb gambar lam picasa tu dia link dgn entry bai lam blog ni kan...even kita rasa dh x mo guna gambar tu tp bila dilit je, problemnya dekat entry lama yg ada gambar tu pon turut dilit gak...and walau byk mana pon Bai dilit nnti tetap laa storage nya kata x cukup...so better create akaun baru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kaksu

      Oooo...macam tu ke kaksu, ok..ok. Nanti bai create akaun baru plak. Kaksu mmg salu jadi penyelesai masalah bai. Kikikikiki.. Mmg sygkan nak delete gambar2 kat dlm blog ni.

      Ehhh..kaksu dah g MAHA belum?. Bai tgh pujuk hubby tuk teman g ahad ni kalo masih ada le. Malas nak g sorang2, biasa g ngan aween...ni dia dah g UK plak. Huhuhuhu..

      Bai baru blik dari Swiss garden kuantan nih ada kursus. Ya Allah best nyer makan seafood kat situ. Mandi pun best jugaks.... Dulu ngan opis lama penah pegi, tapi tak berapa nak ingat. Bila sampai situ terus terfikir 'ehhh macam aku penah pegi tempat ni'. Lastly msg exopismate tanya. Ha..ha..kelakar betul.

      Delete