Monday, 6 August 2012

Resepi Biskut Cerelac

Ni haaaa..barang2 sumer dah beli b4 pose lagi tapi ada lagi tak buat nyer!!!

Adunan ni boleh hasilkan dlm 4 balang. Abaikan balang sy yg tak sama besar tuh. : Selamat membuat biskut yea kengkawan....

Barang-barang untuk buat biskut

Sy canai bentuk bunga. Bila masukkan tepung, masuk sikit2 dan sampai doh dah bokeh dicanai.  Tp jgn bagi doh keras, nanti biskut tak rangup. Biar asal boleh dicanai jek, sy tak habiskan pun tepung coz doh dah ok dan lagipun sy guna Ghee 400g jek masa buat tadi.

Suker sgt gambar ni


Salam kengkawan

Beberapa hari yg lepas sy nampak ada yg google resepi Biskut Cerelac masuk dalam statistik blog sy ni.  Ni sy kasi resepi dari kakak sy yea kepada yang tengah mencari tuh.  Sebenarnya biskut cerelac ni popular di Sabah AKA favorite sy jugak.  Dan kalo di KL ni mungkin rasanya lebih kurang macam biskut Snow White kot.  Kakak sy ni business jual kuih raya tetiap tahun kat KK.  So...layannnnnn...

RESEPI BISKUT CERELAC

Bahan-bahan

1 kg tepung gandum
1 bungkus tepung kanji (starch/tepung ubi kayu) = 400g
1 cwn setengah gula halus
1 buku butter = 250g
500gm minyak masak sapi
Susu Nespray

Untuk salut luar biskut:  1 cawan Nestum Beras Cerelac (tin warna biru) + 1/2 cawan susu nespray (gaulkan)

Cara-cara:

Campurkan minyak sapi dan butter dan gula halus dan pukul hingga kembang.
Ayak tepung gandum dan tepung kanji
Masukkan tepung yg telah diayak dan gaulkan ke dalam minyak sapi dan butter tadi, gaul hingga lembut.
Canai dan terap dgn acuan yg dikendendaki (biasa kat Sabah guna acuan bentuk bunga tuh)
Bakar dalam over macam biskut biasa
Bila dah masak, gaulkan biskut dengan Nestum cerelac beras + susu nespray itu tadi.  SIAPPP!!!

P/s:  - Bila adunan terlalu keras tambahkan minyak sapi, kalau terlalu lembut tambahkan tepung.
        - Kalau nak sedap guna pure ghee tau.

Selamat mencuba yea kengkawan.  Sebenarnya sy tak try pun lagi resepi ni, tgh mengira2 bajet dan plan nak buat hujung minggu ni.  Hari tu plan nak buat almond london, dah siap dah 2 balang (sebalang dah HILANG).  Pahtu dah beli bahan2 tuk buat tart nenas jugak, pahtu nak buat kuih makmur gak, tetiba kakak ipar sy kasi resepi ni.  Harus le kan buat kuih kegemaran sy ni jugak. Aduhhhh...terlebih sudah.  Padahal kat Rompin, dorang tak makan sgt biskut2 ni.  Buat ni lebih kepada belajar buat biskut je le.  Harap sempat le buat hujung minggu ni.  Nanti hujung minggu kalo sy siap buat kuih, nanti sy tempek gambar kat sini.  He..he..

Minggu depan dah raya plak.....Serius, tahun ni tak tempah pun kuih raya.  Sy tempah macam2 kerepek kat kawan sy.  Oh ya...sy tlg promote kawan sy, Cik Zam punya business kerepek ni...boleh carik dia kat sini:  Buat Tempahan sekarang di Facebook.com/ BP Crispy atau 012-3859481.  Boleh try, tak tau boleh tempah lagi ke tidak tuh. Rumah dia kat Taman Midah tu jek, jadik sape2 area Cheras boleh le try beli.  Dia ambik dari home town dia kat Batu Pahat nun...



3 comments:

  1. macam senang..n simple jer..nak cubalah buat...lagipun macam sedap jer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Ena, try le buat. Senang jek buat macam kuih biasa. Resepi ni mmg sedap coz kakak sy buat business kuih raya tiap tahun. :)

      Delete
  2. macam senang..n simple jer..nak cubalah buat...lagipun macam sedap jer....

    ReplyDelete