Friday, 13 July 2012

Tandatangan perjanjian jual beli dan pinjaman bank di pejabat peguam

Salam kengkawan

Seperti entry2 yg lepas, daku masih lg dlm proses uruskan pembelian rumah idaman kami di Pelangi Semenyih 2.




Haaaa...ni le rupa sebenar rumah daku, yg dlm brochure dulu tuh rumah super link tuh

14hb Jun 2012 lepas, sy pergi pejabat pemaju di Semenyih untuk booking rumah.  Selepas itu 22hb Jun 2012 pergi sign agreement SNP di pejabat peguam pemaju.  Dpt free lawyer fee untuk lawyer dgn pemaju dan jgk lawyer bank kalau ambik lawyer yg disediakan oleh pemaju. Jenuh le jgk nak initial kat setiap page pd dokumen tuh. Tingat dulu2 masa sign snp untuk rumah amani. Sy terkejut kenapa ada 1 set shj coz dulu masa beli amani ada dua. Staf tu ckp itu utk perjanjian maintenance, sbb tu ada 2. Rumah bawah ada 1 jek.  Pergi le baca dan check skit2 dokumen tu walaupun xberapa nak faham. Lepas sign 3 copy sampai lenguh2 tgn, dah siap. Tp tak boleh dpt lg duplicate coz tggu stamping dulu. Nanti baru kita pegi ambik blik. Leceh jgk kan kena berulang2 pegi opis lawyer.

Sebenarnya MKH ni ada skim Owner get owner ke apa ntah. Jadik kengkawan g le tgok2 umah nih. Kalo berkena inform nama sy, nanti boleh bahagi 50% seorg. He..he...kalo dpt rm1k sorang pun ok apa, dah boleh beli air-cond sebijik. Hari tu dpt info dr kwn yg bukan owner, kebetulan dia penah isi form survey rumah dgn MKH.  Jadik xdpt le nak share....

11 Julai 2012, baru dpt pergi balik ke pej lawyer untuk sign perjanjian dgn loan bank plak.  Terkejut bila tetiba ada seseorg dtg duduk dpn daku, rupanya2 org lain pulak yg urus utk loan punya perjanjian ni. Kali ni mmg sorg lawyer melayu on behalf bank, dia ada explain sikit le ttg perjanjian ni. Daku dlm mood terkejut n tak berapa sgt dgr suara org ni.  Lepas check sumer dokumen, kena sign 6 set plak , initial setiap page.  Terasa nak patah jari daku. Tapi tlh berjaya siapkan jgk akhirnya. Ok DONE!!!!

Kena tunggu stamping pulak, maknanya sekali lagi le daku kena dtg sini g ambik dokumen yg tlh stamping. Selepas tu pegi salinan offer letter ke sales opis MKH. Org ni ckp, selagi tak kasi dokumen nih, selagi tu le dorg akan keep tanya pasal loan. Seblm ni ada le jgk dorg dah call tanya. Baik cepat2 antar dr idupku diganggu ngan panggilan yg sia2.

Lega suumernya dah settle, tinggal ambik dokumen perjanjian dgn bank yg dah stamping jek lagi. Lepas tu tunggu je le rumah siap dan byr duit interest bank. Dah ckp ngan hubby nak g tgok sesama progress rumah pas raya nanti.  Dah paksa dia tgok Snp yg dah daku sign semlm tuh. Hubby ckp 'mana ada org baca bende nih'.  Paksa jgk n hubby tgok pelan umah dan berapa lama nak siap n refund yg developerbkena kasi kalo terlewat siap!.  Ha...ha...ha...bijak bijak.

Kena fotokopi byk2 salinan skit SNP ni coz apa2 urusan mesti nak salinan nih. Lawyer tuh siap pesan suh simpan baik-baik dokumen nih. Baekkkkkkk....

Fail oren tuk dokumen rumah Amani manakala fail hijau tuk rumah PS 2

Sabtu lepas hubby g pameran Hartanah Bumiputra kat PWTC, dia g booth MKB ambik brochure nih.  Baru siap brochure nyer.  Kengkawan g le cepat2 booking rumah ni, hubby ckp ada lagi yang kosong.

8 comments:

  1. Alhamdulillah..setel gak. Tahniah k.bai dah dapat rumah impian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Husna, akak pun dah lega ni. Baru terasa financial freedom sekarang nih. Setahun ni nak joli dulu, pahtu tahun depan baru start simpan duit tuk masuk rumah baru. He...he...he..

      Delete
  2. Salam, sy ada booking tuk bli umh under MKH nie gak. xsure lg la loan lps o x. Tp nk x claim pkej Owner get owner 2? sy ad jmpa gak b'brpa org yg nk, tp dorg nk 50%-50%.. Kalo sy nk 60%-40&, nak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Suha E-shop Centre. Wahhhhh....bijak awak bargain yer! Oklah, 60%-40% pun ok.

      Delete
    2. Orite...! nti pape sy cntct len.. hehehe :-)

      Delete
    3. assalam sy nak tny sy pn mcm bermnt ps2 ni...rumah awk beli tu saiz bape?bape price?downpaymnt berapa?monthly byar bape?lme x nak sttle some proses?mkh bg bnyk rebate x?sory bnyk tnye hehe..tq...;)

      Delete
    4. Wslm.
      Saiz 70x20
      Built up 1548sqft
      Monthly rm1477 for 420 months
      Downpayment rm3k
      Sekejap jek proses dia, sales exec kat mkh sales office akan bgtau proses yg terlibat
      Bumi diskaun 7%, rebate 2%
      Loan 90%

      Kalo berminat dtg je sales ofis dia kat belakang tesco semenyih utk cari info. Cepat2 skit coz takut nanti dah habis atau harga dah naik. Jln tembus ke lekas dari bdr rinching pun dah lulus tuh. ;-) catatan sy beli rumah boleh baca kat label Rumah impian.

      Delete
    5. salam kak..nak tanya la..saya pon baru book kat tps2 tu..tgh nak cari loan..bank mana yg ok ek..??

      Delete