Sunday, 1 July 2012

Mencari bank untuk pinjaman perumahan rumah impian





Assalammualaikum dan salam sejahtera

Syukur ke hadrat ilahi yg telah memberikan rezeki kepada kami dan terima kasih jugak kepada kengkawan semua yg turut sama mendoakan.  Akhirnya tercapai juga impian kami (saya!!!) untuk memiliki rumah atas tanah.

Entry ni nak share ttg liku liku daku mencari loan untuk rumah impian kami kat Pelangi Semenyih 2 tuh.  Ini adalah catatan untuk rujukan anda dan jugak untuk simpanan peribadi saya. Sesekali bukan bertujuan untuk menunjuk2, daku bukan le kaya sgt dan beli rumah pun sesekali sahaja. Masa beli rumah guna loan gomen dulu, sy langsung tak catat dan sekarang ni dah lupa dah prosedur dia mcmana. Yg dulu tu lg haru biru idup sy coz first time dan ambik masa setahun jgk nak settle. Sy rasa guna bank lagi mudah...

Sebenarnya seblm booking rumah tuh, sy dah menapak ke Maybank BBB untuk tanya had kelayakan sy. Dorg kira2  Amani + Pelangi Semenyih 2 + kereta= 68%. Yg mana had maksimum utk maybank adalah 70%. Oh ya potongan cukai berjadual pun kira jgk dan kalo ada byran ansuran perabot Court Mammort pun kira.  So kepada sesape yg nak buat loan rumah guna bank tuh, sila cantikkan slip gaji anda yek, settlekan dulu semua hutang kecik2 tuh. Sy xada personal loan atau ansuran lain.  Tapi kalo insuran + loan ASB tuh dorang tak kira sebagai perbelanjaan.  Kalau tak ada dalam slip gaji pun, dorang boleh check kat Bank Negara, jadi kena jujur mengakui status kewangan anda.

19hb Jun 2012 lepas sy pergi Maybank antar:

a. salinan ic
b. 3 bulan slip gaji
c.  penyata ea
d  3 bulan penyata bank (gaji masuk)
e.  surat pengesahan jawatan 
f. dokumen dan resit deposit semasa booking hari tu. 

Kalo boleh buat le 3-4 set fotokopi lebih coz boleh terus hantar ke bank lain, sama jek requirement dia .  Yg original kita simpan.  Penyata akaun bank di mana gaji kita masuk tuh, boleh dapat dari bank jek on the spot, cuma bayar beberapa RM jek kat bank.  Pegawai bank tuh ckp akan dpt jwpn dalam masa seminggu. Lepas tu sy blik opis dan run sampel student.  Ptg tu sedang sy nak tuang asid sulfurik dlm bikar, tetiba ada call dr Hong leong tanya nak jumpa untuk bincang pasal loan. Sy dgr nada yg agak marah ckp 'ehhhh sy nak ambik loan maybank'.  Tak terfikir sy nak cr bank lain, dah le bank statement pun sy kasi yg ori kat Maybank, lurus bendul benar.  Ala..ala perasan le skit yg Maybank akan luluskan loan daku tuh.  Padahal walaupun kelayakan ok tapi setiap bank pun ada bajet dorang kan.  Masa pergi Maybank hari tuh, dorang jadik panel rumah kat Nilai Impian dan Alam Sari, which is rumah yg lagi mahal dan lagi byk kasi untung kat depa.

Selepas tu ada plak org OCBC call tanya jgk, sy heran dan ckp sy nak ambik loan maybank, org tu ckp sy boleh cr bank lain jgk. Dia ckp nak terangkan pada sy ttg loan ocbc, sy ckp le sy pegi esok le coz sy pun nak sign snp kat opis MKB esok tengahari time rehat semayang jumaat tuh.

Blik mlm tuh sy dgn nada bengang tanya hubby 'Bie, napa org bank ni suker carik sy? sy kan nak ambik maybank?'. Hubby ckp 'laaa org kekdg hantar ke 10 bank, tgok bank mana offer lagi bagus'. Sy pun terkejut...oooooo gitew rupanya, mana tau. Esok nyer sy pun call org Hong leong tuh dan dia dtg opis sbb sy pun nak dgr jugak offer dia. Hmmmm...tp xmenarik le offer dia...dia kasi 89% jek loan tanpa MRTA coz dia ckp kawasan pelangi semenyih 2 ni jauh ke dlm lagi. Dulu time pelangi semenyih tu dorang kasi 90% loan.  Blr -2.35, ada islamik loan. Maknanya sy kena byr 1% dan cari insuran lain ke tuk mrta. Baru tau yg mrta tu bukan wajib pun, kita boleh cari syarikat insuran lain tuk beli.  Ada dua jenis MRTA dan MLTA. Ptg tuh sy pegi ocbc plak, officer tuh terangkan pada sy offer dari ocbc. Hmmmmm...nampaknya ocbc kasi offer terbaik setakat ni, cuma dia xada islamik banking. Blr -2.4, locking period 3 tahun, daily rate, full payment jgk boleh, byrn bulan rm1477.  Ocbc kira perbelanjaan sy Amani + Pelangi Semenyih 2 + Kereta = 72%.  Had maksimum OCBC adalah 80%.  Nanti kita jgk boleh apply renovation loan plak. 

Selain tu sebenarnya sy ada call MBSB jugak.  Sebenarnya semasa pegi pemaju hari tu, pemaju ada kasi list bank2 dan contact person panel bank dorang.  Biasa le, biasa pemaju mmg ada panel bank dorang sendiri.  Tu sbb ramai jek bank yg call coz pemaju forward maklumat kita kepada semua panel bank dorang.  Dah le busy kat makmal,  nak angkat2 call plak nih. Masa call MBSB tuh, sy ada jugak tanya2 pasal loan, orang tuh tanya rumah berapa harga dan gaji berapa.  Bila sy bagi tau dia, tau dia ckp apa?.  Dia ckp 'TAK LAYAK!!!'.  Hampeh...tapi sy cool dan tanya jugak berapa blr depa.  Dia ckp -1.5.  Terus sy ckp Tq dan letak telefon.  Oooo...tak heran pun ko ckp aku tak layak coz offer ko tak best!!!.

Blik umah sy ckp ngan hubby yg setakat ni ocbc le punya offer paling baik cuma bukan islamik loan. Sy ckp nanti umah dah siap sy refinance le ke islamik banking. Hubby ckp 'kalo mati awal masuk neraka'. Sentap kejap....sy pun ckp 'abis tuh kalo islamik banking xnak kasi pinjam kat sy caner?'.

Selasa dpn nya, 26hb Jun 2012 org rhb pulak call.  Sebenarnya ada lagi full set dokumen yg sy fotokopi terlebih, patutnya sy boleh lg cr bank lain tp sy pun busy kat makmal. IC ni tersumbat bagai le plak, pahtu tlg run sampel student yang emergency blik kg.  Biasa sy run jek, dorang yang susun2 sampel dorang kat auto sampler.  Org rhb tu ckp sumer ok cuma dia tgok laporan dr bank negara ni mcm sy ada problem dgn kad kredit pada bukan 11 tahun lepas. Dia tanya  kes tu dah settke belum dan dorang nak surat tuh. Sy ckp xdpt apa2 surat pun. Masa tu sedih dan pilu hati ku hanya Allah saja yg tahu. Risau nya ia akan effect loan daku coz biasa sumer bank akan refer kat bank negara. Mlm tuh confirm xkena tido.  Hu..hu...hu..

Esoknya 27hb Jun 2012, ocbc msg yg loan sy dah approve. Sy puh dah redha dah ambik ocbc nih, lgpun pegawai dia ni cekap sgt, chinese exstudent UKM gak. Rasa berbangga le jgk UKM lahirkan graduan yg berkualiti cam nih. Gembira balik setelah mengalami saat2 menyedihkan beberapa hari yg lalu. Lepas tu sy pun tanya dia ttg info2 lain yg perlu sy tahu ttg loan ni dan dia explain kat sy dgn baik sekali. Dia jgk tanya samada sy dpt apa2 feedback dr maybank ke tidak, sy jwb xde. Dia ckp jumaat dah boleh dtg sign aggrement dah. Sy call maybank tanya pasal prmohonan sy, org tu ckp masih xdpt kelulusan lagi. Dorg ckp kelulusan seminggu hari tuh, nampaknya xleh le nak harap dr maybank nih.

Jumaat 29hb Jun 2012 sy telah sign aggreement dgn ocbc, pegi ocbc kajang lepas opis hour.  Dan lega dah tak payah nak risau pasal loan lagi. Pasni sy kena pergi bank untuk sign agreement dan byr rm410 iaitu baki 1% dari harga umah kepada pemaju. Ocbc kasi 95%++ termasuk mrta.  MLTA pun ada tapi agak mahal banding MRTA.  MRTA ni bagus kalo kita dah meninggal, waris kita tak payah dah byr ansuran bulanan.  Skrg ni kena byr interest jek bulan2 sampai rumah siap bila pemaju minta duit dgn bank.  Syukur lega sesangat dah settle bab pinjaman bank. Oh ya kekawan, di bawah ni sy kasi senarai info yg perlu kita tanya kat bank jika nak ambik loan bank. Sy byk bertanya dan jugak search kat internet ttg bab nih. Lepas jumpa byk bank, baru tau nak cr loan ni mcm nak carik brg kat supermarket pulak. Kena survey dan pilih yg terbaik. Sy bukan le pakar dlm kewangan ni, tapi ni adalah pengalaman sy berurusan dengan bank semasa cari loan untuk rumah sy nih.  Elok pergi 3-4 bank serentak untuk banding-banding offer dorang.

a. BLR - biasa bank negara yg tetapkan nilai tp bank akan kasi minus skit. Ocbc kasi -2.4, interest nyer adalah. 6.6-2.4 = 4.2 le. Lain bank offer lain coz maybank kasi -2.2, Hong leong plak kasi -3.35.

b. Capping rate.  Cth kalo kadar bank kasi capping rate 10, maka kalo kadar BLR naik sampai 20 pun, kita hanya byr pada kadar blr 10 saja.  Biasa islamik banking ada capping rate nih.  

c.  Daily/monthly rate.  Lebih bagus daily rate tapi daku tak reti nak explain bab nih.

d.  MRTA/MLTA.  Biasa included dlm loan.  90% loan + 5% MRTA.

e.  Locking period.  Biasa ada 3 tahun, ada 5 tahun.  Dalam masa locking period ni kita tak leh jual rumah, tak leh refinance etc.  

f.  Full repayment.  Mana tau ada duit lebih atau duit turun dr langit...kita kena denda tak kalo byr full settlement.

g.  Maintenane cost atau kos2 lain.

h.  Tempoh bayaran.  Ada bank kasi 30 tahun saja, ada jugak yg kasi sampai 35 tahun.  Ikut umur le kekadangnya.

i.  Interest semasa dalam tempoh pembinaan.  Ada bank yang tak kasi interest semasa dalam pembinaan hubby ckp. 

j.  Kos peguam untuk perjanjian pinjaman antara bakal tuan rumah dan bank.  Rumah ni kos peguam untuk pemaju dan bank adalah free.  Jarang jugak jumpa yang free kedua-dua lawyer, biasa kos peguam dengan pemaju jek yang free. Ni mmg rezeki tersepak le nih...syukur alhamdulilah.

Itu jek seingat sy le.  Harap entry ni dapat membantu anda dalam mencari bank untuk membiayai rumah idaman anda yek.  Bak kata Kaksu, loan pertama biasa senang jek nak cari tapi rumah kedua dan seterusnya memang sukar sikit.  Loan rumah ke-3 bank hanya boleh kasi 70% loan saja.  Tu sbb kekadang org tak letak nama suami isteri coz cthnya kalo rumah pertama dan kedua letak nama husband n wife..maka bila tetiba hubby nak beli rumah lain atas nama dia seorang....makan itu dikira rumah ke-3 dia dan hanya boleh dpat 70% jek loan.  Cuma biasa orang letak dua nama supaya kelayakan boleh dapat tinggi sikit dan boleh keluarkan duit KWSP.  Org OCBC tu pun remind jugak sy yang loan sy dah maksimum dan lepas ni mmg xleh dah buat loan dgn bank.  Lepas ni sy ikut jejak langkah hubby le plak...enjoy-enjoy dan enjoy keliling dunia...jom...jom tour Europe!!!..  Hubby pun ckp dia xnak tambah aset dah, yea...yea dah sama taraf ngan hubby. Lepas ni buat entry Percutian impian plak.  He...he...he.. Apa-apa hal pun, semuanya terpulang pada anda dan bajet anda.

SEMOGA ANDA BERJAYA MENDAPAT RUMAH IMPIAN ADA!!!! KAMI DAH DAPAT!!! YAY..YAY......



130 comments:

  1. kata ocbc bank x islamik. t knp still amek jgk? ia dikira riba ..

    ReplyDelete
  2. bukan ke ocbc ada islamic loan? ocbc al-amin..

    ReplyDelete
  3. Saya baca untuk tambah pengetahuan pasal home loan nie....good info...i follow.....:D

    ReplyDelete
  4. Thank u sbb cite..saya br lps booking pelangi semenyih 2 jugak...skrg thh cari bank

    ReplyDelete
  5. Salam,
    Akak Byr RM1477/mnth utk rmh yang mn...
    20x70 @ 22x75. Sy dh byr deposit utk SP2. Tgh cr bank.

    TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Hakimi,

      Sy beli rumah yg 20x70 tu jek. Tahniah yea bakal jiran! :-)

      Delete
  6. salam akak...bole share ctc no..salesman loan ocbc bank tu tak? tgh cari bank juga nie for rumah di pelangi semenyih 2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Shahrol. Boleh jek. Boleh awak emailkan ke email sy...bahiyaht@gmail.com. Nanti sy bg no dia melalui email jek. Segan plak nak letak no telefon dia kat sini. :-)

      Delete
    2. Sy dah email dah contact no tuh. :)

      Delete
    3. tak dapat la kak...bole email semula tak??

      Delete
  7. salam.sori mencelah
    OCBC kan ade islamic housing loan.OCBC al amin.check la dalam web.loan sy baru jer approve dgn ocbc.minus 2.4% blr 33 thn tenure

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Tq Anon for info. :)

      Delete
    2. 100 percent ke lulus?

      Delete
  8. salam kak Bahiyah, minta tolong email saleman ctc no ocbc kat saya aswarasnawi@gmail.com,.maaf klau mencelah kat blog akak

    ReplyDelete
  9. Assalam kak, minta emailkan juga pic ctc no ocbc pada saya juga hafizdin29@gmail.com dan mhafizudin@syabas.com.my
    saya pn nak cuba mohon loan perumahan di ocbc. tq
    wassalam. hafizudin

    ReplyDelete
  10. info yang bagus..boleh x akak bagi contact sales person OCBC tu
    ? now tgh cari bank untk beli rumah..nak beli umah baru xmampu lagi so beli rumah second hand..email kan kat hajar_ct7287@yahoo.com.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat tak? Sy email ikut email pada blog Aja sebab email ni xboleh hantar. :-)

      Delete
  11. Gud info...boleh tolong email kat sy jugak...spiritofthered07@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Kalau saya nak apply untuk loan rumah no. 3 boleh dapat 90% tak? untuk makluman rumah kedua telah pun full settle.

    ReplyDelete
  13. salam akak....check email akak asap..i ada anta email enquire sikit..thanks

    ReplyDelete
  14. fuhh lega rasanya bila ada hamba Allah yg sudi kongsi pengalaman.. terima kasih banyak2.. =D

    ReplyDelete
  15. Emailkn kt sy contact no officer ocbc tu (ira_iman2124@yahoo.com)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nk jugak no officer ocbc tu:)
      Neopd@ymail.com

      Delete
  16. saya pun nak jugak...
    harap kak boleh bg phone dan email person tu

    tq kak :-)

    fizietranung@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Salam good info kak.. sy pon nak email @ phone number officer tuh.. pls email dia alamat berikut

    aslinn@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Assalam.info yg amat berguna.
    Nk minta juga no contact oficer ocbc tu.minta tlg emel ke alamat berikut nurazah@uthm.edu.my
    Terima kasih

    ReplyDelete
  19. Assalam.info yg amat berguna.
    Nk minta juga no contact oficer ocbc tu.minta tlg emel ke alamat berikut nurazah@uthm.edu.my
    Terima kasih

    ReplyDelete
  20. saya kje kerajaan n nk beli umah..mnjd masalah dengar cete pinjaman perumahan kerajaan bakal ditutup n diuruskn bank perdagangan spt loan perumahan swasta..bpe byk perbezaan interest bank n pinjaman perumahan kerajaan..hrp dpt membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo...ye ke, tak tau plak. Sy dah ambik pinjaman gomen tahun 2007. Rasanya tak banyak beza interest bank sekarang ni dengan pinjaman perumahan kerajaan pun. Cuma kalo ambik pinjaman gomen ni, kekadang tak payah nak sediakan 10%.

      Delete
    2. salam kak.blh beri sy no org tu x.sy nk loan rumah.mazlina0197562015

      Delete
  21. salam anony.sory ye.kak bahiyah ada beri no org yg uruskn loan ocbc tu x.please.sy hrp awk dot sent.time kase

    ReplyDelete
  22. Slm kak blh send kt sy contact person ocbc staff tu x?email sy sue_6797@yahoo.com..tq

    ReplyDelete
  23. Salam kak..boleh emel kat sy contact person ocbc tu?,mimi.ndco4000@gmail.com

    ReplyDelete
  24. salam kak,, sy pn keje gomen,,ptg td baru blk jmpe pemaju nak tau status rumah yg bkl sy miliki(Insyallah...) and diaorg pn suggestkn sy buat bank loan... so ape pendapat akak? harap dpt membantu...TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Kalau boleh buat loan gomen, buat le loan gomen. Tapi kalo tak boleh, ambik bank pun ok. Yg penting awak cukup RM dan disiplin nak byr ansuran bulanan. Selain tu rekod bank cantik dan komitment bulanan tak sampai 70% termasuk rumah baru. Dan jugak ada cukup RM untuk kos2 peguam, deposit etc.

      Delete
  25. mana bank yg bagi pinjaman rumah bawah 60k ya..

    ReplyDelete
  26. mana bank yg bagi pinjaman rumah bawah 60k ya..

    ReplyDelete
  27. Boleh tolong bagi saya contact ofiser OCBC tu ... menarik ofer dia tu ... ni emel saya jasri@zakat.com.my

    syukran

    ReplyDelete
  28. Assalam kak...Tahniah utk akak =) akak, minta share contact officer OCBC tu...ni email sy lyeza_1dbest@yahoo.com.. trima kasih =)

    ReplyDelete
  29. salam kak... saya pun nak mintak no pgwai ocbc tu bole? email kan pada saya shahrul_uitm11@yahoo.com ... ni nak beli rumah pertama ni...

    ReplyDelete
  30. boleh tlg bg saya nombor contact banker tu? agak berminat dan memerlukan. tq

    nas_peejay@yahoo.com

    ReplyDelete
  31. Salam kak..klu nk beli rumah 2nd hand camner prosedure nye plk

    ReplyDelete
  32. Sy pn nk mintak contact pegawai ocbc tu..better sy tnya dia terus kn..idnep25@gmail.com

    ReplyDelete
  33. We are а group οf volunteeгѕ and
    starting а new ѕcheme in our community.
    Υοuг sitе prοvidеd us with valuаblе information to ωork on.
    You hаѵe done аn imprеssive job and оur whоle
    cοmmunіty will be grаteful tο you.
    My page : loans prosper com Review

    ReplyDelete
  34. Tapi ocbc ambil loan asb sebagai komitmen. jadi saya dah lebih 80%. susah juga buat dgn bank ni. dulu buat dgn kerajaan tak rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo..yeke Pn. Sal. Sy mmg xde loan ASB, xtau yg dia kira as komitmen. Ya betul...loan bank mmg susah sbb byk kriteria yg ditengok, lebih2 lagi untuk rumah kedua, ketiga etc. :) Kena jaga reputasi payment untuk loan dan kad kredit etc, kalo payment tak cantik habislah.

      Delete
    2. yang pelik saya buat dgn ocbc batu pahat, asb dikira sbg komitmen, tapi ocbc muar, x pula. betul kata otai2 perumahan, semuanya depends pada bankers..doakan sy berjaya kali ni. ameenn

      Delete
    3. Amin, moga dipermudahkan urusan Pn. Sal.

      Delete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. salam..sy farid. boleh akak emelkan contact number OCBC tu ke mfmz78@hotmail.com..terima kasih..

    ReplyDelete
  37. Assalam..mint tlg emaikan contact no ocbc trsbt. Tq

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum kak .... mohon emaikan contact no OCBC tersebut di hairil81@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak.... explanation from jason memang jelas & senang difahami...

      Delete
  39. Salam kak...Thanks for the good info..blh emel ke saye x contact number ocbc salesman tu? dr_ana85@yahoo.com tq��

    ReplyDelete
  40. Salam...boleh email pada saya contact person ocbc salesman tu...juhaida.sani@gmail.com

    ReplyDelete
  41. Salam...boleh email pada saya contact person ocbc salesman tu...juhaida.sani@gmail.com

    ReplyDelete
  42. Salam... Nak tau jugak no. Phone ocbc officer tu.... Terima kaseh - yangdeeda@yahoo.com

    ReplyDelete
  43. Salam.kak,sory menyelit dalam blog akk.saya nurul dari affin bank.saya pun officer bhgian loan rumah.boleh contact sy di 0197297042 utk tnye detail psal loan2 ni.sy buat loan under-con,subsale and refinance.kalo nk email nurulnadiah9362@gmail.com or nurulnadiah@affinbank.com.my.tq sgt.

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum, saya menyediakan khidmat untuk pinjaman perumahan kepada sesiapa yang memerlukan. Saya bekerja di bawah Affin Bank Berhad, specialist on Mortgage Loan. Sesiapa yang berminat untuk membuat pinjaman, bolehlah terus menghubungi saya untuk pertanyaan lanjut.

    Saya sertakan document dan syarat2 yang diperlukan:
    1) property mestilah di dalam area Klang Valley sahaja.
    2) property value must be above 200K only.
    3) clear from CTOS and CCRIS.

    Documents required:
    1) IC copy both side
    2) 3 months latest salary slip
    3) 3 months latest bank statement where the salary credited into.
    4) EPF statement latest.
    5) BE form/ income tax
    6) S&P copy,title copy
    7) booking receipt

    Addtional for self employed:
    1) 6 months company acc statement
    2) 6 months personal acc statement
    3) company registration
    4) any others supporting documents

    Untuk Subsales and refinancing property, i need the property full address, build up area, land area, typr of the property and any renovation details to check the market value.

    Untuk keterangan yang lebih jelas, boleh hubungi saya seperti di bawah:
    Hp no: 019-7297042
    Email: nurulnadiah9362@gmail.com
    nurulnadiah@affinbank.com.my

    Saya menyediakan loan under convetional & islamic. Saya juga boleh merujuk kes anda ke bank2 lain jika diperlukan. tq so much

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  46. Kak Bahiyah... Nak tny... if saya nak renovate rumah kat kampung (rumah lama) agak2 boleh lepas tak loan ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pastilah pulak, xpernah buat loan untuk renovate rumah. Cuba tanya ke bank. Tapi kengkawan sy yg renovate rumah kebanyakkannya ambik personal loan.

      Delete
  47. Tolong emailkan officer ocbc ctc please..jasamu dikenang
    anieta.zoher@yahoo.com

    ReplyDelete
  48. Slm..kak sy nak contact person phone ni n email ocbc bley? Tq..nnie81@yahoo.com

    ReplyDelete
  49. Slm..kak sy nak contact person phone ni n email ocbc bley? Tq..nnie81@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. Slm..kak sy nak contact person phone ni n email ocbc bley? Tq..nnie81@yahoo.com

    ReplyDelete
  51. Askum kak,sy pn nk cntct num ocbc ni...pjoegaucho_6457@yahoo.com

    ReplyDelete
  52. Askum akak bole emmail cntct num ocbc tu. srigendal@yahoo.com

    ReplyDelete
  53. Assalam kak..blh x emelkn ke sy juga..mikoesfy2@yahoo.com

    ReplyDelete
  54. very good knowledge n info for sharing, p'se sent ocbc contact num.. 7411m69@gmail.com thanks..saiful

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum puan ....nice story..... mohon emaikan contact pegawai OCBC tersebut di ridzalradzuan77@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. Salam Kak Bahiyah... sy nak tanya boleh ke kakitangan kontrak (kerajaan) apply loan dr bank utk loan rumah ni coz my mum dapat PR1MA tu tapi nak terima tawaran tersebut dan saya akan meneruskan pembayaran rumah... sbb mak saya dah bersara awal..

    plz guide me and gv contact num peg. OCBC tu..tqsm.. emel pada saya : afi281284@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak Bahiyah, minta tolong email saleman ctc no ocbc kat saya saiful.rempit@gmail.com

      Delete
  57. As salam,kak Bahiyah, minta tolong email saleman ctc no ocbc kat saya taatkamil@gmail.com

    ReplyDelete
  58. Assalam kak...boleh emailkan saya contact person tu..rose_cheras@yahoo.com

    ReplyDelete
  59. salam kak..nak jugak contact ocbc tu... prince_amii@yahoo.com..tq kak

    ReplyDelete
  60. Salam.... bole email officer OCBC kat saya...sabriena77@yahoo.com.... tqqqqqq

    ReplyDelete
  61. Salam.....Kak mohon bantuan bg contact no peg ocbc boleh? putrajayagurl@yahoo.com

    ReplyDelete
  62. Salam kak..bole email or bg no contact officer ocbc? gee_waretazharhushin@yahoo.com.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolong emailkan ke email - gee_waret@yahoo.com.. sy nk try apply..

      Delete
  63. salam..terima kasih atas perkongsian puan..

    nak tumpang tanya, boleh tak saya nak dapatkan contact person pegawai ocbc bank tu?

    ni emel saya : nazhaanua@gmail.com

    terima kasih ya..

    ReplyDelete
  64. Tq for d info...1st time nak melibatkan diri dgn loan rumah.....:-)

    ReplyDelete
  65. salam kak emailkan pegawai bank ocbc tu.. islammenang@gmail.com tq

    ReplyDelete
  66. ass'kum , bole taw contact num ocbc bank officer tu?nak apply home loan.terima kasih

    ReplyDelete
  67. Boleh puan emelkn no contct person ocbc tu.... zaisuria1212@yahoo.com

    ReplyDelete
  68. Boleh puan emelkn no contct person ocbc tu.... zaisuria1212@yahoo.com

    ReplyDelete
  69. terima kasih diatas perkongsian artikel yang menarik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Maizul. Tq sbb sudi baca blog saya. :)

      Delete
  70. Boleh puan emelkn no contct person ocbc tu.... arnie_shah@yahoo.com. Thanks...

    ReplyDelete
  71. salam puan minta tolong emailkan contact banker ocbc tu ke noraznin.rashid@qsrbrands.com.my. terima kasih :)

    ReplyDelete
  72. salam puan...mintak tolong emailkan contact banker ocbz tu ke hairudin02@yahoo.com

    ReplyDelete
  73. Maklumat yg berguna...terima kasih

    ReplyDelete
  74. salam puan...mintak tolong emailkan contact banker ocbc tu ke shalesya69@yahoo.com TQ

    ReplyDelete
  75. salam puan...mintak tolong emailkan contact banker ocbc tu ke sentul63@gmail.com

    ReplyDelete
  76. Salam kak, tq for info.. kami pun tgh cari bank yg bleh dpt 100% loan.. pening gak.. tak jupe2, yg pelik developer kata max 90% ja.. ni rumah ptama kami, igt bleh dpt 100% loan.. gaji kami 3k-5k komitmen pon x byk.. haih fenin2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm welcome. Ada ke bank yg kasi 100%?. Setahu sy rumah pertama dan ke-2 maksimum 90% dan rumah yg ke-3 maksimum 70%. Rasanya gomen je kot boleh dapat 100% nih coz dulu rumah pertama sy pun sy ambik loan gomen.

      Cuba cari yg ada kasi bumiputra 7% tuh, jadik perlu byr 3% jek lg. :)

      Delete
    2. salam,kak...nak tny bank mn yg bagi bumiputra 7% .then boleh bg no.contact banker berkenaan pd anne_yazmi@yahoo.com

      Delete
  77. salam akak boleh beri contact person pegawai ocbc bank tu x..email syaz_iil@yahoo.co.uk

    tq akak

    ReplyDelete
  78. Ma kasih infonya...tak pelajari dulu

    ReplyDelete
  79. salam kak, boleh tak bag contact number pegawai bank ocbc tu..?? thanks.. :)
    usreeyz_90tyt@yahoo.com

    ReplyDelete
  80. Salam kak.. tq 4 info.. kami dlm usha utk dptkn rumah pertama kami.. boleh x akk tlg share no contact office ocbc tu?? Email sy dafrestailo@yahoo.com

    ReplyDelete
  81. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  82. Salam kak.. boleh tak akak email kat saya no contact pegawai OCBC sbb saya dah cuba ngan affin bank tp leceh la sbb yg lain dah approve tp last minit pertikai fix allowance saya lagi byk dari gaji.. sakit hati saya dah la ni utk 1st rumah.. nanti akak email ye ctaisyah@kmecomponents.com

    ReplyDelete
  83. sis, email sy jgk blh x? nuhi_12@yahoo.com
    thanks

    ReplyDelete
  84. Assalam pn.bahiyah...good info..tqvm.. blh emailkn kt sy pegawai ocbc tu? yusrina.ladin@gmail.com ;)

    ReplyDelete
  85. Assalamualaikum... betul berguna perkongsian akak.. kalau mcm tu, boleh tak email saya contact officer ocbc tu...please...

    ReplyDelete
  86. opppsss... lupa plak..emailkan kat sulistionoeko10@gmail.com

    ReplyDelete
  87. Assalam.
    Nk minta juga no contact oficer ocbc tu.minta tlg emel ke alamat lieza_senind@yahoo.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  88. Salam kak...

    Saya tgh cari loan bank nak beli rumah kat taman pelangi semenyih...Bleh bagi contact info bank ocbc tu x...izal84puo@yahoo.com

    ReplyDelete
  89. salam puan...blh tak saya dpt kan contact bank ocbc.. afaizbin.yusoff@yahoo.com
    tq

    ReplyDelete
  90. Salam kak, saya bru bace blog akak.. sye pn dlm proses cr umah, and agak payah gak nk dpt.. klau nk contact no. ocbc tu bleh? thanx kak.. ni email saye.... minzaharah@yahoo.com

    ReplyDelete
  91. Salam. Kak boleh email ocbc tu kat Saya yattie76@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  92. Slam kak. Email kat Saya please at yattie76@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  93. Salam. Wife saya baru2 ni pun ada buat refinance home loan Islamic term. Wife submit walk in to HSBC, OCBC dan MBB. Satu lagi dia submit by agen (I Money) to Alliance Islamic. Tujuan utama nak convert from Conventional to Islamic term. Agen (I Money) tu ada buat OCBC jugak. But my wife tak submit cos nanti duplication pulak.

    ReplyDelete
  94. salam kak, tolong emel contact person OCBC tu dekat edsquare92@gmail.com tq kak :)

    ReplyDelete
  95. My wife punya ocbc dah lulus, cuma amount jer kurang dari outstanding sedia ada. Kena top up cash for the differ. Saya ada tulis dalam blog saya pasal refinance wife. Datangla singgah for more details.

    ReplyDelete
  96. salam akak...sy nak minta no contact OCBC tur akak ke arnianty@gmail.com..budi baik akak sgt di hargai.

    ReplyDelete
  97. salam kak saya nak minta no contact ocbc tu boleh.email pada saya pajamadaq@yahoo.com...budi baik akak amat saya hargai

    ReplyDelete
  98. Hello,

    Untuk memperkenalkan diri dengan baik, saya Encik moanmend, Luli pemberi pinjaman peribadi i
    memberi pinjaman pada kadar faedah 3%. Ini merupakan peluang kewangan pada
    langkah pintu anda, memohon hari ini dan mendapatkan pinjaman cepat anda. Terdapat banyak di luar
    ada mencari peluang kewangan atau bantuan di seluruh
    tempat dan masih belum mereka tidak dapat untuk mendapatkan satu. Tetapi ini adalah satu
    peluang kewangan pada langkah pintu anda dan oleh itu anda tidak mampu
    terlepas peluang ini. Perkhidmatan ini menyebabkan kedua-duanya
    orang perseorangan, syarikat, orang-orang perniagaan dan wanita. Jumlah pinjaman
    julat boleh didapati daripada mana-mana jumlah pilihan anda Untuk maklumat lanjut
    hubungi kami melalui e-mel: zeehohanmend@gmail.com

    BORANG PERMOHONAN PINJAMAN ISI DAN NYATA.

    Nama Penuh:,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Nombor Telefon Peribadi:,,,,,,,,,,,,,,,

    Negara:,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Alamat:,,,,,,,,,,,,,,

    Negara:,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Umur:,,,,,,,,,,,,,

    Ada anda memohon sebelum:,,,,,,,,,,,
    Status Perkahwinan:,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Jumlah pinjaman yang diperlukan sebagai pinjaman:,,,,,,,,,,,,,,,,

    Pinjaman Duration:,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Pendudukan:,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Pendapatan bulanan:,,,,,,,,,,,,,,

    ReplyDelete