Sunday, 1 July 2012

Mencari bank untuk pinjaman perumahan rumah impian





Assalammualaikum dan salam sejahtera

Syukur ke hadrat ilahi yg telah memberikan rezeki kepada kami dan terima kasih jugak kepada kengkawan semua yg turut sama mendoakan.  Akhirnya tercapai juga impian kami (saya!!!) untuk memiliki rumah atas tanah.

Entry ni nak share ttg liku liku daku mencari loan untuk rumah impian kami kat Pelangi Semenyih 2 tuh.  Ini adalah catatan untuk rujukan anda dan jugak untuk simpanan peribadi saya. Sesekali bukan bertujuan untuk menunjuk2, daku bukan le kaya sgt dan beli rumah pun sesekali sahaja. Masa beli rumah guna loan gomen dulu, sy langsung tak catat dan sekarang ni dah lupa dah prosedur dia mcmana. Yg dulu tu lg haru biru idup sy coz first time dan ambik masa setahun jgk nak settle. Sy rasa guna bank lagi mudah...

Sebenarnya seblm booking rumah tuh, sy dah menapak ke Maybank BBB untuk tanya had kelayakan sy. Dorg kira2  Amani + Pelangi Semenyih 2 + kereta= 68%. Yg mana had maksimum utk maybank adalah 70%. Oh ya potongan cukai berjadual pun kira jgk dan kalo ada byran ansuran perabot Court Mammort pun kira.  So kepada sesape yg nak buat loan rumah guna bank tuh, sila cantikkan slip gaji anda yek, settlekan dulu semua hutang kecik2 tuh. Sy xada personal loan atau ansuran lain.  Tapi kalo insuran + loan ASB tuh dorang tak kira sebagai perbelanjaan.  Kalau tak ada dalam slip gaji pun, dorang boleh check kat Bank Negara, jadi kena jujur mengakui status kewangan anda.

19hb Jun 2012 lepas sy pergi Maybank antar:

a. salinan ic
b. 3 bulan slip gaji
c.  penyata ea
d  3 bulan penyata bank (gaji masuk)
e.  surat pengesahan jawatan 
f. dokumen dan resit deposit semasa booking hari tu. 

Kalo boleh buat le 3-4 set fotokopi lebih coz boleh terus hantar ke bank lain, sama jek requirement dia .  Yg original kita simpan.  Penyata akaun bank di mana gaji kita masuk tuh, boleh dapat dari bank jek on the spot, cuma bayar beberapa RM jek kat bank.  Pegawai bank tuh ckp akan dpt jwpn dalam masa seminggu. Lepas tu sy blik opis dan run sampel student.  Ptg tu sedang sy nak tuang asid sulfurik dlm bikar, tetiba ada call dr Hong leong tanya nak jumpa untuk bincang pasal loan. Sy dgr nada yg agak marah ckp 'ehhhh sy nak ambik loan maybank'.  Tak terfikir sy nak cr bank lain, dah le bank statement pun sy kasi yg ori kat Maybank, lurus bendul benar.  Ala..ala perasan le skit yg Maybank akan luluskan loan daku tuh.  Padahal walaupun kelayakan ok tapi setiap bank pun ada bajet dorang kan.  Masa pergi Maybank hari tuh, dorang jadik panel rumah kat Nilai Impian dan Alam Sari, which is rumah yg lagi mahal dan lagi byk kasi untung kat depa.

Selepas tu ada plak org OCBC call tanya jgk, sy heran dan ckp sy nak ambik loan maybank, org tu ckp sy boleh cr bank lain jgk. Dia ckp nak terangkan pada sy ttg loan ocbc, sy ckp le sy pegi esok le coz sy pun nak sign snp kat opis MKB esok tengahari time rehat semayang jumaat tuh.

Blik mlm tuh sy dgn nada bengang tanya hubby 'Bie, napa org bank ni suker carik sy? sy kan nak ambik maybank?'. Hubby ckp 'laaa org kekdg hantar ke 10 bank, tgok bank mana offer lagi bagus'. Sy pun terkejut...oooooo gitew rupanya, mana tau. Esok nyer sy pun call org Hong leong tuh dan dia dtg opis sbb sy pun nak dgr jugak offer dia. Hmmmm...tp xmenarik le offer dia...dia kasi 89% jek loan tanpa MRTA coz dia ckp kawasan pelangi semenyih 2 ni jauh ke dlm lagi. Dulu time pelangi semenyih tu dorang kasi 90% loan.  Blr -2.35, ada islamik loan. Maknanya sy kena byr 1% dan cari insuran lain ke tuk mrta. Baru tau yg mrta tu bukan wajib pun, kita boleh cari syarikat insuran lain tuk beli.  Ada dua jenis MRTA dan MLTA. Ptg tuh sy pegi ocbc plak, officer tuh terangkan pada sy offer dari ocbc. Hmmmmm...nampaknya ocbc kasi offer terbaik setakat ni, cuma dia xada islamik banking. Blr -2.4, locking period 3 tahun, daily rate, full payment jgk boleh, byrn bulan rm1477.  Ocbc kira perbelanjaan sy Amani + Pelangi Semenyih 2 + Kereta = 72%.  Had maksimum OCBC adalah 80%.  Nanti kita jgk boleh apply renovation loan plak. 

Selain tu sebenarnya sy ada call MBSB jugak.  Sebenarnya semasa pegi pemaju hari tu, pemaju ada kasi list bank2 dan contact person panel bank dorang.  Biasa le, biasa pemaju mmg ada panel bank dorang sendiri.  Tu sbb ramai jek bank yg call coz pemaju forward maklumat kita kepada semua panel bank dorang.  Dah le busy kat makmal,  nak angkat2 call plak nih. Masa call MBSB tuh, sy ada jugak tanya2 pasal loan, orang tuh tanya rumah berapa harga dan gaji berapa.  Bila sy bagi tau dia, tau dia ckp apa?.  Dia ckp 'TAK LAYAK!!!'.  Hampeh...tapi sy cool dan tanya jugak berapa blr depa.  Dia ckp -1.5.  Terus sy ckp Tq dan letak telefon.  Oooo...tak heran pun ko ckp aku tak layak coz offer ko tak best!!!.

Blik umah sy ckp ngan hubby yg setakat ni ocbc le punya offer paling baik cuma bukan islamik loan. Sy ckp nanti umah dah siap sy refinance le ke islamik banking. Hubby ckp 'kalo mati awal masuk neraka'. Sentap kejap....sy pun ckp 'abis tuh kalo islamik banking xnak kasi pinjam kat sy caner?'.

Selasa dpn nya, 26hb Jun 2012 org rhb pulak call.  Sebenarnya ada lagi full set dokumen yg sy fotokopi terlebih, patutnya sy boleh lg cr bank lain tp sy pun busy kat makmal. IC ni tersumbat bagai le plak, pahtu tlg run sampel student yang emergency blik kg.  Biasa sy run jek, dorang yang susun2 sampel dorang kat auto sampler.  Org rhb tu ckp sumer ok cuma dia tgok laporan dr bank negara ni mcm sy ada problem dgn kad kredit pada bukan 11 tahun lepas. Dia tanya  kes tu dah settke belum dan dorang nak surat tuh. Sy ckp xdpt apa2 surat pun. Masa tu sedih dan pilu hati ku hanya Allah saja yg tahu. Risau nya ia akan effect loan daku coz biasa sumer bank akan refer kat bank negara. Mlm tuh confirm xkena tido.  Hu..hu...hu..

Esoknya 27hb Jun 2012, ocbc msg yg loan sy dah approve. Sy puh dah redha dah ambik ocbc nih, lgpun pegawai dia ni cekap sgt, chinese exstudent UKM gak. Rasa berbangga le jgk UKM lahirkan graduan yg berkualiti cam nih. Gembira balik setelah mengalami saat2 menyedihkan beberapa hari yg lalu. Lepas tu sy pun tanya dia ttg info2 lain yg perlu sy tahu ttg loan ni dan dia explain kat sy dgn baik sekali. Dia jgk tanya samada sy dpt apa2 feedback dr maybank ke tidak, sy jwb xde. Dia ckp jumaat dah boleh dtg sign aggrement dah. Sy call maybank tanya pasal prmohonan sy, org tu ckp masih xdpt kelulusan lagi. Dorg ckp kelulusan seminggu hari tuh, nampaknya xleh le nak harap dr maybank nih.

Jumaat 29hb Jun 2012 sy telah sign aggreement dgn ocbc, pegi ocbc kajang lepas opis hour.  Dan lega dah tak payah nak risau pasal loan lagi. Pasni sy kena pergi bank untuk sign agreement dan byr rm410 iaitu baki 1% dari harga umah kepada pemaju. Ocbc kasi 95%++ termasuk mrta.  MLTA pun ada tapi agak mahal banding MRTA.  MRTA ni bagus kalo kita dah meninggal, waris kita tak payah dah byr ansuran bulanan.  Skrg ni kena byr interest jek bulan2 sampai rumah siap bila pemaju minta duit dgn bank.  Syukur lega sesangat dah settle bab pinjaman bank. Oh ya kekawan, di bawah ni sy kasi senarai info yg perlu kita tanya kat bank jika nak ambik loan bank. Sy byk bertanya dan jugak search kat internet ttg bab nih. Lepas jumpa byk bank, baru tau nak cr loan ni mcm nak carik brg kat supermarket pulak. Kena survey dan pilih yg terbaik. Sy bukan le pakar dlm kewangan ni, tapi ni adalah pengalaman sy berurusan dengan bank semasa cari loan untuk rumah sy nih.  Elok pergi 3-4 bank serentak untuk banding-banding offer dorang.

a. BLR - biasa bank negara yg tetapkan nilai tp bank akan kasi minus skit. Ocbc kasi -2.4, interest nyer adalah. 6.6-2.4 = 4.2 le. Lain bank offer lain coz maybank kasi -2.2, Hong leong plak kasi -3.35.

b. Capping rate.  Cth kalo kadar bank kasi capping rate 10, maka kalo kadar BLR naik sampai 20 pun, kita hanya byr pada kadar blr 10 saja.  Biasa islamik banking ada capping rate nih.  

c.  Daily/monthly rate.  Lebih bagus daily rate tapi daku tak reti nak explain bab nih.

d.  MRTA/MLTA.  Biasa included dlm loan.  90% loan + 5% MRTA.

e.  Locking period.  Biasa ada 3 tahun, ada 5 tahun.  Dalam masa locking period ni kita tak leh jual rumah, tak leh refinance etc.  

f.  Full repayment.  Mana tau ada duit lebih atau duit turun dr langit...kita kena denda tak kalo byr full settlement.

g.  Maintenane cost atau kos2 lain.

h.  Tempoh bayaran.  Ada bank kasi 30 tahun saja, ada jugak yg kasi sampai 35 tahun.  Ikut umur le kekadangnya.

i.  Interest semasa dalam tempoh pembinaan.  Ada bank yang tak kasi interest semasa dalam pembinaan hubby ckp. 

j.  Kos peguam untuk perjanjian pinjaman antara bakal tuan rumah dan bank.  Rumah ni kos peguam untuk pemaju dan bank adalah free.  Jarang jugak jumpa yang free kedua-dua lawyer, biasa kos peguam dengan pemaju jek yang free. Ni mmg rezeki tersepak le nih...syukur alhamdulilah.

Itu jek seingat sy le.  Harap entry ni dapat membantu anda dalam mencari bank untuk membiayai rumah idaman anda yek.  Bak kata Kaksu, loan pertama biasa senang jek nak cari tapi rumah kedua dan seterusnya memang sukar sikit.  Loan rumah ke-3 bank hanya boleh kasi 70% loan saja.  Tu sbb kekadang org tak letak nama suami isteri coz cthnya kalo rumah pertama dan kedua letak nama husband n wife..maka bila tetiba hubby nak beli rumah lain atas nama dia seorang....makan itu dikira rumah ke-3 dia dan hanya boleh dpat 70% jek loan.  Cuma biasa orang letak dua nama supaya kelayakan boleh dapat tinggi sikit dan boleh keluarkan duit KWSP.  Org OCBC tu pun remind jugak sy yang loan sy dah maksimum dan lepas ni mmg xleh dah buat loan dgn bank.  Lepas ni sy ikut jejak langkah hubby le plak...enjoy-enjoy dan enjoy keliling dunia...jom...jom tour Europe!!!..  Hubby pun ckp dia xnak tambah aset dah, yea...yea dah sama taraf ngan hubby. Lepas ni buat entry Percutian impian plak.  He...he...he.. Apa-apa hal pun, semuanya terpulang pada anda dan bajet anda.

SEMOGA ANDA BERJAYA MENDAPAT RUMAH IMPIAN ADA!!!! KAMI DAH DAPAT!!! YAY..YAY......



181 comments:

  1. kata ocbc bank x islamik. t knp still amek jgk? ia dikira riba ..

    ReplyDelete
  2. bukan ke ocbc ada islamic loan? ocbc al-amin..

    ReplyDelete
  3. Saya baca untuk tambah pengetahuan pasal home loan nie....good info...i follow.....:D

    ReplyDelete
  4. Thank u sbb cite..saya br lps booking pelangi semenyih 2 jugak...skrg thh cari bank

    ReplyDelete
  5. Salam,
    Akak Byr RM1477/mnth utk rmh yang mn...
    20x70 @ 22x75. Sy dh byr deposit utk SP2. Tgh cr bank.

    TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Hakimi,

      Sy beli rumah yg 20x70 tu jek. Tahniah yea bakal jiran! :-)

      Delete
  6. salam akak...bole share ctc no..salesman loan ocbc bank tu tak? tgh cari bank juga nie for rumah di pelangi semenyih 2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Shahrol. Boleh jek. Boleh awak emailkan ke email sy...bahiyaht@gmail.com. Nanti sy bg no dia melalui email jek. Segan plak nak letak no telefon dia kat sini. :-)

      Delete
    2. Sy dah email dah contact no tuh. :)

      Delete
    3. tak dapat la kak...bole email semula tak??

      Delete
  7. salam.sori mencelah
    OCBC kan ade islamic housing loan.OCBC al amin.check la dalam web.loan sy baru jer approve dgn ocbc.minus 2.4% blr 33 thn tenure

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Tq Anon for info. :)

      Delete
    2. 100 percent ke lulus?

      Delete
  8. salam kak Bahiyah, minta tolong email saleman ctc no ocbc kat saya aswarasnawi@gmail.com,.maaf klau mencelah kat blog akak

    ReplyDelete
  9. Assalam kak, minta emailkan juga pic ctc no ocbc pada saya juga hafizdin29@gmail.com dan mhafizudin@syabas.com.my
    saya pn nak cuba mohon loan perumahan di ocbc. tq
    wassalam. hafizudin

    ReplyDelete
  10. info yang bagus..boleh x akak bagi contact sales person OCBC tu
    ? now tgh cari bank untk beli rumah..nak beli umah baru xmampu lagi so beli rumah second hand..email kan kat hajar_ct7287@yahoo.com.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat tak? Sy email ikut email pada blog Aja sebab email ni xboleh hantar. :-)

      Delete
  11. Gud info...boleh tolong email kat sy jugak...spiritofthered07@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Kalau saya nak apply untuk loan rumah no. 3 boleh dapat 90% tak? untuk makluman rumah kedua telah pun full settle.

    ReplyDelete
  13. salam akak....check email akak asap..i ada anta email enquire sikit..thanks

    ReplyDelete
  14. fuhh lega rasanya bila ada hamba Allah yg sudi kongsi pengalaman.. terima kasih banyak2.. =D

    ReplyDelete
  15. Emailkn kt sy contact no officer ocbc tu (ira_iman2124@yahoo.com)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nk jugak no officer ocbc tu:)
      Neopd@ymail.com

      Delete
  16. saya pun nak jugak...
    harap kak boleh bg phone dan email person tu

    tq kak :-)

    fizietranung@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Salam good info kak.. sy pon nak email @ phone number officer tuh.. pls email dia alamat berikut

    aslinn@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Assalam.info yg amat berguna.
    Nk minta juga no contact oficer ocbc tu.minta tlg emel ke alamat berikut nurazah@uthm.edu.my
    Terima kasih

    ReplyDelete
  19. Assalam.info yg amat berguna.
    Nk minta juga no contact oficer ocbc tu.minta tlg emel ke alamat berikut nurazah@uthm.edu.my
    Terima kasih

    ReplyDelete
  20. saya kje kerajaan n nk beli umah..mnjd masalah dengar cete pinjaman perumahan kerajaan bakal ditutup n diuruskn bank perdagangan spt loan perumahan swasta..bpe byk perbezaan interest bank n pinjaman perumahan kerajaan..hrp dpt membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo...ye ke, tak tau plak. Sy dah ambik pinjaman gomen tahun 2007. Rasanya tak banyak beza interest bank sekarang ni dengan pinjaman perumahan kerajaan pun. Cuma kalo ambik pinjaman gomen ni, kekadang tak payah nak sediakan 10%.

      Delete
    2. salam kak.blh beri sy no org tu x.sy nk loan rumah.mazlina0197562015

      Delete
  21. salam anony.sory ye.kak bahiyah ada beri no org yg uruskn loan ocbc tu x.please.sy hrp awk dot sent.time kase

    ReplyDelete
  22. Slm kak blh send kt sy contact person ocbc staff tu x?email sy sue_6797@yahoo.com..tq

    ReplyDelete
  23. Salam kak..boleh emel kat sy contact person ocbc tu?,mimi.ndco4000@gmail.com

    ReplyDelete
  24. salam kak,, sy pn keje gomen,,ptg td baru blk jmpe pemaju nak tau status rumah yg bkl sy miliki(Insyallah...) and diaorg pn suggestkn sy buat bank loan... so ape pendapat akak? harap dpt membantu...TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Kalau boleh buat loan gomen, buat le loan gomen. Tapi kalo tak boleh, ambik bank pun ok. Yg penting awak cukup RM dan disiplin nak byr ansuran bulanan. Selain tu rekod bank cantik dan komitment bulanan tak sampai 70% termasuk rumah baru. Dan jugak ada cukup RM untuk kos2 peguam, deposit etc.

      Delete
  25. mana bank yg bagi pinjaman rumah bawah 60k ya..

    ReplyDelete
  26. mana bank yg bagi pinjaman rumah bawah 60k ya..

    ReplyDelete
  27. Boleh tolong bagi saya contact ofiser OCBC tu ... menarik ofer dia tu ... ni emel saya jasri@zakat.com.my

    syukran

    ReplyDelete
  28. Assalam kak...Tahniah utk akak =) akak, minta share contact officer OCBC tu...ni email sy lyeza_1dbest@yahoo.com.. trima kasih =)

    ReplyDelete
  29. salam kak... saya pun nak mintak no pgwai ocbc tu bole? email kan pada saya shahrul_uitm11@yahoo.com ... ni nak beli rumah pertama ni...

    ReplyDelete
  30. boleh tlg bg saya nombor contact banker tu? agak berminat dan memerlukan. tq

    nas_peejay@yahoo.com

    ReplyDelete
  31. Salam kak..klu nk beli rumah 2nd hand camner prosedure nye plk

    ReplyDelete
  32. Sy pn nk mintak contact pegawai ocbc tu..better sy tnya dia terus kn..idnep25@gmail.com

    ReplyDelete
  33. We are а group οf volunteeгѕ and
    starting а new ѕcheme in our community.
    Υοuг sitе prοvidеd us with valuаblе information to ωork on.
    You hаѵe done аn imprеssive job and оur whоle
    cοmmunіty will be grаteful tο you.
    My page : loans prosper com Review

    ReplyDelete
  34. Tapi ocbc ambil loan asb sebagai komitmen. jadi saya dah lebih 80%. susah juga buat dgn bank ni. dulu buat dgn kerajaan tak rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo..yeke Pn. Sal. Sy mmg xde loan ASB, xtau yg dia kira as komitmen. Ya betul...loan bank mmg susah sbb byk kriteria yg ditengok, lebih2 lagi untuk rumah kedua, ketiga etc. :) Kena jaga reputasi payment untuk loan dan kad kredit etc, kalo payment tak cantik habislah.

      Delete
    2. yang pelik saya buat dgn ocbc batu pahat, asb dikira sbg komitmen, tapi ocbc muar, x pula. betul kata otai2 perumahan, semuanya depends pada bankers..doakan sy berjaya kali ni. ameenn

      Delete
    3. Amin, moga dipermudahkan urusan Pn. Sal.

      Delete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. salam..sy farid. boleh akak emelkan contact number OCBC tu ke mfmz78@hotmail.com..terima kasih..

    ReplyDelete
  37. Assalam..mint tlg emaikan contact no ocbc trsbt. Tq

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum kak .... mohon emaikan contact no OCBC tersebut di hairil81@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak.... explanation from jason memang jelas & senang difahami...

      Delete
  39. Salam kak...Thanks for the good info..blh emel ke saye x contact number ocbc salesman tu? dr_ana85@yahoo.com tq😊

    ReplyDelete
  40. Salam...boleh email pada saya contact person ocbc salesman tu...juhaida.sani@gmail.com

    ReplyDelete
  41. Salam...boleh email pada saya contact person ocbc salesman tu...juhaida.sani@gmail.com

    ReplyDelete
  42. Salam... Nak tau jugak no. Phone ocbc officer tu.... Terima kaseh - yangdeeda@yahoo.com

    ReplyDelete
  43. Salam.kak,sory menyelit dalam blog akk.saya nurul dari affin bank.saya pun officer bhgian loan rumah.boleh contact sy di 0197297042 utk tnye detail psal loan2 ni.sy buat loan under-con,subsale and refinance.kalo nk email nurulnadiah9362@gmail.com or nurulnadiah@affinbank.com.my.tq sgt.

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum, saya menyediakan khidmat untuk pinjaman perumahan kepada sesiapa yang memerlukan. Saya bekerja di bawah Affin Bank Berhad, specialist on Mortgage Loan. Sesiapa yang berminat untuk membuat pinjaman, bolehlah terus menghubungi saya untuk pertanyaan lanjut.

    Saya sertakan document dan syarat2 yang diperlukan:
    1) property mestilah di dalam area Klang Valley sahaja.
    2) property value must be above 200K only.
    3) clear from CTOS and CCRIS.

    Documents required:
    1) IC copy both side
    2) 3 months latest salary slip
    3) 3 months latest bank statement where the salary credited into.
    4) EPF statement latest.
    5) BE form/ income tax
    6) S&P copy,title copy
    7) booking receipt

    Addtional for self employed:
    1) 6 months company acc statement
    2) 6 months personal acc statement
    3) company registration
    4) any others supporting documents

    Untuk Subsales and refinancing property, i need the property full address, build up area, land area, typr of the property and any renovation details to check the market value.

    Untuk keterangan yang lebih jelas, boleh hubungi saya seperti di bawah:
    Hp no: 019-7297042
    Email: nurulnadiah9362@gmail.com
    nurulnadiah@affinbank.com.my

    Saya menyediakan loan under convetional & islamic. Saya juga boleh merujuk kes anda ke bank2 lain jika diperlukan. tq so much

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  46. Kak Bahiyah... Nak tny... if saya nak renovate rumah kat kampung (rumah lama) agak2 boleh lepas tak loan ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pastilah pulak, xpernah buat loan untuk renovate rumah. Cuba tanya ke bank. Tapi kengkawan sy yg renovate rumah kebanyakkannya ambik personal loan.

      Delete
  47. Tolong emailkan officer ocbc ctc please..jasamu dikenang
    anieta.zoher@yahoo.com

    ReplyDelete
  48. Slm..kak sy nak contact person phone ni n email ocbc bley? Tq..nnie81@yahoo.com

    ReplyDelete
  49. Slm..kak sy nak contact person phone ni n email ocbc bley? Tq..nnie81@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. Slm..kak sy nak contact person phone ni n email ocbc bley? Tq..nnie81@yahoo.com

    ReplyDelete
  51. Askum kak,sy pn nk cntct num ocbc ni...pjoegaucho_6457@yahoo.com

    ReplyDelete
  52. Askum akak bole emmail cntct num ocbc tu. srigendal@yahoo.com

    ReplyDelete
  53. Assalam kak..blh x emelkn ke sy juga..mikoesfy2@yahoo.com

    ReplyDelete
  54. very good knowledge n info for sharing, p'se sent ocbc contact num.. 7411m69@gmail.com thanks..saiful

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum puan ....nice story..... mohon emaikan contact pegawai OCBC tersebut di ridzalradzuan77@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. Salam Kak Bahiyah... sy nak tanya boleh ke kakitangan kontrak (kerajaan) apply loan dr bank utk loan rumah ni coz my mum dapat PR1MA tu tapi nak terima tawaran tersebut dan saya akan meneruskan pembayaran rumah... sbb mak saya dah bersara awal..

    plz guide me and gv contact num peg. OCBC tu..tqsm.. emel pada saya : afi281284@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak Bahiyah, minta tolong email saleman ctc no ocbc kat saya saiful.rempit@gmail.com

      Delete
  57. As salam,kak Bahiyah, minta tolong email saleman ctc no ocbc kat saya taatkamil@gmail.com

    ReplyDelete
  58. Assalam kak...boleh emailkan saya contact person tu..rose_cheras@yahoo.com

    ReplyDelete
  59. salam kak..nak jugak contact ocbc tu... prince_amii@yahoo.com..tq kak

    ReplyDelete
  60. Salam.... bole email officer OCBC kat saya...sabriena77@yahoo.com.... tqqqqqq

    ReplyDelete
  61. Salam.....Kak mohon bantuan bg contact no peg ocbc boleh? putrajayagurl@yahoo.com

    ReplyDelete
  62. Salam kak..bole email or bg no contact officer ocbc? gee_waretazharhushin@yahoo.com.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolong emailkan ke email - gee_waret@yahoo.com.. sy nk try apply..

      Delete
  63. salam..terima kasih atas perkongsian puan..

    nak tumpang tanya, boleh tak saya nak dapatkan contact person pegawai ocbc bank tu?

    ni emel saya : nazhaanua@gmail.com

    terima kasih ya..

    ReplyDelete
  64. Tq for d info...1st time nak melibatkan diri dgn loan rumah.....:-)

    ReplyDelete
  65. salam kak emailkan pegawai bank ocbc tu.. islammenang@gmail.com tq

    ReplyDelete
  66. ass'kum , bole taw contact num ocbc bank officer tu?nak apply home loan.terima kasih

    ReplyDelete
  67. Boleh puan emelkn no contct person ocbc tu.... zaisuria1212@yahoo.com

    ReplyDelete
  68. Boleh puan emelkn no contct person ocbc tu.... zaisuria1212@yahoo.com

    ReplyDelete
  69. terima kasih diatas perkongsian artikel yang menarik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Maizul. Tq sbb sudi baca blog saya. :)

      Delete
  70. Boleh puan emelkn no contct person ocbc tu.... arnie_shah@yahoo.com. Thanks...

    ReplyDelete
  71. salam puan minta tolong emailkan contact banker ocbc tu ke noraznin.rashid@qsrbrands.com.my. terima kasih :)

    ReplyDelete
  72. salam puan...mintak tolong emailkan contact banker ocbz tu ke hairudin02@yahoo.com

    ReplyDelete
  73. Maklumat yg berguna...terima kasih

    ReplyDelete
  74. salam puan...mintak tolong emailkan contact banker ocbc tu ke shalesya69@yahoo.com TQ

    ReplyDelete
  75. salam puan...mintak tolong emailkan contact banker ocbc tu ke sentul63@gmail.com

    ReplyDelete
  76. Salam kak, tq for info.. kami pun tgh cari bank yg bleh dpt 100% loan.. pening gak.. tak jupe2, yg pelik developer kata max 90% ja.. ni rumah ptama kami, igt bleh dpt 100% loan.. gaji kami 3k-5k komitmen pon x byk.. haih fenin2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm welcome. Ada ke bank yg kasi 100%?. Setahu sy rumah pertama dan ke-2 maksimum 90% dan rumah yg ke-3 maksimum 70%. Rasanya gomen je kot boleh dapat 100% nih coz dulu rumah pertama sy pun sy ambik loan gomen.

      Cuba cari yg ada kasi bumiputra 7% tuh, jadik perlu byr 3% jek lg. :)

      Delete
    2. salam,kak...nak tny bank mn yg bagi bumiputra 7% .then boleh bg no.contact banker berkenaan pd anne_yazmi@yahoo.com

      Delete
  77. salam akak boleh beri contact person pegawai ocbc bank tu x..email syaz_iil@yahoo.co.uk

    tq akak

    ReplyDelete
  78. Ma kasih infonya...tak pelajari dulu

    ReplyDelete
  79. salam kak, boleh tak bag contact number pegawai bank ocbc tu..?? thanks.. :)
    usreeyz_90tyt@yahoo.com

    ReplyDelete
  80. Salam kak.. tq 4 info.. kami dlm usha utk dptkn rumah pertama kami.. boleh x akk tlg share no contact office ocbc tu?? Email sy dafrestailo@yahoo.com

    ReplyDelete
  81. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  82. Salam kak.. boleh tak akak email kat saya no contact pegawai OCBC sbb saya dah cuba ngan affin bank tp leceh la sbb yg lain dah approve tp last minit pertikai fix allowance saya lagi byk dari gaji.. sakit hati saya dah la ni utk 1st rumah.. nanti akak email ye ctaisyah@kmecomponents.com

    ReplyDelete
  83. sis, email sy jgk blh x? nuhi_12@yahoo.com
    thanks

    ReplyDelete
  84. Assalam pn.bahiyah...good info..tqvm.. blh emailkn kt sy pegawai ocbc tu? yusrina.ladin@gmail.com ;)

    ReplyDelete
  85. Assalamualaikum... betul berguna perkongsian akak.. kalau mcm tu, boleh tak email saya contact officer ocbc tu...please...

    ReplyDelete
  86. opppsss... lupa plak..emailkan kat sulistionoeko10@gmail.com

    ReplyDelete
  87. Assalam.
    Nk minta juga no contact oficer ocbc tu.minta tlg emel ke alamat lieza_senind@yahoo.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  88. Salam kak...

    Saya tgh cari loan bank nak beli rumah kat taman pelangi semenyih...Bleh bagi contact info bank ocbc tu x...izal84puo@yahoo.com

    ReplyDelete
  89. salam puan...blh tak saya dpt kan contact bank ocbc.. afaizbin.yusoff@yahoo.com
    tq

    ReplyDelete
  90. Salam kak, saya bru bace blog akak.. sye pn dlm proses cr umah, and agak payah gak nk dpt.. klau nk contact no. ocbc tu bleh? thanx kak.. ni email saye.... minzaharah@yahoo.com

    ReplyDelete
  91. Salam. Kak boleh email ocbc tu kat Saya yattie76@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  92. Slam kak. Email kat Saya please at yattie76@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  93. Salam. Wife saya baru2 ni pun ada buat refinance home loan Islamic term. Wife submit walk in to HSBC, OCBC dan MBB. Satu lagi dia submit by agen (I Money) to Alliance Islamic. Tujuan utama nak convert from Conventional to Islamic term. Agen (I Money) tu ada buat OCBC jugak. But my wife tak submit cos nanti duplication pulak.

    ReplyDelete
  94. salam kak, tolong emel contact person OCBC tu dekat edsquare92@gmail.com tq kak :)

    ReplyDelete
  95. My wife punya ocbc dah lulus, cuma amount jer kurang dari outstanding sedia ada. Kena top up cash for the differ. Saya ada tulis dalam blog saya pasal refinance wife. Datangla singgah for more details.

    ReplyDelete
  96. salam akak...sy nak minta no contact OCBC tur akak ke arnianty@gmail.com..budi baik akak sgt di hargai.

    ReplyDelete
  97. salam kak saya nak minta no contact ocbc tu boleh.email pada saya pajamadaq@yahoo.com...budi baik akak amat saya hargai

    ReplyDelete
  98. assalamualaikum. akk, tlg email kn number staf OCBC boleh tak? Sya berminat nk berurusan dgn beliau. Tq..

    ReplyDelete
  99. assalamualaikum. akk, tlg email kn number staf OCBC boleh tak? abg_hafiq91@gmail.com. Sya berminat nk berurusan dgn beliau. Tq..

    ReplyDelete
  100. Assalamualaikum puan, mntak jasa baik puan emailkan contact peg ocbc tu boleh x? hazzril00@gmail.com ,dan terima kasih byk2 puan.

    ReplyDelete
  101. As salam..puan minta jasa baik puan emailkan nombor telefon ke reynahashim@yahoo.com.
    Saya nak tanya berkenaan Loan rumah dengan OCBC.Terima Kasih.

    ReplyDelete
  102. Assalamualaikum , mntak jasa baik puan emailkan contact ocbc tu boleh x?
    firdaushamsuddin89@gmail.com. terima kasih byk2.

    ReplyDelete
  103. Assalamualaikum.... Kepada semua yang melayari blog ini ....saya nasihat kan jangan BUAT LOAN PERUMAHAN di MBSB .... Memang pinjaman berciri kan ISLAMIC tapi bila ansuran bulanan lewat berbagai charge akan dia kenakan .... Late charges ... Postal charges ... yang terbaru dan terkini Surat Reminder Dari Lawyer charges RM50/= ( rm 20/= habuan untuk staff MBSB commission dari Lawyer)..Jika ansuran tertunggak menghampiri 3 bulan..pihak MBSB akan terus melelong rumah tersebut ..Sayang sekali pinjaman Islamic tapi lebih teruk dari AH LONG ...

    ReplyDelete
  104. Yes...betul....staf mbsb hq ...gila babi 4bulan tak bayar nak terus lelong rumah ...pakat sama lawyer dapat komisin charge guaman ....babi korang staf hq mbsb.

    ReplyDelete
  105. Slm akak...mohon jasa baik bg no contact org urus loan ocbc akak..ust_din44@yahoo.com.my t.ksh smg allah sentiasa merahmati akak...

    ReplyDelete
  106. Slm akak...mohon jasa baik bg no contact org urus loan ocbc akak..ust_din44@yahoo.com.my t.ksh smg allah sentiasa merahmati akak...

    ReplyDelete
  107. Sekarang ekonomi kurang baik, pemohonan pinjaman dari bank menjadi semakin susah untuk diluluskan.

    ReplyDelete
  108. APAKAH ANDA MEMBUTUHKAN KREDIT ??

    Halo,

    Nama saya Mr Fred. Saya seorang pemberi pinjaman swasta yang memberikan pinjaman kepada swasta dan
    individu perusahaan. Apakah Anda pernah ditolak oleh
    begitu banyak bank? Apakah Anda perlu pembiayaan untuk membangun Anda
    bisnis? Apakah Anda perlu pembiayaan untuk ekspansi Anda
    bisnis? Atau apakah Anda membutuhkan pinjaman pribadi? pinjaman saya
    berkisar. dari pribadi untuk pinjaman bisnis. minat saya
    Tingkat sangat terjangkau. 3%, dan paling 50.000,00 € maksimal € 500,000,000,000.00 €, proses kredit kami sangat cepat
    demikian juga. Saya sangat bersedia untuk membuat semua keuangan Anda
    mengacaukan sesuatu dari masa lalu. Jika Anda benar-benar siap untuk
    mendapatkan masalah keuangan Anda terpecahkan, Kemudian cari tidak ada
    lebih lanjut dan mengajukan pinjaman hari ini Email melalui:
    (Fredlarryloanfirm@gmail.com). Saya berharap dalam melakukan
    bisnis dengan Anda.

    Mr Fred larry
    CEO.

    ReplyDelete
  109. KABAR BAIK!!! KABAR BAIK!!! KABAR BAIK!!!

    Nama saya Endah. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan putus asa, saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan digunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Mrs.Lucy Smith yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari $ 150,988USD dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga hanya 2%.

    Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email: (Lucysmithloanfirm@gmail.com) dan oleh kasih karunia Allah dia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda menuruti perintahnya.

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya (faridahendah007@gmail.com) dan saya diperkenalkan dan diberitahu tentang Ms. Lucy Smith, dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Lucy Smith, Anda juga dapat menghubungi dia melalui emailnya: ( ervitaazis@gmail.com) sekarang, semua yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan.

    ReplyDelete
  110. Pinjaman untuk pelbagai tujuan
    Kami menawarkan jumlah minimum 10,000.00 dolar untuk 10 juta dolar
    Pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    pinjaman
    tempoh: sehingga 25 tahun bergantung kepada jumlah pinjaman yang anda perlukan.
    pelanggan mesti
    Melebihi usia o f 18 tahun
    Urus niaga ini adalah 100% selamat untuk semua clents
    Untuk maklumat lanjut mengenai kredit, sila hubungi kami melalui e-mel:
    (Daviesruthfirm@gmail.com)

    ReplyDelete
  111. Halo,
    Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
     Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
    Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
    Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
     Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (elinajohnson22@gmail.com)
    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

    ReplyDelete
  112. Hello,
    Saya Puan Olivia Daniel, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami memberikan pinjaman dana kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di:
    (Oliviadaniel93@gmail.com)

    ReplyDelete
  113. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Jane Alison, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi hari ini kami melalui e-mel supaya kita boleh memberikan syarat-syarat pinjaman dan syarat-syarat kami di: (saintloanss@gmail.com)

    ReplyDelete
  114. Hello, nama saya adalah Kristian Calvin, mangsa penipuan di tangan peminjam palsu. saya telah kehilangan kira-kira RM6,000 kerana saya memerlukan modal yang besar sebanyak RM80,000. i hampir meninggal dunia, saya tidak mempunyai tempat untuk pergi. perniagaan saya telah dimusnahkan, dan dalam proses itu saya kehilangan suami saya dan anak saya saya tidak boleh berdiri ini berlaku lagi. pada bulan Jun 2016, saya bertemu dengan seorang rakan yang memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Puan Olivia Daniel, yang akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman di sebuah syarikat. ibu yang baik saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih dan Allah terus memberkati anda. i juga suka menggunakan kesempatan ini untuk menasihati rakan-rakan Malaysia, bahawa terdapat banyak penipu di luar sana, jadi jika anda memerlukan pinjaman, dan ingin mendapatkan pinjaman yang cepat, hanya mendaftar melalui Puan Olivia Daniel melalui e-mel: (oliviadaniel93@gmail.com ). anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel ini: (christiancalvin200@gmail.com). jika anda mempunyai sebarang keraguan. sila dia adalah satu-satunya orang yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  115. Halo,

    Salam untuk Anda dalam nama Tuhan. Nama saya Miss Ganet Silva, saya berusia 25 tahun, saya dari Amerika Serikat (U.S.A.), saya satu-satunya daugther almarhum Bapak / Ibu. Silva.

    Saya tidak memiliki kerabat apapun sekarang aku bisa pergi ke, karena saya meninggalkan negara saya pada usia yang sangat muda untuk tinggal di africa, Nigeria justru untuk tinggal dengan ibuku yang mengelola SPBU ayah saya di nigeria

    Orang tua saya memiliki 12 SPBU di Nigeria di mana pemerintah telah mengumpulkan mereka dari saya akan berakhir lisensi dan non pengirim pembayaran pajak.

    Saya ingin kembali ke studi saya karena saya hanya dihadiri tahun pertama saya di universitas sebelum acara menyedihkan terjadi.

    Saya dihubungi oleh Union Bank london plc bahwa sejumlah besar uang itu disimpan di bank di mana saya adalah nama penandatangan rekening, nama saya digunakan sebagai keluarga terdekat.

    Jumlah yang dimaksud adalah $ 4000000000 (US dolar), bank memberitahu saya hari ini.

    Tapi manajer bank mengatakan kepada saya bahwa sebelum saya bisa mendapatkan uang ini dari bank, saya akan harus membeli perubahan sertifikat kepemilikan yang biaya $ 1.250 dolar dan saya tidak memiliki jumlah tersebut dengan saya.

    Jadi aku akan seperti Anda untuk membantu saya mentransfer uang ke account Anda dan dari itu Anda akan mengambil jumlah dari 40% maka Anda akan mengirimkan 60% sisa uang untuk informasi account yang diberikan kepada Anda.

    Aku memberimu tawaran ini karena saya tidak punya pilihan lain kiri.


    Salam
    Nona Ganet Silva

    gnetsilva3444@gmail.com

    ReplyDelete
  116. Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan, apakah Anda serius membutuhkan pinjaman mendesak, apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri, Anda berada di utang, ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda karena kami memberikan pinjaman pribadi, pinjaman usaha, dan kredit korporasi, dan segala macam pinjaman pada tingkat bunga 2%. Hore !!! Ini hampir sampai ke akhir tahun ini dan kami berada di Lucy Badan Kredit, kami menjamin semua klien berharga kami bahwa mereka akan mendapatkan semua pinjaman individu dengan senyum di wajah mereka.
    Untuk informasi lebih lanjut silahkan hubungi kami sekarang melalui email: (Lucysmithloanfirm@gmail.com)

    Informasi Peminjam:

    Nama lengkap: _______________
    Negara: __________________
    Sex: ______________________
    Umur: ______________________
    Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: _______
    Pinjaman Durasi: ____________
    Pinjaman bunga: _____________
    Nomor ponsel: ________

    Lucysmithloanfirm
    (Lucysmithloanfirm@gmail.com)

    ReplyDelete
  117. Halo Setiap Satu, nama saya wanita Jane alice dari Indonesia, dan saya bekerja dengan bersatu bangsa kompensasi, dan kami telah mendengar dan juga membuat pinjaman dari perusahaan pinjaman, saya cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak lender kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli dan nyata, aku ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan menuntun saya untuk pemberi pinjaman dan Pinjaman nyata genue telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan saya pinjaman. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari online genue kredit pemberi pinjaman yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mr Dangote yang merupakan CEO dari Dangote Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp400,000,000) dengan tingkat bunga rendah 2%, tidak merawat usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang itu untuk membangun bisnis dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan dilakukan pada transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, sudah disimpan ke bank dan mimpi saya datang melalui. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan genue panggilan pinjaman cepat sekarang email di Dangotegrouploandepartment@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan ini. Saya berdoa agar Tuhan memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di ladyjanealice@gmail.com hari yang indah lebih info..

    ReplyDelete
  118. Aku indriaty manirjo, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman reliabl yang MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. Saya mendapat pinjaman saya Rp850,000,000 dari MAGRETSPENCERLOANCOMPANY sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui MAGRETSPENCERLOANCOMPANY dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. menghubungi mereka melalui email:. (magretspencerloancompany@gmail.com)
    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (indriatymanirjo010@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

    ReplyDelete
  119. Berikut adalah solusi terbaik untuk kebebasan finansial, membuat Anda 2017 tahun sukses dengan mengunjungi layanan pinjaman morgan christian di mana Anda bisa mendapatkan pinjaman untuk memulai bisnis impian Anda tanpa stres dan mendapatkan pinjaman Anda disetujui dalam waktu satu minggu .. Apakah Anda mencari pinjaman? Atau anda telah menolak pinjaman oleh bank atau lembaga keuangan untuk satu atau lebih alasan? Anda memiliki tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda di sini! Kami memberikan pinjaman kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%. Silahkan hubungi kami melalui e-mail hari ini melalui christianmorganloanservices@gmail.com

    DATA PEMOHON:

    1) Nama Lengkap:
    2) Negara:
    3) Alamat:
    4) Negara:
    5) Sex:
    6) Status Pernikahan:
    7) Bekerja:
    8) Nomor Telepon:
    9) Posisi di tempat kerja:
    10) Pendapatan Bulanan:
    11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan:
    12) Durasi Pinjaman:
    13) Pinjaman Bunga:
    14) Agama:
    15) Apakah Anda sudah menerapkan sebelumnya;
    16) Tanggal lahir;

    Terima kasih,
    Mrs Christian

    ReplyDelete
  120. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    utang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah via E-mail: joycekelvinloancompany@gmail.com


    INFORMASI PEMINJAM 'S

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Negara: ______________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status perkawinan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Joyce Kelvin

    ReplyDelete
  121. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    utang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah via E-mail: joycekelvinloancompany@gmail.com


    INFORMASI PEMINJAM 'S

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Negara: ______________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status perkawinan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Joyce Kelvin

    ReplyDelete
  122. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    utang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah via E-mail: joycekelvinloancompany@gmail.com


    INFORMASI PEMINJAM 'S

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Negara: ______________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status perkawinan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Joyce Kelvin

    ReplyDelete
  123. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    utang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah via E-mail: joycekelvinloancompany@gmail.com


    INFORMASI PEMINJAM 'S

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status pernikahan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Joyce Kelvin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good Day,

      Setiap orang, adakah anda amat memerlukan pinjaman untuk membiayai perniagaan anda, menubuhkan sebuah syarikat, atau memenuhi keperluan anda, FRED LARRY PINJAMAN COMPANY, sentiasa bersedia untuk membantu anda apabila semua harapan hilang.

      Mendapatkan pinjaman yang sah sentiasa menjadi satu masalah yang besar kepada individu yang mempunyai masalah kewangan dan memerlukan penyelesaian. Isu kredit dan cagaran adalah sesuatu yang orang yang sentiasa bimbang apabila mendapatkan pinjaman daripada pemberi pinjaman yang sah. Tetapi kita telah membuat perbezaan dalam pemberian pinjaman dengan kredibiliti. Kami memberi pinjaman daripada julat $ 500,000 kepada $ 500,000.000.000; kami berdaftar, dijamin dan Kerajaan yang diperakui di peringkat antarabangsa, Fred Larry Pinjaman Syarikat adalah penyelesaian kepada semua masalah kewangan anda, pinjaman kami adalah mudah, murah, dan cepat dan kami memberi pinjaman kepada individu, syarikat, pertubuhan, organisasi perniagaan dan rakyat semua macam di seluruh dunia.

      Perkhidmatan kami termasuk yang berikut:

      Pinjaman untuk apa-apa jenis dan tujuan,

      Tiada keselamatan sosial dan tidak ada pemeriksaan kredit, jaminan 100%. Apa yang anda perlu lakukan adalah beritahu kami apa yang anda mahu dan kita pasti akan membuat impian anda menjadi kenyataan. (FRED LARRY PINJAMAN SYARIKAT). Kata YES apabila bank anda mengatakan TIDAK. Hubungi kami hari ini untuk jumlah pinjaman yang anda perlukan untuk memenuhi bajet anda,
      Dapatkan pinjaman anda sekarang pada kadar faedah 3%.
      Emel kami sekarang di (fredlarryloanfirm@gmail.com)

      Delete
  124. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    utang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah via E-mail: joycekelvinloancompany@gmail.com


    INFORMASI PEMINJAM 'S

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status pernikahan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Joyce Kelvin

    ReplyDelete
  125. Kami adalah organisasi yang dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan
    bantuan, seperti bantuan keuangan. Jadi, jika Anda akan melalui keuangan
    masalah jika Anda memiliki berantakan keuangan dan Anda perlu dana untuk
    memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar
    tagihan, memulai bisnis yang bagus, atau Anda merasa sulit
    mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal, hubungi kami hari ini melalui email
    jessicawilliamsloanfirm@gmail.com

    PEMINJAM INFORMASI

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status pernikahan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Jessica Williams

    ReplyDelete
  126. Seekers Pinjaman sayang !!!
     
    Adakah anda memerlukan bantuan kewangan? dan telah ditolak oleh bank kerana skor kredit yang buruk? Ini syarikat pinjaman telah ditubuhkan oleh pertubuhan-pertubuhan hak asasi manusia di seluruh dunia dengan semata-mata untuk membantu rakyat miskin dengan bantuan kewangan sebanyak kehidupan ... kembali kepada kami dengan butiran di bawah e-mel: k.basil@hotmail.com
     
    Sila tulis kepada kami kembali dengan maklumat pinjaman itu;
     
    Nama:
    jumlah pinjaman yang diperlukan:
    Tempoh Pinjaman:
    Nombor telefon:
     
    Terima kasih dan Tuhan memberkati
    KEYAKINAN
    Encik Krause

    ReplyDelete
  127. Selamat siang,

    Setiap orang, apakah Anda sangat membutuhkan pinjaman untuk membiayai bisnis Anda, mendirikan perusahaan, atau memenuhi kebutuhan Anda, FRED LARRY PINJAMAN PERUSAHAAN, selalu tersedia untuk membantu Anda ketika semua harapan hilang.

    Mendapatkan pinjaman yang sah selalu menjadi masalah besar untuk individu yang memiliki masalah keuangan dan perlu solusi untuk itu. Masalah kredit dan agunan adalah sesuatu yang orang selalu khawatir tentang ketika mencari pinjaman dari pemberi pinjaman yang sah. Tapi kami telah membuat bahwa perbedaan dalam pinjaman dengan kredibilitas. Kami memberikan pinjaman dari kisaran $ 500,000 sampai $ 500,000.000.000; kita terdaftar, dijamin dan Pemerintah bersertifikat, internasional, Fred Larry Pinjaman Perusahaan adalah solusi untuk semua masalah keuangan Anda, pinjaman kami adalah mudah, murah, dan cepat dan kami memberikan pinjaman kepada individu, perusahaan, pendirian, organisasi bisnis dan orang-orang dari semua macam di seluruh dunia.

    Layanan kami meliputi:

    Pinjaman untuk setiap jenis dan tujuan,

    Tidak ada jaminan sosial dan tidak ada pemeriksaan kredit, jaminan 100%. Yang harus Anda lakukan adalah biarkan kami tahu apa yang Anda inginkan dan kami pasti akan membuat impian Anda menjadi kenyataan. (FRED LARRY LOAN PERUSAHAAN). Mengatakan YES ketika bank Anda mengatakan TIDAK. Hubungi kami hari ini untuk jumlah pinjaman yang Anda butuhkan sesuai dengan anggaran Anda,
    Dapatkan pinjaman Anda sekarang di tingkat bunga 3%.
    Email kami sekarang di (fredlarryloanfirm@gmail.com)

    ReplyDelete
  128. Hello,
    Adakah anda dari segi kewangan ke bawah? mendapatkan pinjaman sekarang dan memulihkan perniagaan anda, Kami adalah pemberi pinjaman yang boleh dipercayai dan kami memulakan program pinjaman ini untuk membasmi kemiskinan dan mewujudkan peluang untuk keistimewaan yang kurang untuk membolehkan mereka menubuhkan sendiri dan memulihkan perniagaan mereka tahun baru ini. untuk maklumat lanjut, anda boleh menghubungi kami melalui e-mel: (gloryloanfirm@gmail.com). mengisi borang Maklumat Peminjam di bawah:

    Nama penuh: _______________
    Negara: __________________
    Seks: ______________________
    Umur: ______________________
    Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
    Tempoh Pinjaman: ____________
    Tujuan pinjaman: _____________
    Nombor telefon bimbit: ________

    sila memohon syarikat yang sah.

    ReplyDelete
  129. Kami adalah organisasi yang dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan
    bantuan, seperti bantuan keuangan. Jadi, jika Anda akan melalui keuangan
    masalah jika Anda memiliki berantakan keuangan dan Anda perlu dana untuk
    memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar
    tagihan, memulai bisnis yang bagus, atau Anda merasa sulit
    mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal, hubungi kami hari ini melalui email
    jessicawilliamsloanfirm@gmail.com

    PEMINJAM INFORMASI

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status pernikahan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Jessica Williams

    ReplyDelete
  130. Apakah Anda mencari pinjaman asli? saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk menginformasikan semua orang bahwa Mrs Mary William pemberi pinjaman kredit swasta yang memberikan pinjaman kesempatan waktu hidup. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lebih karena kami berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi di bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di:
    (marywilliam902@gmail.com) Jadi, jika Anda ingin mendapatkan pinjaman dari perusahaan saya Anda dapat menghubungi kami hari ini.

    Jumlah maksimum yang meminjamkan adalah 600,000,000.00 berikut ini
    Mata uang: Dollar Amerika Serikat, Euro dan Pound Inggris
    Terima kasih dan Tuhan memberkati Anda semua

    ReplyDelete
  131. Adakah anda memerlukan pinjaman? Pernahkah anda mencari di mana untuk mendapatkan pinjaman? Adakah anda telah cuba untuk mendapatkan apa-apa jenis pinjaman? kemudian memohon sekarang di (alicewaltonloans@gmail.com) jika anda mahu untuk mendapatkan pinjaman yang berpatutan. Pinjaman ditawarkan di sini pada kadar faedah yang sangat rendah 3%. Hubungi kami sekarang jika anda berminat.

    Nama penuh:
    negara:
    Nombor telefon peribadi:
    WhatsappNumber:
    jumlah pinjaman yang diperlukan sebagai pinjaman:
    Tempoh pinjaman:


    Email: alicewaltonloans@gmail.com

    Puan Alice Walton

    ReplyDelete
  132. Kami bekerja secara sah di bawah Pemberi Pinjam Wang 1951 kami menawarkan pinjaman wang tunai segera kepada kakitangan kerajaan dan sektor swasta. Kami akan memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk anda.

    Anda memerlukan wang dengan segera?
    * Pemindahan Sangat cepat dan mudah ke akaun bank anda.
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang anda.
    Akaun deposit
    * Kadar faedah yang rendah 2%
    * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
    * Tempoh pinjaman itu dibayar bulanan dan fleksibel.
    * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
    Anda boleh mengharapkan tindak balas awal yang kurang daripada 24 jam.
    Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan.
    daripada

    Menghubungi syarikat kad kredit anda yang sah dan berlesen yang dilesenkan.
    bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
    Untuk lebih maklumat bentuk dan aplikasi menghubungi dengan pinjaman ini.

    E-mel: Thecommunityloancompany@gmail.com
    Laman Web: Thecomloan.com

    ReplyDelete
  133. Hello semua,
    Nama saya Marcia Retnawati bandar Batan Miroto Semarang di Indonesia, saya mahu menggunakan medium ini untuk menasihati semua orang untuk memudahkan berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, jadi banyak pemberi pinjaman pinjaman di sini adalah semua penipu dan mereka hanya di sini untuk menipu anda daripada wang anda, saya memohon pinjaman kira-kira 100 juta daripada seorang wanita di Malaysia dan saya kehilangan kira-kira 6 juta tanpa mengambil pinjaman, mereka meminta lagi dan lagi untuk kos, saya membayar hampir 6 juta masih saya tidak mendapat pinjaman,

    Allah kemuliaan, saya bertemu dengan seorang rakan yang baru sahaja digunakan untuk pinjaman, dan dia mendapat pinjaman tanpa sebarang tekanan, jadi dia memperkenalkan saya kepada Puan Alicia Radu, dan saya memohon untuk 500 juta, saya fikir ia adalah jenaka dan penipuan, tetapi saya mendapat pinjaman saya dalam masa kurang daripada 24 jam hanya 2% tanpa cagaran. Saya amat gembira kerana saya telah diselamatkan daripada mendapat miskin.

    jadi saya menasihati semua penduduk di sini yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi
    Puan Alicia Radu, melalui e-mel: aliciaradu260@gmail.com

    Anda masih boleh hubungi saya jika anda memerlukan sebarang maklumat lanjut melalui e-mel: Marciaretnawati450@gmail.com

    sekali lagi mengucapkan terima kasih kepada anda semua kerana membaca kesaksian saya dan Allah terus memberkati kita semua dan memberi kita kehidupan yang panjang dan kemakmuran

    ReplyDelete
  134. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda di stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    hutang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah melalui E-mail: jessicawilliamsloanfirm@gmail.com


    INFORMASI PEMINJAM' S

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status pernikahan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Jessica williams

    ReplyDelete
  135. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda di stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    hutang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah melalui E-mail: jessicawilliamsloanfirm@gmail.com


    INFORMASI PEMINJAM' S

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status pernikahan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Jessica williams

    ReplyDelete
  136. Saya mahu semua orang untuk membaca mesej ini dengan teliti. Saya amat gembira untuk membuat kesaksian bagaimana saya mendapat pinjaman saya pemberi pinjaman kredit legit, saya telah menderita di tangan pemiutang internet palsu di laman web tertentu, saya telah digunakan di beberapa syarikat pinjaman di sini dan semua yang mereka lakukan adalah bertanya kepada saya untuk pembayaran dan selepas pembayaran, saya tidak akan mendapatkan pinjaman daripada mereka, mereka adalah orang-orang palsu dari England dan juga India. Saya dalam kesakitan kerana hutang saya, dan saya dibayar pembayaran lain untuk mendapatkan pinjaman untuk membuat saya hutang lebih besar. Saya gembira apabila rakan saya memberitahu saya bahawa dia mendapat pinjaman daripada internet, dia adalah orang yang memberitahu tentang Nicole Morgan daripada LOAN FIRM NICOLE MORGAN, dan saya memohon untuk pinjaman sebanyak 800 juta, saya mengikuti semua prosedur, Saya berfikir bahawa saya tidak akan mendapatkan pinjaman, tetapi saya amat gembira apabila pinjaman saya diluluskan dan dihantar terus ke dalam akaun bank saya dalam masa 2 hari menyapu. Saya telah membayar semua hutang saya sekarang dan saya mendapat kewangan yang stabil kerana saya menulis mesej ini. Jadi jika mana-mana anda berada di sini untuk memohon pinjaman, anda perlu menghubungi Nicole Morgan di e-mel beliau, mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman pinjaman sebenar, yang lain adalah palsu. Hanya ikut semua prosedur dalam Nicole Morgan dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda akan mendapat pinjaman, bijak supaya anda tidak akan kehilangan wang seperti saya, hubungan ibu Nicole Morgan jika anda benar-benar memerlukan pinjaman nicolemorganloan@gmail.com
    hubungi saya dan juga supaya saya boleh memberi maklumat lanjut dan guardiance hadijaboften2@gmail.com
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  137. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda di stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    hutang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah melalui E-mail: jessicawilliamsloanfirm@gmail.com


    INFORMASI PEMINJAM' S

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status pernikahan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Jessica williams

    ReplyDelete
  138. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :oceancashcapital@gmail.com
    Website http://oceancashmj.com
    Phone number :+1-6474-864-724 (Call/Whats app)

    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:

    LOAN APPLICATION FORM:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....

    Contact Us At :oceancashcapital@gmail.com
    Website http://oceancashmj.com
    Phone Number:+1-6474-864-724 (Call/Whats app)

    ReplyDelete
  139. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda di stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    hutang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah melalui E-mail: jessicawilliamsloanfirm@gmail.com


    INFORMASI PEMINJAM' S

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status pernikahan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Jessica williams

    ReplyDelete
  140. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda di stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    hutang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah melalui E-mail: jessicawilliamsloanfirm@gmail.com


    INFORMASI PEMINJAM' S

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status pernikahan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Jessica williams

    ReplyDelete
  141. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda di stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    hutang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah melalui E-mail: jessicawilliamsloanfirm@gmail.com


    INFORMASI PEMINJAM' S

    Nama lengkap: __________________________________________
    Negara: _____________________________________________
    Alamat rumah: _______________________________________
    Tanggal lahir: _________________________________________
    Sex: _________________________________________________
    Pekerjaan: ___________________________________________
    Pendapatan bulanan: _______________________________________
    Status pernikahan: ________________________________________
    Sebuah Nomor telepon yang valid: __________________________________
    Jumlah Dibutuhkan: ______________________________________
    Lamanya_______________________________________________

    Salam
    Jessica williams

    ReplyDelete
  142. Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda stres keuangan atau tidak
    dana yang dibutuhkan untuk memulai bisnis Anda sendiri? kami membuat semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2%, atau apakah Anda Perlu Pinjaman melikuidasi mereka
    utang dan membayar tagihan Anda? Apakah Anda memiliki skor kredit yang rendah dan merasa
    sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan keuangan lainnya
    lembaga? Membutuhkan pinjaman atau pembiayaan alasan, seperti: Jika demikian hubungi kami
    dengan info di bawah via E-mail: joycekelvinloancompany@gmail.com

    ReplyDelete
  143. Berita baik!!!
    hari yang baik untuk semua warga malaysia, nama saya Puan aisha bukafia, tinggal di bandar bandar george, sila, saya ingin berkongsi kesaksian hidup yang sebenar saya di sini pada platform ini untuk semua rakyat Malaysia supaya berhati-hati dengan pemberi pinjaman pinjaman atas internet, Allah telah trully memihak kepada saya melalui ibu yang baik Puan Emiliana

     Selepas beberapa tempoh cuba untuk mendapatkan pinjaman daripada institusi kewangan, dan ditolak sentiasa, jadi saya memutuskan untuk memohon melalui pinjaman dalam talian tetapi saya telah ditipu dan i hilang RM5000, dengan seorang wanita di Arab Saudi.

     i menjadi begitu terdesak dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berbincang dengan seorang kawan saya yang kemudian intorduce saya kepada Puan Emiliana yang juga pemilik sebuah organisasi pinjaman global, jadi kawan saya meminta saya untuk memohon dari Puan Emiliana, jadi saya summorned keberanian dan dihubungi Puan Emiliana.

     Saya memohon untuk jumlah pinjaman RM80,000 dengan kadar faedah yang lebih rendah daripada 2%, jadi pinjaman yang diluluskan dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan dibuat pada pindahan kredit, disebabkan oleh hakikat bahawa ia tidak memerlukan cagaran dan jaminan untuk pemindahan pinjaman, saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen daripada mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang daripada dua jam wang pinjaman itu telah didepositkan ke dalam akaun bank saya.

    Saya fikir ia adalah jenaka sehingga saya menerima panggilan daripada bank saya bahawa akaun saya telah dikreditkan dengan jumlah RM80,000. Saya begitu gembira kerana akhirnya Allah menjawab doa saya dengan pesanan pemberi pinjaman saya dengan pinjaman saya yang asli, yang boleh memberikan apa yang diinginkan hati saya.

    Semoga Allah memberkati Ibu Emiliana untuk membuat berpatutan hidup saya, jadi saya cadangkan sesiapa berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk sila hubungi
    Puan Emiliana melalui e-mel: emilianawilson111@gmail.com
    untuk pinjaman anda

    Akhir sekali saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua kerana sudi untuk membaca kesaksian hidup yang sebenar saya mengenai kejayaan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.
    satu lagi nama saya mrs aisha bukafia, anda boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui e-mel saya: mrsaishabukafia@gmail.com.

    ReplyDelete
  144. Berita baik!!!
    hari yang baik untuk semua warga malaysia, nama saya Puan aisha bukafia, tinggal di bandar bandar george, sila, saya ingin berkongsi kesaksian hidup yang sebenar saya di sini pada platform ini untuk semua rakyat Malaysia supaya berhati-hati dengan pemberi pinjaman pinjaman atas internet, Allah telah trully memihak kepada saya melalui ibu yang baik Puan Emiliana

     Selepas beberapa tempoh cuba untuk mendapatkan pinjaman daripada institusi kewangan, dan ditolak sentiasa, jadi saya memutuskan untuk memohon melalui pinjaman dalam talian tetapi saya telah ditipu dan i hilang RM5000, dengan seorang wanita di Arab Saudi.

     i menjadi begitu terdesak dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berbincang dengan seorang kawan saya yang kemudian intorduce saya kepada Puan Emiliana yang juga pemilik sebuah organisasi pinjaman global, jadi kawan saya meminta saya untuk memohon dari Puan Emiliana, jadi saya summorned keberanian dan dihubungi Puan Emiliana.

     Saya memohon untuk jumlah pinjaman RM80,000 dengan kadar faedah yang lebih rendah daripada 2%, jadi pinjaman yang diluluskan dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan dibuat pada pindahan kredit, disebabkan oleh hakikat bahawa ia tidak memerlukan cagaran dan jaminan untuk pemindahan pinjaman, saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen daripada mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang daripada dua jam wang pinjaman itu telah didepositkan ke dalam akaun bank saya.

    Saya fikir ia adalah jenaka sehingga saya menerima panggilan daripada bank saya bahawa akaun saya telah dikreditkan dengan jumlah RM80,000. Saya begitu gembira kerana akhirnya Allah menjawab doa saya dengan pesanan pemberi pinjaman saya dengan pinjaman saya yang asli, yang boleh memberikan apa yang diinginkan hati saya.

    Semoga Allah memberkati Ibu Emiliana untuk membuat berpatutan hidup saya, jadi saya cadangkan sesiapa berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk sila hubungi
    Puan Emiliana melalui e-mel: emilianawilson111@gmail.com
    untuk pinjaman anda

    Akhir sekali saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua kerana sudi untuk membaca kesaksian hidup yang sebenar saya mengenai kejayaan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.
    satu lagi nama saya mrs aisha bukafia, anda boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui e-mel saya: mrsaishabukafia@gmail.com.

    ReplyDelete
  145. Kami adalah organisasi yang dibentuk untuk membantu orang-orang yang membutuhkan
    Bantuan, seperti bantuan keuangan. Jadi, jika Anda melalui keuangan
    Masalah jika Anda memiliki kekacauan keuangan dan Anda memerlukan dana
    Memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda memerlukan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar
    Tagihan, memulai bisnis yang bagus, atau Anda merasa sulit
    Mendapatkan pinjaman dari bank lokal, hubungi kami hari ini melalui email
    Jessicawilliamsloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete
  146. Hello,
    I am Yunita Ariyanti from the city of Surubaya, address demak java, in indonesia, I want to use this medium to advice all my fellow indonesian citizen. who have been seeking for a loan, you just have to be careful. The only place and company that can offer you loan is LILIANA DONATO loan company. a reliable and trusted loan company who has change my life from grass to grace, I got my loan from them. They are the only legitimate loan company on the internet. I spent almost 22 million in the hands of a fake loan company from philippine .
    But Mrs Liliana Donato gave me my dream back and regain my trust for humanity again. contact Mrs. Liliana for your loan request via email: lilianadonatoloancompany@gmail.com.
    My own personal email: yunitariyanti33@gmail.com. You can also contact me via my email for more information about Mrs. Liliana Thanks all for hearing my testimony.
    God bless.

    ReplyDelete
  147. Saya mahu semua orang untuk membaca mesej ini dengan teliti. Saya amat gembira untuk membuat kesaksian bagaimana saya mendapat pinjaman saya pemberi pinjaman kredit legit, saya telah menderita di tangan pemiutang internet palsu di laman web tertentu, saya telah digunakan di beberapa syarikat pinjaman di sini dan semua yang mereka lakukan adalah bertanya kepada saya untuk pembayaran dan selepas pembayaran, saya tidak akan mendapatkan pinjaman daripada mereka, mereka adalah orang-orang palsu dari England dan juga India. Saya dalam kesakitan kerana hutang saya, dan saya dibayar pembayaran lain untuk mendapatkan pinjaman untuk membuat saya hutang lebih besar. Saya gembira apabila rakan saya memberitahu saya bahawa dia mendapat pinjaman daripada internet, dia adalah orang yang memberitahu tentang Nicole Morgan daripada LOAN FIRM NICOLE MORGAN, dan saya memohon untuk pinjaman sebanyak 800 juta, saya mengikuti semua prosedur, Saya berfikir bahawa saya tidak akan mendapatkan pinjaman, tetapi saya amat gembira apabila pinjaman saya diluluskan dan dihantar terus ke dalam akaun bank saya dalam masa 2 hari menyapu. Saya telah membayar semua hutang saya sekarang dan saya mendapat kewangan yang stabil kerana saya menulis mesej ini. Jadi jika mana-mana anda berada di sini untuk memohon pinjaman, anda perlu menghubungi Nicole Morgan di e-mel beliau, mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman pinjaman sebenar, yang lain adalah palsu. Hanya ikut semua prosedur dalam Nicole Morgan dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda akan mendapat pinjaman, bijak supaya anda tidak akan kehilangan wang seperti saya, hubungan ibu Nicole Morgan jika anda benar-benar memerlukan pinjaman nicolemorganloan@gmail.com
    hubungi saya dan juga supaya saya boleh memberi maklumat lanjut dan guardiance hadijaboften2@gmail.com
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  148. Kami adalah organisasi yang dibentuk untuk membantu orang-orang yang membutuhkan
    Bantuan, seperti bantuan keuangan. Jadi, jika Anda melalui keuangan
    Masalah jika Anda memiliki kekacauan keuangan dan Anda memerlukan dana
    Memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda memerlukan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar
    Tagihan, memulai bisnis yang bagus, atau Anda merasa sulit
    Mendapatkan pinjaman dari bank lokal, hubungi kami hari ini melalui email
    Jessicawilliamsloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete