Wednesday, 4 July 2012

Bayar baki 1% kepada pemaju MKH

Ni pandangan dari jalan besar le.  Rumah2 dah siap byk kat depan, rumah kami yg belakang tuh.

Salam semua

Hari ni pagi-pagi dapat call dari Maybank, sy dimaklumkan loan sy untuk rumah dah lulus. Aduiiinaaaa...sy dah sign dah offer letter dari OCBC pada jumaat lepas.  Terlambat sudah...  OCBC ambik masa dalam 4 hari berkerja jek tuk luluskan tapi Maybank hampir 2 minggu.  Sabor je le... Dah tadak rezeki nak berjodoh ngan Maybank nak buat caner.  Kalo minggu lepas dia bagitau mmg sy akan ambik Maybank walaupun BLR dia kasi kurang dari OCBC.

Sebenarnya sy diberi 2 ninggu jek utk settlekan 1% nih. Terfikir jgk le kan ,kalo deposit dlm rm10k ke, pengsan le nak cr loan dlm masa 2 minggu jek. Ni pun td staf kat situ dah suh byr cepat2. Nanti kena kasi salinan offer letter kat pemajunplakncoz nanti dorg akan keep calling tuk remind suh byr balance.  Dokumen umah sumer ada kat umah, tertinggal. Mmg plan nak beli fail tuk letak sumer dokumen n resit rumah Semenyih ni. Dah 2 minggu je hulu je hikir dgn paper bag yg penuh dgn dikumen rum ah.


Oh yaa hari ni 3hb Julai sy pergi ke Sales opis MKH kat Kajang tuk bayar balance 1% hari tu, ada baki RM410 lagi xbyr.  Hari ni mmg agak busy coz IC baru ok dan terus prepare untuk run 60 sampel student ni. Sy siapkan eluent dan warming up, kena warming up at least 1 jam.  Sementara itu sy buat standard dan key-in data dalam MagicNet.  Agak suffer minggu ni coz assistant sy pergi field work seminggu, jadik dari ambik air UPW sampai ke run sampel kena buat sendiri.  Sebelum tuh sy sempat call student tuk susun sampel dia sumer dalam auto sampler.  Tak larat dah nak buat sendiri, dah le hari tu sy dah tuangkan sampel dari 50 ml tiub ke 11 ml tiub dan siap tutup dengan parafilm lagi...rasa berpinar bijik mata.  Bukan 10 sampel, 60 sampel OK!!!...pahtu IC tersumbat plak time run sampel dia....aduhai.  Kalo IC rosak ni le yang menghuru harakan idup daku.  Sib baik telah meng MCGyver kan diri dan akhirnya IC ok...yay..yay...yay.  Sib baik student ni rajin nak dtg susun, jadik sementara tunggu ic warming up dan student susun sampel, sy g kajang jap.  Biasa mmg student susun sendiri pun tapi student ni ada emegency kes tak boleh dtg hari tu. Tak pe le sekali sekali tak pe.

Semasa sy pegi sales ofis tuh sy nampak ada byk jugak projek dorang tengah buat.  Ada projek kat Kajang 2 tu pun macam menarik jugak.  Cumanya teres 2 tingkat mmg harga ala-ala bangi le , Kajang 2 ni sebelah Kajang Utama tapi masuk ikut Jalan Sg Tangkas berdekatan dgn Hentian Kajang tuh, lalu bawah landasan komputer.  Kalo pegi sekarang ada sign board yg MKH tampal untuk ke Kajang 2.  Dulu kawasan tu ladang getah dan bukit2 coz dulu sy penah duduk kat Kajang Utama tuh..  Byk kawasan ni buat projek apartment dan umah tinggi2 jek coz dah dekat dgn townkan.  Lagipun nanti projek MRT tu akan sampai ke Kajang 2.  Lagi pesat membangun le area situ nanti.  Selain itu sy jumpa kembar kepada Pelangi Semenyih iaitu Pelangi Seri Alam.  Dekat2 dgn Kampus UiTM Puncak Alam tuh. Byk rumah teres, semi D kawasan tu dan nampaknya harga dia murah le skit dari Semenyih.  Teres 2 tingkat lepas bumi price bawah RM300k lagi.  Apalagi kengkawan yang dok area Shah Alam tu, g le usha2 umah area situ.  He..he...he..

Jumaat ni ada lawatan student dari Indonesia plak.  2 minggu lagi ada audit kendiri.  Aiyooooo.........


No comments:

Post a Comment