Saturday, 30 June 2012

Booking rumah Pelangi semenyih fasa 2a


Harga rumah RM341k, 20x70, 1548sqft, tanah kat belakang 10 kaki. Yg lain ada super link house n Semi D, berjiran ngan org kayo jayo le daku nanti yek. Ohya yg brlakang tuh propose apartment kos rendah.  Yg best freehold. Taman kat tengah2 tuh jgk ada surau.










Assalammualaikum dan salam sejahtera

Syukur alhamdulilah telah selamat booking rumah pada 14 Jun 2012 lepas. Rumah ni rumah teres dua tingkat, 20x70.  Sy pergi sebelum launching lagi, jadik sempatlah ambik rumah yg murah sikit.  Masa ni dah byk jugak rumah yg dah jual, org just walking jek g sales opis yg terletak di belakang Tesco Semenyih.

Pembinaan umah kami ni kira yg terakhir lah kot sebab tanah sumer dah penuh. Mungkin nanti ada apartment berkos rendah di belakang je. Syukur hampir semua ciri2 umah impian tercapai. He...he... tak boleh nak demand sgt coz loan ni atas nama sy sorang jek. Jadik kena le ukur baju di badan sendiri kan.

Oh ya deposit sebyk rm3000k. Ada 7% bumi price, 2% rebet, jadik sy cuma byr rm3410 saja termasuk deposit. Isi2 borang sumer dan pemaju nak salinan ic, 3 bulan account statement, 3 salinan slip gaji, borang EA/penyata kwsp. Masa ni ada dokumen sy tak ada, jadik pemaju suh hantar dokumen tu secepat yg mungkin.  Sy jgk diberi masa hanya 2 minggu untuk sign Snp dan dinasihatkan utk pergi uruskan pinjaman dgn bank cepat2.  Sekarang ni dah lain cara proses loan rupanya. Rumah pertama dulu guna loan gomen, jadik xreti proses cara bank ni.

Rumah plak mmg puas hati le coz sempat tgok rumah contoh hari tuh dan nampak tanah untuk ni dah pun diratakan sumer.  Berbaloi le dgn harga nya kan. Sy tak tau le offer yg fasa sy ni sama tak dgn fasa seblmnya, cuma yg pasti mmg harga jauh beza dgn tahun lps punya hargalah.  Syukur le jgk ada tanah dlm sepuluh kaki kat belakang boleh bercucuk tanam. Tanah kat dpn pun ada jgk. Tak boleh nak berangan sgt coz rumah contoh hari tu rumah yg saiz dia besar skit tp tetao jgk daku cuba mengukur perbezaan luas dalam pelan lantai brochure.

Berakhirlah sudah pencarian rumah idaman. Lepas ni dah leh fokus pada bende lain. Walaupun rumah lama lg siapnya, ada jgk ke skodeng2 persiapan nak masuk rumah n deko.  Nak buat konsep moden coz umah skrg dah caca marba dah konsep nyer dek kekurangan fulus nak main konsep kayu, ditambah dgn brg2 hubby dia suker benor beli kat ikea.  Dah xde konsep dah umah ni, asal boleh duduk jek udah le, mcm rumah sewa jek.

Mula2 berdebar jgk le tambah hutang ni, terasa dok kat kayangan 2 -3 hari. Dok tanya hubby ok ke tak. Hubby ckp terpulang pada sy coz umah sy kan.  4 hari kemudian lawyer call suh sign agreement, baru le terkedu coz tak g carik lagi bank.  Ehhhhh ko biar benor Bahiyah, caner nak beli umah kalo xdpt loan. Entry pasal caner nak apply loan ni nanti sy tulis lain yek.  Ni pun masih dlm gumbira yg amat ni, lebih2 lg ada pesta flora ni terasa nak g cari pokok tuk umah baru plak.  Lepas ni boleh le g pameran home deco plak. Hmmmmmm seronok nyer le dah dpt umah impian ni..la...la...la....

19 comments:

  1. Replies
    1. Aikkk..Nina, beli kat PS2 jugak ke? :)

      Delete
  2. welkam to da wonder park PS2 :)

    ReplyDelete
  3. Berjiran la kita nanti.....rumah awak no berapa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berjiran!!! Risau jugak kat ps2 nanti xde geng coz rumah sekarang ni jiran2 sumer ok. No 12 kalo tak silap. No Lina pulak no berapa?.

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. saya juga! dah dapat kunci ke? selamat berjiran. rumah saya di jalan tps 2/3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lagi le mUnies, rumah sy fasa yg last tuh, tahun depan baru siap. :) Tak sabar plak tunggu rumah siap.

      Delete
  6. tolong bagi no agent bank tu kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi awak punya email, nanti sy emailkan no agent bank tuh :-)

      Delete
  7. Tahniah... Duduk rumah baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Anon, tahun depan boleh le pindah rumah baru. :)

      Delete
  8. Sis..ada lg x umh tuk di jual ps2 ni..yg xlepas loan ke...sya ni dh merata mencari..huhuu...plis help...emel sya plis..amrisa78@yahoo.com...plis sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Check email, sy dah jawab melalui email. :)

      Delete
  9. Hi sis...emel ke saya jugak... mencari jugak rumah..tp semua mahal2... saya keje di tgh2 kl..leh ke duduj sini...uwwaaa... nuraznizayusoff@gmail.co

    ReplyDelete
  10. Lerr.. Jiran jiran kita semua ni..
    Sy jln 2/4. Tapi belum duduk lagi. Ingat nak renobate sikit.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah sy tak siap lagi, jadi nama jalan tak tau lg...salam perkenalan :)

      Sy masuk dalam close group fb Persatuan Penduduk Pelangi Semenyih 2. Kena request dulu dgn admin baru boleh join. Banyak info dalam tuh dan boleh berkenal2an dengan bakal jiran setaman.

      Delete