Friday, 25 May 2012

Kegatalan/infection pada vagina

Salam sumer

Selamat berhujung minggu semua, meti ramai org cuti minggu dpnkan cozbdah mula cuti sekolah. Sy paling suker coti skolah ni coz jln tetiba lenggang. He..he..he..

Beberapa bulan yg lepas, sy mula mengalami kegatalan pd vagina. Mmg tak tahan le nak menanggung kegatalan yg teramat. Sy mmg ada keputihan, so ini menyebabkan keadaan bertambah teruk. Sebelum xgatal, tp entah nape tetiba rasa gatal yg teramat kat situ. Dah le time tuh balik kg, jadik abis le daun sirih kat umah mertua aku tibai. Dlm 5 hari mcm tuh dah elok skit. Lepas tu sy berhenti seminggu dtg balik kegatalan coz sy kehabisan daun sirih.

Setekah tu sy pegi pasar kajang beli daun sirih, masa tu ada appointment dgn doc tp ingatkan dah baik.bMalas sebenarnya nak guna ubat moden nih. Tapi agak lama jgk nak sembuh balik ni. Kulit di atea tu kan sgt nipis, jadik garu sikit dsh luka luka. Sampai byk luka dan pedih yg teramat.  Lasty sy kesan keputihan guna kain sutera baru ok sikit, xluka luka sgt. Mmg teramat x selesa dan ypterasa mood xde time nih. Dlm sebukan jgk sy guna daun sirih tp kena continue guna coz kalo berhenti dtg balik.

Daun sirih ni walaupun xpower sgy, dia elok jgk tau, terasa lendir lendur makin kurang bila oakai daun sirih ni. Minggu lepas bila sy jumpa doc, sy minta le ubat.  Sblm tuh sy ada jumpa kwn sy, Raihana yg tgh cuti bersalin tuh. Dia ckp ada ubat yg masuk ikut bawah. Hmmmmm.....sy bab bab masuk bwh ni yg xberapa nak happy nih. Jadik doc kadi sy ubat Canestan 1 day therapy. Doc ckp takut bila pakai daun sirih, kita kena lagi infection kalo daun sirih tu kita xcuci betul2. Mengikut doc, keputihan n kegatal ni dtg dr dinding vagina, bukan dr rahim kita. Sbb tu ubat ni kita masukkan melalui bawah sebelum kita tido. Hmmmm agak mahal jgk ubat ni, dah le sebijik jek ubatnya, kotak sikit punya besar. Dlm bil dlm RM60 jgk le harganya, mungkin kat farmasi lg murah kot.

Mula2 nak masukkan susah jgk. Ada instruction dia kasi bersama ubat ni. Bila xboleh nak masukbdlm sgt, sy letak baby oil, baru boleh masuk je dlm. Pahtu tido.......

Ok nak kasi testimoni ke? Daku xde dpt apa apa benefit promote ubat ni, ubat ni ada kat farmasi atau g jumpa pakar sakit puan. Masalah ni agak memalukan utk dikongsi di blog, ntah nape le daku boleh tulis entry nih. Oh ya bila dtg kegatalan hari tu sy pun pegi pakai. Walaupun kita masukan bende ni ke dlm, serious xde rasa apa2 dah pastu. Dlm sehari duatu, kegatalan madih rasa skit tapi lepas tu HILANG....gumbira balik. Nyah ko bakteria/fungi. Lucu nya bila hubby tgok kotak nih, dia ckp sy cuba kasi penyakit kat dia, Pahtu sy jwb 'awak yakin ke penyakit ni bkn adal dr awak? he...he...he...




1 Day terapi ni sebenarnya untuk keputihan.  Kalo untuk kegatalan pada vagina biasa, boleh guna cream dia.   Boleh beli kat kaunter farmasi jek dan boleh minta penerangan dari ahli farmasi kat situ.

Ni ubat makan untuk suami isteri,, jika cream tidak mujarab.  Kekadang suami sebagai pembawa dan tidak menunjukkan simptom kegatalan tu, jadi makan sebijik sorang naaaaa...  Kalo peknen tak boleh makan ubat nih!!!  Kena test peknen ke idak dulu.

UPDATE:  Setelah kegatalan masih berulang, sy telah pergi berjumpa dengan pakar O&G di Hospital Pantai. Sy mmg minta doktor perempuan, syukur dpt doc yg sgt baik.  Hospital tersebut bukan klinik panel majikan sy, jadi doktor telah keluarkan preskripsi untuk sy beli 4 biji Diflucan jenama Pfizer kat farmasi.  Nak beli ubat ni kena ada preskripsi doktor.  Lepas abis makan ubat kena jumpa doktor balik.  Makan sekali seminggu selama 4 minggu (ada aturan tertentu).  Syukur alhamdulilah sembuh dan tidak lagi berulang.  



No comments:

Post a Comment