Sunday, 20 May 2012

Bunga lili, bunga yg harum dan cantik

p


s





Salam kengkawan sumer

Suker sgt dgn bunga lili ni. Setakat ni bunga lili le yg paling suker sy beli untuk letak kat rumah. Cantik, wangi dan tahan lama. Yg pink tu sy beli semlm kat pasar kajang. Beli semlm madih kuncup lagi, hari ni baru le terbuka sedikit, itupun dah mula tercium baunya.

Kalau nak guna terus utk function, sesuai beli yg dah kembang atau hampir kembang. Kalau xnak dia cepat layu, beli yg masih kncup, dia akan ambik masa 2 hari untuk kembang. Kalau tgok bunga yg dah segar dan nak tau dia baru kemvang, senang jek, tgok pada fileman kat tengah tuh. kalo masih ad  debunga kat ujung tuh maksudnya baru kembang le tuh. Biasa tauke kedai lap filamen ni n kita rasa bunga baru kembang, sedangkan tak lama lepas bunga kembang, yg hitam tu akan jatuh.

Harga bagi bunga ni rm6 jika bunga ada 3 kuntum. Biasa bunga x kembang serentak. Bagi yg ada 1 bunga jek setangkai, harganya rm3. Setakat nibsy nampak color putih dan pink ni jek. Rasa best jek cium bau bunga segar nih.  Bunga ni boleh tahan seminggu. Agak tahan lasak jgk bunga ni cozhari tu beli ros, 2 hari jek dah layu. Kan cuaca panas banget kat KL nih.

Sy suka beli bunga kat Pasar Kajang.  Di sana ada 2 gerai menjual bunga segar. Kalau kita dtg dari depan, ia terletak di sebelah kanan pasar. Kekadang beli kat autie Chinese tuh, kekadang beli kat kakak India tuh.  Semuanya bergantung kepada kesegaran dan jenis bunga nak beli.  Kalo pergi pepagi best skit coz byk pilihan.  Petang tak tau bukak ke tidak coz hari tuh dtg tengahari pun, tinggal sikit dah bunga2 tuh.  Better pergi pagi, byk pilihan.  Kedua-dua gerai sebelah menyebelah jek.  Macam-macam bunga ada, ada bunga rose, bunga lili, bunga orkid, carnation, sirih, bunga keqwa paling banyak dan pelbagai warna dan jenis, bunga campuran2 yg biasa dorang letak kat celah2 bunga lain tuh pun banyak.  Bunga rose ada jual sekuntum sekuntum tapi ada jugak yang masih dalam gulungan tuh.  Tak suke beli rose coz cepat layu.  Hari tu beli bunga keqwa 4 batang hanya RM5 jek.

Cuma nak carik parking tu mmg agak sukar tapi boleh parking kat belah-belah McD tuh, kalo pegi pepagi xbyk kete sgt. Yg best lepas shopping bunga boleh beli ayam, daging dan sayur segala.  Sumer ada le kat situ.............

13 comments:

  1. salam, pasar kajang di mana ek? dan buka hari apa? saya berminat nak beli bunag lily ni..untuk hadiah hari jadi kawan, nanti auntie yang jual boleh hiaskan atau dia cuma jual jer bunga tu?

    ReplyDelete
  2. W'salam. Pasar kajang berdekatan dengan OCBC islamic. Tahu tak McD Kajang? Area situ le, kat seberang jalan. Tak pernah pulak minta auntie gerai bunga tu gubahkan.

    ReplyDelete
  3. owh mcm tu..pasar ni buka hari apa?..maaf banyak pula bertanya =.=

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm tiap2 hari bukaknya tp bagus pegi pagi coz ptg byk kedai dah tutup. Sorry bukan ocbc islamik tp ocbc al-amin ke apa ntah, kat hujung blok bangunan ocbc tuh le pasarnya.

      Delete
  4. terima kasih puan, saya dah jumpa pasar tu dan dah beli =)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum tumpang tye..sy dh lme t'tanya2 xde ke jual bunga segar kt sini..sy student ukm bangu n sgt suka bunga lili :)
    Boleh tye?tempat dia kt area hentian kajang ke kt area metro kajang tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Ni kat Pasar Kajang dik. Bukan area hentian kajang atau metro kajang. Kalo dari depan metro kajang tu, pergi ke kedai buku zhip lee, terus ke depan lagi sampai jumpa McD. Lepas tu seberang jln, ke OCBC islamik al amin ke apa tuh dan dari situ dah nampak Pasar Kajang tuh. Kedai bunga ni kat tepi pasar kajang tu jek, berdekatan dengan area jual2 sayur dan daging. Gud luck yea...:)

      Delete
  6. Kedai tu mlm bukak x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpasti plak. Kalau nak bunga yg cantik2 kena dtg pagi lah. :)

      Delete
  7. salam kak nak tanya, kalau bunga ros 1 bouquet, brapa RM ea?

    ReplyDelete
  8. ka ada tau anty punya num?

    ReplyDelete
  9. nak alamat lengkap kedai tu boleh? dia mmg kedai kekal ke? n pagi tu pukul berapa? kalau pukul 6 45 dah buka ke?

    ReplyDelete