Saturday, 10 March 2012

Teh Dilmah Peppermint Infusion




Salam semua

Dah lama tak update blog ni.  Amat busy skrg ni.  Lepas training alat IC hari tuh, terus try n error buat standard dan eluent etc.  Semalam dah buat cantik2 dah, tetiba ada plak yang bocor...terus kami berhenti.  Buang sumer standard tu coz standard tu jangkahayat dia 2 hari jek.  Eluent plak kena tukar setiap hari.  Manakala UPW dan NaHSo4 plak kena tukar 2 hari sekali.  Nak cuci sumer volumetric flask, scott bottle pun ambik masa lebih setengah jam coz kena cuci ngan UPW.  UPW ni macam DI jugak le.  Kena masukkan sampai penuh dalam botol dan tutup botol, pahtu kena isi balik sampai penuh dan bawak k bilik sebelah.  Untuk eluen, timbang bahan kimia dan masukkan dalam volumetric flusk yang dah di isi dengan UPW separuh dan tuang dlm scott bottle dan sambung ke mesin.  Larutan NaHs04 pun macam tu jugak, pipet 5ml NaHSo4 ke dalam volumetric flask 1000ml yang dah diisikan 500ml UPW, tutup dan tunggang terbalikkan supaya ia bercampur.  Masuk dalam scott bottle dan sambungkan ke mesin.  Ala bosan le plak nak citer pasal mesin ni.  Nantilah kalo saya free saya ambik gambar 'anak angkat' saya ni dan explain teori pasal IC ni yea. 

Ni nak perkenalkan pasal teh Dilmah ni.  Sebenarnya masa saya pegi Brisbane tahun 2008, ada sorang pensyarah kat opis lama kirim duit minta beli teh ni, masa tu mmg saya tak minum teh2ni jadi tak ambik pot sgt.  Tapi bila dah kawin, family mertua saya punya menu utama adalah teh 0.  Bekfast, minum ptg, supper sumer minum teh 0 panas.  Jadi sekarang ni sy merajin2kan diri bancuh teh tuk hubby, lama2 sy pun suker. Malam jugak hubby dengan rajin nyer g bancuh teh ni...hhhhhmmmmmm memang sedap.  Cuba le kengkawan. Nak upload gambar, tak boleh2 plak upload ni.  Pergi je kat mana2 kedai dan g ke bahagian jual teh tuh.  Cari jenama Dilmah Infusion, cari yang pure peppermint.  Ada byk pilihan perasa yg ada macam camomile, peppermint, jasmin etc. Nanti next time nak try perasa lain plak.  Rasa teh dia lain skit banding teh biasa, teh ni teh ceylon. Rasa dia xde rasa pahit macam teh biasa.  Harga dalam RM11 dan ada 25 uncang di dalam nya. :)

Kalau kat Sipitang, family saya suka minum kopi.  Kopi mmg brand tempatan punya dan dibancuh pekat.  Sambil2 duduk kat beranda sambil chatting2 dan minum kopi. 

Sabtu lepas, lepas hubby balik dari kelas kat medan mara, kami pegi Tesco ampang.  Masa shopping, sy recommend hubby beli teh ni...pahtu trus hubby capai teh peppermint ni.  Ada byk lagi perisa lain tapi sy biar hubby yang pilih coz dia salu kutuk2 pilihan saya kan.  Dah lama kami tak keluar sama2 sebenarnya.  Sekarang ni kami dah ada chemistry skit, bukan macam dulu2 macam kucing dan anjing.  Dia dah makin kurang menyakitkan hati saya dan saya pulak dah cool skit.  Kalo tak asyik hangen jek ngan dia....  Kalau orang yg tak berapa kenal kami agaknya mesti ingatkan kami ni couple yang dah kena santau.  Gaduh manjang...bercakaran.  Padahal sumer nyer berpunca dari sikap kami sendiri.  He...he...he..

Selepas memborong sakan brg2 umah kat sana, kami pun balik le umah coz esok ada program lain plak. 

No comments:

Post a Comment