Saturday, 3 March 2012

Pelangi kasihku..Little **

Salam semua

Ni kalo tajuk pelangi nikan, mesti entry pasal baby nih.  Mula2 nak letak tajuk Little Syed, nanti orang kata meroyan plak.  Lagipun tak kisah lelaki ke perempuan, yg penting sihat dan sempurna mental fizikal + bijak.  Boleh?

 Ni le padahnya bila dah terlebih tua baru le nak kawin ni.  Kepada kengkawan sumer, kawin awal2 ok.  Dalam umur 26-30 tuh cepat2 le kawin.  Jangan tunggu sampai umur 30-an baru nak kawin macam saya ni.  Kalau dah umur 26 tuh xde sape2 lagi, g le minta sape2 yang rapat tlg skodengkan.  Dulu masa muda belia ada jugak yang recommend tp tak jadi, nak buat caner dah jodoh pertemuan kan di tangan tuhan.  Tapi syukur walaupun lambat, kriteria suami tuh tetap sama seperti yg diidamkan sebelum umur 30 ok.

Just nak share pengalaman dengan korang jek, bukan nak menunjuk tau.  Hari ni ada appointment dengan pakar gynae.  Hari tu ada ambik darah 2x kan, hari ke-2 period dan period ke-21 (hari subur).  Nak mendapatkan rawatan ni bukan le mudah, perlukan masa dan kesabaran.  Syukur le opis ni kira fleksible jugak le.  Coz ia ikut hari-hari tertentu, jadi nak ke tak nak kena kuar opis le kalo perlu ambik darahkan.  Cuma jumpa doktor hari sabtu le coz tak nak selalu sgt kuar opis. 

Hari sabtu ni doktor dah dapat result untuk ujian tuh.  Doktor ckp nilai ke score apa ntah <30, dengan kata lain kalu kurang dari 30 tuh kurang subur le.  Ni le kaitan ngan usia yg saya ckp kat atas tuh.  Semakin usia kita meningkat, kesuburan kita pun berkurang tau.  Dr ckp dia buat jugak ujian tiroid coz kekadang ni pun menyumbang jugak.  Syukur saya negatif untuk tiroid.  Punya le sedih time doktor tu ckp macam tuh, rasa nak nangis, dah le dtg sorang2.  Sekali lagi doktor tuh tercari2 suami tapi cepat2 sy bagitau yang hubby ada kelas hari ni. 

Tapi gembira balik coz doktor ckp dia akan kasi ubat kesuburan nanti tapi dia nak kena check hubby dulu.  Doktor suh hubby dtg kasi sampel air mani dalam 2 minggu ni.  Kena hantar selewat2nya 30 minit selepas dikeluarkan.  Oleh itu, cari le pakar yang dekat2 ngan rumah.  Letak dalam botol spesimen dan kena letak dalam baju coz sperm tuh nak warm, nanti mati plak kang makhluk2 seni tuh. 

Saya ada jugak tanya pasal score sy yg sgt rendah tu apa maksudnya.  Doktor tu ckp, dorang kira <30 tuh as kurang subur.  Bukan le macam score 1-10 tuh teruk, 11-20 sederhana teruk ke apa.  Lega dengar.  Dokor ckp kena buat 2 perkara lagi sebelum dia kasi ubat subur.  Yg pertama, hubby punya sperm dan yg kedua sy kena dtg nanti sejurus selepas habis period untuk scan rahim dan tengok samada tiub filapio tersumbat ke tidak.  Kena call dulu buat appointment sebelum datang.  Ok le...terfikir2 caner nak ckp ngan hubby ni..

Botol spesimen :)


T & C

Syukur bila balik, hubby ckp nanti dia nak g BP lab buat ujian sperm tuh coz dekat skit nak g.  Saya terus kasi botol spesimen tuh ngan dia, malas nak paksa2 dia g buat kat klinik yang sy pegi tuh.  Hhhhmmmm lelaki ni ada ego dia, dia nak g BP lab tuh dah untung besar.  Sebenarnya tahun lepas hubby dah g buat tapi report tuh ntah dia dah buang ke apa, katanya result dia ok.  Tapi doktor ckp kalo hubby ok, doktor nak tengok report tuh jugak coz lelaki menyumbang 30% kepada masalah ketidak dapatan anak ni tau. Jadi kaum lelaki jgn nak gembira sgt dan asyik salahkan isteri tau.  Hubby plak bila sebut pasal anak ni kan, ayat dia 'sy ok'.  Sentap kejap...

Harap nya semuanya akan ok dan impian kami akan terlaksana.  Doakan kami dapat baby cepat tau!!!! 




No comments:

Post a Comment