Tuesday, 27 March 2012

An angel in my life



Salam semua

Rehat dari buat keje jap.  Ni nak tulis pasal kes semalam le kan.  Kes baru penah berlaku dalam hidup saya...kes kete tetiba nak rosak tengah jalan.  Isk..isk..isk...trauma sy kejap!!!  Penah tak korang merasai tetiba kete buat hal dan rosak plak tepi highway?

Isk..ada plak orang HSBC ni nak promote kad kredit bagai.  Tadi baru je ada orang dtg promote restoran Rasa ayam ke apa.  Sokmo le org dtg tempat ni promote macam2, ketuk2 bilik...rimas kalo yg dtg tadak kena mengena ni!  Punya le tak selamat tempat ni, orang boleh keluar masuk sesukahati jek. 

Sambung balik, semalam sy nak pegi keje tetiba kete saya tak boleh nak tekan minyak.  Masa tu sy dalam 500 meter lagi dari susur keluar ke tol bangi.  Bila sy bertukar ke lane paling slow, tetiba sy tak boleh nak press minyak.  Sy dah cuak giler dah, tapi sempat terfikir yang macam ada bende tak kena je ngan kete ni.  Nasib baik sebelum tu press minyak dan kete berjalan je ngan minyak yang ada tapi makin lama makin slow le kan.  Sy terus kasi signal nak ke tepi..masa ni kete dah jadik slow le kan dan ada plak kete mana ntah yg hon sy....JAHAT!!!.  Sy just kasi lampu nak ke tepi jek coz lampu kecemasan dah lama KO.  Tadi bukan main lagi asyik merempit....tetiba dah tersadai tepi jln. Bila betul2 dah berhenti tepi jalan, mmg confim tak leh jalan dah.  Restart engin pun tak leh jalan jugak.  Bila start engin, engin start tapi kete xleh jalan jugak dan kete  terasa berat.  Mengelabahan le den kejap, pening nak cari sape le nak uruskan kete ni plak.  Hubby plak keje subang.  Tetiba teringat no tipon worksop yg biasa sy pegi kat Salak Selatan.  Sib baik abg tuh angkat, dia ckp jauh dan dia suh sy call plus free towing dan dia suh g towing ke bengkel dia...tapi malangnya punya nasib le...dia plak dah tak jumpa no plus tuh.  Cisssss...


Abg yg tengah bukak pintu tu le yg berhenti dan tlg sy tuh...baik dia

Sy pun letak tipon dan cuba nak call ejen insuran sy.  Sebelum ni sempat sy check kredit prepaid sy, ada RM35 lagi dalam tuh.  Sib baik le coz biasa dalam RM10 jek baki. Masa tuh macam nak nangis pun ada.  Tu le sape suruh g cari keje kat KL ni, kalau kat KK kan senang, abg sy cikgu sekolah automotif.  Abg2 sy yg lain pun bersepah kat KK, tak termasuk anak2 buah lagi ramai. Tadak hal nak mintak tlg kalo enjin2 mati ni.  Ni pergi berkelana jauh dari family sape suruh.  Nasib le badan.

Mula2 nak call staf sy tapi malas plak nak menganggu dorang wat keje, sekarang ni tengah busy ngan amali le, lapangan le, lawatan le. Sy tengok kete lalulalang sikit punya menakutkan ngan lori, bas...ngeri sy dok situ sorang2.  Tetiba ada kete berhenti depan sy.  Org tu kasi signal tangan 'good' kat saya.  Sy pula sikit punya bijak, pusingkan tangan nak ckp yang kete sy tak boleh gerak.  Tetiba kete tuh mcm nak jalan...otak pintar sy plak datang dan sy bukak pintu (cermin rosak xleh bukak) dan lambai2 kat dia.  Kete tuh tak jadik jalan dan sy pun kuar.  Dia pun kuar dan tanya kenapa.  Dia pegi check kete dan enjin, dia ckp pump dari minyak ke enjin dah rosak.  Lepas tu dia call towing bengkel dia.  KEBETULAN ABG NI KEJE KAT BENGKEL KETE KAT BANGI!!!!.  Dia baru je balik dari Serdang uruskan kete sape ntah.  Ya Allah, syukur sesangat.  Abg ni le yang temankan sy kat tepi highway tu dan letakkan kon kat belakang kete sy.  Kon tu kete dia punya, kete sy tadak.  Abg tuh suh le sy tunggu dalam kete tapi sy tak nak.  Dok le sy ngan abg tuh dekat setengah jam tunggu abg towing kete tuh datang.  Masa tu awan dah macam cokelat2 kelabu dah.  Berbual2 ngan abg tuh dan abg tuh keje kat bengkel abg dia kat Sg. Ramal Dalam.  Malu pun ada coz sy punya le selekeh hari ni, malu ngaku keje pegawai.

Kete sy lepas tu kena towing le ke bengkel.  Sy kira familar jugak ngan bangi ni tapi dia ikut jalan kampung depan komplek PKNS.  Sy pun risau gak le, mana le tau sy kena culik ke apa. Tawakal jek.  Sy naik kete abg ni, tak nak naik lori towing tuh.  Sampai bengkel terus org tuh baiki kete sy, kerosakan + pasang pum tu dalam RM900.  Bengkel nyer buruk jek tepi Silk Highway yg nak keluarkan ke Bandar Baru Bangi tuh. Tetiba abg tow tuh minta RM80 untuk towing servis.  Aduh terkejut sy, sy kebetulan duit mmg tak cukup le RM80 dalam purse masa tuh. Dah dok kat KL ni, cara cepat dan mudah adalah guna kad kredit le kan, lepas tu baru le transfer mana2 duit yg ada tuk byr online.  Sy diminta bincangan dengan owner dia.  Terasa masa tu sy miskin sgt, kebetulan hubby pun tak kasi duit elaun lagi.  Aduh dalam kete tadi abg tuh siap tanya lagi samada sy dah bagitau hubby tak pasal kete breakdown ni.  Bila abg tu ckp baru le sy ingat nak msg hubby...ampun.  Tengah kalut2 mana sempat nak fikir dah.

Rupa2nya bengkel plak tak boleh byr guna kad kredit, sumer kena cash jek.  Dah le tersorok jauh, mana le ada bank dekat2.  Pas tu owner tu call kedai cina dan suh sy byr kat sana.  Ada sorang adik yang selalu lepak2 kat situ, saudara mara dorang jugak. Dia tlg bawak sy g Sg Chua g gores dan menang dan ambik duit kat cimb.  Dalam kete sempat borak2 ngan adik ni.  Rupanya2 bekas tunang dia keje kat Kuala Rompin, lagi 3 bulan nak kawin pompuan tuh nak putus tunang.  Deposit catering, mekap, etc sumer dalam byr...ting tong le pala dia.  Pahtu punya le baik, siap belikan bakal mak mertua branded hangbag lagi tuh.  Lurus bendul nyer adik ni....  Bertuah orang yg kawin ngan dia  sebenarnya.  Tak sempat nak bebel kat dia, supaya lain kali tak payah le nak baik hati sgt.  Dah jadik bini tak pe.  Masa tu dah sampai balik bengkel dah.  Macam-macam kan...


Aaaallllaaa cian nyer WMB sakit xleh jalan, sabar yek..jom kita g bengkel

Ya Allah, sy mmg agak terkejut le ngan kes kerete ni.  Sebelum ni mmg hidup sy senang dan jarang le terkena bende2 macam ni.  Hidup sy macam lurus jek, contact dengan orang yang tak dikenali mmg jarang. Sebelum ni pun ada jugak kete buat problem, maklumlah kete pun dah dekat 8 tahun dah.  Tapi sebelum ni ada le dia kasi signal nak rosak kan, jadik sempat le g bengkel baiki sebelum dia buat hal.  Syukur le dipertemukan dengan mereka2 yang baik hati dan ikhlas nak menolong.  Semoga sy akan terus dikelilingi dengan orang2 seperti ini.  Sy mendoakan mereka ini akan hidup bahagia dan impian mereka dimakbulkan Allah.  Amin.

2 comments:

  1. Sy pernah alami situasi ini last week... Compressor rosak... Proton letak harga RM1,200 utk tuko compressor baru... Last2 buat kat luar... Baru RM500...

    ReplyDelete
  2. Ya betul. Dulu pun penah bateri rosak, tak boleh start enjin. Panggil AAm dtg tukar sel kering dalam RM200++. Bila tahun lepas sy pegi bengkel nak tukar secara sukarela, kena RM180 jek.

    ReplyDelete