Saturday, 18 February 2012

Resepi Nasi Ayam

Untuk ayam ni sy tambahkan 1 sudu makan madu untuk kelainan :). timun sy guna timun jepun sebab lebih rangup

Resepi ni memang sedap, sy selalu masak kalo ada tetamu dtg rumah

Resepi ni saya ambik dari brochure Tupperware hampir 10 tahun yang lepas. Saya ni agak minat nasi ayam.  Nasi ayam favorite saya ada kat pasar malam Bandar Tun Razak hari khamis, depan CIMB tuh.  Nasi ayam dia mmg sedap tapi yelah kan dah suka makan kena le pandai masaknya.  Tapi nasi ayam saya ni tak sama tau dengan nasi ayam bandar tun razak tuh.

Nasi ayam ni simple saja dan senang nak buat, chinese style punya nasi ayam.  Mula2 terpandang resepi ni dah tau resepi ni mmg sedap sebab saya ni agak cerewet makannya.  Saya suka cari resepi yang best.  Kira ni cinta pandang pertama le kan.  Terus saya fotokopi dan simpan.  Jarang masak coz zaman tu zaman anak dara lagi tapi saja simpan kot2 le nanti boleh try masak.

Nasi ayam ni kira makan universal le bagi saya.  Kalau ada makan2 atau kita panggil kawan2 dtg beberapa orang dtg umah, saya akan masak ni sebab senang.  Budak-budak pun suka nasi ayam dan orang tua pun ok. Ni saya kasi resepinya tapi saya dah ubahsuai sikit ikut selera kami:

Resepi Nasi Ayam (Chicken rice)

Untuk ayam:
1/2 ekor ayam
2 1/2 cm halia di ketuk
2 ulas bwg putih di ketuk
2 tsp minyak bijan
1 tsp light soy sauce
1 tsp sos tiram
3L air

Untuk nasi:
600 gm beras wangi
3 ulas bwg putih dihiris
2 cm halis dihiris
1 tsp minyak sayuran (minyak sawit pun ok)
6 cawan stok ayam (dari air rebusan ayam tadi)
2 tsp garam
2 tsp minyak bijan

Untuk sup:
Sup ayam, 1/2 biji karot dan sayur pilihan anda
Garam dan lada hitam secukup rasa
Spring onions di hiris

Untuk sos cili:
6 biji fresh cilies/10 biji cili kering (sy guna cili kering)
1 ulas bwg putih
2 cm halia
1 tsp gula
1tsp jus limau nipis
2 tsp stok ayam tadi
Bahan perasa
Garam

Cara-cara:
1.  Rebus air dalam periuk dan masukkan ayam, halia dan bwg putih.   Masak hingga ayam lembut dan tutup api.  Asingkan ayam dari stok ayam.  Perasakan ayam dengan minyan bijan, sos tiram dan sos soya.  Gorengkan ayam. 

2.  Untuk nasi, basuh beras dan toskan.  Panaskan minyak dan tumis halia dan bwg putih. Masukan beras dan goreng selama 2-3 minit.   Masukkan ke dalam rice cooker dan tambahkan 6 cup stok ayam, minyak bijan dan garam.  Sesuaikan beras dengan air macam masak nasi biasa tuh.

3.  Untuk sup, guna stok ayam lebihan dan masukkan karot dan masak.  Masukkan garam, lada hitam dan spring onion.

4. Untuk sos cili, campurkan semua bhn dalam mesin pengisar dan kisar sampai hancur.

5.  Masukkan ayam dalam pinggan.  Hiaskan dengan timun dan tomato dan salad.  Hidangkan dengan ayam, sup panas dan sos cili.



No comments:

Post a Comment