Saturday, 11 February 2012

Pelangi yang dinanti



Hari ni pagi2 lagi dah pergi ke klinik untuk ambik darah kat pakar sakit puan kat sebuah klinik swasta di Selangor.  Sepatutnya minggu lepas dah datang jugak ambik darah untuk hari ke-21 period tapi pagi tuh agak busy dan bila pegi petang, tau je le kat kajang tuh jem gila.  Parking pun dah berlapis2 dan hujan turun dengan lebatnya. Terus balik opis balik.  Ahad pegi balik, makmal plak tutup cuti thaipusam.  Staf tu ckp ambik darah time opis hour jek.  Sebenarnya nak ambik darah kena puasa sekurang2nya 10 jam, tapi minum air putih dibolehkan.  Kena le byk bersara menempuhi semuanya...

Nasib baik juruteknologi makmal ni bagus, dia setkan tarikh baru dan appointment baru dengan pakar.  Hari ni datang sebab ambik darah hari ke-2 period.  Staf tu ckp ambik darah ni untuk buat test hormon dan beberapa lagi.  Ngeri le kena ambik darah, tapi tak rasa sakit pun.  Gimik jek...

Staf tu ckp kalo pegi sehari sebelum dan sehari selepas pun ok, hari tu tak faham sgt pasal kena dtg pada hari ke-21 tuh, ingatkan hari ke-2 period ni jek yg kena ikut masa.  Hhhhmmmmmmm...

Awal bulan depan ada appointment plak ngan pakar, ni kena dtg ngan hubby sekali.  Sebab masa ni pakar akan bagi tau hasil ujian darah.  Ya Allah, kurniakanlah kami zuriat.  Rasa tak sbr dah nak ada baby ni.  Rumit jugak le g buat rawatan ni coz byk step by step kena buat.  Jadik akan ambik masa.  Pakar tak nak kasi ubat kesuburan terus, dia suh jalani beberapa test, buat pap smear, scan kedudukan rahim, masukkan kamera dalam rahim dan entah apa lagi nanti.  Tawakal je le...moga Allah memilih kami untuk dikurniakan cahaya mata sendiri. 

Semoga anda semua turut sama mendoakan yea.  Amin.

7 comments:

  1. awak buat pap smear pakaiannya camne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry anonymous, pap smear tak buat lagi actually. :) sekarang ni kena ambik darah 2x dulu dan hari tu dia masukkan camera dalam rahim tengok keadaan dinding rahim mcmana. Tapi doktor ckp nanti kena buat pap smear pulak tp xtau lagi bila. Mmg ambik masa yg lama jugak ni. :)

      Delete
  2. InsyaAllah bai...ksu salu doa kan yg terbaik utk korang berdua...usaha, sabar dan bertawakal sokmo.


    To Anonymous, naper nk tau sgt psl pakaian pap smear tu?..opkos kena pakai persalinan hospital cam biasa.

    ReplyDelete
  3. k.Bai,
    insya Allah..ada rezeki nnti..
    Allah bg hujan sekarang sbb nnti ada pelangi indah yang menanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...doakan akak tau. Ehhh...jgn kompang2kan kat opis lama tau, malu!!!. He...he.. Tak citer kat orang tapi g citer kat blog plak..

      Delete
  4. Jika anda telah disahkan oleh klinik mempunyai fibroid, cyst dan dinasihatkan membuat pembedahan..makanlah SALAMON selama 1-2 minggu. Selepas itu buatlah pemeriksaan semula di klinik.

    ReplyDelete