Sunday, 12 February 2012

Last jumpa sebelum kawin

Salam semua

Hari ni ada ajak kawan datang rumah, just makan2 biasa jek.  Tq Kaksu sebab sudi datang rumah kami.  2 hari sebelum tuh dah order forzen sate dari ex-opis mate, order 50 cucuk jek.  Mula2 nak masak laksa tapi masak laksa ni macam tak pass lagi.  Hari tu 1st time masak macam santan dia tak cukup.  Kat Rompin, family hubby suker masak laksa ni.  Simple je benornya tapi still tak confident lagi.  Nak masak laksa ni bagus sebab bahan2 dia simple jek tapi santan nyer kena byk skit dan ikan kena fresh.  Jadi tukar menu, buat nasi ayam yang simple.  Nasi ayam ni confident sikit nak masak coz selalu dah buat.  Jadik menu untuk makan-makan hari tuh:

Sate + kuah
Nasi impit
Nasi ayam
Air kordial mangga
Buah

Family mertua selalu guna ikan yang matanya besar tuh.  Mmg mertua saya mabeles le masak laksa ni.  Kakak ipar plak suker buat makan2 dan laksa nya mmg ditempah khas yg home made punya.  Jadi mmg takkan dapat nyer kat KL ni.  Nanti2 le kalo saya dah teror masak baru le letak resepi kat sini.  Saya tengok resepi mertua ada beza skit dari yang saya tengok kat internet.

TQ kaksu sebab kasi brg2 nih :)
Ni namanya gula nise.  Beza ngan gula melaka adalah gula melaka dari kelapa, manakana gula nise dari nipah (hubby ckp)

Oh ya citer pasal kaksu ni, last jumpa rasanya 4-5 tahun lepas tapi kat ineternet hampir tiap hari jumpa.  Dulu serumah kat kajang masa blajar kat UKM.  Time tadak keje, keje pertama saya jadi pembantu klinik beberapa meter dari rumah flat kami.  Masuk keje jam 9.00 pagi, balik keje jam 3.00 petang, ngan gaji RM280 jek.  Sempat keje dlm 2 bulan jek coz lepas tu g keje ngan pensyarah.  Manakala kaksu plak keje kat bandar kajang ngan keqwa.  Time blajar suker g jenguk dorang kat Metro kajang tuh sambil babai2 dan lalu.  Masa tuh naik bas tambang 0.45 sen jek. 

Walaupun gaji ciput tapi hati happy, maklum le umur masa tuh baru masuk 21.  Selepas masing2 meninggalkan bumi Kajang, semuanya masing2 masih lagi dok area KL dan sampai sekarang masih contact.  Dah jadik macam adik beradik pulak. 

Sekarang ni masing2 dah kawin lagi susah nak jumpa.  Dulu masa bujang kaksu salu belanja makan Johnny Steamboat kat Putrajaya, kaksu cakap 'biar kaksu belanja dan layan bai makan coz bai tadak sape2 lagi, kaksu dah ada hubby yang manjakan kaksu'.  He...he...  Mesti kaksu lega bila bai kawin coz dah ada teman kat umah.  Kalau tak dok sorang2 kat umah yg tinggi nih. 

No comments:

Post a Comment