Thursday, 15 September 2011

Percutian ke Singapore: 19-20 Feb 2011


Kanak-kanak riang

Syukur alhamdulilah, hari ni saya berpeluang untuk bercuti ke seberang tambak, apalagi kalau bukan Singapura. Sebenarnya telah lama hajat nak mengunjungi negara moden ini tapi tertangguh disebabkan kesibukan kerja. Bila mak saya nak datang KL melawat saya dan menantu dia ni...saya tiba2 ada idea untuk ajak mak saya ke Singapura. Kebetulan anak buah saya yg baru habis SPM, Amoy pun nak ikut. 2 adik saya pun nak pergi jugak....masa tu November tahun lepas...jadik sempat lagi nak kumpul duit. Alang2 dtg ke kl baik pergi sekejap ke Kota Singa. Lepas tu my hubby cadangkan supaya mak, 2 adik dan anak buah saya turun di JB. Bila check tiket, murah pulak dan adik saya seorang belajar di perlis. Jadi saya beli tiket KK-JB dan Penang-KK dalam anggaran RM200 seorang sahaja pergi balik...murahkan?. Jadi mereka akan melancong dari selatan ke utaralah. Mula2 nak duduk kat Tune Hotel di Danga Bay dan ambik bas ke Singapura. Tapi memandangkan mak saya dah tua dan tak larat jalan jauh...saya ambik keputusan untuk menginap kat backpacker hostel kat Kota Singa saja, itu pun nak cari yang dekat2 dengan town dan MRT.

Saya bertolak dari Bukit Jalil jam 7.40 menaiki bas transnational dan family saya bertolak dalam pukul 7.00 pagi dari Kota Kinabalu. Kami bertemu di JB Sentral. Bila saya tiba di Larkin jam 11.45 pg saya naik teksi ke JB Sentral, RM15. Mahal jugak untuk perjalanan yang agak dekat jugaklah tapi saya dimaklumkan oleh driver teksi tu harga teksi mmg fix price. Bila sampai di JB Sentral terasa kagum jugak sebab bangunannya baru dan sebijik macam KL Sentral pulak. Mula2 call adik saya, adik saya ckp dorang ada kat depan JB Sentral tapi saya tak jumpa. Lama2 baru saya perasan yang mereka kat Kotaraya rupanya bukan kat JB Sentral. Masa tu saya tanya kat quard mana lagi ada stesen bas pergi singapora, orang tu ckp kat Kotaraya mungkin tu. Sempat marah jugak kat adik saya....takkan le dah duduk situ hampir 1 jam siap makan lagi pun tak tau itu Kotaraya. Isk...isk...isk... Dah buang masa menunggu dorang sampai ke JB Sentral. Saya dah mula perasan dorang salah tempat coz adik saya ckp tempat tu buruk. Kesian kat mak saya, dah penat dia naik turun eskalator dan dah mula le mak saya membebel2. Lucu jugak. Tapi tak naklah marah2 sangat sebab kita ni nak pergi nak enjoykan...







Bila mereka sampai ke JB Sentral, kami ikut je orang ramai2 menuju lorong ke Woodlands, sebelum masuk bangunan Iskandar tu kena tunjuk passport dulu kat guard. Lepas tu sampai ke imigresen Malaysia, scan beg dan check2 passport dan lepas tu turun bawah ke Perhentian Bas. Mak saya warga emas, jadi saya boleh pergi kaunter sama2 dengan dia. Dari sana mula2 kami nak naik MRT je tapi penjaga bas kat situ bagus, dia ckp ada bas terus pegi ke Queen Street Terminal yang dekat2 dengan Bugis Street jugak. Kami naiklah Causeway bas yg pergi ke Queen Street tu lagi senang, lgpun dah penat dah nak naik2 MRT bagai. Macam bas intrakota je, masukkan duit masa naik dan ambik tiket tapi bas tu tak kasi duit baki tiket....hhhhmmmm rugi SG0.50 dah, harga tiket SG2.50 seorang. Ada jugak bas ke Stesen Kranji kalau nak naik MRT. Pening jugak saya fikir2 kat manalah Stesen Kranji tu sebab sebelum datang sini saya dah search dah peta MRT di Singapore dan dah masuk dalam otak ni nak turun dan naik kat mana. Bas tu penuh dengan orang dari Singapore....cuak jugak, dah le saya bawak 4 orang ni yang tak pernah pergi keluar negara kecuali Bruneilah. Bila sampai imigresen Singapore kat Woodlands, kami sumer turun dan naik eskeletor untuk naik ke tingkat atas. Ambik masa jugak nak isi2 borang imigresen sebab dorang sumer ni first time isi. Org kat imigresen tu siap tanya lagi dah tempah hotel ke kat sana coz dia nampak kami bawak warga emas. Lepas tu dorang nak tengok tiket bas kami. Turun ke stesen bas je, terus cari bas yg sama...ada lorong untuk bas Causeway dan kami kasi tiket kami dan naik. Haaaa...lepas ni dah lega, urusan imigresen dah settle dah. Perjalanan dari Woodlansd tu agak jauh jugak le dalam 30-45 minit jugak le rasanya. Mak saya heran, dia ckp 'tak ada kampung yea kat sini?'. Saya cakap 'tak de mak, dorang sumer dok kat umah tinggi-tinggi'. He...he...he.. Yg bestnya bas tu tak berhenti2....jalan terus je sampai ke Terminal Queen Street. Dari situ confuse nak pergi mana tapi dari situ dah nampak Masjid Sultan dah, hostel kami dekat2 masjid tu le.

Kami cari Jalan Pisang dan jumpa Feelathome Hostel kat deretan2 kedai2 lama 2 tingkat, bila sampai hostel tu ada problem plak....ntah macamana dorang tak rekod plak booking online saya. Hostel ni kepunyaan orang Singh. Tapi dorang carikan hostel lain kat lorong selepasnya tu..namanya ABC Backpacker Hostel, kat Jalan Kledek, hostel ni orang cina punya. Tapi yg bestnya hostel ni lagi best dan moden skit serta luas. Tapi kami dok bilik yang ada 5 katil double decker bersama dengan 3 lagi penghuni lain yang belum sampai. Toilet dan bilik air kat luar. Ada 4 pc untuk berinternet dan ruang lepak2. Adik saya dan anak buah saya sukalah hostel macam ni, maklumlahkan budak-budak...dorang ni suker adventurer. Not bad lah hostel ni, bersih dan luas. Kami mandi2 dulu dan dalam kul 4.00 ptg kami pergi ke Stesen LRT Bugis. Mula2 naik LRT ni confuse sebab sistem dia berbeza sikit ngan KL punya LRT. Mesin dia ada 2 touch skrin, 1 scrin video dan kalau nak beli tiket tekan kat Standard Ticket kat touch screen belah kiri, lepas tu tekan stesen LRT yang kita nak pergi kat touch skrin yg ada peta tu kat belah kanan pulak. Kat scrin video tu pulak akan tunjukkan apa yang kita perlu buat. Canggih dan sangat berinformasi. Fisrt time user macam saya ni pun rasa mudah nak guna. Lepas tu bayar dan tiket akan keluar. Bila masa nak masuk tu tak reti nak buat apa kat tiket tu coz kalau kat KL kita masukkan dan tiket tu akan keluar balik, petugas kat situ ckp touch je kad lepas tu lampu hijau menyala dan kita masuk dalam macam biasa. Bila keluar nanti pergi mesin balik dan tekan Refund ticket, kita akan dapat balik SG1 untuk deposit kad tuh. Oooooo....macam tu rupanya. Kami turun kat Raffles Place, tiketnya SG2, tapi boleh refund balik SG1 bila kuar nanti. Sampai kat Raffles Place kami jalan2 ambik gambar. Masa tu nampak bangunan tinggi2 dan kami berjalan ke arah taman ke belakang ambik2 gambar dan lalu ke Fulllerton Hotel dan terus ke sungai....kat situ ada dek yang boleh nampak Marind Sand dengan jelas. Cantik sangat bangunan tuh. Mula2 kami pergi belah kanan ke jalan besar tapi tak jumpa jejentas nak melintas jalan besar pulak tu yg pergi jalan ke sungai tu. Saya nak cari patung merlion tu tapi tak nampak pulak dari situ dan mak saya dah sakit kaki dah. Rupa2nya patung merlion tu kat sebelah jalan yg kami tak jumpa tempat melintas tu le. Tak pe le dari dek tu dah nampak Singapore flyer, Esplanade dan bangunan art tuh. Mak saya pun dah tak larat nak jalan dah, jadi kami pergi ke stesen LRT Raffles Place dan pergi ke Stesen LRT Bugis. Dari situ kami cari makanan kat area Arab Street dan makan nasi briyani SG5.50 sepinggan. Yang bagusnya jalan2 kat sini pendek2 je...jadi senang nak cari. Rasanya jalan2 yang panjang macam Victoria dan Lavendar Street tuh. Tapi kena ada peta le, saya pulak tak sempat nak tengok2 peta dah coz masa kat dek tu dah hujan dan tergesa2 balik hotel. Peta jugak boleh didapati kat hostel jek. Lepas makan singgah 7 Eleven dulu beli air. Air mineral dia punya le mahal untuk 1500ml pun SG2.70 paling murah. Malam tu macam nak keluar ke Bugis Village kat seberang jalan je tapi kesian pulak tengok mak saya, takkan nak tinggalkan dia kat hostel sorang2 sedangkan pergi bilik air pun dia dah sesat. Nasib baik ada adik2 dan anak buah saya teman di g bilik air dan mandi. Tu le anak2 dan cucu yang baik kan.....





Esoknya pagi2 lagi jam 7.30 pagi kami pergi cari Istana Kg Glam. Sebenarnya kami dapat free breakfast tapi was2 pulak nak makan. Pusing2 kami cari, dalam peta nampak jauh rupa2nya bersebelahan dengan Masjid Sultan je...kami pulak tengok peta. Nampak Malay Heritage signboard tapi ingatkan lain, rupanya kat situlah. Kawasan ni mmg tempat yg cantik untuk ambik gambar sebab ia berlatar belakangkan Masjid Sultan yang cantik dan di kiri dan kanan ada bangunan yang unik. Kat situ banyak kedai2 melayu dan senang nak cari makanan halal tapi masa tu awal lagi tak bukak lagi. Kebetulan masa tu dorang tengah buat sambutan Maulidurrasul tapi tak de le berarak2 macam kat KL. Orang ckp kat sana tak boleh azan tapi ada je kami dengar azan dari masjid nih. Lepas tu kami pergi cari Terminal Bas Lavender Street. Kami terus menyeberang sungai dan menuju ke Stesen LRT Lavendar Street. Dari situ turun ke stesen tu untuk lalu terowong ke seberang jalan. Dari situ kami menyusuri Lavendar Street tu sampai nampak banyak bas2 kat situ, kat situlah bas Transnational, bas Delima parking. Agak jauh jugak le terminal ni, lepas tu kecik je dan tak berapa nampak. Dekat dengan Hotel 88 Lavendar Street. Kami lepak2 dulu kat terminal ni melepaskan lelah, beli minuman 100plus sebotol SG1.70 dan lepas tu balik semula ke hotel untuk check out. Kat KL rasanya dalam RM1.60 je kot, mahal tul le air kat sini.

Bangun pagi-pagi, baru jumpa 3 orang roomate, dorang rupanya adik beradik dari Pulau Cebu Philipina. Semalam dorang balik masa kami dah tido. Masa pergi Manila tahun lepas, ada orang sekapal terbang tu recommend kami pergi ke Cebu. Org tu ckp 50% penduduk kat situ muslim dan pantai dia cantik. Insyallah kalau ada rezeki nanti, bolehlah kami pergi ke Pulau Cebu pulak. Dorang ni sumer baik2 tapi kami tergesa2 nak keluar dan dorang pulak tergesa2 nak mandi. Dorang pun dah pernah pergi KL.

Lepas mandi2 dan rehat2 kejap check out kul 11.00 pagi, kami pergi cari makanan dulu area situ dan jumpa restoren kat belakang Masjid Sultan kat hujung sekali..pekerjanya orang Kelantan. Makanan kat sini sedap banding dengan restoren yg kami pergi semalam tuh. Kebanyakkan makanan kat area sini ni makanan mamak. Lagi satu dorang ni suke betul sos-sos. Masa makan semalam tu, dorang kasi kami kuah kari, saya tanya 'ni nak makan dengan apa?'. Orang tu ckp 'makan dengan nasi goreng dan briyani'. Saya apalagi layan je le. Lepas makan kami pergi ke stesen Bugis dan berhenti kat Outram Park dan terus pergi ke Habourfront. Kami tersilap sebenarnya, LRT kat sini sumer integrated. Walaupun kami naik LRT yang berlainan tapi kami boleh terus beli tiket ke Habourfront dari Stesen Bugis lagi. Tapi kami beli tiket satu2. Patutnya terus beli tiket ke Habourfront je coz kuar je dari tren kat Outram Park ada terowong terus menuju ke stesen tren yang menuju ke Habourfront. Jadi kami telah silap beli tiket, terpaksa keluar dulu kat stesen Outram Park, refund deposit dan beli tiket balik ke Habourfront. Kat sini senang...banyak sgt terowong...byk terowong yang menghubungkan stesen terus ke dalam bangunan shopping mall. Jadi kalau kita berjalan kat bandar mmg tak nampak ramai orang, macam tak ada orang jek....tapi kalau kita turun ke terowong2 ni punya le ramai orang, berpusu2 sumer. Mula2 terkejut...rupa2nya kat sini rupanya sumer orang nih!!!! He...he...he..





Sampai kat Habourfront, ikut signage ke VivoCity dan naik ke tingkat 3 untuk beli tiket monorel ke Pulau Sentosa, tiket SG3 pergi balik. Org tu ckp masa pergi ni kita touch je kat pintu nak masuk tu tapi bila nak balik dari pulau sentosa nanti kita masuk je, tak payah touch mana2 dah. Kat sini juga ada dijual tiket2 macam tiket Merlion Tower, Tiger Sky Tower dll tapi kami tak nak beli lagi coz nak tengok kat sana dulu. Naik je monorail, dalam perjalanan tu nampak le pelabuhan singapura. Sebenarnya Pulau Sentosa ni dekat je, kita boleh pergi ke sana dalam pelbagai cara contohnya melalui monorail, berjalan kaki, naik kabel car, teksi, bas. Naik monorail le senang coz setiap 5 minit ada je tren....effifien sungguh. Kami turun kat Stesen Imbiah....dekat situ le kami bergambar sakan dan menaiki Imbiah Lookout iaitu atas bukit dimana terletaknya Tiger Sky Tower dll, tiket Tiger Sky Tower berharga SG15. Beli tiket kat kaunter oren. Kat sini kalau tak tau boleh tanya kat kaunter, lepas tu papan tanda banyak...tak payah risau...takkan sesat punya. Dari atas Tiger Sky Tower tu boleh nampak aktiviti yang ada disekitar pulau sentosa tu...nampak orang main goo kart, naik kabel car, padang golf, hutan, pantai2, nampak jgk pelabuhan dan macam2 lagi. Jgak nampak orang bergambar2 kat atas Merlion Tower. Dari situ ada satu lagi aktiviti ala2 kabel car tapi tak tau nama dia apa....kita duduk dengan kaki berjuntai dan rel tu menuju ke pantai. Teringin nak pergi tapi bajet dah tinggal skit....lain kali lah. Kat laut tu ada nampak rumah2 berderet dari kayu dan nipah....tertanya2 jugak apakah bende tu...bila tengok peta barulah nampak kat situ le Song of The Sea. Sebelum naik tu mak saya macam takut nak naik Tiger Sky Tower tu tapi bila dah turun dia ckp tak takut pun. Bila adik saya ajak dia naik kabel car yang boleh berjuntai2 kaki tu...dia ckp 'ok' jek. Iskk...iskkk...hebat betul mak aku ni walaupun dah menghampiri 70 tahun. :D


Dari situ kami menuju ke Stesen Waterfont agaknya namanya dengan berjalan kaki jek. Kat Pulau Sentosa ni ada beberapa stesen tapi dekat2 je sebenarnya boleh jalan kaki je kalau tak penat. Bergambar kat bebola Universal Studio tuh. Tak dapat masuk pun tak pe le, janji leh bergambar kat ikon dia nih. Jam 3.00 petang, lepas bergambar dan membeli beberapa souvenir, kami naik monorail menuju ke VivoCity. Saya beli payung je berharga SG9.90. Mahal kat sini, key chain pun dalam SG6 satu. Tak pe le, beli payung je le...beli banyak2 pun nanti buat menyempah rumah je. Pusing2 sekejap kat VivoCity dan terus menaiki LRT ke Lavendar Street, sebelum tu tukar LRT kat Outram Park, sumer lalu bawah tanah je...tak nampak macamana rupanya Outram Park nih.. Tiket LRT dalam SG2.50 rasanya. Dah penatkan jadi dah tak fikir dah, bayar je le. Biasanya saya le yang beli tiket dan saya akan ambik duit deposit balik....bak kata my hubby 'every cents counts' Lepas tu baru claim kat dorang He...he..he... Tapi yang ini, masing2 berebut ngan saya nak ambik duit syiling refund tuh...uuuuiiii melampau tul...sumer dah kehabisan SG dan tak nak plak bayar duit tiket tuh. Nasib baik separuhnya saya berjaya rampas balik. Cissss....hangin betul ngan budak2 nih. Terus pergi ke Lavender Street Terminal, masih awal lagi...baru jam 4.00, bas jam 5.00. Nasib baik ada toilet kat terminal ni. Budak2 ni menghabiskan duit yg ada untuk beli minuman kat vending mechine.

Naik bas Transnational ke KL berharga RM57 kalau tak silap. Kalau dari KL-JB dalam RM31 jek. Sampai ke imigresen Singapore, naik lif ke atas dan cop2 passport, pahtu turun balik cari bas. Pemandu bas suh bawak beg duit dan passport je...brg2 tak payah angkut. Jalan lagi menyeberang tambak, naik lagi ke tingkat atas dengan membawa beg2 sumer...scan beg dan pergi ke kaunter imigresen dan turun bawah balik. Pemandu bas kami dah sedia menanti kat bawah. Masa ni dah lega...dah sampai Malaysia. Masa ni le dorang membeli jajan2 sumer coz murah banding beli kat sana. Air mineral 1500ml pun SG2.70 kat sana...aduhaaaaiiiii.......

Dalam perjalanan ke KL, bas singgah kat Ayer Hitam sekejap dan sampai Bukit Jalil dalam jam10.30 malam. Berakhirlah trip kami ke Kota Singa, kota yang moden, bersih dan cantik. Saya berharap Malaysia pun akan menjadi kota yang bersih macam itu suatu hari nanti. Amin....

Banyak pengalaman dan pengajaran yg boleh diperolehi bila mengunjungi Kota Singa ini. Mereka di sana sangat berdisiplin dan perancangan bandar mereka sangat canggih. Mereka memelihara dan memulihara alam semulajadi. Sementara kita sibuk menebang pokok di bandar kita yg kita anggap menyusahkan dan mengganggu pandangan mata kita, mereka pula begitu sibuk menghijaukan bandar mereka. Disana sini kita akan nampak pokok2 besar yang berusia puluhan tahun tinggi menjulang walaupun dikelilingi hutan batu dan dicelah2 jalan2 yang bertingkat2 pun pokok2 nya masih tumbuh dengan megahnya. Timbul persoalan di kepala saya, berapakah usia sebenar pokok2 ini?. Macamana dia boleh kekal di situ tanpa di tebang?. Tidak adakah pelebaran jalan dan macamana keadaan pokok ini semasa pembinaan jalan bertingkat2 ini dibuat sedangkan dia berada betul2 ditengah2 jalan. Tidak heranlah cuaca di bandar ni masih sejuk dan tidak membahang sangat macam di KL. Di KL, kalau ada projek pembangunan, semua pokok2 dikawasan itu akan ditebang dan jadi le tempat itu macam padang jarak padang tekukur...lalu selepas itu akan di tanam dengan pokok2 renek yg tumbuh segan hidup tak mahu. Kalau ada pun pokok2 yang besar, ia akan ditebang bila ada kerja2 pembesaran jalan dan sebagainya macam yang berlaku pada pokok2 di sepanjang Jalan Loke Yew menuju ke bulatan cheras. Dulu bila melalu jalan itu, teras sejuk dan nyaman sebab pokok2 itu seperti bertembung silaranya seperti payung yang memayungi kereta2 yang melaluinya...kini semuanya telah tiada.

Terima kasih kepada pembaca yang sudi singgah ke blog saya ini. Sebenarnya blog saya ini tersangat bermakna bagi saya dan juga agak peribadi. Disinilah saya menulis apa yang terbuku dalam fikiran saya dan tidak ramai yang tahu kewujudan blog ini kecuali beberapa orang kawan2 terdekat saja. Saya juga berharap ini akan dapat membantu anda merancang percutian anda. Sebenarnya anggaran perbelanjaan percutian 2 hari 1 malam saya ke Kota Singa ini tidak sampai pun RM300. Gambar2 akan saya upload kemudian yaaa.... Saya tak reti nak mencantik2kan blog saya ini, saya harap saya dapat upgrade nye kepada Pro soon. :) Tq semuanya.

Saturday, 10 September 2011

Percutian ke Myanmar: Oktober 2011

Kubah ni nampak dari beberapa kilometer

Percutian ke Yangoon, Myanmar telah dirancang dalam 4 bulan yang lepas lagi. Masa tu dah beli tiket dan hotel secara online dan visa semua dah settle dengan kedutaan. Hari ni jam 12.00 dah bertolak dari KL Sentral naik bas menuju ke LCCT. Saya dan my hubby nak pergi YANGOON!!!!! Best nyer....best nyer.









Swedagon Pagoda




Pagi2nya lepas my hubby solat subuh, tak boleh tido dah coz kat sana kul 6 pun dah cerah...dah excited nak jalan2. Kami turun bawah makan. Tapi saya tak berapa berkenan makanan kat situ coz geli pun ada. Terpaksa makan coz dia satu pakej ngan hotel. Makan nasi ngan ikan panggang jek....restoren tak halal. Berbekalkan peta tuh...kami menyusuri jalan menuju ke uara. Saya mmg kasi tugas baca peta kat my hubby coz saya mmg fail bab2 bearing nih. Setelah hampir 1 jam berjalan, sampai le kat tangga kuil pagoda besar tuh, namanya Shwedagon Pagoda. Nampak 2 pagoda besar kat atas bukit. Satu kat belah kanan dan satu lagi kat belah kiri. Dipisahkan oleh jalan kat bawah kedua2 bukit tuh. Mula2 cuak jugak tengok orang keluar masuk kat situ bukak2 kasut. Takut le dorang g semayang dan nanti kena halau pulak. Last2 naik le jugak tangga dan sampai kat kaunter dia tuh bayar tuk simpan slipar dalam 200 kyatt kalau tak silap. Kami terus naik tangga yang tinggi...wah..wah...ini sudah bagus...ada orang jual2 lagi kat tepi2 tangga tu. Sempat menanya harga tuk barangan gangsa cam ala2 tapak sireh tuh. Nantilah bila turun nanti nak singgah. Bila sampai kat tangga yg paling atas sekali tu....jumpa kaunter masuk. Kena bayar dalam USD5 sekali masuk.

Sukacita diingatkan kepada pembaca sekalian yang ingin melawat kat Yanggon, bila nak tukar duit USD kat malaysia tu....pastikan duit USD tu tidak koyak, tidak berconteng, tidak buruk, tidak calar balar dan tidak tercacat dan tidak berlipat. Ini penting coz kat sini dorang hanya terima duit USD YANG BARU SAJA. Tapi kalau duit dorang, buruk dan hampir terputus 2 pun dorang guna jek.
Tasik kat Botanical Garden





Bila masuk saja ke kuil tu, ternampak kubah warna emas yang sangat cantik. Mmg cantik sangat kat tengah2 tu. Lepas tu ada jalan dan dikeliling kubah emas tu ada kuil2 kecik bersambung2. Kawasannya sangat luas. Ambik masa hampir 2 jam jugak kami berjalan2 dan bergambar sakan kat sana. Walaupun saya seorang saja perempuan pakai tudung kat sana, tapi dorang tak kacau pun. Dari pengamatan saya, tak ramai pelancong kat sini...ada seorang dua saja orang putih dan orang dari Thailand. Boleh kenal kerana pelancong diberi sticker letak kat bahu. Nampak le dorang semayang kat situ dan pekerja kat situ membersihkan lilin. Lepak2 kat situ tengok monk, best sangat. Lepas tu kami pun turun...saya sempat singgah tanya harga set bronze tuh. Saya pun dtg beli kat mula2 yg saya tanya coz dia punya lagi murah. Dia ckp bronze tu dtg dari wilayah Mandalay, ok le. Beli set tu dalam USD24. Lepas tu kami pun turun dan jumpa lagi tangga turun yang bersambung dengan pasar pagi. Sempat beli gelang batu marmar kat sorang pekerja yang pernah keje kat cheras. Lepas tu kami menyusuri jalan dan masuk pulak ke Taman Botanical, bayaran masuk 2000kyatt. Dah penat sebenarnya nak jalan. Pusing2 situ...my hubby nak g istana terapung atau ......... Akibat terlalu penat berjalan, rasanya dah hampir 3 jam dah jalan ni...lepak dulu kat gerai minum jus avocado berharga 1000 kyatt. Sedap sangat...sempat le jugak saya mengintai orang tu buat. Dia letak susu manis kat atas jus tu...tu sebab sedap. Lepas tu kami pusing2 cari jambatan kayu dan menyusuri jambatan tu hampir 1 jam jugak le di atas sinaran cahaya matahari yang sgt terik. Jambatan tu dorang buat disepanjang tepi tasik tu (tanpa bumbung) hingga sampai ke istana terapung tuh. Rasa macam nak terbakar kulit...payung pun tak bawak masa tu. Habis le kulit den kena sunburn!!!!!. Kat tasik ni tempat dorang berdating, berdating plak kat bawah pokok, dalam semak, atas jambatan sambil semuanya dating dibawah payung. Isk..isk...tak senonoh le dorang nih. Kuar dari Botanical Garden dan Tasik tu, masuk ke Royal Boat tu kena bayar dalam 300 kyatt dan 200 kyatt tuk kamera. Tadak apa2 pun kat situ coz bukan boleh pun masuk ke dalam tu. Kat dalam tu ada zoo dan taman permainan kanak2 dan ada juga gerai dari setiap negara asia. Gerai Malaysia ada dan kat depannya tercacak menara KLCC. Hajat hati nak singgah tapi nampak dorang jual Beer...terus tak jadik. Masa tu dah dalam kul 12.00 masa vietnam, rasa kaki dah cam nak tercabut dah. Terpaksa le pujuk hubby tuk ambik teksi.....coz dia macam nak jalan kaki balik jek. Saya cakap ngan dia yang saya dah nak pengsan dah...nanti kalau saya pengsan..suh dia angkat saya g hospital. Lastly naik le teksi balik hotel dalam 2500 kyatt. Lega...lega balik hotel jugak akhirnya. Dah le penat jalan, bawak barang2 tembaga saya lagi. Sempat singgah makan kat halal chinese food kat tepi hotel. Mak aiii...mahal gak ni, 2800 kyaat tuk nasi goreng. Dah 300 kyatt untuk air minuman dalam botol. Kat sini dorang tak ada 'air sejuk/air suam/air kosong'.

Lepas rehat2 dan mandi2 saya ajak hubby pergi cari Boyjote Market plak. Pusing2 kat bangunan Hitachi tuh tak jumpa jugak. Tetiba ada orang menegur kami, rupa2nya 3 orang Malaysia tuh keje kat embassay. Pahtu kami pusing2 situ dan pergi ke seberang jalan. Kat situ bangunan 3 tingkat tingkat bawah kedai dan kat atasa jadik umah) dan kat tepi2 tu ada penjaja jual. Saya ajak hubby cari boyjote market tuh...my hubby cakap 'Ni le dia market tu'. Saya punya le marah kat my hubby...saya ckp 'Boyjote market tu 2 tingkat le...bukan ini'. Terus moncong sedepa saya dan meluru dengan laju nyer ke depan. Tiba kat jalan yang satu lagi, nampak le bangunan warna pink. Terus saya dengan happy nyer panggil my hubby dan dengan bangganya tunjuk. Akhirnya aku jugak yg jumpa. Kat sini kalau ada jejantas, dorang akan sekat jalan tak bagi melintas. Yang bagusnya kat sini, motosikal dan basikal tak dibenarkan masuk town...jadik jalan xde le sesak sangat. Sekali sekala ada orang bagi salam.

Banyak masjid kat town

Boyoke Market tu..kat dalam dah tak sempat dah ambik gambar dddd...

Hotel Kwandagi Palace ke apa ntah nama dia

Naik jejantas terus ke boyjote market. Tiba kat tingkat bawah, beli kain baju kurung dengan harga USD15. Ada jugak kain yang dah diletak manik2 dan ada jugak kain yang corak pada kain tu dijahit tangan. Kat sini paling panjang kain pun 3.5 meter jek coz baju blouse dorang pendek jek. Pusing punya pusing jumpa orang melayu kat kedai permata. Beli brooch dengan harga USD24. Mahal le pulak...design dia pun tak cantik sangat. Tapi dia dah bagi kami minum teh my hubby ckp kena le beli. Saya beli brooch yg paling besar color light biru...batu apa ntah nama dia. Pastu kami pusing2 lagi. Banyak barang2 kat situ datang dari thailand dan kain batik plak datang dari indonesia. Bila kami masuk ke pasar2 tu jumpa batu2 macam keychain yang boleh buat souvenir...apa lagi kami pun memborong le sampai 70 unit sumer. Yg penjual tu pun orang islam. Bila kami pusing2 lagi, time tu dah dlm jam 5.00 petang waktu myanmar....banyak plak kedai2 yang mula tutup. Bila sampai kat kedai2 souvenir tu, kami ckp kami dtg esok je le coz dia dah nak tutup. orang tu ckp 'esok isnin kami tutup'. Laa...sib baik kami balik petang selasa, pagi selasa tu sempat le nak jenjalan sana. Keluar dari situ jumpa plak budak semalam tu jual poskad. Dia tunjuk toilet kat restoren kat situ...bagus le dorang ni...leh tumpangkan toilet walaupun kami bukan customer dorang. Kat sini agak susah cari public toilet, kalau nak kena balik hotel atau pergi ke restoren besar2 skit. Lepas tu kami jalan dan jumpa masjid syiah plak...bila my hubby masuk solat...orang kat masjid tu suh saya masuk. Saya masuk dan duduk kat tepi perigi je, dia dtg berborak ngan saya. Dia ckp masjid ni masjid orang syiah...orang pompuan pun leh masuk masjid. Dia ckp kalau nak beli kain pergi ke Yazuna Plaza. Lepas dari masjid tu kami makan kebab. Lepas tu balik hotel. My hubby plak g makan kat atas bangunan Hitachi tu ngan member dia.

Isnin tu kami pusing2 kat bandar saja dan lepas makan tengahari kami pusing area boyjote market menghala ke sungai yangoon. Kami g makan nasi goreng kat kedai kat situ, jumpa orang myanmar yang berniaga kat KL, dia le yang tlg kami order makanan. Tak boleh masuk pulak coz pelabuhan kat sana. Lepas tu kami jumpa pulak market untuk orang awam dan sempat membeli kain kat situ. Had bajet kain saya adalah USD16 sehelai saja coz kain2 kat sana susah nak cari yang sutera. Lepas dari pasar awam tu kami balik hotel dan mandi.

Petangnya pulak kami pergi ke bangunan2 lama ambik gambar menghala ke selatan. Bangunan lama tu adalah bangunan tinggalan british tapi dorang ni tak baikpulih. Lepas tu kami jalan mengeliling bandar sampai jumpa Pusat Islam kat tepi stesen keretapi. Jumpa orang muslim keturunan pakistan kat sana dan sempat minum petang (makan roti dan minum teh yang sedap) kat sana. Lepas tu pergi ke menara tinggi yg menandakan pembebasan myanmar dari british. Lepas tu bergambar di pagoda ditengah2 jalan yang nampak dari hotel tu dan my hubby singgah solat kat masjid bengala. Depan pagoda tu pun ada masjid jugak. Saya tunggu kat luar sambil makan roti dan kuih. Lepas tu my hubby nak makan nasi briyani plak. Singgah kat kedai area situ makan nasi briyani ayam. Hari ni 4 kali saya makan. Lepas tu kami pergi Central Hotel tuk urut kaki. Bila sampai sana jumpa group kakak-kakak dari Shah alam. Kami pun berborak2 sambil urut kaki. Best nyer..urut kaki dengan harga USD5 untuk 1 jam mmg berbaloi setelah menapak berjam-jam lamanya. :) Siap scrub kaki dengan garam lagi tuh.



Yazuna Plaza



Masakan india je yang jumpa kat sini

Hari selasa esoknya, kami pergi Yuzana hotel. Kami sampai awal dalam kul 9.00 waktu tempatan dengan teksi tambang nya 2000 kyatt, pemandu tu orang muslim yang park kereta betul2 depan hotel kami. Beli kain yang bermanik2 dlm USD15 untuk 3.5 meter. Bangunan tu banyak jual pakaian dari yang tradisional hingga moden, macam pertama kompleks jek. Lepas tu kami bergegas plak balik hotel simpan barang dan pergi Boygote Market...shopping last nih. Masa kat sana jumpa plak kakak yang sama2 berurut kaki tu. Ada sorang kakak tu beli pendant dengan permata sebesar ibu jari berharga USD250, color purple. Ambooi....amboi...shopping sakan akak ni. Punya le saya suker ngan pendant akak tuh. Pahtu dorang beli lukisan yang diperbuat dari batu2. My hubby berkenan gak ngan gambar lukisan monk....tapi bajet kami dah ciput. Telan air liur je le tengok dorang ni shopping. Masa tengah beli t-shirt kat sana, jumpa 2 orang lelaki dtg dari KL. Dia ckp ada orang ni volunteer jadi pemandu pelancong, dia pun pening nak bayar berapa le kat mamat tu coz dia tak minta pun berapa....ikut kita le nak bagi dia berapa. He...he..he..

Tengok jugak permata2 kat market tu..mmg cantik2 dan macam2 color ada...mmg rambang mata aku ni. Tak boleh jadik nih...kena balik cepat2 ni..nanti terbeli plak susah. Minta my hubby belikan...tapi dia buat dek jek. Lepas tu kami g makan kat kedai yang kami pergi mula2 sampai tu. Coz my hubby suker betul sambal limau dia tu dan makanan kat situ mmg ikut selera dia (makanan ala2 mamak).

Hu...hu..hu... Kami balik hotel dan berkemas untuk balik. Kuar je hotel nampak pakcik yg pagi tadi, kami minta hantar airport dengan tambahnya 7000 kyatt. Sampai je airport....terus bayar airport tax USD10. Masalah tul , dorang nak duit baru....jadi duit USD kami yang agak buruk langsung tak boleh guna kat sana. Makin kurang le bajet kami ni. Lepas bayar tax, pergi scan barang pulak. Dah kami bawak batu2 untuk souvenir tu, berbunyi le plak mesin scanner tuh. Dah orang imigresen tu 'pau' kami USD20. Dari best datang Yangoon, jadi nightmare pulak. Nasib baik my hubby ada simpan duit USD lebih yang baru....kalau tak, terkandas le kami kat situ.

Masa kat airport tu terjumpa plak cincin batu permata color biru yg cantik...yelah..terkenang2 pendant akak tuh yg besar tuh. Pinjam duit plak ngan my hubby, tawar punya tawar dapat le USD50...cukup le batu kecik pun. Nanti kata orang dtg myanmar tak beli batu permata tak sah plak idupkan. Masa tunggu masuk kapal tu, rombongan kakak yg sama2 urut kaki tu pun dtg. Dorang kena 'pau' USD50. Dah ternampak plak cincin akak tuh...yg besar jugak macam pendant dia jugak. Alamak...jeles nyer ngan akak nih. Masa saya pandang my hubby, my hubby gelak jek. Mesti dalam hati dia 'nilah perempuan'. Balik flight jam 5.45 waktu Yangoon.

Tangga menuju ke temple kat Swadagong Pagoda


Masjid

Itulah pengalaman berharga saya bercuti ke Yangoon. Sebenarnya boleh je pergi keluar dari Yangoon tapi my hubby tak nak pulak. Seronok kat situ ramai muslim dan makanan pun senang. Orang2 nya pun peramah dan ramai yg boleh cakap BM. Sesekali dorang bagi salam dan tanya 'Malaysia?'. Mula2 dulu...rasa takut jugak nak pergi sana tapi bila dah pergi sana rasa seronok dan mmg selamat le kat sana. Rasa lagi takut jalan kat KL. Kawan my hubby yg makan ngan dia kat bangunan Hitachi tu pernah ckp dia pernah kena rompak kat Petaling Street, tak ada sorang pun tlg dia....orang lain pandang jek. Kat sini jalan kat lorong2 pun ok. Apa yang saya perasan, disetiap simpang/roundabaout yang besar ada polis jaga kat tepi jalan. Peminta sedekah pun jarang2 jumpa, ada jugak kat tepi2 masjid. Heran jugak...orang muslim plak yg minta sedekah. Ada jugak budak2 yang ikut kita minta2 duit tapi tak ramai. Buat dek je kat dorang. Harapnya catatan perjalanan saya ini boleh beri info kepada kengkawan yang berminat untuk pergi ke sana. Duit Kyatt ni mmg agak ekslusive bagi saya sebab tak boleh tukar kat KL, dan kat sana pun tak ada kedai untuk tukar2 duit ni. Kami tukar 2 kali kat Central Hotel, itu pun dorang suruh sembunyi2. Boleh je tukar kat tepi2 jalan tapi takut kena tipu. Tukar sikit2 coz takut tak terhabiskan coz kat KL dah tak laku dah duit Kyatt ni. Saya pulak dah kasi siap2 duit hotel, makan, teksi dan yuran masuk tempat kat my hubby. Biar dia bayar sumer. Saya simpan duit tuk shopping je. Kami bajet USD2 je tuk sekali makan. Bajet pergi sana untuk tiket dalam RM200, hotel dalam RM120, visa RM160, makan, pengangkutan, tiket masuk dalam RM120, airport tax USD10, kena 'pau' USD10. Tak banyak sangat le belanja pergi sana coz pergi sendiri jek. Kalau pergi pakej mesti berganda jugak le.

Friday, 9 September 2011

Manila dan Tagatay: Jun 2010



Di sebalik kesibukan menguruskan urusan perkahwinan, sempat lagi my hubby booking tiket dan hotel untuk honeymoon ke Manila, Philipina. Takut jgk nak pergi sana sebab sebelum ni dengar macam cerita yang tak elok pasal Manila ni. My hubby tempah hotel kat Atrium Hotel di Pasay City melalui internet dalam USD 53 semalam.

Disebabkan bajet yang kurang dan my hubby dah warning untuk tak bawak banyak barang, jadi ada le barang kawin yang terpaksa ditinggalkan sebab nanti dari Manila kena terus balik KL. Berlepas dari KK jam 11.40 pagi dan sampai ke Lapangan Terbang di Clark pada jam 3.45 petang. Jauh jugak KK-Manila ni, ingatkan macam KK-KL jek. Sampai ke sana, terus beli tiket bas untuk ke Manila. Pemeriksaan airpot dia agak ketat tapi tak de le seperti yang diuarkan2kan sangat, cuma kena bukak kasut je...kebetulan pakai sliper je g sana. Perjalan dari Clark ke Manila mengambil masa dalam 2 jam lebih. Dalam bas tu ada rombongan dari Maktab Gaya, Sabah dan ada beberapa pekerja pilipino yang berkerja di Sabah. Jadi tak terasa sangat macam berada di luar negara. Sampai ke bandar Manila mmg jem teruk dan kami ternanti2 bila le nak sampai ke Hentian Bas Pasay nih. Bila sampai, aduh daif nyer stesen bas dia, baru le nampak kemiskinan penduduk kat sana. Dari situ naik bas 300P ke Hotel Atrium. Orang sana boleh berbahasa inggeris dan tidak ada masalah dari segi komunikasi. Perjalanan mengambil masa dalam 30 minit dan pemandu teksi tu offer untuk buat trip round Manila sepanjang hari (8 jam) dengan bayaran 3000P. Kami ambik no hp dia dan terus masuk hotel. Mula2 masuk hotel, mmg kena tunnjukkan isi handbag kepada pengawal tu. Tapi lama2 dah biasa dah, rasanya itu mmg prosedur jek...tak de le sampai bukak2 sumer. :) Driver teksi tu cakap ada komuniti islam yang ramai kat Malate kat utara.

Sampai hotel dah penat dan malam tu my hubby sorang je g jenjalan kat shopping mall kat bawah tu...saya dah tertidor keletihan setelah makan roti. 







 Unik perahu kat tasik kat Tagatay nih







Esok nyer kami ambik keputusan untuk pergi Tagatay yang popular dalam internet tu. Kami pun call driver teksi tuh. Janji jam 7.00 tapi jam 7.30 pun tak sampai lagi. Naik angin pulak menunggu lama2 di lobi hotel ni. Lepas tu my hubby call driver tu tak angkat pulak, call 15 minit kemudian...rupa2nya dia tunggu kat depan hotel lain. Jam 8.15 baru bertolak ke hotel kami. Pergi ke Tagatay ambik masa dalam 2 jam melalu highway dan jugak jalan kampung. Dalam perjalanan tu tak terasa sangat tagatay ni unik coz jalan dia rata je. Sampai tagatay, baru nampak tasik gunung berapi kat bawah gunung tuh...waaaaaahhhh....cantik sangat. Perjalanan teksi ke bawah gaung tu mencabar sangat...curam!!!. Pemandu teksi tu siap berhenti lagi kat pertengahan jalan untuk beri peluang kami ambik gambar. Saya sempat bertanya soalan cepu mas kepada my hubby 'ni air laut ke air tawar?'. My hubby jawab 'dah namanya tasik...air tawar le...tak belajar geografi ke dulu?'. Cisssss.....geram tul... Mmg le dulu belajar tapi kagum sungguh tengok tasik ni coz luas sangat...macam laut je lihat dari atas...tak nampak border kat belah sana. Tak pernah g Danau Toba, my hubby cakap macam Danau Toba jek. Driver turunkan kami kat chalet kat tepi tasik tu dan kos untuk naik bot mengelilingi tasik adalah 1000P seorang. SEtelah fikir2...naik le jugak bot ni sebab nak jugak round2 tasik ni caner. Rasanya kalau pergi ramai2 boleh dapat murah kot coz dia cakap perahu ni boleh muat 7 orang. Kebetulan masa kami pergi ni, tak ada perkhidmatan nak kuda ke atas kawah tuh..jadi save le skit duit kami coz bayaran kuda tu lain pulak. Dibawa ke tepi tasik tengok batu batan dari letusan gempa pada tahun 50an. Lepas setengah jam, balik semula ke resort tuh dan balik terus ke Manila. Berhenti sekejap kat pekan Tagatay untuk beli cenderahati. Pekan tagatay ni sejuk skit dan terkenal dengan tanaman nenas, ukiran kayu, perabot, bunga-bungaan etc. Berkenan dengan bunga2 kat situ tapi my hubby buat dek jek...hu..hu..hu...Dia ckp tak mengenyangkan!!!!.



 Pulau di tengah tasik


Sampai dalam jam 2 petang dan minta driver turunkan ke SM Mall of Asia. Perut dah berkeroncong dah, pusing2 kat mall yang sangat lus tuh dan mencari makanan halal. Driver tu tahu kami lapar, jadik dia turunkan kami kat belah mall yang jual makanan. Jenuh le tengok restoren2 yang tak jual pork. Bila tengok ke directory, ternampak Murtabak Cafe.....dengan gembiranya kami pegi sana. Terus tanya kat pelayan tu samada jual halal food ke tidak, orang tu cakap tak jual tapi dorang tak jual pork dan sumer bhn2 masakan dibawa dari Indonesia. Kami pun order le ikan dan sayur dan nasi. Agak sedap jugak le makanan dia...sayur lemak dan tilapia goreng dan nasi bersama 2 gelas jus buah dalam RM45. Agak mahal tapi dah lapar...hantam je lah.

Pusing2 dalam mall tuh...tak ada bende pulak yang menarik. Akhirnya kami pergi tengok movie 3D Toy Story. Harga tiket dalam 120P. Canggih le panggung wayang tu..tapi saya tengok 15 minit pertama dan 15 minit terakhir je. Boring coz my hubby kalo tengok wayang mmg tak boleh diganggu....mata terus tertumpu pada screen jek. Saya terus tertido........ Keluar je, kami pusing2 dalam tu dan bila tengok barang Crocs, Guess etc tu lagi murah beli kat KL. Masa tuh tak ada sale...jadi termusnah le angan2 nak shopping sakan kat sini. Sebelum balik tu jumpa kedaicCotton yang jual kain ela japanese cotton. Tapi dorang jual dalam Yard, bukan meter. Baru le ceria sikit dapat beli emboideri cotton dalam RM88. He...he...he... Harapnya bende yang baik ni akan berterusan...he..he...he..

Lepas tu ambik2 gambar kat luar mall tu dan terus pegi stesen teksi kat luar mall. Kat situ baru le nampak ada beberapa orang pakai tudung. Seronoknya tengok Jeepney tu...berwarna warni dan cantik ...tapi tak berani naik coz tak tahu route perjalanan dia. Balik hotel naik teksi je...dekat je dengan hotel. Naik teksi dalam RM3. Kat sini bagusnye teksi driver tak suker minta tips, kalo perjalan tu jauh dan rempuh jem baru dorang minta tapi tak banyak dalam RM1-RM2 je. Driver teksi tu cakap kalo nak beli t-shirt yang murah pergi ke Baclaran Bazaar. Seronoknya...my hubby setuju nak g Baclaran esok.

Malam tu dok hotel je, my hubby je g jumpa kawan dia kat mall bawah dan g cafe bawah nak bukak internet. Bila my hubby balik, dia cakap senang je nak dapat makanan muslim kat sini. Yea...yea...esok boleh shopping. :)





Di Baclaran

Hari yang ke3 ni, kami round2 Manila je. Awal pagi pergi Stesen LRT Gil Puyat dan ambik tren pergi stesen Baclaran. Dari stesen tu nampak le kubah masjid, lega...tak sangka kat situ ada komuniti muslim kat sana. Sebelum pergi tu hubby cakap kawasan ni kawasan pickpocket...jadik tak leh bawah handabag dan backpack. Pagi2 kat sana nampak orang ramai sedang bersiap2 berniaga, mmg nampak macam bazaar yang luas...lebih kurang macam kat chow kit tu le kawasan dia. Agak kotor dan nampak le kawasan ni kawasan yang mundur dan miskin. Kami ronda cari masjid dan kedai makan halal. Tepi masjid tu nampak ada restoran kecik. Makan nasi, ikan rebus, sayur dan air...sumer dalam RM7 jek. Mmg murah tapi risau jugak le makan kat tempat2 macam ni...takut sakit perut kalau perut tak biasa. 
Nampak 4 lagi gerai makan muslim kat bawah stesen lrt tuh...baru terasa yang mudah jugak dapat halal food kat Manila ni kalau pandai carik. My hubby pulak tak nak makan maggi2 ni, dia nak makan local food....jadi teman le dia carik. :) Kat area ni yang murah adalah T-shirt dan yang paling best nyer beli blouse cotton. Kalau kat the mall harga dia mesti above RM30 tapi kat sini tak sampai RM15 pun. Banyak pilihan pulak tuh...memborong sakan le kat sini.


















Lepas tu my hubby nak g Rizal Park, jadik pergi sana dulu dan tunaikan impian dia. Kalau dia dah happy....senang le nak demand lebih-lebih pasni. He...he... Hotel kami bersebelahan dengan LRT. Jadik kami tanya kat guard kat stesen tu nak turun stesen mana kalau nak g Rizal Park, dia cakap ambik lrt yang pergi ke Momento dan turun kat Stesen United Nation (UN). Murah je naik lrt ni, dalam RM1.50 jek. Tapi stesen lrt dia tak grand macam kat kl ni le coz kat bawah2 tangga dia ada orang jual2...macam nak naik tangga jejantas je nak naik g lrt dia. Jalan sikit dari stesen UN tu, bergambar2 kat Rizal Park tuh...sedih tengok history filipina ni. Dulu2 Manila ni adalah kampung melayu nelayan dibawah kepimpian Raja Sulyman. Lepas tu dorang dibunuh oleh orang Sepanyol pada tahun 1500 setelah berhempas pulas mempertahankannya. Lepas dijajah beberapa abad dan dekad dalam 1800 berlaku pemberontakan untuk menuntut memerdekaan. Masa tu Dr. Jose Rizal dia tangkap oleh orang Sepanyol dan dihukum gantung. Pada park ni ditulis poem terakhir Dr. Jose Rizal sebelum dihukum gantung. Sedih baca poem nih...rasa nak menitis air mata. Betapa orang dulu sanggup berkorban untuk mempertahankan kedaulatan. Spanyol tidak dapat menjajah Mindanao jek...dari sini faham le kecekalan orang Mindanao ni mmg dari dulu zaman dulu2 lagi. Mereka tidak pernah dijajah dan dapat mempertahankan tanah air mereka dan baru le faham kenapa sehingga sekarang pun mereka masih membuat tuntutan yang sama. 



Sedih sgt masa baca nih

Lepas g Rizal Park, ajak hubby g Greenhills tempat yang kawan saya recommend. Tanya teksi kat situ...sumer tak nak g sana coz dorang ckp jauh. Tumpang tanya kat guard kat mall tuh...dorang pun tak tahu. Nasib baik ada orang sebelah dia yang tetiba menyampuk dan bagitau yang tempat tu agak jauh dan kalau naik lrt kena tukar 2 stesen. Kami pun pergi ke stesen lrt tu balik dan tengok peta lrt tu. ADa 2 pilihan samada g utara dan tukar 2 stesen atau g selatan dan tukar 1 stesen. Kami ambik keputusan pergi lalu ikut selatan coz nak singgah hotel dulu mandi dan solat. Masa naik lrt tu kami pergi gerabak depan, guard kat situ halau kitaorang, rupanya2 gerabak tu tuk perempuan saja. Pergi gerabak no.2 tu nampak ramai sangat lelaki, baru perasan ada pengasingan gerabak. My hubby buli saya dgn tolak2 saya ke orang sebelah...geram tul le. Masa sampai kat satu stesen tuh, saya bersesak2 keluar, tetiba beg saya tarik...rupa2nya my hubby yang tarik coz bukan turun kat stesen tuh. Aduh...lucu tul coz sesak sangat tren tuh...nak kuar pun susah. Sampai stesen Gil Puyat, kami turun g hotel dulu. Jam 2.00 petang baru kami ambik stesen pergi Baclaran dan turun kat stesen EDSA. Jauh jugak interstesen dia...ikut je orang jalan g mana, nak beli tiket pun kena sediakan bayaran tepat. Sampai kat Stesen Tarf Avenue kalau tak silap, ambik lrt g Santoran Anapolis, kat lrt yang sebelum ni tulih Santoran Greenhillss...harap betul le stesen tuh. Agak jauh jugak le naik lrt sampai le. Bila tengok2 tak nampak pulak shopping kompleks nyer. Pening dah..tanya le kat kaunter tu...orang tu ckp area Greenhills kat belah kanan, kami pun ikut je lorong jalan kami. Setelah jalan hampir 1 km pun tak nampak shopping mall. Takut jugak coz lalu depan hotel dan kedai2...my hubby nampak ada bangungn runtuh yang ada sign Greenhils shoping...my hubby cakap 'Ntah2 dah runtuh kot tempat tuh'. Geram je kena perli2 oleh hubby tapi hati tetap optimis untuk jumpa bangunan tuh. Tetiba nampak belakang bangunan besar color pink...trus g sana..rupa2nya kami ikut belakang mall tu..tu sebab tak nampak. Masuk situ jumpa 2 shopping mall yang jual barang2 branded. Tapi kami terus kuar masuk mall tu dan tetiba di satu pintu yang didalamnya nampak ada gerai2 jual handbag macam kat Mangga 2, Jakarta. Punya le happy masa tu...terasa nak guling2 kat lantai jek.

Nampak penjual2 kat situ pakai tudung dan tahu le dorang tu orang Mindanao. Sebab lapar kami tanya halalfood, dorang tunjukkan masjid dan ada 2 resorent kecik kat sana. Kami order mknan banyak dan bayar dalam P295 untuk 2 orang makan. Makan ikan goreng, kerang, ayam, rebung, 2 jenis kuih, air dan nasi. Kira ok le. Makanan kat situ dorang buat cara hidang. Kita pilih, nanti dorang hantar dalam mangkuk kecik2. 












Lepas tu sambung dengan aktiviti shoping..shoping dan shoping. Tempat ni le yang paling best kat Manila nih. Greenhills ni sebenarnya nama tempat macam bukit bintang tuh...tempat shopping ni namanya Greenhills Shopping Centre dan didalamnya ada lebih dari 5 mall. Tempat shopping2 bag etc ni dalam V Mall. Kat Manila ni dorang suker gabung2kan mall kecik2 jadi pusat beli belah yang besar cam area The Curve tuh. Kat V mall ni banyak jual t-shirt, handbag, perabot, lukisan, mutiara, aksesori wanita, souvenir dll. Mutiara kat sini lebih murah dan banyak pilihan dari sabah sana. Rantai mutiara yang double pun boleh dapat dalam RM40, tapi saya tak beli coz tak pakai sangat...lagipun bajet ciput. Kami kat Greenhills ni dari jam 3 petang hingga 7.30 malam. My hubby cakap jalan puas2 coz esok dah nak balik dah. :)

Lepas maghrib, nampak ramai tul orang berpusu2 kuar dari masjid nih...mmg ramai sangat le orang muslim kat sini. Muka orang mindanao ni oval dan kulitnya putih...macam orang sabah skit. Kalau nak membeli pun tak risau kena tipu coz tak adalah beza sangat harga dari satu gerai ke satu gerai. Tak tawar habis2an sangat coz rasa harga dah murah. Tawar dalam 10-20% jek. Orang2 nya pun ramah..kalau lalu depan gerai dorang, dorang akan sapa 'yes mam, tshirt bla..bla'. Seronok shopping kat sini coz dorang tak paksa2 kita beli macam kat beijing tuh. Saya suggestkan tempat ni kepada pembaca yang nak shopping mutiara coz serius mmg cantik dan murah.

Shopping mall ni tutup jam 8.00 malam. Dengan hujan renyai2, mmg susah nak dapat teksi memalam ni. Banyak teksi yang tak nak pergi hotel kami. Akhirnya ada jugak yang nak pergi tapi dia minta tambahan tip dalam 50P, sumer 180P. Kira ok le, dorang akan minta tips kalau betul2 perlu saja. Kalau dekat2 dorang tak minta..guna meter jek. Dalam 30 minit baru sampai hotel. Malam tu mengemas apa yang patut coz subuh2 esok dah kena g airport dah. Hubby minta hotel call teksi untuk pergi stesen bas pasay esok pagi.

Jam 6 jam bergerak ke stesen bas Pasay iaitu Partas Station. Bayaran USD14 + tips P150. Dalam 15 minit dah sampai coz jalan tak jem sangat. Bayangkan jam 6.00 pagi pun jalan dia dah mula jem. Ambik bas g Clarck Airport dalam 350P seorang. Sampai kat airport, beratur dulu kat luar airport coz airport dia kecik...dah masa nak check in baru leh masuk. Disambut oleh staf yang cantik dan boleh cakap 'Selamat pagi dan terima kasih'. Check in, lepas tu bayar airport dan security fee dalam 600P baru masuk ke imigresen. Kat dalam balai berlepas tu beli cokelet dan dried manggo.

Best sangat le pergi Manila ni, boleh le pergi kepada sesiapa yang berminat nak pergi tuh. Bila dengar2 cerita orang, rasa cam tak best. Tapi yelah, setiap negara yang dilawati tu ada keunikan masing2. Yang penting kita kena pandai cari dan bersedia dengan new adventure dan juga paling penting bersedia menerima perbezaan dengan hati yang terbuka. Memang le macam langit dengan bumi jika bandingkan dengan KL. Dalam internet, sangat sedikit info tentang Manila ni dan susah jugak nak cari pakej tour yang pergi sini.

Terima kasih kepada anda yang sudi baca catatan saya. :)