Tuesday, 14 June 2016

MOSCOW: Tulips everywere



Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bulan mei adalah bulan yang paling best sbb musim dah meriah dengan kehadiran tulip.  Biasa tulip kembang 2 minggu je tapi ada sesetgh tulip yang kembang lambat, jadi minggu ke-3 dan ke-4 boleh lagi tengok tulip tapi dah byk yg layulah.  Kami memulakan minggu pertama dengan mengikuti trip ke Vladimir ikut trip student medik buat.  Rumah kami jadi rumah tumpangan sebab bas kena bertolak seawal jam 4 pagi.  Jadi malam tu student perempuan lepak rumah kami dan student lelaki lepak rumah sebelah.  Kami masaklah untuk makan sama2 mlm tu dan ada yg masak spagetti untuk breakfast esok.  Kami geng staf sponsor makanan untuk tengahari.  Esoknya kami bertolak jam 4.30 pagi dan sampai dekat jam 9.  Malangnya hampir semua kedai tutup dan kedai kristal hanya buka 2 jek sbb hari ini adalah hari pekerja dan bersambung plak dengan Victory Day, mmg cuti sakan lah pekedai2 kat sini ni rupanya.  Leburlah impian untuk shopping sakan kat sini tp byk jgklah sy memborong terutama pasu kristal berwarna kat sana, tak selesa sebab kena berebut2.  Tghari kami makan kat tasik dan bertolak balik ke Moscow jam 2.30 petang.  Kami ada dating dengan Kak Ani yang akan balik fg tak lama lagi, jadi kami pergi ke Arbat street jenjln dan makan lunch kat restoran Tai Tai.  


Pintu gerbang depan kedai tempat shopping 




Dalam stesen Metro 



Sy menapak ke Gorky park tgok tulip sbb dengar citer tulip dah kembang.   Seronoknya tengok pelbagai jenis dan warna tulip ada kat sini.  Rasa nak guling2 je kat atas tulip ni.  Ada jumpa beberapa student tengah bergambar dengan tulip jgk.  Bolehlah minta dorang tlg ambikkan gambar. 






Minggu depannya kami pergi ke Tsaritsino Park plak kat line hijau.  Confuse sikit masa naik metro sbb rupa2nya kat stesen Kashirkaya tu kena tukar train.  Ada sekali tu sumer orang kena halau keluar, ntah sebab apa tak tau.  Jadi kami tunggu train seterusnya.  Sampai park tu,  teruja sgt tgk tulip yang sangat luas.  Kat sini ada kolam dan istana tapi jambatan yang salu tgok orang ambik gambar tu tutup plak.  Jadi kami mendaki bukit menuju ke istana dan sempat mkn bekalan makanan yang kami bawa di bawah pokok2 yang hijau dan nyaman je terasa udara kat sini ni.  Best jgk sini cuma xde sungai sini ni, yang ada tasik aje.  Pokok2 mula menghijau, dah nampak macam Malaysia dah.  Kat sini juga ada church, muzium, aktiviti air dan kafe. Selepas penat bergambar kami balik dan singgah kat metro Kolomenskaya beli sandal.  Petang skit sy keluar g Auchan sensorang sebab nak beli denim jaket kat Mark & Spencer, ada sale 30%.  Dah lama aim denim jaket yg lawa tuh.  










Esoknya teman Kak Nor plak g Gorky Park. Jln berdua ni makin panjanglah langkah kami.  Pergi ke monumen putih kat Neskuchnyy Sad tgok tulip2 liar dicelah2 pokok. Pahtu masuk hutan dan turun menuju ke Sungai Moskva.  Kami sampai kena ngorat dengan anjing sorang pompuan yang tgh berjogging.  Dia bwk 2 anjing tp seekor anjing dia tu nakal sgt.  Kami kat belakang dia sebenarnya tp bila tgok kami trus dia buat muka teruja...patah balik dan pusing2 keliling kaki kami.  Kami pun dengan panik menjerit, tuan dia panggil baru dia lari ke tuannya balik.  Kami lepak2 tepi sungai kat kerusi yang disediakan sambil2 tgok orang lalu lalang dan tgok sungai mengalir.  Tiba2 nampak anjing nakal tu dtg, tgok tuan dia dah tambat dia dan lepaskan dia balik bila dorang dah jauh didepan.  Baguskan dorang ni, bertimbang rasa jgklah.  






Kami naik jambatan hijau khas untuk pejalan kaki menyeberangi sungai, jambatan ni ada 2 laluan iaitu laluan tertutup kat tengah2 dan belah kiri dan kanan laluan terbuka.  Atas jambatan ni pun ada guard yg jaga, terasa selamat nak merayap walaupun sesorang kat Moscow ni benarnya.  Lepas tu kami pergi ke taman tulip dan ambik2 gambar.  Pekerja situ tgh siram air guna ala2 robot.  Dah penat selfie dengan tulip kami g singgah minum kat cafe.  Biasalah cafe2 ni kalo minum berdua saja pun mmg melayang RM20-30 ringgit, xorder makanan pun order fries je.  Terasa orang kaya plak lepak2 cafe sambil tgok itik2 kat tasik.  Tadi nak makan kat cafe dekat dengan gelanggang bola tampar pantai tu tapi menu dia ada babi plak.  






Pertengahan bulan kami pergi berkelah kat Filivskiy Park dekat je dengan opis hubby tapi hubby g outstation, g ngan jiran2.  Kat bandar mmg susah sikit nak cari tempat nak BBQ.  Itu pun jenuhnya nak cari tempat ni sebabnya taman ni penuh dengan pokok2 besar dan belukar...tp yg bestnya laluan pejalan kaki disediakan.  Lokasi BBQ plak kat tepi sungai yang terletak di bawah bukit.  Kena menapak lebih dari 20 minit sebab kami sumer parking kat depan pintu utama, kalo park kat area traffic light simpang dekat masjid tu kira dekatlah skit tp tetap kena turun tangga tinggi kalo nak turun ke bawah.  Dah jumpa tempat ada kesan bakar, sedang makan nasi lemak Az yang sedap tu tetiba ada renjer dia bgtau xleh membakar kat situ plak dah, kena jln lg dalam 100 meter sebelah bukit kecik tepi sungai kecil baru leh bakar2.  Kat tepi sungai tu dorang berjemur rupanya, ada mcm pantai buatan kat situ.  Kali ke-2 dia dtg warning kalo xpindah jgk dia akan saman 4000rbl seorang, masa tu geng lelaki dah g riki2 tempat dah pun.  Trus kami cepat2 pindah ke tempat BBQ tuh.  Saya pergi tandas yg sgtttt jauh dengan lokal staf, byk tandas yang xbuka...sabar jelah.  Turun bawah balik rupanya dorang dah siap mengemas nak balik.  Kena le naik balik tangga tinggi tu...sumer orang semput. 



Tangga untuk ke bawah, bumbung tu pertengahan tangga untuk berehat sebentar

Haaa tu je lah catatan bulan Mei Part 1.  Tak mau buat full sebab nak letak byk gambar tulip kat sini, buat kenangan. 


Bolehlah sekali masak, xjumpa dah bayam merah kat Moscow ni


Thursday, 9 June 2016

MOSCOW: Park



Assalammualaikum dan salam sejahtera

Walaupun suka merayap naik metro beramai2, kekadang daku suka je keluar sensorang g mall dekat rumah. Kalo jalan laju dalam 10 minit leh sampai dah.  Dah spring ni senang nak keluar sbb xperlu pakai baju tebal2 sgt dah.  Tapi jaket tetap kena pakai sebab suhu pun masih bawah 10C.  Auchan kat mall ni salu ada tema ikut musim.  Kalo nak spring biasa kat ruang utama byk jual benih pokok dan perkakas berkebun.  Bila dan suhu dah ok dan bunga dah muncul, tema BBQ plak muncul.  Masa ni byklah jual khemah, kerusi meja, arang, kayu api dan segala perkakas perkhemahan sumer ada.  Masa ni lah nak tambah aksesori BBQ sediaada sbb musim lain biasa xjual.





Geng Debushka jalan plak ke Lyubino Market yg terletak kat line hijau pucuk pisang.  Tempat ni pasar borong yg jual barang2 dari china banyaknya termasuk pakaian, bunga2an, kasut, jeans, alat tulis dan macam2 lagilah.  Besarnya tempat ni dan kalo nak beli pun ada minimum unit.  Sy mcm xberkenan sgtlah pasar ni sbb byk jual pakaian je tapi sy berkenan kedai makan dia kat tingkat atas.  Kat situ ada cafe halal makanan uzbek yang cantik dan sedap.  Kat situ lah kami lepak2 makan dan tempat ni ramai jgk orang menunjukkan ramainya muslim kerja kat sini.  Tak perasan sgt sbb sumernya lelaki, hubby ckp nak tau tgok mata dia biru ke cokelat.  Tapi ada jgk yang muslim mata biru, tp kalo bagi salam tu kira muslimlahkan dan biasanya dorang lebih mesra.




Laqman mcm mi goreng.  Ada yang mcm sup namanya Uzbek laqman.

Plaf mcm nasi goreng





Sy pergi ke Gorky park nak tgok tulip katanya, xmo ketinggalan tgok tulip.  Tapi malangnya hanya daffodil je yang berbunga. Tulip masih baby lg.  Tgok bungga daffodil ni mengingatkan sy pada trip g london tahun 2014 tuh.  Punyalah ramai orang baca entry tu dan byk yang minta tentatif sampai sekarang pun ada lagi yang minta.  Sampai sy rasa segan nak kasi sebab dah 2 tahun berlalu dan mesti dah banyak yang berubah dah.  Masa sy sampai gorky ni ada orang tgh buat perasmian navigator ke apa ntah.  Ada jgk vip yang dtg, tapi kat sini ni dorang jenis yang suka buat simple je xpyh nak membazir.  Dah buat kat park kan, jd tak payah nak jemput ramai2 orang, pengunjung park tu le penontonnya pun.  Ada jgk tgok stesen tv buat liputan.  Pentas pun letak kat lantai je dan adalah beberapa ucapan dan pasukan pancaragam dan berkawad.  Tapi yang penting kat sini dorang jenis yg xsediakan makanan sgt,  majlis besar2 pun xder nak dinner meja berhidang kat hotel ni.  Kalo ada pun air dan jajan letak dalam beg plastik hubby ckp.  Simplekan xpayah nak membazir sewa hotel dan katering mahal2.

Boleh jogging tepi sungai ni sampai berbelas km jgklah lorong tepi sungai ni ada





Taman tulip, tulip masih baby lg
Taman ni mmg byk itik gembo2, xder sapa kacau

Atas tu jambatan utk pejalan kaki ke seberang.  Jambatan tu kat lorong tgh lorong yg tertutup, kiri kanan lorong terbuka.  Ada guard jaga situ.

Ni taman ros, ros nanti dekat2 autumn baru berbunga

Ni bunga hutan

Pandan dah mula naik tinggi





Kek karot, keju dan kek serabai (sy panggil serabai sbb rupa dia ;) ).  Beli kat kedai halal bawah tuh.  Kek serabai ni meringue benarnya, tak tau caner dia buat tp sedap sbb dilapis dgn cream, almond panggang sumer.  Tapi kek keju sini sy xleh mkn sbb bau lembu dia tu sgt kuat.


Hujung bulan kami pergi satu park ni kat line hijau gelap, nama taman ni Kolomenskaya Park. Dekat je dengan metro, tapi nak pergi pintu utama dia kena menapak jgklah.  Satu kebaikan taman kat sini ni, sumer taman dia ada pagar yg tinggi, ada guard lg tuh. Walaupun bersempadan dengan rumah atau jln tetap letak pagar, jadi dorang boleh kontrol bukan saja orang tapi jgk kenderaan.  Kereta sumer parking luar pagar, kenderaan maintenance je boleh masuk.  Jadi xder le pasu bunga pun boleh kena curi kan.  Park ni ada beberapa pintu dan setiap pintu ada guard yang jaga, kekadang dalam taman pun ada jgk pondok guard dan ada jgk yang mundar mandir jaga.  Kat park ni ada tanam banyak pokok epal dan pear, lepas raya nanti wajiblah dtg sini petik buah epal.  Ada istana, catedral dan muzium.  Park ni terletak di tepi sungai Moscow dan kami pusing2 park ni keluar masuk hutan, turun naik tangga jumpa kubur pahtu seram trus turun ke tepi sungai.  Berjalan menyusuri sungai sangat cantik tempatnya.  Ditepi sungai ada trek laluan untuk pejln kaki dan ramai juga ibu2 yang tolak stroller kat sini.  Kat Moscow ni kebanyakkan park dibuat di tepi sungai Moscow, kira menjaga jugaklah persekitaran dorang ni kan.  Rumah2 kat bandar semuanya rumah bertingkat, xpernah lg jumpa rumah teres.  Jadi park sangatttttttt byk disediakan untuk kemudahan rakyatnya, ada park yg dah moden ada mcm2 permainan dan ada jgk park yg dipenuhi dengan pokok2 aje dan khas utk jogging dan BBQ.  Hujung minggu ada cruise menyusuri sungai kat taman ni , kalo hujung minggu mmg ramai sgt orang.  Dekat rumah kami ada park khusus untuk anjing jek.  Nak menghabiskan nak melawat semua park kat Moscow ni setgh tahun pun tak habis lg kot.  Dah sungai besar Moscow ni dah ler berliku2 merentasi bandar, ditepi2 sungai ni mmg berderet2 park ada, ada kecik ada besar dan ada jgk yang bersambung.  Bestkan kalo kat KL pun macam ni, jalan skit jumpa park jln sikit jumpa park.  Terasa tenang berjalan dibawah pokok2 hijau ni.


Pokok pun ada nombor







Sib baik jumpa ni kat pasar, blik KL xyah lah sibuk nak mengangkut naik kapal dah


Ntah kali yang keberapa dah buat brownies nih

Skrg musim hiking, jd byk jual beg2 saiz kecik ni

Singki tersumbat, org maintenance dtg baiki


Oklah, bersambung untuk next entry bulan mei plak.  Bye.