Monday, 24 October 2016

MOSCOW: Nak basikalllll plz


Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kekadang bosan kat rumah, sy merayap ke shopping mall dekat dengan rumah ni.  Seronok dok umah ni sebab dekat dengan segala kemudahan yang ada.  Kami ni duduk rumah orang yg dulu2 duduk.  Mmg tak mencari rumah baru, lgpun rumah ni luas dan cantik.  Ada je rumah lain yg lebih ok tapi sebab rumah ni agak murah dari rumah lain kira oklah.  Lgpun security sini ok, xketat sgt banding tempat2 lain yg tak mesra pelawat.  Rasa dah banyak dah pusing2 moscow ni dengan geng merayap, kalo dengan student biasa pergi keluar moscow sebab dorang pandai cakap russia.  Sy ni setakat bawa dari point A ke point B tu bolehlah, tapi kalo nak tanya2 tu kureng skit.  Kekadang tahu tapi sebutan kita plak xngamkan, ada hari tu sy ckp pahtu org tu gelak trus dia ckp BI..ehhh tpi BI dia pun basic je tahu pun.  Tapi fahamlah mmg ler kira russia ni bahasa ke-3 saya, mmg ler lintang pukang jadiknya. Jadi jgn gelakkan kalo ada orang yg salah sebut english sumer tuh sebab orang2 kat europe ni lagi teruk english dari kita benarnya.  

Yg kat tengah2 jln tu namanya Tram, laluan dia tengah2 jln, kalo dia berhenti sumer kereta pun kena berhenti jgk untuk kasi laluan untuk penumpang melintas yang nak naik dan keluar.  Laluan Tram ni dalam 10 minit jln kaki dari rumah dan ada 2 tram yg lalu kat situ.  Tapi sy tak pernah lagi naik tram ni, tiket pun boleh guna Troy kad yg biasa boleh guna sekali untuk Metro dan Bus tuh.  Pelbagai betul pengangkutan awam kat sini,...Metro, Tram, Teksi, Trolley bus, Bus dan Mashrud (van). Kalo teksi biasa kami guna teksi kuning sbb lebih dipercayai dgn syarat kena setuju harga sebelum naik.  Teksi sapu pun banyak, yg mcm uber tu pun ada jgk.  Cuma guna teksi/uber mahallah, dari auchan ke rumah sy yg jln kaki 10 minit tu pun dalam RM13.  Permulaan harga untuk teksi uber pun dalam RM13.

Pintu berpusing ni mmg femes kat sini, hampir sumer shopping mall besar guna pintu mcm ni

Nilah Auchan tempat shopping, lebih kurang mcm Giant.

Ni buah nektarin. Sy kekadang mcm xleh masuk dgn buah2an kat sini yang sy baru jumpa kat sini

Suburkan pandan sy

Saya ikut Kak D pergi Kremlin ambik gambar untuk opis tp lepas tu kami merayap masuk GUM ni.  GUM ni berdekatan dengan Red Square yang femes tuh.  Tapi mmg jaranglah nak membeli apa2 sebab sumer kat sini jual barang2 branded.  GUM ni sepupu The Garden  kat Mid valley tuh.  Tapi apa yang pasti yg mampu beli kat sini adalah aiskirm dia je, mmg sedap aiskrim dia ni mmg orang sentiasa beratur panjang.  Kalo datang GUM ni jgn lupa try aiskrim ni, harganya biasa2 saja.  Lepas tu pergi cuci mata tgok set pinggan mangkuk Imperial plak.  Imperial ni kira kalo rangking pinggan mangkuk mmg premiumlah.  Imperial ni jenama Russia dan kilang dia kat St. Petersburg. Mmg sangat mahallllll...set teko dia tambah sikit je lagi dah boleh guna untuk downpayment sebijik Viva.  Sekarang ni sy tengah berpuasa shopping, nak jgk beli sebijik 2 untuk kenangan tahun depan.  Kenapa dia mahal?   Sebab dia ni ukiran tangan dan gold pada Imperial ni adalah dari emas 22K hokeyyy.  Sy ckp kat Kak D, kalo tetiba pokai nanti kikis gold tu g gadai hahahahahaaaa...






Selamba je letak tembikai kat fountain ni.  Mmg bulan 8 ni mmg musim tembikai kat sini.  Hahahaha...tembikai pun ada musim kan.  Kalo pandai pilih dapatlah yang manis dan sedap.  Kat sini sumer bermusimkan, jadi kalo tiba musim dia mmg kena makan sampai jemu.

Sy ada ikut jiran pergi satu mall ni untuk cari basikal. Bangunan ni dekat je dengan opis hubby tapi sy g sana ngan orang lain.  Mall ni ada 4 tingkat dan menjual barang2 mcm basikal, motor, pancing, pisau, bot dan peralatan sahaja, xjual sayur ikan daging tepung sumer tuh.  Masa mula dtg dulu abang sy pesan suh carikan pancing untuk dia.  Tapi masa tu mana sy tau tempat ni wujud.  Bila datang sini, nahhhhh ambik ko sikit punya banyak jual kat sini.  Set snorkeling pun ada jgk, menarik betul.  Pahtu byk pilihan plak tu, kedai jual basikal pun ada lebih 10 buah.  Yg paling best kita boleh test naik basikal pusing2 sampai jumpa yang berkenan.  Jiran beli basikal yg boleh lipat2 tu, kira praktikallah kan sbb boleh bawa masuk dalam kereta.  Sebelum beli tu mmg org kedai tu akan buat mcm2 test kat basikal tu dan dia akan tunjuk caner nak handle basikal tu, mmg ambik masa dalam 20 minit jgk bersoal jawab.  Nasib baik org tu pandai ckp english, mmg puashati betul beli.  Sy seperti biasa tengah berpuasa shoppingkan, hahahaaaa mmg xbeli apa2. Yelah harga basikal pun dah ribu riban manalah mampu.  Lgpun sy dah habis banyak duit untuk beli Queen Anne sbb ada promosi gila2 punya, ada yg beli untuk pakai kat sini ada jgk yg nak bawak balik Malaysia.  Ntah kenapa sy ni ikut arwah ayah sy kot suka barang2 silver nih.  Gambar xnak letaklah sebab QA ni banyak je gambar kat google, lgpun hubby tak suka sy letak gambar hasil shopping sangat.  Sebab tu sy suka letak gambar yg kat kedai, walaupun sebenarnya sy tak beli pun.  Tapi yg ni mmg yg original, bukan beli yg defect kat kilang mcm kat UK tuh. 




Hujung minggu kami ada pergi ke Festival negara jiran Indonesia yang buat kat taman Hermitage.  Bestnyalah dorang buat festival kat taman ni.  Dah ler taman ni mmg cantik.  Ada persembahan barongan, tarian, nyanyian, jualan sate dan kuih muih, ada jgk company jual barang2 mcm kopi dll, ada upacara perkahwinan cara bali, ada silat dll.  Sate kat sana beza skitkan dengan sate kita, dulu g Jakarta Bandung xg plak merasa sate dorang mcmana.  Sate daging kuah kacang, sate ayam plak kuah kicap.

Huruf R terbalik tu sebutan dia Ya dan maksud dia Saya. Jadi maksud dia I love Moscow :)


Ada sape2 tahu, sambal ni ada jual tak kat KL?  Kami g festival ni salah satunya cari sambal ni lah selain tempe.  Ada yang dalam botol, ada yang dalam tube.  Sy tak suka sambal yang manis, yg ni mmg umphhhhh.  Balik Malaysia hari tu cari jgk tapi xjumpa, yg kicap jumpalah. Dorang jual ni dekat RM30, mahal giler kan.  Tapi ada 4 je, jadi dapat sorang satu je. Saya sekali mkn dah suku habis.





Musim buah berry2 lagi tapi berry ni rupa je lawa tapi masam yang amat.  Saya kalo beli pun membazir sebab xmkn pun. Nak letak atas kek pun xnak sbb rupa je cantik. Ni namanya beauty without brain...ehhhh


Sebelum balik Malaysia sempat g Pasar Izmailovo sensorang beli apa yang patut

Daun2 dah mula turun sikit2 dah

Tomato sy dah masak


Kek2 kat sini mmg tak sedap (ehhhh jahat tak!!!).


Yeaaaaaa hujung bulan 26hb Ogos 2016 kami balik Malaysia kejap.  Sebenarnya sy lebih suka dok Moscow, dah ler nak autumn kannnnnn.  Tapi hubby ajak balik oklah walaupun bulan 1 hari tu dah balik dah pun. Kami balik transit Doha, tapi kejap je sebab dulu dah pernah bermalam kat Doha. Balik dalam 3 minggu je, pertengahan ogos nanti balik Moscow balik.  Sy pun ada benda nak urus kat UKM tuh.


Ok jumpa lagi. Terima kasih yang rajin tinggal komen tu yea, nanti saya balas.   Sebenarnya sy nak tulis entry kami pergi ke Finland + Sweden + Estonia tahun lepas tapi xder masa lagi.  Yelah nak siapkan 1 entry panjanggggg ni pun ambik masa 3 jam jgk.





Tuesday, 18 October 2016

MOSCOW: Taman Neskuchnyy yang aman


Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bulan ogos ni kira masih musim panas lagi, walaupun suhu dah mula sejuk jadi belas-belas.  Masa ni lah paling best untuk jogging. Masa lepas keluar hospital hari tu berat dah turun mendadak, jadi bawah 50.  Jadi rasa best plak kalo berat dah turun ni, badan rasa dah makin ringan.  Untuk itu, sy pun dah mula sambung hiking balik.  Malu nak sebut jogging sebenarnya sebab sy biasa kejap je jogging, yg lamanya selfie dan jalan kaki jek.  Seberang jalan ni ada taman Neskuchnyy yang bersambung dengan Gorky Park sebelah kanan dan Vyborygory park dan Sparrow hill dibelah kiri.  Bayangkan betapa panjangnya taman2 ni.  Kat sini mmg byk taman2 sebab rumah dan bangunan sumer bertingkat tinggi2.  Biasa tebing sepanjang sungai Moskva yang curam tu dijadikan taman. Saya seminggu adalah dalam 2x pergi taman ni sensorang keluar masuk hutan.  Kat taman Neskuchnyy ni kawasan dia berbukit dan nak ke sungai tu curam, jadi pokok2 memang besar2 kat sini.  Berbanding dengan kat gorky park tu banyak taman2 bunga dan taman permainan moden.  Menyusuri sungai plak akan sampai ke Vorobyovy gory park, kat sini pulak ada tempat dorang berjemur tepi sungai dan kekdg ada jgk yang terjun dalam sungai.  

Kekadang sy jalan kaki ke Gorky Park, kekadang sy pergi sampai ke Sparrow hill. Kalau sy pergi ke Sparrow hill tu sy balik naik bas sebab nak jln g situ pun ambik masa 1 jam lebih.  Dari sungai tu banyak je denai nak naik atas tapi sebab kat situ pun banyak pokok besar2 jadi kekadang sy tunggu ada orang nak naik atas baru saya naik.  Takut jgk sensorang kat situ sbb kat situ ada kolam kecik, taman bunga, ada mata air lagi dan jgk kereta kabel menuju ke atas.  Sampai atas saya ambik gambar Moscow city dan university MGU (bangunan seven sister tu).



Ni kat Neskuchnyy garden, jalan nak pergi turun ke sungai


Taman ros di Gorky park, taman ni dah hampir berusia 100 tahun tau


Tepi taman ros ni ada tempat minum air ni

Ros ni bau dia mcm rasa sirap ros.  Macam2 jenis ros kena tanam kat sini.

Saya jalan terus, seberang jalan Gorky park ni ada lagi park lain, Park Iskucct namanya.  Kat sini ada gerai2 lukisan untuk pelukis menjual hasil kraf mereka.  Lepas tu ada Muzium modern arts jgk kat sini, galeria seni dan ada taman jgk. Kalo jalan terus boleh jumpa Kremlin sebenarnya.  Tapi sy dah 1 jam jln kaki teruslah patah balik umah.

Musim panas air pancut ni ada, masa ni budak2 seronok main2 kat situ.  Cuma sini tak boleh sembarangan ambik gambar kanak2/baby.  Dorg bukan setakat tak kasi ambik gambar atau pegang anak dorang, kekadang tengok anak dorang pun dorang xhappy dah.


Bunga Hydrengia warna macam ni kat sini, ada jgk yg warna pink belacan tapi warna dia xcun

Ala2 mendeco bilik makan dengan alas meja beli kat pulau Rhodos hari tu.  Takde keje kan, mcm ni lah. Meja makan ni besar tapi xbolehlah nak beli untuk 8 seaterkan sebab ni rumah sewa je.  Dah rumah kat Malaysia tak berapa nak besar, jd nak beli brg kena fikir2 jgklah kan kesesuaiannya.  Tingkap tu mmg mcm tu yea, kat sini susah nak cari rumah yang ada langsir, byk pakai bidai aje. Bidai sy naikkan sebab nak cahaya masuk rumah.

Cubaan menjala.  Mula2 tu sy gulung terbalik, padanlah nampak xlawa hehehehe.  Botol sy beli kat Daiso hari tu kat Midvalley.

Tgok ni cuaca dah mula sejuk, daun pun mula kecut

Jumpa rambutan kat Auchan,sedih betul sy tgok harganya. Dah ler hantu rambutan.


Trek jogging favorite sy

Pemandangan sangat cantik, dpt tgok Moscow City 

Pemandangan dari Sparrow hill

Moscow State University, Uni yang berprestijlah kat sini. Tapi student kita xde belajar kat sini.  Rekabentuk bangunan mcm ni ada 7 kat Moscow, tu yang dinamakan Seven sisters.  Tapi sekarang ni dah ada tambahan sebijik tapi moden sikit bangunan dia tp nama dia kekal jgk seven sisters.  

Kat sini ni jalan dia best. Kiri kanan ada jalan tapi kat tengah2 jalan pun ada jalan jgk.  Jln kat tengah2 jalan ni untuk pejalan kaki dan kenderaan maintenance dorang je.  Kat kiri kanan jln besar dah ada laluan untuk pejalan kaki yg luas tapi kat tengah2 pun ada jgk.  Kat sini sy tengok gomen dia mmg sediakan banyak kemudahan macam ni untuk rakyat dia. Bukan setakat pengangkutan dia efficient tapi kemudahan awam jgk banyak.  Lgpun sy tgok vandalism langsung tak ada kat sini, nak tgok remaja melepak2 pewit pewit pompuan cun lalu lalang pun xder.

Cubaan buat matcha cheesecake, terlebih letak serbuk matcha plak sampai kepala sy naik ting tong

Ok saya sempat ambik gambar banyak kemudahan kat Neskuchnyy garden sebelum balik rumah.  Kat bawah ni adalah kemudahan2 yang sy jumpa.  Ada jgk yg lain mcm taman permainan kanak2, tugu, gereja lama, rumah tak tau sape tapi tak sempat ambik sebab jauh ke dalam.  Tahun lepas kat pokok2 besar ni ada kemudahan untuk flying fox.  Ada lg siap ada jurulatih yang jaga tapi tahun ni xder plak.  Hari tu sy ada jgk tgok org kayuh basikal atas tali atas pokok.


Dulu kat sini ada mata air, tapi sekarang kejap je ada masa spring

Ni SOS, tengah2 hutan pun ada

Vending mechine.  Nanti sy nak bawak syiling byk2 beli air kat sini

Tempat duduk tepi sungai dan tong sampah besi.  Kat sini kemudahan dia xde ler mewah sgt tapi ADA

Sy suka menatang ni, keje dia menyapu, membersih dan menyedut sampah sarap.  Sebab tu bersih aje kawasan taman ni.

Laluan OKU, dari tepi sungai ke jln raya khas atas tuh

Atas sikit ada jln raya untuk basikal dan kasut roda.  Org jogging kat bawah tepi sungai.  Yang sebelah lg tu untuk kenderaan khas taman.

Disediakan kerusi untuk berjemur. Kat tepi sungai jgk ada disediakan kerusi putih mcm ni untuk musim bunga dan panas.  Masa musim sejuk xder dah, dah dipunggah masuk stor agaknya

Ni tempat kasi makan tupai dan burung.  Kat sini ada babushka (nenek) dan parent yang salu bawak mknn burung dan tupai.  Tupai dia jinak2, kekadang mkn kat tgn lagi.  Kalo kat belukar2 tu plak biasa dorang gantung botol untuk letak makanan burung pipit.  Pemurah betul orang sini, burung2 pipit tu kesian xder mknn masa salji tebal, jadi orang sini kasi mkn.  Saya dari dulu asyik terlupa aje bawa beras tuk kasi mkn burung2 ni.  Kekadang sy lalu, tupai2 tu g kat saya...sedih sy dan rasa bersalah sangat.

Ni tempat main ping pong.  Bawak sendiri reket dan mainlah sampai lebam.

Tong sampai kitar semula.  Org russia tak pemakan mcm orang kita, jd sampah sarap pun kurang.  Kalo ada pesta2 pun jarang ada gerai2 segera jual makanan.  Kat taman mmg ada kiosk2 yang jual aiskrim, jagung dan air tapi dorang mcm xmkn sgt.  Tak buruk lantak dorang ni, sbb tu slim aje.

Kalo tgok movie orang putih mesti salu nampak sand box mcm ni kan

Rumput2 mmg salu je trim, kat bawah pokok2 ni ler tempat lepak dan baring2

Bawah tu gelangang futsal


Ni pintu dekat dgn rumah, tgh malam hingga subuh tutup pagar nih

Rajin betul dorang ni, masa spring hari tu tanam tulip, lepas tu dorang korek plak tanam bunga bulat2 tu, ni korek balik taman bunga ni plak.


Matcha cheesecake tu mcm xjadi sgt, macaron tu lagiiiiii lah...mcm2 bentuk keluar, yg hampir rentung pun ada :).  Saja je nak try bake macaroon, inti sy letak nutella aje.  Masa ni tghari bawa g umah jiran, lepak2 sambil makan2.

Makin subur pegaga sy kena matahari

Jom balikkkkkk

Jumpa lagi